Dodaj do ulubionych

wróciłam z Krety - Rethymnon

04.07.05, 09:58
jeśli macie pytania, to śmiało. mogę się podzielić informacjami
samochód - 3 dni 60 euro wypożyczalnia Galaxy - po oddaniu nie sprawdzają
stanu samochodu:)
warto wypożyczyć - biur masa, ale uwaga na ubezpieczenie - nie zaewsze 100%
to 100% czasami pokrywa się różne kosszty - np rozbicie lusterka
paliwo tańsze niż w Polsce
Kreteńczycy mają ograniczoną orientację przestrzenną - powoedzą 2 km a
okazuje się,że jeszcze 10 itp
Obserwuj wątek
    • Gość: tina Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:01
      Hej jak wyglądają ceny? Jadę w sierpniu i nie mam wyżywienia, ile kasy zabrać
      na 2 tyg. dla 2 osób?
      no i Santorini jak sie tam dostać i po ile bilety

Pozdrowionka
      • zzzytkaaa ceny 04.07.05, 10:25
        przykładowe ceny w euro:
        Gyros ok.1,9
        sałatka grecka od ok.3
        woda 1l od 0,40 w Championie
        lody np Clippo od 0.9
        drinki od 4,5
        piwo Mythos w Championie 0.9 w knajpie od 2,5
        kasa idzie okropnie
        weź sobie jakieś jedzonko z Polski
      • Gość: Piotrolio Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 04.07.05, 10:31
        No myślę, że 700 Euro co najmniej. Wycievczka na Santorini z Rethymnonu tylko
        przez biuro turystyczne polskie lub ichniejsze. Ceny - np. Itaka 94 Euro, Scan
        droższy, ulica 74 Euro (+5 za transport) - ale w sierpiniu ceny będą na pewno
        wyższe.
      • zzzytkaaa Santorini 04.07.05, 10:32
        my jechaliśmy z biura lokalnego - Klados
        cen 71 euro od osoby
        ze Scan Holiday 102 !!!
        podobno można kupić bilety na prom, ale nie wiem gdzie, podobno ok.30euro
        bilet, ale to wiem z forum -nie sprawdzałam
        na Santorini jest sporo drożej niż na Krecie!!!
        z Kladosa był mocnu haos - kiepska organizacja
        mieło być poo polsku, ale na miejscu pan z Itaki nie chciał nas zabrać dla
        zasady, żeby nas ukarać zato, że zapłaciliśmy mniej niż u niego .
        Miał akurat 4 miejsca w autokarze, ale przeciez Polak Polakowi nie pomoże:)
        w końcu byliśmy w autokarze wielojęzycznym i było super.
        wszyscy -przez tego frajera z Itaki, który nas olał-bardzo sie nami zajmowali:)
        lokalne biura są tańsze, jak znasz niemiecki możesz jechac z neckermana, oni
        maja ceny jak lokalne biura-sprawdź w segregatorze w hotelu
        Santorini jest piękne, ale robią niepotrzebną przerwę na kąpiel i lunch na
        jakiejś plaży i durne zwiedzanie winiarni (okropna duchota i strata czasu)
        • Gość: Piotrolio Re: Santorini IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 05.07.05, 15:42
          Tak to prawda to przerwa na "kąpiel" i lunch 2-2,30 h. (spóźnił się nam autokar
          o 40 min. ale potem 1,5 h. opóźnił się wodolot i przez to zobaczyliśmy słynny
          zachód słońca) było troszke bez sensu, winiarnia też mnie zawiodła, choć
          kupiłem sobie wina (wina z Santorini są podobno jedne z najlepszych na
          świecie). Czy ten polski pilot nie miał na imię Szymon?
          Jeżeli tak to wiem dlaczego was nie zabrał. Ja jeszcze skorzystałem z polskiego
          pilota (Szymon) mimo iż jechałem z biura "z ulicy". Byliśmy pewnie przed Tobą -
          21.06.2005 Ale ... moja małżonka niestety wygadała się (kilka razy :((,że
          jedziemy taniej z ulicy - troszkę się osłabił ale już nie miał wyjścia (był
          bardzo sympatyczny) i zapowiedział, ze na przyszły raz nie weźmie Polaków z
          innych biur bo ci z Itaki sie wściekają i mają pretensją, że przepłacają - Scan
          w ogóle zdziera ponad 100 EUR) Acha, jechali tez z nami Niemczury i Holendrzy
          (hamota wyjątkowa, byli wściekli, ze większość to Polacy i muszą słuchać
          przewodnika jako drudzy)
          Pozdrawiam
    • Gość: nisia94 Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.tvteletronik.pl 04.07.05, 11:49
      Hej Zyyytka, Wiem ze bylas w Macarisie. Ja jade tam we wrzesniu, Opowiedz jak
      buyo w hotelu, jak zarcie i jaki basen. Co zwiedzic, jak kursują autobusy, czy
      lepiej wynając autko? Co ciekawego zwiedzilas? Jakie knajpki w Rethymno warto
      zobaczyć? No i bede wdzieczna za jakies fotki z hotelu....
      Pozdrawiam
      • zzzytkaaa Re: wróciłam z Krety - Rethymnon 04.07.05, 12:58
        Macaris - część pokoi jest gorszych i chyba wciśkają je Polakom
        my wymieniliśmy, bo mieliśmy pokój pod hotelowym barkiem z głosną muzyka i ten
        2 pokój faktycznie zasługiwał na 3* - w pierwszym były stare meble.
        z wyższych pięter jest super widok na twierdzę-oświetloną w nocy i zachód słońca
        śniadania monotonne - codziennie to samo
        kolacje jak to zwykle bywa co jakiś czas sie powtarzają, ale gotują dobrze
        basenik niedużt, ale fajnie usytuowany - jakby dziedziniec z nawet sporą
        ilością roślin
        autobusy-6 euro do Chani i 6,5 Heraklin - w 1 stronę
        za samochód zapłaciliśmy 60euro - 3 dni w wypożyczalni Galaxy(nie bierzcie
        białego atosa)
        warto zwiedzić zachodnia część - tylko,ze trasa dla wytrwałych - serpentyny i
        dosyć wąsko i stromo - ja bym nie mogła prowadzić, jako pasażerka też sie
        trochę bałam,że spadniemy (ale jestem panikara, więc nie będzie źle - my
        przeżyliśmy)
        w barku (roof garden 4 piętro)- drinki po 4,80 -mniamniuśne
        shake mleczny 3,5
        knajpki-ciężko będzie mi wytłumaczyć
        wiem,ze znajomi byli w fajnej knajpce na owocach morza - zapytam
        zdjęć hotelu chyba nie będę miała
        pozdrawiam
        • Gość: nisia94 Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.tvteletronik.pl 04.07.05, 13:09
          Hej zzytka,
          Opisz cos wiecej jak wygladaja te sniadania, co bylo na kolacje, czy
          sprzaataczki zjawialy sie w pokoju? No i jaest lodówka z pokoju? No i jak
          łazienki.... Obsługa miła czy nie bardzo? Są tam jakies wieczorki greckie? Jak
          sie spisał wasz rezydent/z jakiego biura lecialas? Pokoje male czy duze?
          • zzzytkaaa Re: wróciłam z Krety - Rethymnon 04.07.05, 13:52
            śniadanie:
            paróweczki, szynka na ledwo ciepło, jajka na twardo, wędlina, ser, dżemy,
            warzywka, kawa herbata soczki
            kolacje-różnie-makarony, zapiekanki, warzywa na ciepło, mięcho, ryby, sałatki
            warzywka surowe
            lodówka jest
            sprzątaja chyba codziennie - my nie chcieliśmy
            łazienka marna jak diabli, maleńka i biedna
            wieczorek grecki jakiś był, ale średnia wieku 60lat - zawróciliśmy zanim się
            zaczął
            obsługa-w recepcji ok, w restauracji z wyjątkiem rudej małpy - ok
            pokój jest chyba wystarczający
            • Gość: nisia94 Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.tvteletronik.pl 04.07.05, 14:03
              a ile kosztują napoje do śniadania i kolacji? można wnosić swoje czy nie
              bardzo? No i jaka plaza przy hotelu?
              • zzzytkaaa Re: wróciłam z Krety - Rethymnon 04.07.05, 14:05
                do śniadani napoje są bezpłatne
                do kolacji - piwo 2,4 woda 2
                plaża mała i biedna \lepiej dojść do piaszczystej w centrum, 7-8 euro od pary-
                leżaki i parasol
                raczej nie wypada wnosic wlasnego picia
                • Gość: nisia94 Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.tvteletronik.pl 04.07.05, 14:07
                  Dzieki ZZytkkkka, bardzo mi pomogłas. Jesli cos istotnego jeszcze ci sie
                  nasunie, to prosze napisz. Dziekuje za wszelkie wskazówki :)

Pzdr.
                  • Gość: zytka Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: 194.246.107.* 04.07.05, 15:26
                    nie ma sprawy
                    spojrzę do przewodnika i sprawdzę nazwy tych pięknych miejscowości...
    • Gość: Newton Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 04.07.05, 12:14
      wybieramy się w środę na kretę, w okolice Rethymnonu - konkrenie do hotelu
      Ekavi w Sfakaki. Czy wiesz może cosna temat tej miejscowości lub hotelu?

• zzzytkaaa Re: wróciłam z Krety - Rethymnon 04.07.05, 13:00
        przykro mi, nic nie wiem.
        • Gość: Olek Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:23
          A jak prezentuje się główna plaża miejska w Retymnonie? Czy jest czysto? Czy
          morze jest od razu głębokie czy jest jakiś kawałek do pluskania dla dzieci? Czy
          panuje na niej tłok?
          A jak wieczory w Retymnonie -ponoć miasteczko przyjemne-jak wrażenia?
          Z góry dzięki, bo jadę tam za 3 tygodnie.
          • Gość: zytka Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: 194.246.107.* 05.07.05, 08:59
            plaża czysta, tloku nie bylo, ale bylismy przed szczytem sezonu. woda jak zupka
            i jest plytko i to jeszcze spory kawałek od brzegu.
            wieczory bardzo przyjemne, masa knajpek - denerwuja tylko naganiacze a w tym
            marudne Polki, które myślały, że zwojuja swiat a dostaly po tylku -a moze to
            sposob na zwabienie klienta do knajpki na zasadzie litosci......
            najglosniej i najwiecej molodziezy bylo w porcie w czesci od str.twierdzy.
            miasteczko jest barsdzo przyjemne...
            milego wypoczynku
            • agi77 Warto jechac an Krete, zwlaszcza do Rethymna 05.07.05, 19:17
            • agi77 Warto 05.07.05, 19:22
              byłam w Rethymnie 2 lata temu. Mam tam kuzynke, dokładniej wyżej od Rethymna, w
              malutkiej wiosce Rousospitti. Mają wraz z mężem małą tawernę. Ogólnie Kreta
              robi niesamowite wrażenie. Wieczory są cudowne, mnóstwo ludzi spaceruje,
              odwiedza knajpki, życie tetni do białego rana. Plaża miejska jest całkiem
              fajna. Czysta, morze cieplutkie... nic dodać nic ujać...
              Jedzonko na mieście pycha! Zwłaszcza wszelkie rodzaje potraw z owoców morza.
              Nigdzie człowiek nie najje się tak pysznych potraw jak w krajach gdzie te owoce
              sa świeże! Polecam Kretę z całego serca. Mam szczególny sentyment.. Tam chciało
              się wstawać rano po prawie całej, nieprzespanej nocy! Miłego pobytu!
    • Gość: betti Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:34
      wybieram sie do MAcarisa za 2 tygodnie, mam pytanie jak jest z kwestia żelazka
      czy mozna pozyczyc czy jest na stanie? i ewentualny czajnik czy mozna dostac
      goraca wode na kawke ?
      • Gość: zytka Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: 194.246.107.* 06.07.05, 11:32
        nie trzeba prasować, my braliśmy zelazko , ale go nie używulismy.
        co do gorącej wody, to nie mam pojęcia. czajnika na stanie nie było.
        • Gość: asiula Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 19:17
          hm to ja tez nawiaze jeszcze do tego zelazka, czy w hotelu mozna pozyczyc i
          mniej wiecej ile to kosztuje?
    • Gość: romek Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 08.07.05, 15:03
      to jakoś tanio placilaś, ja brałem 4 dni za 145 E
      • Gość: zytka Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: 194.246.107.* 08.07.05, 15:50
        może miałeś lepszy samochód, nasz to byl ATOS - mały ale w miare jary
        (pomijając kilka szczegółow)
        • Gość: nisia94 Re: wróciłam z Krety - Rethymnon IP: *.tvteletronik.pl 11.07.05, 11:01
          Hej zytka, a w jakich godzinach mozna zejsc na sniadanie i na obiadokolacje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka