Dodaj do ulubionych

Grecja samochodem - wróciłem

IP: 195.205.24.* 02.08.05, 10:26
Właśnie wróciłem z Grecji własnym samochodem. Trasa: Kraków-Węgry-Serbia-
Bułgaria-Grecja (Stomio, hotel Vlassis), powrót przez Macedonię. W Grecji
zwiedziliśmy Ateny,Sunion, Mykeny, Epidauros, Meteory, Olimp. Byliśmy z 2
dzieci. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
Obserwuj wątek
    • kasiao6 Re: Grecja samochodem - wróciłem 02.08.05, 11:01
      Za tydzień my też wyjeżdżamy na Halkidiki do hotelu (również z dziećmi: 9 i 10
      lat). Planujemy na 2 dni wyrwać się z naszego hotelu w drogę do Aten. Stąd moje
      pytania:
      1. Gdzie nocowaliście po drodze do Grecji?
      2. Czy trudno jest znaleźć nocleg w Atenach lub jego okolicach, jakie są Twoje
      doświadczenia?
      3. Czy masz jakieś spostrzeżenia/rady dla podróżujących tą trasą?
      4. Jakie są mniej więcej ceny paliwa w państwach po trasie i samej Grecji?
      Krótko mówiąc, gdzie tankować do pełna, w Polsce, czy za granicą jest taniej?
      5. Jak długo jechałeś z Polski do Stomio? 2 dni z noclegiem?
      6. Co warto wziąć z sobą z Polski - ogólnie, czy zauważyłeś jakąś specjalną
      potrzebę?
      7. Jak z wodą pitną, czy kupowaliście butelkową do gotowania np. do herbaty,
      czy mogła być ta "z kranu"?
      8. Co najbardziej podobało się Waszym dzieciom?
      To tak na gorąco co mi się nasunęło, (jeśli pozwolisz, to nie wykluczam
      dalszych pytań).Z góry dziękuję za odpowiedź. Kasia
    • ro_bb Noclegi na miejscu? 02.08.05, 11:08
      Do powyższej listy pytań dołożyłbym pytanie o noclegi. Domyślam się, że
      byliście z jakiegoś biura, ale może posiadacie jakieś namiary, żeby
      zarezerwować nocleg bezpośrednio i jakie są generalnie ceny noclegów w Grecji?
    • Gość: sambique Re: Grecja samochodem - wróciłem IP: 82.177.111.* 02.08.05, 11:12
      Byłbym ciekawy szczegółów dotyczących powrotu przez Macedonię: jak droga i
      nateżenie ruchu drogowego, jaki czas oczekiwania na granicach grecko-
      macedońskiej i macedońsko-serbskiej, jakie jest nastawienie celników.
      Z góry dziękuję
      s
      • Gość: olek Re: Grecja samochodem - wróciłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 01:14
        przez Macedonie jedzie się spokojnie tylko te granice. ja stałem ponad 2
        godziny chociaż jak przyjechał autokar to przeszdł bez czekania pilot widocznie
        wiedział jak z celnikami rozmawiac.
    • Gość: :) Re: Grecja samochodem - wróciłem IP: 158.180.64.* 02.08.05, 13:50
      Cos chyba checi zabraklo do odpowiadania...
      Ludzie czekaja :)

Pzrd
      • Gość: pc Re: Grecja samochodem - wróciłem IP: 195.205.24.* 03.08.05, 10:57
        Zabrakło nie tyle chęci co czasu :), ale już opowiadam w skrócie, postaram się
        też przy okazji odowiedzieć na pytanie kasio6 i ro_bba.
        Wyjechaliśmy z Krakowa 0 14:30 w środę. Myślę że dobrze jest wyjechac w dzień
        powszedni, na pewno są wtedy mniejsze kolejki na granicach. My praktycznie nie
        staliśmy nigdzie! W Stomio byliśmy 0 17:00 w czwartek (ok. 26 godzin). Dzięki
        temu że wyjechaliśmy po południu przez Węgry i Serbię jechaliśmy w nocy co moim
        zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem gdyż przez Bułgarię, której najbardziej
        się obawialiśmy jechaliśmy w dzień. Cały przejazd był bezproblemowy. Od granicy
        węgierskiej do Budapesztu jedzie się dobrą drogą, potem do Niszu autostradą( z
        przewrwą Miedzy Szegedem a Suboticą). Najgorsza droga jest między Niszem i
        Sofią , od Sofi do granicy greckiej jest niezla droga wyremontowana niedawno
        prze UE, a w Grecji prawie do samego Stomio autostrada. Co do opisywanych na
        forum problemów z policją to myślę że są one przesadzone - nas nikt nie
        zatrzymywał również na granicach wszystko przebiegało normalnie. Jedna rada:
        nie przekraczaj przepisów (prędkość) - nie będzieśz miał(a) problemów. Ja
        starałem się jechać zgodnie z przepisami i nikt mnie nie zatrezymywał choć
        policji jest dużo zwlaszcza w Serbii i Bułgarii. Po drodze nie nocowaliśmy
        nigdzie, robiliśmy tylko krótkie przerwy na drzemkę i odpoczynek,
        zatrzymywaliśmy się na stacjach benzynowych. Wynikało to też z tego, ze w nocy
        nasza 3 letnia coreczka spała i można było spokojnie jechać. Co do cen paliw -
        po ostatnich podwyżkach ceny w Polsce są najwyższe z wszystkich mijanych
        krajów, ja postanowiłem nie przejmować się różnicami cenowymi i tankować tam
        gdzie było to dla nas najwygodniejsze, zależało mi tylko na możliwości płacenia
        kartą, dlatego zatankowałem do pelna w Polsce, potem uzupełniłem do pełna w
        Szegedzie, a następne tankowanie było juz w Grecji. Ceny paliw w Grecji do
        0.880 do 1E, niestety tylko na wiekszych stacja akceptują karty (Visa,
        MasterCard).
        Droga powrotna. Ponieważ zniesiono wizy do Macedoni postanowiliśmy wracać przez
        ten kraj - na pewnow warto, drogi dobre ( w większości autostrada), natężenie
        ruchu w stronę Polski średnie, w stronę Grecji duże. Wracaliśmy w piątek więc
        pewnie dlatego wiele osób jechało do Grecji. Na granicach w stronę Grecji
        kolejki na 3-5 godzin. Dlatego jeszcze raz polecam wyjazdy w dni powszednie,
        ruch jest o wiele mniejszy. Koszt przejazdu przez Macedonię ok. 4E. (Bułgaria
        6E), najlepiej wymienić pieniądze na granicy, nastawienie celnikow normalne,
        przed granicą sklep wolnocłowy :). Ogólnie mówiąc polecam przejazd przez
        Macedonię, jednak trzeba liczyć się z kolejkami na granicach gdyż pewniew
        wszyscy jadą teraz tamtędy.
        Co do samego pobytu w Grecji: hotel rezerwowałem przez internet i faksem,
        standartowa cena wynosi 50-45E, nam udało się za 40E, co jak na Grecję nie jest
        chyba drogo Hotel możecie znaleźć pod www.hotels-in-greece.com.
        Jeszcze krótkie odpowiedzi dla Kasi, bo muszę kończyć, ale chętnie rozwinę je
        jutro Nocleg w Atenach znależliśmy bez problemu w centrum za 80E, myśle że
        można taniej, ale nie mieliśmy siły szukać. Używaliśmy do wszystkiego wody z
        kranu, w Stomio jest na pewno lepsza niż w Krakowie :). Najbardziej podobały
        się nam Meteory - nie można tego nie zobaczyć, Warto zabaczyć też Epidauros i
        Przylędek Sunion (40 km od Aten) - zwłaszcza zachód Słońca. Dla nas najmniej
        ciekawe były Ateny, ale to może nasze osobiste odczucie. Będąc w Atenach warto
        obejrzeć zmianę warty przed gGrobem Nieznanego Żołnież na placu Santygma.
        Muszę kończyć ale proszę o pytania.
        PZDR
        • Gość: stopa Re: Grecja samochodem - wróciłem IP: *.lodzka.policja.gov.pl 12.08.05, 09:48
          a ile kosztowała cię sama podróż ze wszystkimi opłatami (winietki, autostrady)do
          Stiomo??? No i co możesz powiedzieć o samej miejscowośći, podobno bardzo malutka
          czy to prawda?
    • bob75rob1 Również byliśmy samochodem na Krecie ... 12.08.05, 10:58
      po raz drugi, służę informacjami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka