Gość: Andrej IP: 80.51.241.* 04.08.05, 15:20 Ile polskiego piwa można legalnie wwieźć do Grecji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek19701 Re: Piwo 04.08.05, 16:34 A po co wieźć drewno do lasu - Grecy mają swoje bardzo dobre piwo - warto spróbować, poza tym do dostania są wszystkie najważniejsze światowe marki. A z tego co pamietam to w obrebie UE można przewieźć jakieś 100 butelek - na własny użytek oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 17:13 Zalezy,co kto lubi,Tomek.Z greckich piw-jak dla mnie- z sensem jest tylko Mythos,reszta to sikacze.W sklepach króluje Amstel (nie piłam) i Heineken (nie lubię) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadom Re: Piwo IP: *.astral.lodz.pl 04.08.05, 20:16 Amstel jest super !!!praktycznie pilem tylko jego i Mythosa ,widzialem tez Zywca ale kosztowal 5/6 euro za puszke !!!!!!!!!!! a Mythos lub Amstel ok 1 euro!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 21:25 będąc w danym kraju chyba sensownym jest pić to co tam się pija, a nie wlec ze sobą piwo, które ma sie na codzień w kraju, odmiana, "folklor", inny smak to jest przecież częścią poznawania świata.. no chyba, że dla kogoś urlop to wzięty z Polski makaron, puszki, no i rzecz jasna wtedy również i piwo do kompletu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 21:27 a na Krecie ---> Mythos zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrej Re: Piwo IP: 195.117.23.* 05.08.05, 11:01 Mythosa się nie da pić ... Marka Mythos (i fabryka) została stworzona w latach 90-tych. Dla turystów. Heniek, Amstel - OK. Ale najlepszy jest Lech. Szczwany plan jest taki - zakupić się na lotnisku w wolnocłowym i wwieźć to do Grecji. Tylko ile ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Piwo IP: 195.117.23.* 05.08.05, 11:02 ... kontynuacja. Nie ma czegoś takiego jak 'greckie piwo'. Mythos = świetna nazwa dla mitu. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Piwo 05.08.05, 12:34 > Mythosa się nie da pić Pierwszy raz sie stykam z taka opinia. > Szczwany plan jest taki - zakupić się na lotnisku w wolnocłowym i wwieźć to > do Grecji Rzeczywiscie szczwany niesamowicie. Rozumiem, ze lecisz przez Moskwe albo Abu Dhabi, skoro zamierzasz kupowac w sklepie wolnoclowym? Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Piwo 05.08.05, 16:06 To nie bardzo rozumiem: jak chcesz skorzystac ze sklepu wolnoclowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 22:43 :)Gale,ale jak wytłumaczysz fakt,że sporo Greków pija Amstela...?:).My pijaliśmy Mythosa-z greckich piw najlepsze i o rozsądnym stosunku jakości do ceny.Ale i tak Ouzo nie zastąpi...:) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Piwo 04.08.05, 22:51 Piwa nie piję w ogóle, stąd nie wypowiem swego zdania, ale mój mąż twierdzi, że grecki amstel jest super. Mythos jakoś mu nie podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 23:00 Amstel jest robiony na licencji."Czysto" greckich piw nie jest wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 23:09 fakt, nie jest ich wiele, dlatego też warto próbować tych nielicznych..., zimny mythos w tawernie lub na tarasie hotelowego pokoju, po gorącym dniu... cykady... ;);) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 23:14 :)A ja powiem-zimny Mythos ....gdziekolwiek,byle w Grecji...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 23:28 ;):) no może nam sie uda i autor tego wątku zostawi polskie piwo w Polsce.. pozdrawiam.. -------------------- oj na Kretę bym wróciła.... Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 jak piwo to tylko zielone...... 05.08.05, 00:11 dalaczego Anstel jest tak popularny ? poprostu sprzedawcy dostaja wiecej prezentow od firny Anstel/ tak w towarze jak i dla przykladu..parasolki?szklanki?kubki itditd.. Jak na 10 skrzynek zanowionych dostaniesz np.dwie w prezencie zle ci wyjdzie ? Co bys pronowal jako sprzedawca ? Alfa jak i NYTHOS SA BARDZO DOBRE PIWA IGRECKIE... I dla tego cudaka niech nie zaponina ze piwo sie pije TYLKO schlodzone....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: jak piwo to tylko zielone...... IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 08:54 ooo janosik-przedstawiciel handlowy, mythos-nie nythos, amstel-nie anstel, tak na marginesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: piwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:18 nie zwracałam uwagi na marki i juz nie pamietam nazwy piw jakie piłam, ale Amstela zapamietałam i towarzyszył mi on w drode powrotnej do Polski i jeszcze zasila zasoby kuchenne. W knajpie kosztował ok 2 euro, w sklepie ok 0,8euro. były tez jakies tansze piwa ok 0,45 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 co ci powiedziec ?ze jestes dupa ? 07.08.05, 03:32 poprostu literka przed " n " nie klika . Tak ciezko ci sie kapnac ? A taka granotna.....i przecinek nie klika nawiasen... Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Piwo 05.08.05, 12:32 > jak wytłumaczysz fakt,że sporo Greków pija Amstela...?:). To proste - ten Amstel jest produkowany w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:06 Jest produkowany w Grecji,ale na licencji holenderskiej.A Grecy lubią przede wszystkim to,co własne(jeść i pić)-i trudno odmówić im racji. Co do wypowiedzi Andreja-hm,skoro lubi Lecha,to powinien pijać Heinekena-jedno i drugie straszny sikacz.Nie taskałabym,mając do dyspozycji nawet ciężarówkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je to!!! 05.08.05, 17:20 BRAWO, Ewa !!! Ouzo (a własciwie Oyzo, czyż nie..?) NIC nie zastąpi!!! Piszę to z pełną świadomoscią odpowiedzialności za słowo pisane ;-))) No, może jeszcze tureckie yeni raky się równa ( powiem Wam po cichutku,że wg mnie- choć "kiperem" bynajmniej nie jestem- to w zasadzie TO SAMO ;-))) Ktoś jeszcze moje zdanie podziela..? pzdr:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je t IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 17:24 spoko, czytaj niżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je t IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 17:28 Evcharisto poli:) (chyba tak się to pisze...?) Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je t 05.08.05, 17:48 ..się powtórzę: JAMAS!!! Wam wszystkim :-))) pzdr:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Piwo... IP: *.crowley.pl 05.08.05, 12:25 > Szczwany plan jest taki - zakupić się na lotnisku w wolnocłowym i wwieźć to > do Grecji. Tylko ile ? 110 litrów piwa - bez cła... Ale jak Ty wniesiesz te 220 puszek (nie mówiąc o butelkach) do samolotu? bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Piwo... IP: 195.117.23.* 05.08.05, 14:35 W podręcznym ... hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Piwo... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:04 Skoro w podręcznym, to powiesz pewnie, że to na drogę, bo Ciebie trochę suszy na dużych wysokościach? Więc musisz mieć przy sobie taki podręczny barek... tiny.pl/q7cr w odpowiednim samolocie... gaithersburg.netfirms.com/images/heinie01.jpg Ale jak je będziesz chłodził? Pzdr. bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Piwo... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:08 Polak potrafi...nie wątpię...:)Kiedy realizujesz swój wielki grecki plan,Bah? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen trochę historii IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 16:35 Historia piwa w Grecji sięga roku 1850, wtedy to 16-letni Otto von Bayern został królem Grecji, zawiózł do Aten oprócz architekta, który Ateny przebudowywał również specjalistę od warzenia piwa, nazywał się on Fuchs, jemu zawdzięcza Grecja pierwszą (?) podobno markę piwa - FIX, w latach 70 i 80 najczęsciej pito Amstela i Heineckena, w latach 90-tych pojawił się Mythos... dla ciekawych: gogreece.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi=1/XJ&sdn=gogreece&zu=http%3A%2F%2Fgrecja.home.pl%2Feng%2Fepiwo.htm pozdrawiam a autorowi wątku udanych wakacji życzę, nawet jeśli z walizką pełną LECHA ;):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: trochę historii IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:46 Nie mam piwa(greckiego),ale nalewam sobie właśnie nieco Ouzo(Warwagianni,jeśli dobrze literuję...)Zdrowie Grekofilów!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: JAMAS! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:58 Do moich za daleko...jeszcze by zwietrzało....:)Kreta-niestety nieznany ląd dla mnie.Mogłaby być trochę bliżej,bo ja jestem z tych zdecydowanie zmotoryzowanych:)Jakoś mi opcja samolotu i wypożyczki nie pasi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen Re: JAMAS! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 17:04 ... Kreta pięęęęęękna jest.... no są jeszcze promy, a te wypożyczki nie są takie złe, auto przetestować możesz np, pod kątem zakupu, ekstremalne warunki itp.. i pojeździć sobie czymś czym jeszcze nie jeździłaś.. i jak stukniesz to nie twój problem z naprawą.. ;), a moje ouzo poczeka jeszcze tylko do 13-tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: JAMAS! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 17:13 No są...ale budżetowo nie zdzierżę...bo u nas wakacje zawsze 2+2.Może na starość,we dwójkę:)A na przyszłe wakacje plan już w głównym zarysie gotowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 22:24 Ewciu, tu się wygadałem, kiedy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=20432097 Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 22:57 O matko,to straasznie długo jeszcze...ale planujesz z równie dużym wyprzedzeniem,co ja...:).Kto wie,może się gdzieś na trasie spotkamy?Pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Do Bah'a... 05.08.05, 23:05 Czy ja dobrze czytam? W 2006 ??? Joj.. alem się zmartwiła - już myślałam, że wkróce coś poczytam, a tu... :( Nic to - pewnie wiesz co czynisz. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Do Bebiaczka... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:30 Za mało zaglądasz na mój wątek... ;-) Czy wiem, co czynię? Cóż, zacząłem planować kolejną wycieczkę... Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:16 Może się spotkamy... :-))) Ale żeby taka miła niespodzianka nastąpiła, to trzeba ją dobrze zaplanować... :D Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 23:20 Znajdziemy się najpierw na forum-to pewne:)Na razie czekam w napięciu na kolegę kocoorzastego:)Ech,pomyśl tylko,jak mu teraz ciepło... P.S.a tak na marginesie-nie myślałeś o ożenku Grecji z Turcją...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:49 > Nie myślałeś o ożenku Grecji z Turcją...? Ależ myślałem o tym wielokrotnie - jak tylko to nastąpi, od razu jadę na Cypr! A sama Turcja, powiadasz? Na to Podforum nawet nie zaglądam, gdyż mam zbyt małą wyobraźnię, aby jechać do kraju, w którym kobiety wyglądają tak: www.thresholds.net/photo101/Woman%20in%20Black.htm 82.112.110.146/baa_panneaux_photo/bc_voyage/femmes_cardant.html A Kocoorowi to dobrze... :D bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 06.08.05, 00:26 Hihi,chyba nie wszystkie.Zresztą-odrobina egzotyki nie zaszkodzi...Mój plan zasadniczo jest taki:Wolos-Pilion-Eubea(?-Kocoor,na pomoc!)-Delfy-Teby-Ateny-Korynt-Zatoka Koryncka-Patras-Olimpia.Odpowiednio do miejsca -zwiedzanie lub pobyt dłuższy.Ale,jeśli dotrę do dobrych źródeł informacyjnych,to może być np.Kavala-Thassos-Istambuł-wybrzeże Morza Egejskiego w wydaniu soft-turistic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.08.05, 11:46 Ewo, piękno i egzotyka greckiej Natury oraz pasujące do niej wdzianka greckich strojniś są zupełnie wystarczające, aby było miło, a nawet do tego, aby uwieść samego Zeusa: www.fjkluth.com/kestos.html Z naszych tras wynika, że fajnie byłoby spotkać się na Evii (Eubea) i wspólnie odnaleźć m.in. zaciszną plażę Chiliadu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19318193 Pozdrawiam :D bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 06.08.05, 13:57 Bahu,do piernika,skąd Ty wytrzaskujesz te wszystkie zdjęcia...?:) Chyba muszę spreparować własne i wrzucić na forum.A Zeusa zostawmy w spokoju,bo nas jeszcze piorunami na Evii potraktuje...:)pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.08.05, 15:34 Z Netu, oczywiście, przecież myślę już o najbliższej wycieczce po Europie... ;-) O nie, tylko nie deszcz!!! Dwie Ewy na... Evii to raczej powinny mieć takie warunki pogodowe: subscriptions.corbis.com/search/detail.aspx?id=11397941 Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś