IP: 80.51.241.* 04.08.05, 15:20
Ile polskiego piwa można legalnie wwieźć do Grecji ?
Obserwuj wątek
    • tomek19701 Re: Piwo 04.08.05, 16:34
      A po co wieźć drewno do lasu - Grecy mają swoje bardzo dobre piwo - warto
      spróbować, poza tym do dostania są wszystkie najważniejsze światowe marki.
      A z tego co pamietam to w obrebie UE można przewieźć jakieś 100 butelek - na
      własny użytek oczywiście.
      • Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 17:13
        Zalezy,co kto lubi,Tomek.Z greckich piw-jak dla mnie- z sensem jest tylko
        Mythos,reszta to sikacze.W sklepach króluje Amstel (nie piłam) i Heineken (nie
        lubię)
        • Gość: gadom Re: Piwo IP: *.astral.lodz.pl 04.08.05, 20:16
          Amstel jest super !!!praktycznie pilem tylko jego i Mythosa ,widzialem tez
          Zywca ale kosztowal 5/6 euro za puszke !!!!!!!!!!! a Mythos lub Amstel ok 1
          euro!!!!!
          • Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 21:25
            będąc w danym kraju chyba sensownym jest pić to co tam się pija, a nie wlec ze
            sobą piwo, które ma sie na codzień w kraju, odmiana, "folklor", inny smak to
            jest przecież częścią poznawania świata.. no chyba, że dla kogoś urlop to
            wzięty z Polski makaron, puszki, no i rzecz jasna wtedy również i piwo do
            kompletu...
            • Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 21:27
              a na Krecie ---> Mythos zdecydowanie
              • Gość: Andrej Re: Piwo IP: 195.117.23.* 05.08.05, 11:01
                Mythosa się nie da pić ...

Marka Mythos (i fabryka) została stworzona w latach 90-tych. Dla turystów.

Heniek, Amstel - OK. Ale najlepszy jest Lech.

Szczwany plan jest taki - zakupić się na lotnisku w wolnocłowym i wwieźć to do
                Grecji.

Tylko ile ?
                • Gość: Andrzej Re: Piwo IP: 195.117.23.* 05.08.05, 11:02
                  ... kontynuacja.

Nie ma czegoś takiego jak 'greckie piwo'.

Mythos = świetna nazwa dla mitu.
                • gale Re: Piwo 05.08.05, 12:34
                  > Mythosa się nie da pić

Pierwszy raz sie stykam z taka opinia.

> Szczwany plan jest taki - zakupić się na lotnisku w wolnocłowym i wwieźć to
                  > do Grecji

Rzeczywiscie szczwany niesamowicie. Rozumiem, ze lecisz przez Moskwe albo Abu
                  Dhabi, skoro zamierzasz kupowac w sklepie wolnoclowym?
                  • Gość: Andrej Re: Piwo IP: 195.117.23.* 05.08.05, 14:36
                    Nie - w stolicy Polszy.
                    • gale Re: Piwo 05.08.05, 16:06
                      To nie bardzo rozumiem: jak chcesz skorzystac ze sklepu wolnoclowego?
    • gale Re: Piwo 04.08.05, 22:05
      Polskie piwo? Toz to barbarzynstwo!!!
      • Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 22:43
        :)Gale,ale jak wytłumaczysz fakt,że sporo Greków pija Amstela...?:).My
        pijaliśmy Mythosa-z greckich piw najlepsze i o rozsądnym stosunku jakości do
        ceny.Ale i tak Ouzo nie zastąpi...:)
        • bebiak Re: Piwo 04.08.05, 22:51
          Piwa nie piję w ogóle, stąd nie wypowiem swego zdania, ale mój mąż twierdzi, że
          grecki amstel jest super. Mythos jakoś mu nie podchodzi.
          • Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 23:00
            Amstel jest robiony na licencji."Czysto" greckich piw nie jest wiele.
            • Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 23:09
              fakt, nie jest ich wiele, dlatego też warto próbować tych nielicznych..., zimny
              mythos w tawernie lub na tarasie hotelowego pokoju, po gorącym dniu...
              cykady... ;);)
              • Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.08.05, 23:14
                :)A ja powiem-zimny Mythos ....gdziekolwiek,byle w Grecji...:)
                • Gość: helen Re: Piwo IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.08.05, 23:28
                  ;):) no może nam sie uda i autor tego wątku zostawi polskie piwo w Polsce..
                  pozdrawiam..
                  --------------------
                  oj na Kretę bym wróciła....
                  • janosik6 jak piwo to tylko zielone...... 05.08.05, 00:11
                    dalaczego Anstel jest tak popularny ?
                    poprostu sprzedawcy dostaja wiecej prezentow od firny Anstel/ tak w towarze
                    jak i dla przykladu..parasolki?szklanki?kubki itditd..
                    Jak na 10 skrzynek zanowionych dostaniesz np.dwie w prezencie zle ci wyjdzie ?
                    Co bys pronowal jako sprzedawca ?
                    Alfa jak i NYTHOS SA BARDZO DOBRE PIWA IGRECKIE...
                    I dla tego cudaka niech nie zaponina ze piwo sie pije TYLKO schlodzone.......
                    • Gość: helen Re: jak piwo to tylko zielone...... IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 08:54
                      ooo janosik-przedstawiciel handlowy, mythos-nie nythos, amstel-nie anstel, tak
                      na marginesie
                      • Gość: beti Re: piwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:18
                        nie zwracałam uwagi na marki i juz nie pamietam nazwy piw jakie piłam, ale
                        Amstela zapamietałam i towarzyszył mi on w drode powrotnej do Polski i jeszcze
                        zasila zasoby kuchenne. W knajpie kosztował ok 2 euro, w sklepie ok 0,8euro.
                        były tez jakies tansze piwa ok 0,45 euro.
                      • janosik6 co ci powiedziec ?ze jestes dupa ? 07.08.05, 03:32
                        poprostu literka przed " n " nie klika .
                        Tak ciezko ci sie kapnac ?
                        A taka granotna.....i przecinek nie klika nawiasen...
        • gale Re: Piwo 05.08.05, 12:32
          > jak wytłumaczysz fakt,że sporo Greków pija Amstela...?:).

To proste - ten Amstel jest produkowany w Grecji.
          • Gość: ewa Re: Piwo IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:06
            Jest produkowany w Grecji,ale na licencji holenderskiej.A Grecy lubią przede
            wszystkim to,co własne(jeść i pić)-i trudno odmówić im racji.
            Co do wypowiedzi Andreja-hm,skoro lubi Lecha,to powinien pijać Heinekena-jedno
            i drugie straszny sikacz.Nie taskałabym,mając do dyspozycji nawet ciężarówkę:)
        • aska2000 Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je to!!! 05.08.05, 17:20
          BRAWO, Ewa !!!
          Ouzo (a własciwie Oyzo, czyż nie..?) NIC nie zastąpi!!!
          Piszę to z pełną świadomoscią odpowiedzialności za słowo pisane ;-)))
          No, może jeszcze tureckie yeni raky się równa ( powiem Wam po cichutku,że wg
          mnie- choć "kiperem" bynajmniej nie jestem- to w zasadzie TO SAMO ;-)))
          Ktoś jeszcze moje zdanie podziela..?

pzdr:-)
          • Gość: helen Re: Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je t IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 17:24
            spoko, czytaj niżej
          • Gość: ewa Re: Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je t IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 17:28
            Evcharisto poli:) (chyba tak się to pisze...?)
            • aska2000 Re: Eeee tam- piwo- sie nie znacie- OUZO- to je t 05.08.05, 17:48
              ..się powtórzę: JAMAS!!!

Wam wszystkim :-)))

pzdr:-)
    • Gość: bah7 Re: Piwo... IP: *.crowley.pl 05.08.05, 12:25
      > Szczwany plan jest taki - zakupić się na lotnisku w wolnocłowym i wwieźć to
      > do Grecji. Tylko ile ?

110 litrów piwa - bez cła...
      Ale jak Ty wniesiesz te 220 puszek (nie mówiąc o butelkach) do samolotu?

bah7
      • Gość: Andrzej Re: Piwo... IP: 195.117.23.* 05.08.05, 14:35
        W podręcznym ... hehe
        • Gość: bah7 Re: Piwo... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:04
          Skoro w podręcznym, to powiesz pewnie, że to na drogę, bo Ciebie trochę suszy
          na dużych wysokościach?

Więc musisz mieć przy sobie taki podręczny barek...

tiny.pl/q7cr

w odpowiednim samolocie...

gaithersburg.netfirms.com/images/heinie01.jpg

Ale jak je będziesz chłodził?

Pzdr.

bah7
      • Gość: ewa Re: Piwo... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:08
        Polak potrafi...nie wątpię...:)Kiedy realizujesz swój wielki grecki plan,Bah?
        • Gość: helen trochę historii IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 16:35
          Historia piwa w Grecji sięga roku 1850, wtedy to 16-letni Otto von Bayern
          został królem Grecji, zawiózł do Aten oprócz architekta, który Ateny
          przebudowywał również specjalistę od warzenia piwa, nazywał się on Fuchs, jemu
          zawdzięcza Grecja pierwszą (?) podobno markę piwa - FIX, w latach 70 i 80
          najczęsciej pito Amstela i Heineckena, w latach 90-tych pojawił się Mythos...

dla ciekawych:

gogreece.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi=1/XJ&sdn=gogreece&zu=http%3A%2F%2Fgrecja.home.pl%2Feng%2Fepiwo.htm

pozdrawiam a autorowi wątku udanych wakacji życzę, nawet jeśli z walizką pełną
          LECHA
          ;):)
          • Gość: ewa Re: trochę historii IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:46
            Nie mam piwa(greckiego),ale nalewam sobie właśnie nieco Ouzo(Warwagianni,jeśli
            dobrze literuję...)Zdrowie Grekofilów!:))
            • Gość: helen JAMAS! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 16:51
              no to -
              • Gość: ewa Re: JAMAS! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 16:58
                Do moich za daleko...jeszcze by zwietrzało....:)Kreta-niestety nieznany ląd dla
                mnie.Mogłaby być trochę bliżej,bo ja jestem z tych zdecydowanie
                zmotoryzowanych:)Jakoś mi opcja samolotu i wypożyczki nie pasi...
                • Gość: helen Re: JAMAS! IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.08.05, 17:04
                  ... Kreta pięęęęęękna jest.... no są jeszcze promy, a te wypożyczki nie są
                  takie złe, auto przetestować możesz np, pod kątem zakupu, ekstremalne warunki
                  itp.. i pojeździć sobie czymś czym jeszcze nie jeździłaś.. i jak stukniesz to
                  nie twój problem z naprawą.. ;), a moje ouzo poczeka jeszcze tylko do 13-tego..
                  • Gość: ewa Re: JAMAS! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 17:13
                    No są...ale budżetowo nie zdzierżę...bo u nas wakacje zawsze 2+2.Może na
                    starość,we dwójkę:)A na przyszłe wakacje plan już w głównym zarysie gotowy...
        • Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 22:24
          Ewciu, tu się wygadałem, kiedy:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=20432097

Pozdrawiam

bah7

• Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 22:57
            O matko,to straasznie długo jeszcze...ale planujesz z równie dużym
            wyprzedzeniem,co ja...:).Kto wie,może się gdzieś na trasie spotkamy?Pozdro:)
            • bebiak Re: Do Bah'a... 05.08.05, 23:05
              Czy ja dobrze czytam? W 2006 ??? Joj.. alem się zmartwiła - już myślałam, że
              wkróce coś poczytam, a tu... :(
              Nic to - pewnie wiesz co czynisz. Pozdrowienia. B.
              • Gość: bah7 Re: Do Bebiaczka... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:30
                Za mało zaglądasz na mój wątek... ;-)

Czy wiem, co czynię?
                Cóż, zacząłem planować kolejną wycieczkę...

Pozdrawiam

bah7
            • Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:16
              Może się spotkamy... :-)))

Ale żeby taka miła niespodzianka nastąpiła, to trzeba ją dobrze zaplanować... :D

Pozdrawiam

bah7

• Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.08.05, 23:20
                Znajdziemy się najpierw na forum-to pewne:)Na razie czekam w napięciu na kolegę
                kocoorzastego:)Ech,pomyśl tylko,jak mu teraz ciepło...
                P.S.a tak na marginesie-nie myślałeś o ożenku Grecji z Turcją...?
                • Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 05.08.05, 23:49
                  > Nie myślałeś o ożenku Grecji z Turcją...?

Ależ myślałem o tym wielokrotnie - jak tylko to nastąpi, od razu jadę na Cypr!

A sama Turcja, powiadasz?

Na to Podforum nawet nie zaglądam, gdyż mam zbyt małą wyobraźnię, aby jechać do
                  kraju, w którym kobiety wyglądają tak:

www.thresholds.net/photo101/Woman%20in%20Black.htm

82.112.110.146/baa_panneaux_photo/bc_voyage/femmes_cardant.html

A Kocoorowi to dobrze... :D

bah7
                  • Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 06.08.05, 00:26
                    Hihi,chyba nie wszystkie.Zresztą-odrobina egzotyki nie zaszkodzi...Mój plan
                    zasadniczo jest taki:Wolos-Pilion-Eubea(?-Kocoor,na
                    pomoc!)-Delfy-Teby-Ateny-Korynt-Zatoka Koryncka-Patras-Olimpia.Odpowiednio do
                    miejsca -zwiedzanie lub pobyt dłuższy.Ale,jeśli dotrę do dobrych źródeł
                    informacyjnych,to może być np.Kavala-Thassos-Istambuł-wybrzeże Morza Egejskiego
                    w wydaniu soft-turistic...
                    • Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.08.05, 11:46
                      Ewo, piękno i egzotyka greckiej Natury oraz pasujące do niej wdzianka greckich
                      strojniś są zupełnie wystarczające, aby było miło, a nawet do tego, aby uwieść
                      samego Zeusa:

www.fjkluth.com/kestos.html

Z naszych tras wynika, że fajnie byłoby spotkać się na Evii (Eubea) i wspólnie
                      odnaleźć m.in. zaciszną plażę Chiliadu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=19318193

Pozdrawiam :D

bah7
                      • Gość: ewa Re: Do Ewy... IP: *.brzesko.net.pl 06.08.05, 13:57
                        Bahu,do piernika,skąd Ty wytrzaskujesz te wszystkie zdjęcia...?:) Chyba muszę
                        spreparować własne i wrzucić na forum.A Zeusa zostawmy w spokoju,bo nas jeszcze
                        piorunami na Evii potraktuje...:)pozdr.
                        • Gość: bah7 Re: Do Ewy... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.08.05, 15:34
                          Z Netu, oczywiście, przecież myślę już o najbliższej wycieczce po Europie... ;-)

O nie, tylko nie deszcz!!!

Dwie Ewy na... Evii to raczej powinny mieć takie warunki pogodowe:

subscriptions.corbis.com/search/detail.aspx?id=11397941

Pozdrawiam

bah7

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka