Dodaj do ulubionych

promy w grecji

18.08.05, 14:52
Witam!
Mam pytanie: Czy ktoś kupował już bilety dopiero na promie? Chyba nie będę
miała czasu kupić wcześniej a nie wiem w jakich godzinach są otwarte agencje
które sprzedają bilety. Chodzi mi konkretnie o Agios Nikolaos na Krecie
(płynę na Karpathos)
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: promy w grecji 18.08.05, 16:51
      Cześć Kasiu,
      osobiście bym Ci to odradzała. Tutaj wklejam Ci fragment z mojej strony, gdzie
      napisałam o podróży z Agios Nikolaos na Karpathos w 2001 roku:

Popłynęliśmy też na Dodekanez. Mieliśmy w planach dwudniowy pobyt na wyspie
      Karpathos, o której marzyłam od lat, głównie o wiosce Olimpos. Już na promie
      wpadłam na genialny pomysł, że najpierw popłyniemy sobie dalej, na maleńką
      wyspę Halki, bo chciałam obejrzeć mozaiki, a następnego dnia wracając na Kretę
      zatrzymamy się na Karpathos. Dokupiliśmy na promie stosowne bilety i
      znaleźliśmy się na Halki (...) Na Halki spotkała nas przykra niespodzianka. Ze
      dwie godziny przekimaliśmy w porcie, a o 6-tej rano mieliśmy prom na Karpathos.
      Rano biuro z biletami było zamknięte, prom nadpływał, ale wcale się nie
      martwiłam: wszak skoro mogłam dokupić bilety na promie płynąc w tę stronę to
      będę mogła i kupić je na promie teraz. W jakimż błędzie tkwiłam, ale
      dowiedziałam się o tym później. Niestety, kazano nam wyjść z promu, kiedy
      zapytałam o bilety i prom odpłynął, a my zostaliśmy na maleńkiej Halki.
      Płakałam z bezsilności, zwłaszcza kiedy dowiedziałam się, że następny prom na
      Kretę mamy dopiero za trzy dni. Już wiedziałam, że na Karpathos w tym roku nie
      popłynę i było mi strasznie przykro, zwłaszcza, że poprzedniego dnia w jej
      porcie Diafani powiedziałam: do zobaczenia jutro. I cóż? Musiałam wyglądać
      żałośnie, bo przygarnął nas stary rybak do kafejki, której o świcie pilnował.
      Dobry stary Petros, który na zawsze zostanie w mojej pamięci. Wyjaśnił, że na
      Halki jest tak, że jak biuro promowe jest zamknięte to bilety kupuje się w
      sąsiednim sklepie spożywczym. A ja to co? Duch? Skąd miałam o tym wiedzieć,
      skoro żadnej informacji nie było? Mimo, że nie zwiedziłam Karpathos to cieszę
      się, że tak się stało bo poznałam tego dobrego Petrosa, który do dziś jest moim
      przyjacielem, a nadto sprawiłam synowi wielką choć niezamierzoną wcześniej
      niespodziankę. Jedynym ratunkiem dla nas w rozumieniu wydostania się z Halki
      był wodolot, który za kilka godzin odpływał na Rodos. I tak znaleźliśmy się na
      najbardziej ukochanej przez mojego syna greckiej wyspie, skąd następnego dnia
      promem wróciliśmy na Kretę nie zawijając do portu na Halki a Karpathos
      oglądając tylko z jego pokładu, z czego i tak się cieszyłam.
      -------------

Tyle o moich doświadczeniach - ponoć od katastrofy promu pod Paros kilka lat
      temu już nie można kupować biletów na promach.

A Karpathos doprawdy warta grzechu - aż cztery lata czekałam na to, aby
      wreszcie na nią trafić i trafiłam: wróciłam z niej trzy tygodnie temu i wciąż
      jestem pod wielkim wrażeniem (choć wierz mi: widziałam już 31 wysp w Grecji i
      spore fragmenty lądu).
      Karpathos widziana przeze mnie w lipcu tego roku jest już na mojej
      www.betaki.friko.pl
      Jeśli masz życzenie/ochotę, możesz poczytać (pod tekstem galeria, a każde ze
      zdjęć podpisane - zdjęcia amatorskie i głuptakiem, ale coś widać).
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • bebiak Re: promy w grecji 18.08.05, 16:54
        Acha, a tutaj na forum, w wątku Czarodziejki1 pt. "Bebiaczek na Karpathos"
        pisałam sms-y na żywo z Karpathos a potem już po powrocie zamieściłam kilka
        praktycznych (w sposób) uporzadkowany informacji - może Cię to zainteresuje.
        Pozdrowienia. B.
    • Gość: camyk Re: promy w grecji IP: *.chello.pl 18.08.05, 17:12
      przyłączam się do pytania autora tematu. Mnie szczególnie interesuje to, czy w
      niedzielę przy porcie w Agios Nikolaos można gdzieś kupić bilety promowe?
      • bebiak Re: promy w grecji 18.08.05, 17:18
        Oczywiście nie zapewnię Was, że tak jest w Agios Nikolaos bo nie praktykowałam
        (kupiłam tam bilety sporo wcześniej), ale kilka razy na innych wyspach było
        tak, że na co najmniej pół godziny przed przypłynięciem promu (nawet jeśli jest
        to środek nocy) biuro z biletami się otwiera.

To, co mi się zdarzyło na małej Chalki to na skutek niedbalstwa durnego Greka,
        który po prostu zaspał a informacji o tym sklepie oczywiście żadnych.
        Jeśli chcecie to powinnam mieć w domu telefon do biura promowego LANE w Agios
        Nikolaos (może jakiś fax czy adres mailowy na bilecie jest - a bilety mam) i
        mogę Wam tutaj napisać - może raczą odpowiedzieć? Linia LANE obsługuje trasę
        Kreta - Karpathos.
        Pozdrowienia. B.
        • Gość: camyk Re: promy w grecji IP: *.chello.pl 18.08.05, 17:37
          Eee., zaryzykuję. Będę miał parę godzin w Niedzielę na transfer z Heraklionu do
          Agios Nikolaos, więc "nie spinam się".
        • kasiamik1 Re: promy w grecji 18.08.05, 18:50
          Dziękuję za odpowiedź! Wszystkie relacje z Karpathos śledziłam na bieżąco. Może zdążę kupić bilet w
          porcie. Lecę 25 sierpnia na Kretę ale niestety będę w Heraklionie dopiero o 22 z minutami więc
          autobusy już nie będą jeździć. Muszę się dostać do Agios Nikolaos a pierwszy autobus jest o 6 rano,
          prom o 9 więc powinnam zdążyć. Wysyłałam maile do lini promowej LANE ale nie odpisują, nie
          odbierają teź telefonów.... Słyszałam też że dużo biur podróźt zajmuje się sprzedażą biletów
          promowych więc może w Heraklionie są one długo otwarte.
          • Gość: ela Re: promy w grecji IP: *.eia.pl 18.08.05, 22:34
            Ale prom jest o 10.00, tak sobie sprawdziłam gdyz nie mam co robic. W drodze z
            przystanku autobusowego do portu w Agios Nikolaos jest duzo agencjii
            sprzedajacych bilety.Nie masz co sie martwić.Od tego roku nie mozna kupowac
            biletów nawet na małych promach takich na kilkanaście osób.Co jeszcze w tamtym
            roku było mozliwe.Co sie np na Ikarii okazało jak juz odpływaliśmy, ale na
            szczęscie poczekali na mnie az kupie bilet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka