Dodaj do ulubionych

Jaka miejscowosc polecacie na Rodos?

IP: *.unreg.w-w.pl 07.10.05, 22:11
Sklanialbym sie chyba ku miastu Rodos - lubie wieksze kurorty, np. w Alanyi,
Sousse mi sie podobalo, po drugie miasto Rodos ma wiele do zaoferowania
zarowno jesli chodzi o zabytki jak i rozrywki, a ja chcialbym wywazyc miedzy
roznymi formami spedzania czasu,stolica wyspy to tez najlepszy punkt wypadowy
na wycieczki (Symi, Marmaris, Lindos). Poza tym jest blisko i do wybrzeza
zachodniego, z plazami kamienistymi, i do wschodniego, z piaszczystymi. Czy
miasto Rodos, to wg Was dobry wybor. Plany mam dopiero na przyszle lato -
nawet wrzesien, ale byc moze bede korzystal juz w grudniu nawet z opcji first
minute, wlasnie tez dlatego, zeby miec "do wyboru, do koloru", a chyba lepiej
pytac w pazdzierniku niz listopadzie czy grudniu o Rodos.
Obserwuj wątek
    • Gość: evulevu Re: Jaka miejscowosc polecacie na Rodos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 12:23
      Moim zdaniem wybór doskonały :) Podobnymi argumentami kierowałam się przed
      tegorocznymi wakacjami. Hotel, w którym mieszkałam był ok. 1/2 godziny
      piechotką do starówki, a więc cisza i spokój w nocy, a jednocześnie blisko
      rozrywek. Plaże w miescie nie są zbyt piękne, ale mielismy skuterek, więc
      objechaliśmy dokładnie całą wyspę i plażowaliśmy się po obu stronach,
      oczywiście w większości po stronie wschodniej- piasek, łagodniejsze zejścia do
      morza, mniejszy wiatr i ciche przytulne zatoczki, gdzie nie ma tłumów. Chociaż
      plaże w Tsambika, Faliraki i Kolimblii polecam odwiedzić dla porównania.
      Koniecznie wybierz sie do Kalithei- urocze zatoczki ze skałkami, wśród których
      można się taplać w cieplutkiej wodzie. Samo miasto Rodos- to moim zdaniem jedno
      z najładniejszych greckich miast - pod względem zabytków, 2 urocze parki-
      jeden w centrum, drugi na uboczu- gdzie przechadzaja się pawie, kaczuszki,
      żółwie pływaja sobie w małej rzeczce- bardzo romantycznie.... Jeśli miałabym
      wybrac się na wyspę po raz drugi, to ponownie wybrała bym Rodos.
      • Gość: Kretka Re: Jaka miejscowosc polecacie na Rodos? IP: *.acn.waw.pl 08.10.05, 20:35
        jeśli lubisz, jak piszesz, duże kurorty, to nie polecam ci miejscowości na płd
        od Pefki: Lothiarika, Kiotari, Genadi itd.
        Ja mam akurat preferencje odwrotne i koło Lardos wypoczywało mi się pysznie :)
        • syd2 Re: Jaka miejscowosc polecacie na Rodos? 10.10.05, 10:14
          Na Rodos byłam we wrześniu, a wybraliśmy miejscowość Kalithea. Położenie ma
          świetne! Blisko do Rodos (10 km) i do Faliraki (ok.4 km). Do Water Parku np.
          można właściwie dojść piechotą - jakieś pół godzinki marszu. Byliśmy w hotelu
          Kalithea Mare i z czystym sumieniem mogę Ci go polecić! Duży obiekt, kilka
          budynków, wszystkie pokoje z widokiem na morze!!! A to dlatego, że hotel
          położony jest na cypelku otoczonym z 3 stron wodą. Plaża wśród skał, ale na
          brzegu piasek. Bajka! Jeżeli jednak zależy Ci na bliskości restauracji,pubów i
          bardziej "wielkomiejskich" rozrywek, to pewnie lepszym wyborem byłoby miasto
          Rodos. Tam będziesz miał wszystko poza spokojem ;) Mnóstwo ludzi i ciagły gwar,
          co oczywiście ma też swój urok! My dojeżdżaliśmy do Rodos wynajętym samochodem,
          co wykluczało większą zabawę ;) Bawilismy sie w swoim gronie w hotelu. W każdym
          razie warto Kalithea wziąć pod rozwagę chociazby dla tych widoków!!! :)
          Pozdrawiam!
          • Gość: kasia Re:do syd2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 21:58
            a jakie biuro ma w ofercie ten hotel? Bo byłabym zainteresowana?
            • Gość: stasio Re:do syd2 IP: *.unreg.w-w.pl 10.10.05, 22:11
              chyba scan holiday, ale nietanio, z tym ze pewnie w styczniu za first minute
              bedzie rabat ok. 15 proc.
            • syd2 Re:do syd2 14.10.05, 10:28
              Przepraszam, że tak późno. Nie zaglądałm tu parę dni :) My byliśmy z
              Neckermann'em. Mieli ten hotel w jakiejś ofercie "Hit" albo cos w tym stylu. W
              porównaniu z innymi propozycjami wyszło nawet atrakcyjnie cenowo. Hotel jest
              4*. Uważam, ze zasługuje na tyle, chociaż spotkałam na tym forum (albo Hotele-
              Grecja)opinię, że nie. Jak dla mnie było super! Czarodziejka poleca zawsze
              Kresten Palace :) Miałam ogromna ochotę na ten hotel, ale był droższy :( Jednak
              po fakcie nie żałuję. Okolica ta sama, bo Kalithea Mare położony jest tuż obok.
              W sumie podobne pod względem standardu obiekty (mimo, ze na zdjęciach Kresten
              wygląda ładniej). Naprawdę polecam to miejsce!!!
    • czarodziejka1 Re: Jaka miejscowosc polecacie na Rodos? 10.10.05, 15:36
      Jeśli mogę wtrącić tu moje skromne zdanie, to na wyspie Rodos polecam
      miejscowości w pobliżu miasta Rodos, najlepiej po stronie wschodniej (mniej
      wietrznna). Ja od kilku lat zatrzymuję się w Kalithea w hotelu Kresten Palace
      (6 km od Rodos). W tym roku byłam tam już po raz piąty! Według mnie to jest
      strzał w dziesiątkę. Miejsce cudne i blisko do stolicy. Co pół godziny jeżdżą
      lokalne autobusy. Pierwszy ok. 7 rano, a ostatni ok. 1 w nocy. Tyle atrakcji na
      raz, że nie ma możliwości na nudę. Polecam gorąco :)
      • Gość: stasio Re: Jaka miejscowosc polecacie na Rodos? IP: *.unreg.w-w.pl 10.10.05, 17:19
        ja tez bym sie sklanial moze nie ku samemu centrum Rodos, ale znalazlem taki
        hotel Sirene Beach miedzy Ixia a Rodos (Kritika, 2-3 km od samego centrum).
        Jesli jest to rzeczywiscie 20-30 min. piechota, to mniej wiecej tyle, co w
        Alanyi z plazy Kleopatra juz przy wylocie na Antalye do portu w Alanyi czy z
        okolic El Hana Beach/Riadh Palms do mediny w Sousse. Bo chodzi o to, zeby
        wywazyc miedzy odpoczynkiem bez halasu a nienudzeniem sie. Wiem ze moze
        wschodnie wybrzeze podobno lepsze, ale ja wole kamieniste plaze od
        piaszczystych, a wiatr mi nie przeszkadza, podobno na Rodos jest wilgotno i
        przez to np. przy 30 stopniach sie wydaje, ze jest 40, wiec taka bryza sie tez
        przyda.
        • alakhai12 Re: Jaka miejscowosc polecacie na Rodos? 14.10.05, 16:54
          To zależy co planujesz robić. Jeśli chcesz sie fajnie pobawić wieczorem,
          jedynie FALIRAKI, tak imprezki są niepowtarzalne, Rodos - jedynie starówka jest
          klimatyczna ale jedynie do chodzenia i oglądania to samo Rodos.
          To cała wyspa 3 podstawowe miejscowości: RODOS, Faliraki i Lindos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka