Dodaj do ulubionych

Co Was "ciągnie" do Grecji??

25.12.05, 18:18
Mnie w punktach:
- przyroda
- pogoda
- ludzie
- historia
- "atmosfera"
- niesamowity język
- jedzonko + winko
- i co jeszcze?
Uwaga!!! kolejność przypadkowa!!
Byłem tam kilka razy, niestety zostałem bezrobotnym w Polsce (wyksz. wyższe)
i nie wiem kiedy jeszcze w moim życiu tam pojadę (oby na stałe!!).
Pozdrawiam wszystkich marzycieli!
Barkes
Obserwuj wątek
    • pietnacha40 Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? 25.12.05, 18:53
      Zimno,mokro,a tu mi Grecja przed oczami.Wzięłam zdjęcia i wspominam.Ciągnie
      mnie to wszystko co Ciebie i jeszcze niesamowity kolor wody,nieba,gorące
      dni.Przywiązanie Greków do tradycji,do kraju,ich duma.Myślałam,że pojadę raz i
      już.Szykuje się czwarty wyjazd.Czego i Tobie z okazji Świąt życzę.
    • Gość: Barkes Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 25.12.05, 19:18
      Pietnacha40. Serdeczne dzięki za dobre słowo!!!
      Pozdrawiam Cię z całego Greckiego serca!!!!
    • Gość: ewa Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 20:45
      Oprocz tego co napisałeś - mnie pociąga tamtejszy spokój. Taki spokojny tryb
      życia, niespieszny..coś, czego w żadnym innym europejskim kraju nie
      doświadczyłam:)
      • Gość: mysz_bis Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.remedium.bochnia.pl / 82.160.2.* 26.12.05, 13:38
        spokoj rodzinne wieczorne spotkania przy UZO lazurowe niebo ,wspaniałe
        widoki,pachnące kwiaty ,masa muszelek i kamyków w kolorach
        nierealnych ,oliwki /drzewa/ i wszystko co greckie bylam na RIWIERZE
        OLIMPIJSKIEJ /METEORY -boskie ,na RODOS /LINDOS-nieziemskie,THASSOS kipi
        zielenią a teraz marzenie życia KRETA i wypad na SANTORINI
        • Gość: stasio Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: 195.254.156.* 27.12.05, 21:56
          Śródziemnomorski klimat, piekne krajobrazy z górami wpadającymi do lazurowego
          morza, atmosfera, muzyka, kuchnia.
          • Gość: ina Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.smstv.pl 28.12.05, 01:40
            A mnie zakurzona droga na jednej z wysp, wieczorne powroty przy cykadach,
            cisza, taras z widokiem na morze...Tak, jakby tam nie dotarło nigdy nic złego.
            • Gość: Ji Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 18:22
              Jak bylismy pierwszy raz w Grecji i mieszkalismy u greckiej rodziny, to
              Greczynka powiededziala: Zobaczycie,jak sie raz przyjedzie do Grecji ,to
              pozniej ciagle bedzie sie chcialo wracac"
              Wtedy zastanawialismy sie o co jej chodzi,ale po powrocie do domu juz dobrze
              wiedzielismy.
              Trudno powiedziec co to dokladnie jest, bo o wszystkim juz byla tu mowa, ale
              dla mnie jest jeszcze cos takiego jak zapach Grecji.Kiedy po pierszym pobycie
              Tam, nie moglam pojechac przez 5 lat,pamietam ze ciagle czulam Ten zapach
              Grecji,i kiedy wreszczei pojechalam zapach byl dokladnie taki sam i to jest
              chyba To!!
              Pozdrawiam
              Joanna
    • Gość: dolmadakia Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.interpc.pl 28.12.05, 20:43
      Wszystko.Szczególnie atmosfera.Wino.Jedzenie.Przysłuchiwanie się
      językowi.Cykady.Olla.
    • bob75rob1 Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? 29.12.05, 14:13
      Nas tam wiele rzeczy ciągnie, choć również zraziliśmy się kilka razy, gdy
      przyszło do załatwienia interesów w związku z nami planami osiedlenia się tam.
      Mam jednak nadzieję, ze wszystko się wyprostuje i w przyszlym sezonie bedzie
      mogli nas odwiedzić (najprawdopodobniej w Chani)

M.
      • Gość: Tytus Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.tnt5.dial.mtl1.uunet.ca 01.01.06, 11:23
        to wy pewnie biegle mowicie po grecku, mieszkaliscie tam od lat i teraz
        zamierzacie pozostac na stale? Jesli nie, jestescie kolejnymi beznadziejnymi
        burakami, ktore bez glowy probuja sie przesadzic do kraju, ktory ma 5000 lat
        kultury pisanej. Zycie jest tam troche inne niz w Wolominie.
        • Gość: ewamalgorzata Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 13:43
          Ludzie z reguły emigrują głównie dlatego, że chcą żyć trochę inaczej niż w
          Wołominie. I co z tego? Twoim zdaniem emigracja powinna być dpouszczalna
          wyłącznie do krajów, ktorych kultura jest udokumentowana max 300 lat wstecz?
          Nie kazdy w tym kraju marzy o wyjeździe za ocean.
          I naprawdę uważasz, że aby gdzies zamieszkać trzeba biegle mówić w danym
          języku? Pewnie to jest praktyczne, w niektórych krajach nawet niezbędne -
          jednak wydaje mi się, że w całej zachodniej europie biegla
          znajomość "lokalnego" języka nie jest konieczna - w przeciwieństwie do
          porządnej znajomości angielskiego.
        • martapodlesna Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? 01.01.06, 21:03
          O widzę, że dotarłeś i na forum - no proszę.
          I tutaj wylewasz swoja wrogość wobec tych, którzy zakochali się w Grecji
          (pokochali ją) ?
          A ja juz myślałam, że to tylko mnie spotkało to "szczęście i zaszczyt", że na
          mnie najechałeś.
          Po raz kolejny stawiam Ci pytanie: skąd ta wrogość ?
          Nie rozumiem tego...
          • Gość: stasio Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.devs.futuro.pl 02.01.06, 23:19
            A co odciąga? Ceny, które przyciągają bardziej do Turcji czy Tunezji.
            • Gość: bah7 Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.crowley.pl 03.01.06, 08:10
              Chyba piszesz na zupełnie inny temat - to są propozycje dobre dla miłośników
              podróżowania do krajów muzułmańskich (pomyliłeś Forum?).
              W Europie Grecja jest jednym z tańszych państw.
              Choć nie zawsze to co tańsze, jest lepsze.

Chyba jednak bardziej może odciągać od Grecji bardzo duży luz tubylców w
              podejściu do tematu "ochrona środowiska": śmieci, ścieki, smog w Atenach itd.

bah7
              • Gość: władek Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.mofnet.gov.pl 03.01.06, 11:16
                rzeczywiscie Grecja nie jest taka droga, zarowno koszt wczasow jak i pobyt na
                miejscu. Cypr jest drogi. No moze takie porownanie - za ok. 2000 na 2 tyg. na
                Rodos znajdzie sie hotel BB, a w Alanyi HB, w Sousse moze nawet FB czy AI. Ale
                rzecz w tym, zeby zwiedzac rozne kraje. Mozna byc tez milosnikiem i Turcji, i
                Grecji naraz, czasem bywaja oferty typu tydzien Rodos, tydzien Marmaris.
                • Gość: bah7 Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.crowley.pl 03.01.06, 12:08
                  > Mozna byc tez milosnikiem i Turcji, i Grecji naraz...

Chyba masz trochę racji - przecież np. na Cyprze mnóstwo atrakcji turystycznych
                  jest właśnie po stronie tureckiej...

I Turcja jest jednak trochę bardziej tolerancyjnym i bezpiecznym dla turystów
                  krajem niż np. Egipt...

Pzdr

bah7
        • bob75rob1 Co Was "ciągnie" do Grecji?? 03.01.06, 10:10
          Rozpoczęliśmy naukę języka greckiego, biegle mówimy po angielsku (ja w wolnych
          chwilą nauczam równiez tego języka). Nie pochodzimy z Wołomina, a nawet jeśli
          to chyba nie ma to wielkiego znaczenia. Do przeprowadzki przygotowujemy się od
          dwóch lat i nie nazwałabym nas "beznadziejnymi burakami".
          W Polsce osiągnęliśmu wystarczająco dużo i chcemy spróbować gdzieś inadziej,
          tam gdzie nam się szczególnie podoba. Zapewniam Cię, że w wielu rejonach samej
          Krety nie widać tych tysiącleci kultury, za długo być może byli pod panowaniem
          Turków, dlatego nie mamy żadnych kompleksów z tego tytułu.
          • Gość: motulka Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.rej.edu.pl 03.01.06, 13:09
            jak ja wam zazdroszcze...wrocilam z grecji we wrzesniu..ale ciagle ogladam
            zdjecia, sni mi sie po nocy... chce do tego swiata wolniejszego, z kawusia przed
            obiadem... z mandatami za zaklocanie sjesty (bylam swiadkiem):)
            ehhh.. niech Wam sie tam wiedzie:) przyslijcie kartke, albo zasuszone kwiatki:)
            • bob75rob1 Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? 03.01.06, 13:13
              Dziękuję za wsparcie, w tych ostatnich dniach pewnie nam się bardzo przyda.
              • Gość: motulka Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.rej.edu.pl 03.01.06, 13:21
                oby sie Wam tam udalo.. pomyslnych wiatrow
    • Gość: Barkes Re: Do bob75rob1 IP: 212.75.100.* 03.01.06, 20:40
      Dołączam się z życzeniami aby Wam się udało!!! Trzymam za Was kciuki!!!
      Czekam i myślę że nie tylko ja ale i inni forumowicze na Wasze informacje co
      porabiacie i jak i kiedy osiągniecie cel.
      Pozdrawiam serdecznie
      Barkes
      • bob75rob1 Re: Do bob75rob1 04.01.06, 09:16
        Bardzo dziękuję, na pewno będziemy informować.
        • Gość: bah7 Re: Do bob75rob1... IP: *.crowley.pl 09.01.06, 08:49
          Jeśli nie znasz tej strony, to może Ci się przyda?

www.crete-connections.com/Crete-Property.htm

bah7
          • bob75rob1 Re: Od bob75rob1... 09.01.06, 08:53
            Dziękuję, z tej strony akurat korzystaliśmy. Jest też kilka stron, gdzie
            Brytyjczycy osiadli na wyspie (ich licza dochodzi do 30tys.) wymieniąją się
            doświadczeniami i wieloma cennymi radami.
    • Gość: Juan Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.06, 09:20
      1. Amstel
      2. Mythos
      3. Nuda w pracy
      • Gość: motulka Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.rej.edu.pl 09.01.06, 14:26
        jakbym slyszala kolege z pracy:)
    • Gość: beba Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: *.ker.forthnet.gr 09.01.06, 21:25
      co ciagnie? chyba wszystko po trochu, ja tu mieszkam od kilkunastu miesiacy,
      wlasnie slycham polskiego radia i podaja,ze w ojczyznie -20, a tu sloneczko i
      +13. Cala atmosfera kraju, ludzie, jedzenie; ale nie zawsze jest kolorowo sa
      trudne chwile(chyba jak wszedzie), na szczescie wiekszosc grekow lubi polakow.
      jezyk jest dosc trudny(ja juz mowie, ale nie bylo latwo)i na wzystko trzeba
      czakac, prawie nic nie da sie zalatwic od razu.
      wiekszosc z was ma mylne wyobrazenie o grecji, bedac tu podczas wakacji,pozniej
      jak sie tu mieszka sezon to ciezka charowka, ja w tym roku na plazy bylam dwa
      razy(mam 10min).
      mimo tego wszystkiego kocham ten kraj i nie chce go zamienic na zaden inny,
      nawet ojczysty!!!!
      pozdrowienia
    • Gość: Barkes Re: Co Was "ciągnie" do Grecji?? IP: 212.75.100.* 10.01.06, 15:46
      Mieszkałem kilka lat w Bułgarii, oczywiście to nie ten kraj i nie te klimaty
      ale oba te kraje tz. Grecja i Bułgaria "mają" jedną "rzecz" której nie znoszę
      to są trzęsienia ziemi!! Nigdy się do tego zjawiska nie przyzwyczaję. Kilka dni
      temu (jak wiecie) silne trzęsienie ziemi prawie 7 stopni nawiedziło Grecję.
      Przeżyłem kilka silnych trzęsień mieszkając w Sofii, to był koszmar. Nawet po
      kilku latach po tych trzęsieniach nie mogłem spokojnie zasnąć.
      Pozdrawiam
    • mikaas3 co kocham w Grecji? 11.01.06, 22:53
      my God chyba wszystko!!! kocham Grecje jeszcze zanim ją poznałam, a moje
      pierwsze spotkanie z nię poprzez Kretę na zawsze zapadnie w moją pamięć. to był
      jeden z najwspanialszych wakacji w moim życiu. nauczyłam się, że przede
      wszystkim najważniejsi są ludzie z którymi spędza się wakacje, a dopiero potem
      jest miejsce. poznałam smak greckiego wina, rozsmakowałam się w fecie.
      nauczyłam się spać jedynie po kilka godzin na dobę a przy okacji czuć się
      wspaniale.
      uwielbiam Greków. to wspaniali ludzie prawie zawsze uśmiechnięci. cudownie
      spędza się z nimi czas w odróżnieniu do większości Polaków. tam jest się
      traktowanym z góry jak przyjaciel.
      co jeszcze... ouzo with lemon:)
      żwirkowe plaże
      małe, kąsające rybki
      wycieczki samochodowe po małych, krętych uliczkach wysoko w górach pomiędzy
      szalejącymi Grekami
      ZORBA !!!
      siesta
      chęć do życia
      cudowne greckie słońce i to uwielbienie do niego (rodos- wyspa Heliosa- boga
      słońca)
      Grecka filozofia, zwłaszcze w wykonaniu Epikura.
      kalimera krzyczane z balkonu przy śniadanku z fetą i pomidorem
      kalinichta mówione wieczorem
      wszystkie imprezy
      i ten niesamowity klimat który zna każdy, kto wie o czym mówię, kto rozumie
      Grecję, kto jest w niej zakochany:)))
      mogłabym tak jeszcze długo długo długo i bez końca, ale chyba wiecie o czym
      mówię:
      GRECJA for EVER for EVERYONE
      • mikaas3 Re: co kocham w Grecji? 11.01.06, 22:53
        zapomniałabym:
        jamas :)
      • mikaas3 Re: co kocham w Grecji? 11.01.06, 22:55
        myślałam, ze się skasowało. trochę narozrabiałam. wybaczcie:p
    • mikaas3 co kocham w Grecji? 11.01.06, 22:55
      my God chyba wszystko!!! kocham Grecje jeszcze zanim ją poznałam, a moje
      pierwsze spotkanie z nię poprzez Kretę na zawsze zapadnie w moją pamięć. to był
      jeden z najwspanialszych wakacji w moim życiu. nauczyłam się, że przede
      wszystkim najważniejsi są ludzie z którymi spędza się wakacje, a dopiero potem
      jest miejsce. poznałam smak greckiego wina, rozsmakowałam się w fecie.
      nauczyłam się spać jedynie po kilka godzin na dobę a przy okacji czuć się
      wspaniale.
      uwielbiam Greków. to wspaniali ludzie prawie zawsze uśmiechnięci. cudownie
      spędza się z nimi czas w odróżnieniu do większości Polaków. tam jest się
      traktowanym z góry jak przyjaciel.
      co jeszcze... ouzo with lemon:)
      żwirkowe plaże
      małe, kąsające rybki
      wycieczki samochodowe po małych, krętych uliczkach wysoko w górach pomiędzy
      szalejącymi Grekami
      ZORBA !!!
      siesta
      chęć do życia
      cudowne greckie słońce i to uwielbienie do niego (rodos- wyspa Heliosa- boga
      słońca)
      Grecka filozofia, zwłaszcze w wykonaniu Epikura.
      kalimera krzyczane z balkonu przy śniadanku z fetą i pomidorem
      kalinichta mówione wieczorem
      wszystkie imprezy
      i ten niesamowity klimat który zna każdy, kto wie o czym mówię, kto rozumie
      Grecję, kto jest w niej zakochany:)))
      mogłabym tak jeszcze długo długo długo i bez końca, ale chyba wiecie o czym
      mówię:
      GRECJA for EVER for EVERYONE

jamas ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka