Dodaj do ulubionych

Rodos: wszystko na temat wyspy

IP: *.elpos.net / *.elpos.net 20.02.06, 17:49
dzieki;p
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariusz Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 19:42
      czesc przeglądam właśnie po internecie wszystko na temat Rodos może ktoś poleci
      mi dobrą stronke ddzie jest jakas szczegółowa mapa Rodos bo w niedziele wylatuje
      tam /po raz pierwzszy;)/
    • Gość: alusik Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 19:39
      Rodos jest jedna z najpiekniejszych wysp greckich (a dla mnie akurat jest na 1
      miejscu)! ma w sobie "to cos" co przyciaga ludzi, uwierzcie mi, ze chce sie tam
      wracac :)! ja byla tam dwa razy i w tym roku mam zamiar tam znow wrocic ;)! ta
      wyspa rozkochala mnie w sobie :)! kazdemu znajomemu i nieznajomemu polecam ja !
      • Gość: dosiaB Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 15:13
        My z calą rodziną (2+2) byliśmy w ubiegłym roku w Faliraki. Wyspa wspaniała,
        pogoda obłędna, woda w morzu ciepła. Mnóstwo miejsc do zwiedzania. Starówka i
        Akropol w Rodos, Lindos, Kameiros, Monolithos. Szukając schronienia przed
        palącym słońcem warto wybrać się do Doliny Motyli. Połączenia autobusowe między
        miastami są doskonale zoganizowane, bilety tanie a autobusy komfortowe,
        wszystkie wyposażone w klimatyzacje. Tylko troche niepunktualne. Ale wszedzie
        przed tym przestrzegają. Warto wynająć samochód, tylko nie u rezydenta, który
        ma zwykle ceny o polowę wyższe. Podobnie jest z wycieczkami po wyspie, rejsami
        statków. Najlepiej rozejrzeć się za lokalnymi organizatorami. My za Chewroleta
        Matiza zapłaciliśmy 23E i w ciągu jednago dnia objechaliśmy większość wyspy. Z
        dwójką małych dzieci( 3,5 roku i 9 miesięcy). Dotarliśmy do fantastycznych ruin
        zamku w Castellos. Widoki niesamowite. Polecam przewodnik Rodos Marco Polo.
        Mają tam aktualne mapy i opisy większości miejsc wartych zobaczenia. Zresztą,
        aktualną mapę dostaniesz wraz z samochodem, jeśli zdecydujesz się na
        wypożyczenie.
        www.mytravels.pl/rodos/linki.php Tam znajdziesz wszystko, od map po
        wspomnienia z wakacji.
        Pozdrawiam i życzę udanych wakacji
        • Gość: skibon Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 23:25
          Faliraki to akurat najmniej trafiona miejscowość - wg mnie:) Zdecydowanie
          bardziej wolałbym być w Rodos albo gdzieś w okolicach Lindos, ale potwierdzam
          ze wyspa jest przerewelacyjna a ludzie nieprawdopdobnie mili. Przejechaliśmy ją
          z żoną całą prawie na skuterze i po prostu rewelacja!
    • mediterraneo1978 Rodos: wszystko na temat wyspy 26.01.07, 11:53

Wrazenia z miasta Rodos - ogólnie :
      1) upal znosny - znosniejszy niz myslalem ale to zasluga wiatru (tymczasem
      np. w Lindos, na Symi czy w Marmaris upal czuc).
      2) jednak wiatr tez silniejszy niz myslalem
      3) morze przy plazy zachodniej troche chlodnawe i sa fale jednak juz w
      Kallithei cieple i bez fal zupelnie - jak jezioro
      4) niestety drogo - cos co w Tunezji kosztuje np. 2 zł na nasze, to na Rodos
      np. 2 euro. Ale tez niekiedy w Marmaris bywa drozej.
      5) Rodos - jak myslalem zreszta - samo ma wiele do zaoferowania, np. Stare
      Miasto, skalisto - kamieniste wybrzeze na zachodzie z pieknym kolorem wody
      (polecam przy wylocie na Ixie z miasta Rodos taka droge nad morzem wsrosd
      skal do spacerowania, poza tym np. Zatoka A.Qiunna, Tsampika, Koskinou i nie
      tylko.
      6) Rodos to tez swietny punkt wypadowy na wycieczki - Symi (w porcie za 19
      euro mozna kupic) czy Turcja (najtaniej na piatek przy katamaranie Symi II -
      26euro+19 euro oplat portowych, wizy na 1 dzien nie trzeba). Symi piekne,
      wycieczka do Marmaris pozostawia niedosyt - sa ladniejsze miejsca w Turcji,
      na miejscu jest sie krotko, raczej rejs jest atrakcja.
      Oferowana jest tez turecka Datca - nieco na polnoc od Symi za 40 euro ogolem.
      Moim zdaniem, z racji tego ze na skadinad pieknym Symi po 2 godz. mozna sie
      zaczac nudzic, najlepsza bylaby calodniowa wycieczka z polaczeniem Symi i
      Datca.
      7) Dosc wazne - milym zaskoczeniem bylo tez dla mnie to, ze nie bylo az
      takich tlumow jak np. w sierpniu na Costa Brava. Sądze ze wyspa jeszcze nie
      jest tak popularna jak Kreta czy nawet Kos. W miescie Rodos w sierpniu
      sympatyczne nacje dominuja tzn. Wlosi i sami Grecy. Niemalo tez Skandynawow.
      8) Oczywiscie pogoda murowana. 13 dni (bo to podkreslam niestety polski
      standard ze 6 lub 13 dni) bez ani jednej chmurki.
      9) Po wyjezdzie jeszcze bardziej uwazam ze miasto Rodos to najlepszy wybor.
      Jak patrzylem np. na dalej polozone hotele w Faliraki, to tam nie ma co
      robic. Kallithea to w istocie z 10 hoteli kolo siebie i tez nic wiecej. No
      moze samo Faliraki oferuje wiecej ale dla mnie to Disneyland, a nie miasto ze
      swoim klimatem - miasto Rodos.
      10) Jednak jest roznica miedzy Rodos a Turcja. Rodos spokojniejsze, czystsze.
      Przed wyjazdem myslalem, ze Grecja i Turcja sa bardziej podobne. Acz na Rodos
      sa pewne wplywy tureckie, np. meczety, w koncu 400 lat zrobilo swoje, ale tez
      nawet 35 lat pobytu Wlochow sprawilo, ze np. uliczki sa w stylu wloskim.
      Grecy sa mniej natretni od Turkow, ale tez Turcy bardziej bezposredni.

Ceny w mieście Rodos w sierpniu. Ogólnie jest drogo, drożej niż w Polsce,
      drożej niż np. w krajach arabskich.
      Nie wszystko oczywiście, ale podam przykłady.
      - dokupienie obiadokolacji przy opcji BB (bufet w knajpie Viking czy Danish
      Corner - obie blisko Bar Street, przy ulicy Akti Miaouli, przy plazy
      wietrznej) - 6,50 euro, napoje ok. 1-2 euro, w hotelu Manoussos mozna kupic
      obiadokolacje z kawa gratis za 10 euro, gdzie indziej np. 7 euro, ale w jakims
      chyba hotelu **** 12 euro bufet.
      W Viking czy Danish Corner sa potrawy greckie i skandynawskie - ze 2-3 rodzaje
      ryb, gyros, moussaka, spaghetti, rozne miesa, warzywa, salatki, arbuz lub
      morele w syropie, ziemniaki, ryz, frytki, makaron. Daja gratis drink San
      Francisco. Pizza ok.5-7 euro (por. - Sousse - 2-4 euro),
      - transport - wypozyczenie auta zalatwilismy za 45 euro na dzien (Kia Picanto),
      benzyna 1,10 euro, autobus Rodos - Faliraki lub Rodos -Kallithea 1,70 euro,
      taxi 1 euro za km, ale wieczorami sa straszne kolejki na postoju taxi,
      - widokówki 0,20 - 0,25 euro - niestety drogo bo lubie kolekcjonowac. Miałem
      kupic 50, a kupilem 30. W Marmaris tez trzeba bylo liczyc rownowartosc 1 zł
      mniej wiecej. Tymczasem w Alanyi za 1 dolara czy 1 euro mozna było kupic z 10
      czy kilkanascie, a w Sousse ok. 40-50 groszy widokówka wychodzi. Znaczki do
      Polski 0,65 euro,
      - alkohole w sklepach tanie i to dobre. Np. Danska 1 l - 40 zł. Wino z 3-4
      euro, piwo w puszkach maja w miare tanie, podobne ceny jak w Polsce. W knajpach
      czy tawernach piwo drogie. Zdarzaja sie promocje ze np. 1,5 euro ale czesciej
      ceny ok. 2-3 euro. Na Starym Miescie jescze drozej bywa,
      - lody w sklepach takie mrozone drogie - taki zwykly rozek czy lód na patyku,
      ktory w Alanyi czy Sousse zwykł kosztowac góra 2 zł na nasze - tam np. 1 euro.
      Gałka lodów np. 0,80 euro, ale tak duza jak u nas 2. W Marmaris jednak za galke
      lodow tez wolali 1,5 lira (ok. 3,50 zł). Kawa frappe - tak 1,50 - 2 euro, ale
      juz w porcie 2,80, a na Starówce nawet 4 euro.
      - 2 lezaki + parasol na plazy - 7 euro na dzien (w Tunezji ok. 2 euro
      analogiczny zestaw),
      - ręczniki ładne za to tanio - 3,50 euro,
      - pamiątki drogie - gdy w Sousse jakis wielbład potrafił kosztowac rownowartosc
      1 USD czy 1 euro, a na Rodos jakis osiolek z 4-5 euro. Ale tez lepszej jakosci
      i to rozni Grecje od Tunezji - jakosc.
      • Gość: gosc Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.209.219.82.rev.exa.net.uk 15.04.07, 06:05
        Przepraszam za ten komentarz ale porownywac Grecje do Tunezji !!!! To sie ma do
        siebie jak dzien do nocy - delikatnie mowiac.
        • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: 80.54.0.* 22.04.07, 19:13
          Zapraszam też tutaj:

www.fotoporadnikrodos.xt.pl

• Gość: tomek Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 20:47
            kokotech.republika.pl/GRECJA/index.html
            zazdroszczę często oglądam zdjęcia z Rodos mile wspominam czego i tobie życzę.
            Pozdrawiam
        • mediterraneo1978 Re: Rodos: wszystko na temat wyspy 23.04.07, 15:03
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Przepraszam za ten komentarz ale porownywac Grecje do Tunezji !!!! To sie ma
          do
          >
          > siebie jak dzien do nocy - delikatnie mowiac.

Ale co chcesz przez to powiedzieć ?
          Ja uważam, że i Rodos piękne, i Sousse. Przykro mi, że jest niewiele osób,
          które doceniają i jedne, i drugie miejsce. Zwykle Polacy dzielą się na
          takich : "Wolę Grecję, bo do Tunezji jeżdża biedaki" i takich - "Wolę Tunezje
          bo do Grecji jezdza bogacze".
          Nie twierdze ze na forach w internecie dominuja takie postawy. Ale tak czesto
          jest niestety.
          • Gość: Gosc Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.209.219.82.rev.exa.net.uk 29.04.07, 05:02
            Absolutnie nie chce oceniac i dzilic wizyt w Grecji i Tunezji przez pryzmat
            zasobnosci portfela. To jest po prostu prostackie i dobre dla nowobogackich.
            Grecja - dla mnie urok, czar itp itd - jedyny minus - daleko :)))
            Tunezja - niestety "bywa" brudno, hotele hmm... bywaja klopoty z obsluga itp to
            jednak inna mentalnosc, kultura, obyczaje, podejscie do klienta.
            A na koniec to przeciez powinno tak byc, ze podroze kosztuja "grosze" i
            jezdzisz wzorem Zachodu gdzie chcesz a nie gdzie cie stac, czego wszystkim i
            sobie goraco zycze
            pozdrawiam
            • Gość: leti Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 15:25
              Zakochałam się w tej wyspie.Jest cudna i dlatego 10.05.2007 lecę znowu!!! Dwa
              tygodnie w cudownym miejscu.
    • Gość: matt Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.cec.eu.int 03.05.07, 11:17
      moge prosic na mcmadal (malpa) gmail (kropka) com?

dzieki!
    • Gość: Hania Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.limes.com.pl 26.05.07, 00:15
      Dajcie namiary na tani nocleg, blisko Rodos
      • Gość: Beata Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 07:48
        My mieliśmy rezerwację w Faliraki w apartamentach Nest u Michalisa :)
        hotel-nest.com/complex.htm
        Faliraki jest okropne, apartamenty takie sobie jeżeli chodzi o
        standard (dwie gwiazdki, żadne luksusy, ale sprzątają i zmieniają
        ręczniki codziennie, jest kuchnia, lodówka, klima) ale za to bardzo
        ładny ogród, dużo cienia w drzewach, super widoki z okien, i fajny
        basen, przy którym nie trzeba się bić o leżak, zupełnie na luzie
        można się kąpać. Można zjeść obiad, napić się ouzo - to co najmilej
        wspominam: dzieciaki się bawią z innymi dzieciakami (pan przyjmuje
        wyłącznie Polaków :) ) a my się leciutko znieczulamy ouzo albo
        ichniejszym piwkiem na leżaczku i na zmianę pływamy w baseniku. Było
        naprawdę super, choć standard pokoi taki sobie. Ale pan na lepsze
        pokoje więc zawsze można powybierać. Faliraki ma tę zaletę że jest
        dużo restauracji, no i wypożyczalni samochodów - a J& R wynajęcie
        pandy z klimą kosztuje 20 euro dziennie, to naprawdę tanio, warto
        wziąć samochód na cały pobyt.
        Tanich hoteli na Rodos jest mnóstwo, ja bym nawet ryzykowała
        przylot, zarezerwowanie auta w Autoway od razu na lotnisku i
        poszukiwania hotelu w Kiotari, Gennadi czy okolicach Pefki, Lardos,
        Lindos - tam jest NAJPIĘKNIEJ.
        • kalinaria Re: Rodos: wszystko na temat wyspy 02.11.08, 13:07
          co do wynajecia samochodu na rodos to polecam jednak kabrio.
          jadąc do lindos można podziwiac przesliczne widoki a kabrio zapewnia
          niepowtarzalny klimat!!
          małe kabrio typu c3 to koszt ok 50-70 euro a jak sie dobrze z
          Grekiem zagada to nawet taniej (my wzielismy na jeden dzien kabrio a
          na drugi chcielismy zwykle autko ale grek byl na tyle mily ze w
          cenie zwyklego dal nam znowu nasze male c3:) jami

polecam tez doline motyli na rodos. beutyfuuuul
          • gringo68 Re: Rodos: wszystko na temat wyspy 04.11.08, 12:25
            kabrio nie, zwłaszcza latem, bo się moźna nieźle przysmażyć, a cena
            też jest znacznie wyższa od "zwyklego" samochodu, jeśli już to
            odsuwanym dachem...
        • Gość: pers Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.pasjo.net 08.11.08, 19:48
          Dla mnie nie ma tak że tam i tam jest lepiej. Wszystkie greckie wyspy są
          piękne, każda z nich ma swój urok niepowtarzalny i każdą trzeba zobaczyć. Na
          świecie, ba w Europie jest za dużo pięknych miejsc żeby co roku jeździć tylko w
          jedno i pisać że Rodos to najpiękniejsza wyspa. Proponuje zwiedzić Sardynie,
          Korsyke, Santorini ,Madere itp. Każda z nich warta jest zobaczenia, każda jest
          piękna i niezwykła. Wszystkim polecam Kubę. Rewelacja
    • Gość: Piotr Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 01.08.07, 11:44
      Ja też bardzo proszę na m.studio@gazeta.pl
    • Gość: Stefan Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 20:55
      Zgodnie z deklaracja proszę o takowe porady, wybieram sie za tydzień
      i to po raz pierwszy. Miejsce wypadowe Kolymbia.
      Pozzdrawiam Stefan Rdesiński
      redycha@argoslupca.com

• Gość: mimeg16@gmail.com Re: Rodos: wszystko na temat wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 00:35
      bardzo chętnie dowiem się jakie miejsca trzeba zobaczyć na Rodos
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka