mama303 03.10.08, 17:20 czy robicie zupy bez mięsa? je śli tak - Jakie macie sposoby aby były smaczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: zupy bez mięsa? 03.10.08, 17:23 Prawie wszystkie zupy robie bez miesa:)Wyjatek to zurek i kapusniak:) Dodatek ziol,smazonej cebulki,smietany podnosi smak wielu zup no jarzynowej,ogorkowej,pomidorowej,pieczarkowej itp:) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Fetti?A fasolowa, grochowa, gulaszowa, rosół, 03.10.08, 17:26 buliony i kilkadziesiąt innych? A wracając do tematu. Wywar z włoszczyzny plus ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty do tego dominujące warzywo w większej ilości i składniki podane przez Fetti. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re:Fetti?A fasolowa, grochowa, gulaszowa, rosół, 03.10.08, 17:30 grochowej,fasolowej ani gulaszowej moi nie jadaja:P A fakt-o rosole zapomnialam:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re:Fetti?A fasolowa, grochowa, gulaszowa, rosół, 03.10.08, 17:42 Dipóki nie musiałem zacząć karmic mojej staryszczki Tuby kawałkiem gotowanego kurczaczka to robilem tylko zupy bezmiesne oczywiscie z wyjatkiem rosołu uwielbianego przez moje mlodsze dziecko; teraz z koniecznosci musze jakos zuzywac ten bulion kurczakowy ale wolalbym jak dawniej zupy na maśle... a smacznośc zup to przecież nie zalezy od wkładki mięsnej tylko od dodatków - jak pisze Dispell; Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re:Fetti?A fasolowa, grochowa, gulaszowa, rosół, 03.10.08, 19:46 qubraq napisał: > ale wolalbym > jak dawniej zupy na maśle... Jak to na maśle? Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Bo niektóre witaminy potrzebują do uwolnienia 03.10.08, 20:30 się tłuszczu. A masło jest naturalne. Co prawda olej i oliwa też mogą być. Część witamin jest rozpuszczalna w wodzie a część w tłuszczach. Poczytaj: zdrowie.onet.pl/1485211,2039,,,,witaminowy_koktajl_na_mlodosc_i_dobra_forme,profilaktyka.html Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re:Bo niektóre witaminy potrzebują do uwolnienia 03.10.08, 20:32 Maslo mozesz dodac zwykle w trakcie gotowania lub smakowe-np ziolowe,czosnkowe itp-rowniez podnosza smak zupy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityczka jak zwykle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 17:14 poplątanie z pomieszaniem.Gdzieś dzwonią,ale nie wiadomo gdzie. Jak sie nie wie ,po co wyrywać się do odpowiedzi? Warzywa zielone oraz kolorowe(papryka,marchew) zawierają dużo karotenu i beta karotenu.Można je wrzucić do tłuszczu i za przeproszeniem guzik z nich wyjdzie, a nie witamina A.Można je w tym tłuszczu moczyć,gotować,smażyc,a witamina A nie powstanie i nie rozpusci się w nim(jak to "pięknie" ,aczkolwiek nieprawdziwie ujął przedmówca). Karoten i beta karoten to tzw prowitamina A,czyli budulec dla witaminy A.Witamina A powstaje w organiźmie człowieka i zwierzęcia,a nie na patelni czy w garnku. Produkuje ją głównie wątroba oraz śluzówka jelit. Aby z prowitaminy A(KTÓRA NIE JEST WITAMINĄ) powstała witamina A potrzebny jest tłuszcz i sprawna wątroba. To ona przy pomocy jelit,w obecności tłuszczu WYPRODUKUJE nam z marchewki,natki pietruszki i szpinaku witaminę A. A więc mozna zjeść surową marchewkę, potem zagryżć ją łyżeczką masła czy oliwki i czekać,aż wątroba zrobi swoje. Tłuszcz do zupy dodaje się głównie dla walorów smakowych no i jako potrzebny człowiekowi składnik pożywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: zupy bez mięsa? 03.10.08, 20:33 tak, robie kremy z warzyw, zupe serową itd Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zupy bez mięsa? 04.10.08, 12:09 moje najszybsze i dla mnie smakujace to, zagotowac wode z kostka warzywna i dodac -szczaw,dodaje do tego kwasna smietane albo maslanke -gotowane starte buraki,troche octu na kolor(kwasna smietane) -ogorek kiszony,osobno ugotowane kartofle zlaczone i kwasna smietane -kapuste kiszona i osobno ugotowane kartofle tak samo, oczywiscie jak mam gosci to tak nie gotuje, to jest to co mi smakuje wieczorem jak oglada TV, ktos powie napewno prymitywne, ale ja lubie ten smak i zapach naturalny i bez tluszczu, Odpowiedz Link Zgłoś
martynqa Re: zupy bez mięsa? 05.10.08, 00:37 My robimy wszystkie zupy bez mięsa, bo większość rodziny to wegetarianie. Nawet żurek, grochową i fasolową :). Podstawą każdej zupy jest wywar z warzyw: marchewka, pietruszka (korzeń), seler, por, kapusta włoska, czasami seler naciowy. Gotuję wywar około godziny, warzyw daję dość dużo. Do tego daję ogórki - na ogórkową, zakwas żurku - na żurek, itd. Zawsze daję kawałek masła, pieprz (czarny lub ziołowy), do zup jarzynowych lubczyk, do pomidorowej bazylię i tak dalej. Do zup, do których pasuje, czasami daję śmietanę. Zawsze w garnku albo na talerzu ląduje koperek albo zielona pietruszka. Do fasolowej, grochowej dodaję podsmażoną cebulkę. Nigdy nie używam warzywek i innych kucharków. I nie narzekamy na brak smaku :). Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: zupy bez mięsa? 05.10.08, 08:54 dzięki, spróbuję dzisiaj ogórkową :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan kostka bulionowa ze sklepu z zywnoscia ekolog. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.08, 09:52 To taki ekstrakt z bulionu warzywnego zakonserwowany w oleju palmowym. Bez konserwantow. Jak sie czlowiek spieszy, lub gdy zupa ciagle w smaku blada. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: kostka bulionowa ze sklepu z zywnoscia ekolog 05.10.08, 11:03 ja tez robie zupy bez miesa - zurek i fasolowa tez-tyle ze cebulke do nich podduszam na oliwie,nie na masle. Rosolu zwyczajnie nie lubie,gulasz wole zjesc na gestoz kasza gryczana. Btw utwardzany olej palmowy to straszny syf:( Nawet z eko sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś