Dodaj do ulubionych

Ouranoupolis

IP: *.rj.pl 24.05.06, 14:00
Może wiecie gdzie znależź mapę Ouranoupolis? Jak daleko jest hotel Akti
Ouranoupilis od Aleksandrosa? I czy można korzystać z barów innego niż swój
hotel?

Obserwuj wątek
    • Gość: sava Re: Ouranoupolis IP: 156.17.79.* 24.05.06, 14:37
      www.ouranoupoli.com/
    • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 29.05.06, 20:39
      Witam! Właśnie dziś wróciłem z Akti. Było extra!!! Pytaj mnie o konkretne rzeczy
      to odpowiem. Ps. Może chodzi Ci o hotel Arystoteles, który jest położony tuż
      obok Akti? Marynarze greccy robią tam takie imprezy, że trzeba to zobaczyć na
      własne oczy.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ren Re: Ouranoupolis IP: *.rj.pl 30.05.06, 08:13
        Możesz napisac coś o miejscowości; gdzie warto zjeść, wykupić rejs na Athos,
        robic zakupy, chodzic na plażę, wypożyczyć motorówke lub samochód, pojechać,
        jakie ceny, jakie jedzenie w hotelu itp. Czy gdzieś w pobliżu sa zjeżdżalnie
        do basenu. Byłeś na 7+7 czy stacjonarnie? Pozdrawiam i dziękuję
        • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 30.05.06, 23:06
          Witaj Ren! Mam dużo wiadmomości, jak coś to padaj mi swoje gg.
          Miejscowość Ouranoupolis leży około 3 km. od hotelu Akti, ale o spacerze na
          pieszo zapomnij. Wzdłuż morza nie dojdziesz - skały, droga zaś nie ma pobocza i
          na pewnym odcinku brak oświetlenia.
          "gdzie warto zjeść" hm.. jest kilka tawern w centrum miasteczka (aha jest ono
          naprawdę malutkie:), ja mogę polecić tą w której byłem na kolacji.
          "Athos" na samym końcu miasteczka mijając słynną wieżę, skręcasz w lewo
          kierujesz się do granicy państwa mnichów, utwardzoną drogą ziemną, jest po lewej
          stronie w dość zacienionym miejscu. Super jedzonko - wszystko świeże, zwłaszcza
          rybki, moja żonka jadła krewetki (miodzio), ja suvlaki (super), znajomi małże i
          kalmary - następnie miły kelner poczęstował nas swojskim Ouzo gratis (3 kolejki)
          "wykupić rejs na Athos" - dobra rada - nie przez rezydenta, u niego płacisz 25
          E, zaś normalnie kosztuje 14 E, a jak bedziesz sprytny to wkręcisz się do jakieś
          dużej grupy powyżej 30 osób, wtedy płacisz tylko 8 E! (swoją drogą niezła
          przebitka), aha kupując u rezydentki trafisz na największy i najbrzydszy statek,
          a obietnica polskiego pilota to żart, bo silnik pracuje tak głośno że nie
          słychać żadnego słowa, a można trafić na fajną piracką replikę za tą samą cenę,
          zresztą przed kupnem biletu idź na nadbrzeże i sam ocenisz którym chcesz płynąć.
          Bilety kupujesz tuż obok wieży, ten fajny statek to chyba w biurze "Kornaki"
          jakoś tak. Sam rejs to około 3 godz. pływania wzdłuż teokratycznej republiki
          mnichów w odległości powyżej 500 m. od brzegu (wegług surowego prawa mnichów),
          robisz po prostu zdjęcia samych klasztorów, nigdzie się nie zatrzymujesz, widok
          na górę Athos atkakcyjny, ale co do samego rejsu - sam ocenisz.

Mam Ci jeszcze mnóstwo do przekazania ale może jutro wieczorem na forum lub na gg.
          • Gość: R Re: Ouranoupolis IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 31.05.06, 19:00
            Dziękuję za odpowiedz.Pożyczałeś samochód więc może napisz gdzie warto
            pojechać.Jeszcze odnośnie tych zjeżdżalni one są chyba w Aleksandrosie albo
            gdzieś obok - można z nich korzystać? Napisz coś jeszcze o menu i cenach na
            miejcsu( w marketach i tawernach)Może masz jakieś fajne fotki z okolicy?
            • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 31.05.06, 21:45
              Witam! Pożyczyliśmy samochód na 1 dzień i pojechaliśmy na tzw.drugi palec czyli
              półwysep Sithonia. Objechaliśmy go dookoła, zatrzymując się w urokliwych
              miejscach na fotki, czy fajnych tawernach (np. miejscowość Satri i fajny deptak
              z kilkoma tawernami), wieczorkiem pojechaliśmy do Ouranoupolis na jedzonko.
              Zjeżdzalnie ( o ile o te chodzi które widziałem) są na terenie hotelu
              Arystoteles (obok Akti), w ostatnim tygodniu maja były nieczynne. Myślę jednak,
              że w sezonie będą otwarte, ponieważ w w/w okresie generalnie było bardzo mało
              ludzi ( i dobrze).
              Jeśli chodzi o menu to polecam szczególnie dania rybne: możesz sobie wybrać daną
              rybkę złowioną 15 minut temu i po kilku minutach masz ją na talerzu, poza tym
              warto spróbować potraw greckich: salatka grecka - 3 lub 4 E, suvlaki - około 8
              E, Mussaka - około 7 E, Ouzo - hm.. już nie pamietam. Ceny przykładowe w
              marketach: znaczek na kartkę 0,65 E, kartka 0,30, pifko 0,33 l Mythos (greckie)
              1,5 E, mała woda mineralna 0,5 L Avra (grecka) 0,40 E
              Fotek mam mnóstwo około 300, jeszcze wszystkich nie zdążyłem obejrzeć...
              Pozdrawiam jak coś to pytaj
              • Gość: Ren Re: Ouranoupolis IP: *.rj.pl 01.06.06, 12:07
                napisz prosze jeszcze coś o jedzeniu w hotelu (jadę z niejadkiem,czy są jakieś
                owoce i desery). A co do fotek to może zdecydujesz się jakieś pokazać jak już
                przeglądniesz? Pozdrawiam
                • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 01.06.06, 22:32
                  Witaj Ren! Jedzonko było smaczne i urozmaicone. Myślę że Twój niejadek znajdzie
                  coś dla siebie. Była też zupa (codziennie inna), co jest chyba rzadkością w
                  Grecji.Owoce i desery to np. pomarańcze,jabłka lub pudding i słodkie babeczki.
                  Co do fotek to mam nadzieję, że w weekend wszystko sobie zobaczę na spokojnie.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: R Re: Ouranoupolis IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 03.06.06, 20:20
                    Dziękuję i czekam na fotki ( jeśli możesz to hurgh13@wp.pl)
                    • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 04.06.06, 10:44
                      Witaj Ren!
                      POstaram się wieczorem coś wysłać.
                      Pozdrawiam
              • Gość: Ren Re: Ouranoupolis IP: *.rj.pl 01.06.06, 12:10
                O które wylatywałeś do Polski i jak było z transferami na i z lotniska.
                Czytałam że w Salonikach na lotnisku jest spory bałagan, czy długo tam
                czekaliście?
                • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 01.06.06, 22:38
                  Hi Ren!
                  My wylatywaliśmy z Katowic o 11.50 (chyba) i wszystko odbyło się zgodnie z
                  czasem, transfer z Salonik do hotelu Akti trwa około 2 godzin. Aha (w grecji
                  jest 1 godz. różnicy). Na lotnisku w Salonikach czekają na Ciebie rezydenci
                  Triady i kierują do odpowiednich autokarów. Podobnie było w drugą stronę.
                  Wylecieliśmy nawet 15 minut przed czasem! Wiesz to był maj, więc poza sezonem
                  dlatego na lotnisku w Salonikach panował porządek.
                  Pozdrawiam
        • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 31.05.06, 21:54
          Hi Ren! c.d najfajniejszą rzeczą którą polecam jest jednak wypożyczenie na
          cały dzień motorówki. Cena 40 E za motorówkę z silnikiem Yamachy 25 KM., lub
          30-35 na mniejszy silnik chyba 18 KM.Wersję mocniejszam polecam jak płyniesz w 4
          osoby, słabsza wystarczy na 2 osoby. Przeżycia niezapomniane!!! Płyniesz na
          sąsiednie wyspy tzw.ośle, niektóre zupełnie niezamieszkałe, piękne piaszczyste
          plaże na których nikogo nie ma itd. Można dostać się tam promem (choć nie na
          wszystkie wyspy), koszt to 1E. Naprawdę super sprawa!
          Byłem na 1 tydzień - niestety.
          cdn...
      • Gość: R Re: Ouranoupolis IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 30.05.06, 16:47
        Może napisz coś o pokojach tzn.które wg ciebie sa fajne( wyżej czy parter)
        Korzystałeś z samochodu jeśli tak to jakie ceny?
        • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 30.05.06, 23:14
          Prawie wszystkie pokoje są z widokiem na morze, ja jednak myślę że lepsze są te
          na piętrze ( ja byłem w 156), ostatni na drugim piętrze w prawym skrzydle. W
          recepcji
          jak miło się uśmiechniesz to Pani spróbuje dać Ci inny jak nie będzie kompletu w
          hotelu. Samochód pożyczałem na 1 dzień - C3 koszt 50 E. Akurat to załatw przez
          rezydentkę( sympatyczna i pomocna), bo ja próbowałem przez hotel to powiedzieli
          że mogą załatwić na jutro, a po telefonie do rezydenki za 15 minut już
          siedziałem w samochodzie. Aha sprawdź ile masz paliwa czy rzeczywiście pełny bak.
          Taka dobra rada...
          Aha jak coś to pytaj smiało
          Pozdrawiam
      • Gość: jolka Re: Ouranoupolis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:10
        powiedz proszę, jak wygląda komunikacja autobusowa do Ouranopili, czy jeżdżą
        często i do póżna? Jola
        • Gość: Maluszek Re: Ouranoupolis IP: *.pronet.lublin.pl 31.05.06, 17:00
          Witam! Sprawa niestety nie wygląda różowo. Przystanek jest przy samym hotelu
          Akti, zaś autobusy jeżdzą mniej więcej co dwie godziny. Minusem jest to że
          ostatni jest o godzinie 18.00. Bilet około 1 E.
          Pozdrawiam
        • Gość: sava Re: Ouranoupolis IP: 156.17.79.* 01.06.06, 07:19
          Jolu! Dla mlodego czlowieka 30 minut piechotka to chyba tylko dla sportu! My
          chodzilismy codziennie aby poplynac stateczkiem na piekna plaze wysp Oslich.
          Wiecej wiary w siebie.
          • kjkk do Savy :) 01.06.06, 08:50
            To jak w koncu- mozna spacerowac do Ouranopolis czy niekoniecznie? :)

Jakie wycieczki fakultatywne warto zaliczyc?

• ahnija Re: do Savy :) 02.06.06, 13:08
              my tez niedawno wrocilismy z Athosu i w ciagu dnia mozna sobie urzadzic
              spacerek do Ouranopoi, wieczorem raczej nie polecam, bo ciemno, nie ma latarni,
              nie ma chodnika i brawurowa jazda greckich kierowcow raczej nie zacheca.
              Generalnie bylismy zachwyceni okolica - piekne widoki, cisza , spokoj, taka
              Grecja jeszcze nieskomercjalizowana i fantastyczni ludzie.
              Wybralismy sie na rejs na Athos- skorzystalismy z ofert rezydentki i bylismy b.
              zadowoleni. Nie wiem dlaczego ktos wczesniej pisal, ze to najbrzydszy statek (
              moze mu sie pomylilo z tymi, ktore przyplywaja z wycieczkami ze sithoni i
              cumuja na 2 godziny w porcie, bo te faktycznie sa nieciekawe) Ten, ktorym
              plynelismy, nie byl z tych najwiekszych, ale na pewno byl najnowszy i
              najnowoczesniejszy. Od znajomych Grekow dowiedzielismy sie, ze ten z biura
              konaki-costam, nalezal wczesniej do jednego z hoteli i ze wzgledu na wiek ( ok.
              50 - 60 lat!!!!) hotel sie go pozbyl,bo klienci nazekali na standard. Wiadomo,
              ze w miesteczkach turystycznych sprzedaje sie wycieczki taniej niz u rezydenta,
              ale to z czegos wynika: gorszy standard, brak transportu z i do hotelu, brak
              przewodnictwa i opieki pilota. My nalezymy do tych" niesamodzielnych" turystow
              i wolimy zaplacic troche wiecej, ale przynajmniej miec wszystko pewne i podane
              pod nos. A jesli ktos chce zjesc cos naprawde dobrego, to polecam knajpe
              Kritikos - drogo, ale pysznie.
              • Gość: Kris Re: do Savy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 18:51
                Jak kształtują się ceny wycieczek fakultatywnych np. do Meteorów czy do Salonik
                u rezydenta i "na mieście"?
    • ada1 Re: Ouranoupolis 12.06.06, 15:38
      Z ciekawością prześledziłam cały ten wątek i mam jedno pytanie - czy w hotelu
      Akti lub w innych położonych obok można wieczorem potańczyć? Wiem, że hotel ten
      leży na uboczu w spokojnym miejscu (dlatego go m.in. wybraliśmy) ale nie ukrywam
      że chociaż raz podczas całego pobytu chętnie wyskoczylibyśmy gdzieś na tańce,
      czy takie atrakcje też hotel zapewnia?
      • Gość: viki Re: Ouranoupolis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 21:41
        Witam! mam pytanko: czy odiwedziłeś również kasandrę? jak tam jest? wybieram
        sie pod koniec lipca do Pefkochori i szukam opini na temat tej miejscowości.
        Pozdrawiam!
      • Gość: sava Re: Ouranoupolis IP: 156.17.79.* 13.06.06, 09:40
        W hotelu Teoksenia i Arkrathos.
      • Gość: Ren Re: Ouranoupolis IP: *.rj.pl 19.06.06, 11:54
        kiedy wylatujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka