Dodaj do ulubionych

Samochodem do Grecji

IP: 213.199.192.* 03.06.06, 22:20
Planuję wyjazd z Rzeszowa, przez Słowację, Węgry, Serbię i Bułgarię. Mam kilka pytań. Jakie będą koszty autostrad? Gdzie polecacie niedrogi nocleg w Szeged? Jakie koszty przejazdu przez Bułgarię? Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Obserwuj wątek
    • barbatomas Re: Samochodem do Grecji 04.06.06, 09:47
      czesc!
      dlaczego planujesz jechac przez Bulgarie? chcialbys cos tam zwiedzic?
      mam nadzieje ze macedonczycy przedluza ruch bezwizowy, jesli tak, to proponuje
      pruc przez Macedonie.
      jest pare watkow tutaj o podrozy samochodem do grecji, poszukaj, napewno
      znajdziesz... pamietam ze wszystkie oplaty z zeszlego roku, tam i spowrotem to
      koszt ok 100E, czyli winietka na slowacji, winietka na wegrzech, bramki w serbii
      i macedoni... nie licze paliwa i noclegu...tzn zalezy do ktorego miejsca w
      grecji zdazasz...

pozdrawiam
      ps. poszukaj watku, napewno znajdziesz
      • Gość: JI Re: Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:24
        O ile pamietam to nie wyszlo 100 euro, raczej mniej:)
    • barbatomas Re: Samochodem do Grecji 04.06.06, 09:50
      hej, zobacz tu:

www.serbia-tourism.org/srpski/info2/tekst.php?podaci=info.txt&gde=drm
      i tu:

www.ambasadarm.zigzag.pl/info.php
      pozdrawiam
      • Gość: Greg Re: Samochodem do Grecji IP: 213.199.192.* 04.06.06, 20:02
        jeśli przedłużą ruch bezwizowy, to pojadę przez Macedonię, to oczywiste;
        jeśli możecie, to proszę powiedzcie gdzie mnożna się zatrzymać w Szeged ewentualnie innym miejscu - może być Serbia; drugi odcinek podróży do Chalkidiki (a później wgłąb Grecji) chciałbym "połknąć" za jednym razem.
        • barbatomas Re: Samochodem do Grecji 05.06.06, 09:15
          lece z rodzina, wyjezdzam raniutko kolo 5-tej, gonie przez caly czas, malutki
          postuj z drzemka 2 godziny po jakims 1000 km, i zapieprzam dalej :), najlepiej
          jak jest zminnik przy kolku ...

barbatomas
    • Gość: digger Re: Samochodem do Grecji IP: *.rj.pl 07.06.06, 07:49
      Kiedy jedziecie ?? i na ile aut ??
      • Gość: jano Re: Samochodem do Grecji IP: 81.15.189.* 14.06.06, 08:27
        z tego wynika przejazd przez Serbię 25 Euro, Macedonia wizy zniesione a opłaty
        2 x po 2 Euro i to wszystko jeżeli chodzi o ten odcinek
        • Gość: MonteCHristo Re: Samochodem do Grecji IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.06, 09:02
          ja rowniez z rzeszowa bede podazal na CHalkidiki!od 5 sierpnia :)
          i tez mam takie same rozterki jak Ty Greg :)Pozdrawiam, jesli jestes
          zainteresowany to zapraszam na maila zatara@poczta.fm
    • Gość: monia323 Re: Samochodem do Grecji IP: 217.153.94.* 14.06.06, 09:58
      Jak długo bedziecie jechać do Grecji?
      • Gość: magdusija Re: Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 11:25
        nikt nie jedzie przez wlochy,promem?czemu?to wcale nie wychodzi tak drogo!!!
        • marc_g Re: Samochodem do Grecji 19.06.06, 10:16
          A tak z ciekawości ile kosztuje prom dla rodziny 2+2 z samochodem ?
          • marcink_74 Re: Samochodem do Grecji 19.06.06, 18:56
            Wyjeżdżam samochodem 1 września na Riwiere Olimpijską. Czy ktoś wyjeżdża w tym dniu i/lub czasie?
          • Gość: ft Re: Samochodem do Grecji IP: *.chello.pl 20.06.06, 07:46
            Policzyłem
            W obie strony: pokład 290 Euro
            fotele 350 Euro
            (nie liczyłem dzieci, bo zniżka 50 %, lub friko zależnie od wieku)
            Peloponez, Korfu i Morze Jońskie tylko promem,bo oszczędność paliwa, tranzytu,
            winietek.
            Różnica niewielka, a wygoda bezdyskusyjna.
            f
            • marc_g Re: Samochodem do Grecji 20.06.06, 09:51
              Na południe może się opałaca ale na Chalkidiki to już nie. No i nawet przy
              zniżce za 2 dzieciaków większych pewnie jeszcze ze 150 Euro.
              • Gość: ft Re: Samochodem do Grecji IP: *.chello.pl 20.06.06, 14:40
                Zgadza się, im dalej na południe opłacalność promu rośnie. Ja płynąłem ANEK-iem
                to dostałem zniżkę 10% za całą 4- osobową kabinę.
                Dzieci <4lat friko, 4-12 50%, ale jest zniżka dla młodzieży <26 lat 20%.
                Marzy mi sie jeszcze Peloponez, który poznałem autokarem jadąc z Nafplio przez
                Olimpię do Patras. Jest niesamowity, a jak twierdzą bywalcy największe atracje
                są na samym południu, więc tylko swoim autem.
                f
                • Gość: magdusija Re: Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 19:24
                  ja jade na riwiere.jedziemy z kolezanka i po prostu sie boje przez te "dzikie"
                  kraje.pamietajcie ze nie ma tam AC ani euroaasistance!od osoby wyszlo mnie w 1st
                  75e.sezon sredni.powrotny jes tanszy.plyne z wenecji do igumetitsa(czy jakos tak
                  sie to pisze:))droga do wenecji swietna a potem plaza na promie:))potem jakie
                  400km przez grecje i na miejscu. Zastanówcie sie nad ta mecedonia czy blugaria:
                  oni nawet toalet nie maja!!
                  • marcink_74 Re: Samochodem do Grecji 22.06.06, 23:34
                    W plenerze pod krzaczkiem gdzie zefirek smaga półkule też miło :D.
                    Promem przez Włochy zawsze wyjdzie drożej niż lądem.
                    Jak mówili przedmówcy na Riwierę czy Chalkidiki to się nie opłaca, bezpośrednio na Peloponez jako miejsce docelowe do rozważania.
                    Jedyny plus promu to możliwość odpoczynku, minusy 2 - droższy i dłuższy czas dotarcia do Grecji.
                    Ja wybieram ląd, więcej widoków po drodze niż tylko same autostrady i morze.
                    • Gość: magdusija Re: Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 00:10
                      a bezpieczenstwo?
                      • marcink_74 Re: Samochodem do Grecji 23.06.06, 08:16
                        Wszyscy mają w pamięci wojnę w Kosowie, ale to juz historia. Serbia czy
                        Macedonia w bezpieczeństwie nie odbiega zbytnio od Polski.
                        Jak ktoś się trzęsie jak osika na myśl jazdy przy SCG i MK to jego problem.
                        • Gość: Metallica Re: Samochodem do Grecji IP: *.mmj.pl 23.06.06, 09:50
                          Ja też uważam że nie ma co się bać. Co innego jechać przez Rumunie a co innego
                          przez Serbię i Macedonię. Generalnie droga wcale nie straszna :)
                          • barbatomas Re: Samochodem do Grecji 23.06.06, 10:24
                            witam!
                            jechalem w zeszlym roku tamtedy, tzn, slowacja, wegry, serbia, macedonia,
                            grecja, bez zadnych klopotow, jechalem z zona i dwojka dzieci w tym mala Zoi
                            miala 2 latka, w 26 godzin bylismy na miejscu (dwie godziy drzemki w samochodzie
                            gdzies w serbi na jakiejs wenzinariko :)
                            zadnych, powiadam zadnych klopotow, oczywiscie jechalem ile kaza znaki drogowe
                            itp, w tym roku jade na 2 samochody, z kumplem wiec mysle ze bedzie jeszcze
                            lepiej ...

jechalem tez kiedys przez rumunie i bulgarie, tez nie bylo zle ... tylko ci
                            gliniarze wyskakujacy ze slonecznikow, to bylo smieszne :) i zalosne zarazem

polecam te droge, naprawde nie ma sie czego bac, wizy zniesione i na serbi i
                            macedoni...

μπαρμπαθωμας
                            • Gość: magdusija Re: Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:37
                              no mnie wystarczy brak AC
                              • marcink_74 Re: Samochodem do Grecji 24.06.06, 10:47
                                Jeżdżenie bez AC nawet u nas to zawsze ryzyko.
                                • Gość: magdusija Re: Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 11:56
                                  nie zrozumiales mnie.nawet jesli posiadasz ac to ono obowiazuje w calej uni. w
                                  "tych" krajach tj macedonia,blugaria,serbia,ukraina)- nie! assistance tez.ciotce
                                  kolezanki z ktora jade 2lata tmu stanal samochod w serbi.na holowanie pracowala
                                  cale wakacje
                                  • kane_gr1 Re: Samochodem do Grecji 24.06.06, 13:26
                                    ło to jest dopiero tragedia takie coś. Powiem wam że czegoś takie się zawsze
                                    bałem. Złośliwośc rzeczy martwych. Jeszcze jak ktoś z dzieckiem jedzie i auto
                                    stanie gdzieś w Serbii albo Macedoni i to jeszcze w nocy :( Nawet nie chce
                                    myśleć o czymś takim :(
                                    • Gość: sigal1962 do magdusija Samochodem do Grecji IP: *.52.jawnet.pl 25.06.06, 09:39
                                      kochanie a PL nic ci sie nie stanie ile jezdzi sam bez AC , pamietaj abys nie
                                      wychodzila z domu bo moga cie napasc a we Włoszech jest mafia taz moga cie
                                      porwac itd itp Pamietaj wszedzie sa ludzie i ludziska tyle osob jedzie i co i
                                      nic jazdza i jezdza Pozdrawiam
                                      • Gość: magdusija Re: do magdusija Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 12:10
                                        no ja znam taki przypadek ze bezpiecznik padl w astrze: staniela po prostu i
                                        co...kuuuupe kasy na hol
                                        • Gość: kocoor.com Re: do magdusija Samochodem do Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 23:22
                                          Kilka lat temu w PZU mieli coś takiego jak zagraniczne "assistance", tzn.
                                          zakład ubezpieczał od kosztów naprawy lub/i holowania samochodu do kwoty bodaj
                                          250Euro, nie było to drogie ubezpieczenie ok. 100zł za m-c. Zapytaj w PZU, może
                                          być to jakieś rozwiązanie. Jeżdziłem po Europie wiekowymi samochodami, ale
                                          zawsze po dokładnym przeglądzie, a zgodnie z prawem Murphy'ego proponuję
                                          wykupić ubezpieczenie ;)
    • bob75rob1 Samochodem na Krete 25.06.06, 14:04
      Trzykrotnie przejechalismy trase W-wa - Chania; dwa razy Słowację, Węgry,
      Serbię i Czarnogórę, Bułgarię. Raz jechalismy do Włoch, stamtad prom (Ancona -
      Igumenitsa), przejazd przez Grecję kontynentalną i prom z Pireusu do Chanii.

Przejazd przez Bułgarię wyniósł nas = 10 EUR (za każdorazowy wjazd) x 2 + 4 EUR
      (za dezynfekcje kol, raz policzyli nam 3 EUR, równiez kazdorazowy wjazd) x 2 =
      24 EUR + 3 mandaty za predkosc (30 EUR + 33 lewy) - np. za jazde 70km/h przy
      ograniczeniu do 40 - to byl przenosny znak, bo w tym miejscu bylo ograniczenie
      do 60!
      • ellam Re: Samochodem na Krete 25.06.06, 17:51
        W 2003 r. jechaliśmy do Grecji przez Rumunię, Bułgarię = z powrotem przez Macedonię, Serbię, Węgry. Żadnych problemów. Najgorzej, jak ktoś już przed wyjazdem spodziewa sie problemów. Prom może zatonąć:))). Samochód przed wyjazdem do przeglądu i w drogę!
        • kane_gr1 Samochód do przeglądu - koniecznie !! 25.06.06, 20:22
          Zgadzam się w 100% z moim przedmówcą ellamem.
          Jeżeli samochód jest starszy niż 2-3 lata bez przeglądu nie radziłbym jechać w
          taką trasę. Mój Golf ma 8 lat, dwa razy nim byłem w Grecji, ale za każdym razem
          auto dawane było na gruntowny przegląd. Lepiej unikać klopotów na drodze i to w
          obcym kraju.
    • lennox Ceny za autostrady 03.07.06, 13:36
      do Aten - około 210 zł:
      Słowacja – winietka 7-dniowa 150 koron
      Węgry – winietka 4-dniowa 1520 forintów
      Serbia – przejazd trasą Feketić – Nowy Sad – Belgrad – Nis – Leskovac 2640
      dinarów
      Macedonia – przejazd trasą Kumanovo – Petrovec - Veles – Gradsko 5,9 dolarów
      Grecja – przejazd trasą Saloniki – Katerini - Larisa – Lamia – Ateny 7 euro
      • Gość: Gutek Re: Ceny za autostrady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 15:19
        A jak jest z platnosciami za Autostrady? Czy wszedzie da sie zaplacic w Euro
        czy trzeba kupic lokalne waluty?
        • bob75rob1 Re: Ceny za autostrady 07.07.06, 15:37
          Jeśli chodzi o Serbię i Czarnogórę to najlepiej wymienić sobie na ich walutę na
          granicy (w Polsce nie mogliśmy dostać), bo prezlicznik jaki stosują na
          autostradach jest złodziejski. Na liście waluty były też PLN, ale nie
          próbowaliśmy nimi płacić.
    • Gość: roso Re: Samochodem do Grecji IP: *.smstv.pl 04.07.06, 23:57
      o Rumunii złego słowa nie pozwolę nikomu powiedzieć. Drogi jakie tam mają to tylko pozazdrościć . Czego nie można powiedzieć o Bułgarii. O bezpieczeństwo też bym się nie obawiał. A kompletnym zaskoczeniem podczas podróży przez Karpaty Rumuńskie były worki na śmieci ustawione przy drodze co ok. 3-5 km. (obok była zatoczka do zaparkowania). Fajnym pomysłem są też napisy na przydrożnych małych "betonikach" o odległości do najbliższej miejscowości. Macedonia też ok. (o ile nie traficie na kolejkę na granicy z Serbią - ja stałem w piątek od 18.00 do chyba 1.00 w nocy) Kilka km. za granicą z Serbią (ok.20) jest fajny motel za 60 E pokój 4-osobowy ze śniadaniem a stamtąd do Salonik to ok. 5 h drogi niezłą szosą "autostradą".
      • greekman Re: Samochodem do Grecji 05.07.06, 12:28
        Czy można płacić za autostrady w Serbii i Macedonii kartą płatniczą lub euro?
      • Gość: Jack Sparrow :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) IP: 193.28.239.* 05.07.06, 14:37
        Gość portalu: roso napisał(a):
        > o Rumunii złego słowa nie pozwolę nikomu powiedzieć. Drogi jakie tam mają to
        tylko pozazdrościć.\

Kawał dnia :D:D:D:D
        o ale sie ubawiłem :D:D:D:D:D:
        • Gość: roso Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) IP: *.smstv.pl 05.07.06, 16:49
          Tak się składa , że byłem i jeździłem nawet bocznymi w górach i nie zauważyłem żadnych wyrw w drodze i dziur jakie można spotkać w naszych np. Beskidach (spowodowanych niby trudnym klimatem) Jedź i sprawdź , a potem komentuj.
          • kane_gr1 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) 05.07.06, 18:06
            Ja też jechałem przez Rumunię. Tylko raz i nigdy więcej. Roso czy ty na pewno
            piszesz o tej Rumuni w Europie wschodniej ?
            • Gość: Max Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) IP: *.mmj.pl 05.07.06, 23:04
              Ja też się zastanawiam czy mówimy o tej samej Rumuni :) Przecież tam jest
              tragedia. Kolega chyba się pomylił.
              • Gość: roso A kiedy ? IP: *.smstv.pl 05.07.06, 23:34
                Bo ja rok i dwa lata temu i kompletnie jakichkolwiek problemów. Dwa lata temu jechałem przez góry na wys. ok. 2000m przepiękne widoki , równiutki asfalt i fantastyczni ludzie . Ja również byłem dość sceptyczny jeśli chodzi o przejazd przez ten kraj , ale ta podróż obaliła wszystkie moje dotychczasowe wyobrażenie Rumunii jako dzikiego kraju , no gdyby stolice jeszcze poprawili (tam to była masakra drogowa) to lux.
                • Gość: jano Re: A kiedy ? IP: 81.15.189.* 11.07.06, 00:50
                  co do Rumunii się zgadza drogi bardzo dobre/oby w Polsce takie kiedyś były/ w
                  miastach tragicznie dziura na dziurze, ale ja o czym innym zauważyłem w
                  dyskusji cenę przejazdu przez Serbię 2650 to chyba pomyłka cena wynosi
                  430+430+1130+260=2250 niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę
                  • ciuforek Re: A kiedy ? 11.07.06, 10:48
                    a orientujecie sie ile kosztuje litr rofy w serbii- wiem ze jak rok temu
                    przejezdzalismy to była najtansza na trasie, ciekawi mnie jak sie kształtuja
                    ceny w tym roku, dzieki za odpowiedź
                    • Gość: jano Re: A kiedy ? IP: 81.15.189.* 12.07.06, 01:45
                      podaję za stroną serbską auto-moto dizel d2-74,60, eurodizel
                      81,30/www.amsj.co.yu/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka