dunia77 28.06.06, 14:46 Sluchajcie, czy na Krecie o tej porze roku pojawiaja sie masowo komary lub jakies dokuczliwe muszki ? Bo nie wiem, czy pakowac Autan czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bob75rob1 Re: Insekty na Krecie 28.06.06, 15:34 Komary są obecne (przynajmniej w Chani), generalnie jest tu wiele insektów i są trochę większe niż w Polsce więc radzę zabrać tego typu rzeczy. Można wziąć też jakieś małe świeczki przeciw komarom lub zakupić na miejscu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Insekty na Krecie IP: *.acn.waw.pl 28.06.06, 18:03 koło Agios Nikolaos nie było komarów ani meszek, był za to skorpion :((( Koło Chanii podobno b dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: Insekty na Krecie 28.06.06, 18:19 A gdzie widzialas tego skorpiona ? W miescie czy bardziej na jakichs bezdrozach ? Ja bede mieszkala w okolicach Matali... ktos wie, czy da sie wieczorem spokojnie (bez-insektowo) posiedziec na zewnatrz ? Swieczki przeciwkomarowe to dobry pomysl... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f skorpiony (malutkie!!!) sa wszedzie w górach ..:-) 28.06.06, 18:21 i co z tego? a komary sa i niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: skorpiony (malutkie!!!) sa wszedzie w górach 28.06.06, 18:24 To z tego, ze fascynuja mnie "robale"... mamy w planach glownie gorskie wedrowki, wiec ciekawa jestem, co sie tam da ciekawego zobaczyc (z fauny i flory). Odpowiedz Link Zgłoś
dunia77 Re: skorpiony (malutkie!!!) sa wszedzie w górach 28.06.06, 18:29 Na przyklad czytalam, ze maja tam przerozne ciekawe pajaki... niektore dosc jadowite. Widzial ktos cos ciekawego ? Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: skorpiony (malutkie!!!) sa wszedzie w górach 28.06.06, 20:17 Mnie coś ukąsiło w nadgarstek jakiś miesiąc temu i wciąż mam dość duży ślad. Nie chce za nic zejść. O skorpionach w Chanii słyszałam, ale żadnego nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: skorpiony (malutkie!!!) sa wszedzie w górach IP: *.acn.waw.pl 28.06.06, 22:00 widziałam go na naszym tarasie :((( (mamy dokumentację foto :) od tej pory dziecko było zawsze w bucikach. tubylcy uspokoili mnie, że nie są b groźne, jedynie ukąszenia bolesne. Przyznam jednak, że jakoś byłam uśpiona info z przewodników, że skorpiony się na Krecie ludziom nie pokazują. Krecik go zadeptał, a potem 4 godziny lało i waliły pioruny :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryma Re: skorpiony (malutkie!!!) sa wszedzie w górach 29.06.06, 10:02 W Stavros mieliśmy skorpiony na tarasie i duze bardzo, czarne pająki. A także przepiękna modliszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzika5 Re: Insekty na Krecie IP: *.samopomoc.com.pl / 213.76.128.* 29.06.06, 11:01 Byłam w Matali trzy lata temu, przełom sierpnia i września, komary były ale nie za dużo, my zapalalismy na tarasie na noc takie dymiące spiralki, poza tym pryskałam się OFFem na noc i nie było problemu, a jestem uczulona na ukąszenia.Meszek ani skorpionów nie było, były za to ogromne cykady, brrrr, ale to norma na południu Europy ;-)).Proponuję zabrać cos na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f o własnie, modliszki piekne są:-) I gekony 29.06.06, 12:24 na nie poluja arcyciekawie. Jest tez takie coś jak szerszeń - ale to nie szerszeń... ale duże wolne i groźne jak niechcący ugryzie - wtedy jak szerszeń... Normalnie nie jest groźne, bo jak mi tłumaczyli nasi Kreteńczycy, to jakby w innym wymiarze zyje i ma w nosie ludzi:-) No ale jak sie na to stanie, albo usiadzie.. to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryma Re: o własnie, modliszki piekne są:-) I gekony 29.06.06, 19:45 O wlasnie , gekon, to nie insekt co prawda, ale w Stavros akurat ich pelno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Insekty na Krecie IP: 62.29.170.* 29.06.06, 15:16 Byłem w tym roku w Kastelli, koło Chanii. Żadnych komarów - ani jednego, żadnych skorpionów, żadnych pająków. Co ci ludzie opowiadają??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maks Re: Insekty na Krecie IP: *.acn.waw.pl 29.06.06, 20:10 W skorpiony nie wierze. Byłem wiele razy w grecji i na wyspach, i nawet nikt nic nie mówił o skorpionach. (zawsze się dopytuję bo mam fobie na punkcie tych małych potworków) Spotykaliśmy za to węże - duże, ale na podstawie zdjęć polscy specjaliści stwierdzili, że to węże nie jadowide. Było sporo pięknych jaszczurek i piękne kraby - może pomyliliście skorpiony z krabami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretka Re: Insekty na Krecie IP: *.acn.waw.pl 30.06.06, 00:00 i ja też nie pomyliłam się :((( Mam jego fotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bergasse Re: Insekty na Krecie IP: *.bph.pl 30.06.06, 08:17 A na jakiej wyspie te węże ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabol1972 Re: Insekty na Krecie IP: *.dynamic.mm.pl 15.04.13, 20:45 Jeżdżę do Grecji prawie systematycznie od 15 lat i wiele skorpionów widziałem. Nie ma czym się przejmować bo przeciętny turysta nigdy ich nie spotka. Żyją pod kamieniami, pniami zwalonych drzew itp. Głównie w lasach i terenach nienasłonecznionych. Odpowiedz Link Zgłoś