Dodaj do ulubionych

Komunikacja publiczna na Krecie

17.08.06, 14:34
Proszę o pomoc, jak wygląda sprawa z KTELem, czy autobusy kursują zgodnie z
rozkładami, oraz czy zatrzymują się wyłącznie na przystankach, czy też można
liczyć na to, iż zatrzyma się "na żądanie" (machanie ręką). z góry dziękuję
wszystkim za informacje.
toniemy
Obserwuj wątek
    • Gość: wojnaipokoj Re: Komunikacja publiczna na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:51
      Trzymają się rozkładów,ale raczej licz na przystanki.Najlepiej jeżdżą w
      tygodniu,w sobotę i niedzielę rzadkie kursy.
      Strona z połączeniami i cenami:
      www.cretetravel.com/Bus_schedules/index.htm
    • Gość: akis5 Re: Komunikacja publiczna na Krecie IP: *.osiedle.net.pl 17.08.06, 19:26
      W moim przypadku zatrzymywały się na machnięcie ręką. Jeździłam głównie z Chanii
      i stamtąd zawsze były zgodnie z rozkładem. Raz tylko z Falasarny autobus
      wyjechał z półgodzinnym opóźnieniem. W ramach urozmaicenia podróży turystom
      zdarzyło się, że kierowca zrobił przerwę na porobienie fotek, gdy krajobraz
      naprawdę był tego wart. Kierowcy serdeczni, chętni do pomocy, udzielania
      informacji. Polecam KTEL.
      Pozdrawiam
    • to_nie_my Re: Komunikacja publiczna na Krecie 18.08.06, 16:06
      dzięki za informacje, mam nadzieję, że w naszym przypadku sprawdzi się to co
      napisał o zatrymywaniu autobusów akis5, gdyż będziemy mieszkać w miejscu, do/z
      którego autobus jeździ chyba 5x dziennie, ale która leży niedaleko od głównej
      drogi (autostrady), stąd moje pytanie. chyba uda się na tej drodze zatrzymać
      jakiego ktela, żeby wsiąść lub wysiąść?
      pozdrawiam
      toniemy
      • Gość: akis5 Re: Komunikacja publiczna na Krecie IP: *.osiedle.net.pl 20.08.06, 08:42
        na pewno się uda, ja łapałam dwa razy autobus koło kiosku wmałej miejscowości
        pod Chanią. Raz opiekuńczy pan kioskarz razem ze mna ustawił się do łapania :-)
        i autobus bez problemu zatrzymał się, mimo, że nie było już wolnego miejsca
        siedzącego. Trochę postałam, a gdy dotarlismy do miejscowości, w której kolejny
        lokalny KTEL był prawie pusty, wszyscy stojący zostali poproszeni o przejście do
        niego.
        Pozdrawiam
        • jabolj23 Re: Komunikacja publiczna na Krecie 21.05.15, 11:38
          Witam, potrzebuję dostać się z Aten do Agios Konstantinos autobusem KTEL ( chyba najlepiej ) na prom. Czy ktoś tak jechał? Z tego co doczytałem ze stacji Liosion. Pytanie w jaki autobus wsiąść czyżby do miejscowości Lamia? i czy Liosion to zwykły przystanek czy może dwrzec z kasami? gdzie kupić bilet? Pozdrawiam
    • Gość: turysta Re: Komunikacja publiczna na Krecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 15:21
      Właśnie wróciłem z Chanii i jeździłem kilka razy KTELem. Generalnie wszystko
      jest OK, zdarzyło się jednak, że autobus mający zająte wszystkie miejsca
      siedzące wyjechał z dworca głównego w Chanii 20 minut przed czasem, a następny
      był za godzinę.
      Rozkład jest mniej więcej taki:
      z Chanii w kierunku Rethymnonu
      - od 6 do 11 z co godzinę (zawsze 2 kwadranse po pełnej)
      - od 11 do 14 co pół godziny
      - po 14 co godzinę (zawsze 2 kwadranse po pełnej)

ja mieszkałem w KAVROS więc tam w kierunku Chanii rozkład podobny czasowo z
      tym, że zawsze 15 minut po pełnej, a w przypadku odjazdów co pół godziny - 15
      minut po i 15 minut przed pełną godziną
      • Gość: Kretka Re: Komunikacja publiczna na Krecie IP: *.acn.waw.pl 21.08.06, 19:34
        czasem na przystanek kilka minut wcześniej podjeźdża facet samochodem osobowym
        i sprzedaje bilety na najbliższy KTEL :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka