Dodaj do ulubionych

Castello Village, Sissi, Kreta

19.08.06, 11:26
Właśnie wróciłam (tour operator: Neckermann). I odradzam wszystkim zarówno
ten badziewny hotel (wg Wakacje.pl ma mieć niby 4*!?..., na mój gust może ma
2**) jak i zapyziałe Sissi. Szczególnie odradzam rodzinom z dziećmi jak i
młodym, spragnionym rozrywek ludziom. Jedyny fajny fragment okolicy jaki
napotkałam to hotel Kalimera Kriti - nie wiem jak pokoje i jedzenie, ale
infrastruktura, położenie i udogodnienia bardzo fajne. Tylko, że my
musieliśmy na plażę tego hotelu zapylać codziennie kawał w scenerii
przypominającej zapomiane wyspisko śmieci i żwiru. Ludzie, nie jedźcie
przypadkiem do Castello Village w Sissi!
Obserwuj wątek
    • michulek Do Emeraldone Re: Castello Village 06.09.06, 11:43
      Może jakieś szczegóły? Dość enigmatyczny i sprzeczny jest Twój wywód, skoro nie
      jest to hotel ani dla rodzin z dziećmi ani dla młodych spragnionych rozrywki
      ludzi. To, że hotel jest w spokojnej miejscowości można wywnioskować z samego
      opisu w katalogu, nie mówiąc już o przewodnikach, tak samo jak informację o
      tym, że znajduje się przy dwóch zatokach bez plaży. Trochę się dziwię, bo do
      tej pory spotkałam same przychylne informacje na temat samego hotelu jak i
      miejscowości, ale będę wdzięczna za szczegóły.
    • lidkasm Re: Castello Village, Sissi, Kreta 03.05.07, 14:42
      Byłam w Castello Village 4 lata temu i to co przeczytałam powyżej sprowokowało
      mnie do napisania.
      Uważam 2 tygodnie w Sissi za bardzo udane. Byłam z męzem i 2,5 letnią córką. W
      hotelu organizowane były animacje dla dzieci i działał mini klub. Jest tez plac
      zabaw. Wieczorami przy basenie były animacje dla dorosłych.
      Obsługa była miła, kelnerzy sympatyczni i lubiani przez dzieci (co jest istotne
      przy niejadkach). Pokoje w hotelu sa różne. My pierwszą noc spędzilismy w
      apartamencie, gdyż nie było wolnego pokoju. Apartament był tuz przy dolnym
      basenie (długo w nocy działał bar i grała muzyka) - był niski, zagrzybiony i
      niebezpieczny dla dziecka, bo wejścia do pokoju nic nie odgradzało od basenu
      (ani barierka, ani donice z kwiatami - nie mozna było puścic dziecka samego na
      krok). Rano dostaliśmy inny pokój (jednopokojowy ale duży z podwójnym łóżkiem,
      stolikiem, kanapą i aneksem kuchennym ze stołem), od strony ulicy (bardzo
      cicha) z malutkim niebieskim balkonikiem otoczonym kwiatami (ale zmieścił się
      stolik i dwa krzesła), na którym siadaliśmy z butelką wina i serami.
      guide.panteon.ru/Greece/Crete/Hotel2716.php - na drugim zdjeciu
      jest "nasz" balkon. Są też pokoje z dużymi balkonami z widokiem na morze ale to
      sa chyba apartamenty.
      Codziennie spacerkiem chodziliśmy sobie wieczorami do centrum Sissi - małe,
      urokliwe, ze swoją cudowną grecka atmosferą, kafejki i restauracje tuż nad
      brzegiem morza, białe schodki, donice z kwiatami, kutry rybackie zawijające do
      portu, rybacy rozplatujący sieci, grecka muzyka, kreteńskie koty, koza pasąca
      się na kawałku suchej trawy i stara kobieta w czerni, która jej pilnuje i te
      niezapomniane zachody słonca... Jak ktoś nie lubi takich klimatów, to niech
      jedzie do Hersonissos albo Malii ale ja wolę taką Kretę i dla sycenia oczu
      takimi widokami wybrałam właśnie Sissi.
      Jest tu wypożyczalnia skuterów i rowerów, kilka wypożyczalni samochodów - jedna
      naprzeciw hotelu obok małego marketu (z jednych i drugich korzystaliśmy). Jest
      bankomat, dyskoteki i autobus, którym można dojechać do innych miejscowości.
      Ja chętnie wróciłabym do Sissi. Lubię takie miejscowosci, w których hotele nie
      mają więcej niż 2 piętra i 200 pokoi. Nie jest to miejsce dla osób, które chcą
      się bawić nocami (choć dla tych, którzy chcą czas od czasu gdzieś potańczyć
      Sissi wystarczy) ale dla rodzin z dziećmi nastawionymi na wypoczynek i
      zwiedzanie jest według mnie idealne.
      Jeśli ktoś chce jeszcze o coś zapytać prosze pisać lidkasm@gazeta.pl.
      Byłam też w Bali - równiez ma swój klimat.
      A w tym roku lecę na Kos.
      • jaque Re: Castello Village, Sissi, Kreta 27.05.07, 00:11
        Wróciłam właśnie z Castello. Te 4* to może rzeczywiście przesada (moim zdaniem
        3,5*), ale cena w Neckermannie jest bardzo atrakcyjna i jak najbardziej
        odpowiada standardowi hotelu.
        Moim zdaniem części wspólne - baseny, restauracja, bary, plac zabaw - to
        spokojnie 4*. Obsługa nawet na 5* - wszyscy bardzo mili, pomocni, sprzątanie
        codziennie, wymiana ręczników też, pościeli co dwa dni.
        Standard pokoi (przynajmniej tych, które zakontraktował Neckermann) to co
        najwyżej 3*. Fatalne łazienki, słabe aneksy kuchenne, niektóre pokoje
        praktycznie w suterenie... Ale bez problemu załatwiliśmy zmianę pokoju na
        bardziej nam odpowiadający.
        Jedzenie w porządku, może wybór nie był powalający, ale wszystko świeże i w
        wystarczających dla wszystkich ilościach.
        Lokalizacja fajna - do centrum Sissi rzeczywiście 2-3 minutki pieszo, a tam
        mnóstwo knajpek, sklepików, wypożyczalni samochodów itd. Zresztą tuż przy hotelu
        są 3 markety i 2 wypożyczalnie. Do plaży też parę minut pieszo, zejście do morza
        jest żwirowo-kamieniste, ale sama plaża została wysypana piachem i jest całkiem
        fajnie.
        Minus Sissi to słaba komunikacja - chociaz może w sezonie wygląda to lepiej. W
        każdym razie w maju autobus jeździł raz dziennie - do Heraklionu i Agios
        Nikolaos, i był to autobus widmo - bo czasem w ogóle nie przyjeżdżał. Ale
        taksówka do Malii kosztuje 8-12 euro, a stamtąd autobusy są już co pół godziny.
        Nam się bardzo podobało, hotel był kameralny i bardzo sympatyczny. Na pewno
        jednak warto pamiętać, że za taką cenę super luksusów nie można oczekiwać i że
        greckie 4* to nie np. hiszpańskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka