Dodaj do ulubionych

Gdzie lepiej: Kreta czy Rodos?

IP: *.ghnet.pl 28.08.06, 23:51
Chcialabym z mezem i malym - 10 m-cznym synkiem wybrac sie we wrzesniu na
wakacje. Poszukujemy plazy piaszczystej i pieknych widokow. Co polecacie?
Prosze o podanie miasta i hotelu i ocene czy byl ok czy trzeba sie
wystarzegac...jaka jest tam pogoda we wrzesniu?ile kosztuje wynajecie samochodu?
z gory dziekuje!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: filut (bez loginu) Powielasz wątki Kochanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 00:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=46319359&a=46319359
      • Gość: kreki Re: Powielasz wątki Kochanie IP: *.ghnet.pl 29.08.06, 00:07
        dziekuje kochanie;)ale nie mam czasu na szperanie - takie zycie z maluszkiem;)
        • Gość: mistella1 Re: Powielasz wątki Kochanie IP: 195.117.227.* 30.08.06, 10:48
          Hej, na Krecie byłam 3 lata temu, na Rodos tydzień temu. Plaże zdecydowqanie
          ładniejsze są na Krecie, na Rodos przeważa żwir i drobne kamyki, ale za to
          plaże bardziej malownicze (na ogół są w małych zatoczkach otoczonych
          schodzącymi do morza skałami). Na Krecie byłam w drugiej połowie września i
          pogoda była o.k., chociaż dość mocno wiało. Ze względu na wiek malucha pewnie
          nie interesuje Cię specjalnie zwiedzanie wyspy, a w tym wypadku jedna i druga
          ma sporo do zaoferowania (Kreta to głównie wykopaliska starożytności
          minojskich, a Rodos - ruiny zamków joannickich i wspaniałe średniowieczne
          Stare Miasto w Rodos). Gdybyś miała jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
          • Gość: mistella1 Re: IP: 195.117.227.* 30.08.06, 10:53
            Acha, zapomniałam o samochodzie: na Krecie płaciliśmy za suzuki 35 E za dzień
            (ale to juz było trochę po sezonie, na Rodos w tym roku fiat Panda kosztował 45
            E za dzień (przy wypożyczeniu np. na trzy dni wychodzi trochę taniej).
            Pozdrawiam
            • Gość: kreki77 Re: IP: *.ghnet.pl 30.08.06, 14:03
              dzieki mistella;)
              Mimo ze maluszek nie duzym chlopcem jest, to jednak chcialabym by zobaczyl
              troszke swiata i dlatego zamierzamy z mezem jednak troszke pozwiedzac -
              tymbardziej ze ja jestem zapalona fanka odkrywania pieknych miejsc. Powiedz mi w
              jakim hotelu bylas na Rodos? I w jakim miasteczku? Czy nie da sie jedank znalezc
              jakiejs plazy piaszczystej? Czy w wodzie sa kamienie? A moze znasz jakies inne
              miejsca (poza Grecja) - piekne i warte odwiedzenia? Pozdrawiam
              • Gość: gość Re: IP: *.chello.pl 30.08.06, 20:34
                co może zapamiętać 10 miesięczne dziecko??? ludzie stuknijcie się w głowy i
                pomyślcie trochę.
    • ewamalgorzata Re: Gdzie lepiej: Kreta czy Rodos? 30.08.06, 10:59
      Piękne, piaszczyste plaże to - jesli trzymamy się wysp dostępnych w ofertach
      naszych biur podróży - chyba Kos. I Thassos, ale we wrześniu to bym jednak
      chyba Kos wybrała:)
      • Gość: kreki77 Re: Gdzie lepiej: Kreta czy Rodos? IP: *.ghnet.pl 30.08.06, 14:06
        Dziki
        A gdzie bylas na Kos?CZy sa tam plaze piaszczyste? Jak tam morze? Napisz cos o
        Kos-ie?Czy jest warte odwiedzenia - czy jest co zwiedzac? Z jakiego biura
        podrózy korzystalas? Pozdrawiam
        • Gość: ewamalgorzata Re: Gdzie lepiej: Kreta czy Rodos? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 14:59
          Na Kos własciwie wszędzie sa plaże z piasku - co w przypadku Krety i Rodos nie
          jest wcale bardzo oczywiste:) Zwiedzać jest co, na kilka dni zwiedzania
          spokojnie, piękne plaże - niektóre z całkiem białym piaskiem:). Wyspa jest
          nieduża, samochód na jakieś 3 dni załatwi sprawę. My bylismy na niej w czerwcu,
          na tygodniowym wyjeździe, oprócz Kos zaliczyliśmy jeszcze Nissyros z wulkanem i
          przepiękna stolicą- malutkim miasteczkiem Mandraki. Trochę naszych fotek, acz
          bez opisów masz tu www.travel.stt.pl/grecja/kos_2006/index.htm
          • Gość: mistella1 Re: Gdzie lepiej: Kreta czy Rodos? IP: 195.117.227.* 31.08.06, 09:17
            Hej Kreki, mieszkałam w nienajlepszym hotelu Marathon (piszę o nim w innym
            miejscu na forum)w Kolymbii. Stamtąd można było dojechać autobusem (ok. 20
            min.) do plaży Tsambika, jednej z najpiękniejszych na Rodos, położonej w
            malowniczej zatoczce między górami. Miękki piasek na brzegu i w morzu, poza tym
            bardzo długo płytka woda (ze 20 m od brzegu). W samej Kolymbii były dwie plaże
            (ta ładniejsza - to w prawo od alei Eukaliptusowej), na których było trochę
            kamyków, ale w morzu po kilku metrach już był piasek. Poza tym Kolymbia to
            dobre miejsce na wypady wzdłuż i wgłąb wyspy - do najciekawszych miejsc,
            czyli Lindos i Rodos, po 25 km z dobrymi połączeniami autobusowymi. Natomiast z
            innych miejsc poza Grecją najpiękniejsze plaże pamiętam z Tunezji (okolice
            Mahdii) - piasek miękki jak mąka i cieplutka woda. Dobre plaże były też na
            Costa del Sol (Fuengirola) w Hiszpanii, no i w pobliżu cała przepiękna
            Andaluzja do zwiedzania. Nie chcę Ci za bardzo mącić w głowie innymi
            propozycjami, a poza tym Rodos z całą pewnością warto odwiedzić. Pozdrawiam
    • Gość: jeff Re: Gdzie lepiej: Kreta czy Rodos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 18:57
      polecam jednak Kretę...Kos moze ma i plaze piaszczyste,ale generalnie malo
      ciekawe,Rodos natomiast ma plaze glownie kamieniste.Widoki piekne sa
      wszedzie,jednak pod tym wzgledem Kreta jest No1.Polecam zachodnie wybrzeze -
      Elafonissi,Falasarnę,Tigani,male odludne zatoczki,wszedzie piasek,nawet rozowy
      w kompozycji z szmaragdowa wodą.Ceny samochodow nalezy negocjowac,w sierpniu
      placilismy za Peugeota 206 380 euro za 2 tygodnie z full insurance,mysle iz we
      wrzesniu do sie z tego zejsc do 300.Pogoda we wrzesniu bywa rozna,moze wiac jak
      cholera,3 lata z tego powodu uwiezlismy na Karpathos na caly tydzien -prom nie
      doplynal - i wrocilismy ostatnim samolotem czarterowym,o maly figiel a
      kupowalibysmy bilety rejsowe za horendalne pieniadze.
      W tym roku w sierpniu pogoda byla idealna,1 wrzesnia zmienila sie dosc istotnie
      mocny wiatr,fale dwumetrowe.ale zabawa byla niezla,no moze nie dla bobaska.
      • Gość: evulevu Re: Gdzie lepiej: Kreta czy Rodos? IP: *.chello.pl 03.09.06, 19:52
        Rodos ma kamieniste plaże ale głównie na zachodzie, wystarczy ruszyć na wschód
        wyspy. A poza tym polecam odwiedzać każdą z wysp po kolei, w moim przypadku po
        kolei były Kos, Kreta i Rodos i najbardziej podobało mi się na Rodos :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka