Dodaj do ulubionych

Chcę pojechać na Peloponez - proszę o informacje

20.03.03, 16:19
Witam wszystkich
Zapragnęłam zwiedzić w tym roku Peloponez (a jest tam duuuużo do zwiedzania)
i pobyczyć się przy okazji na którejś z pięknych PIASZCZYSTYCH podobno plaż
na południu i wschodzie półwyspu (a właściwie już wyspy:-)
Sęk w tym, że nie trafiłam na żadną ofertę samolotową w tamten region.
W zeszłym roku chyba Itaka sprzedawała wczasy na Peloponezie, ale teraz bez
szans. Przy opcji "wszystko na własną rękę" wychodzą jakieś dramatyczne
pieniądze. Czy ktoś był tam i może się podzielić informacjami na temat
wyjazdu, biura itd.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich z tego forum:-))
Chmura
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Chcę pojechać na Peloponez - proszę o informa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.03, 20:13
      We wrześniu 2002 poleciałam z VING+Itaka do Kalamaty. Miałam tylko przelot i to
      mi odpowiadało, ale z tego co wiem w tym roku to biuro nie lata na Peloponez
      (jeździ autokarem). Zjeździłam południe (wszystkie trzy palce) oraz pobliską
      wyspę Kithira. Średnio za nocleg płaciłam ok. 19 e od osoby, a problem
      sprowadzał sie do braku mniej "luksusowych" miejsc za np. 10 e (nie wymagałam
      apartamentów z w pełni urządzonym aneksem kuchennym, klimatyzacją, TV itp.).
      Wołabym mniej zapłacić (za zwykły pokój z łazienką) ale bynajmniej we wrześniu
      miałam możliwość wynajęcia tych lepszych (no i droższych, bo średnio jak
      wyżej). Ale były to szalenie sympatyczne niewielkie domy, nie klasyczne hotele
      (tych nie lubię zdecydowanie). Szalenie piękne były te na Mani (przy przylądku
      Matapan, w wiosce Marmari ale 25 euro, a w wiosce Kokkala - 20e). Jeśli by Cię
      to interesowało mogę wskazać jakieś namiary. Na siedem nocy zmieniłam miejsce
      spanka sześć razy, więć jeśli chcesz to nie ma problemu. A Peloponez jest tak
      uroczy, że można udusić sie z wrażenia (przyznaję, że dość mocno emocjonalnie
      reaguję, więc może się nie udusisz). Pozdrówka
      • chmurka8 Re: Chcę pojechać na Peloponez - proszę o informa 21.03.03, 12:37
        Witam serdecznie i dziękuję za odpowiedź:-)

Słyszałam właśnie, że Peloponez jest piękny i warto tam pojechać, dziwi mnie
        właśnie, dlaczego nie ma żadnych ofert w tamten region (mam na myśli dojazd
        samolotem).
        W zeszłym roku latał Ving/Itaka (Tobie się udało załapać:-) i ScanH.
        W tym roku już nie, a załatwianie biletu to chyba tylko do Aten, no i za 350
        dolarów od osoby (dramat!). Mam wrazenie, że do Kalamaty juz nic nie leci, a
        przeciez to by było najwygodniejsze (z Aten na płd. jest kawał drogi)

Bardzo mnie zaciekawiło to co napisałaś o hotelikach - ja też nienawidzę
        molochów/kombajnów i zawsze takie omijam szerokim łukiem... Tylko małe,
        kameralne ośrodki, najlepiej otoczone ogrodem w cichym spokojnym miejscu, no i
        oczywiscie najlepiej, by byly blisko morza, he, he:-)) Ale nie przesadzajmy z
        tymi wymogami - w środku ważne, by było łóżko i łazienka ( no i w miarę
        przyzwoicie). Jak możesz, proszę podeślij mi jakieś namiary, będę zobowiązana.
        Jak podróżowałaś - autobusami? Czy łatwo się przemieszczać - czy wszędzie można
        dojechać bez przeszkód?
        Zresztą można chyba spać na plaży (?) - to może być baardzo romantyczne tylko
        co zrobić z tymi wszystkimi bagażami wędrując po kraju?

Tak w ogóle, zastanawiałam się nad Rodos w tym roku (znaaacznie łatwiej się tam
        dostać:-)) ale zniechęciły mnie informacje na tym forum, że tam jest mało
        greckiej atmosfery i stanowczo za dużo zachodnich turystów.
        Dodam tylko, że niewiele jeszcze w Grecji widziałam, byłam na Krecie i
        Santorini, ale chyba złapałam "bakcyla". Rozważałam właśnie Rodos, Thassos (ale
        tam w czerwcu chyba zimno jest?), Peloponez, unikam jak ognia Riwiery
        Olimpijskiej....

Pozdrawiam serdecznie:-)
        Chmurka
        • banta Re: Chcę pojechać na Peloponez - proszę o informa 21.03.03, 13:05
          Trochę to dziwne.
          Rozumiem, że wszyscy unikają Riwiery, ale pisanie tego łacznie ze złapanie baklyla,logicznie wyłącza ten obszar z greckiego państwa!
          Czy ludzie tam mieszkający są mniej "greccy"? To tak jakby to samo powiedzieć o regionie Śląka, czy krańcach wschodnich.
          NIE TWIERDZĘ ,ŻE RIWIERA TO CUDO, ale trochę wyrozumiałości, gdyby nie my -TURYŚCI - pewnie ten rejon miałby się dużo lepiej.
          Proponuję wyjść z molochów strasznych kurortów i spróbować poznać coś więcej niż podane na patelni widoczki. Nie ocenia się ksiązki po okładce!!! Nie sądzę by ktoś się do tego umiał zastosować, czy w ogóle spróbował !!!

Z poważaniem B.J.
          • chmurka8 Re: Chcę pojechać na Peloponez - proszę o informa 21.03.03, 14:09
            banta napisała:

> Trochę to dziwne.
            > Rozumiem, że wszyscy unikają Riwiery, ale pisanie tego łacznie ze złapanie
            bakl
            > yla,logicznie wyłącza ten obszar z greckiego państwa!
            > Czy ludzie tam mieszkający są mniej "greccy"? To tak jakby to samo powiedzieć
            o
            > regionie Śląka, czy krańcach wschodnich.

Powiem tak - szukam informacji o Peloponezie i w tym celu napisałam ten post.
            Nie interesuje mnie wiele miejsc na świecie, w tym również Riwiera i nie będę
            się tutaj z tego tłumaczyć.
            Nie sądziłam jedynie, że można aż tak się do tego emocjonalnie ustosunkować,
            ale cóż... myliłam się:-)
            Pozdrawiam,
            Chmurka

> NIE TWIERDZĘ ,ŻE RIWIERA TO CUDO, ale trochę wyrozumiałości, gdyby nie my -
            TURY
            > ŚCI - pewnie ten rejon miałby się dużo lepiej.
            > Proponuję wyjść z molochów strasznych kurortów i spróbować poznać coś więcej
            ni
            > ż podane na patelni widoczki. Nie ocenia się ksiązki po okładce!!! Nie sądzę
            b
            > y ktoś się do tego umiał zastosować, czy w ogóle spróbował !!!
            >
            > Z poważaniem B.J.
        • Gość: Bebiak Re: Chcę pojechać na Peloponez - proszę o informa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 00:14
          Chmurka, a czy mogę (jak będę miała chwilkę) skrobnąć maila? Myślę również o
          wysłaniu Ci jakichś zdjęć tych domków, w których mieszkałam z opisami (tak na
          wszelki wypadek). Pozdrówka
          • chmurka8 do Bebiak 24.03.03, 09:54
            Witaj,
            Jasne, pisz jak masz ochote - mail jak zwykle na koncie portalu Gazety :-)))
            (tylko pamietaj o tym, ze to chmurka8:-)))
            Wielkie dzięki z góry. Zastanawiam sie tylko nad dojazdem tam, no ale
            zobaczymy. Myslisz ze dobrze jest jechac tam w czerwcu?
            Pozdroofki.
            Chmurka
            • Gość: Bebiak Re: do Chmurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.03, 18:41
              Czerwiec? Jasne, że super. Pogoda już świetna, ceny jeszcze przedsezonowe, a i
              ludków nie takie tłumy jak w lipcu-sierpniu. Reszta w mailu (jak złapię
              oddech), z namiarami na chatki. Jak tam dojechać? To może być problem. Niedawno
              dzwoniłam do LOT-u: rejsowy do Aten (pytałam o przełom kwietnia/maja) = 408
              dol. USA. Ale i chartery w tym roku, jakieś takie średnie, np. pytałam w
              Neckermannie o lot na Korfu we wrześniu = 320 euro (podobnie w TUI). Przy
              obecnym kursie tej waluty, no.. tak jakoś. Ale może będzie lepiej? :)))
              Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka