Dodaj do ulubionych

camping w Grecji

02.01.07, 14:50
chcielibyśmy w tym roku wybrać się z dziećmi na camping do Grecji. jaki
region polecacie? może ktoś zna jakies fajne niedrogie campingi? dzięki za
pomoc i wielu wspaniałych wrażeń w Nowym Roku życzę.
Obserwuj wątek
    • ewamalgorzata Re: camping w Grecji 02.01.07, 15:05
      Zgaduję, że samochodem? Wobec tego polecam www.camping-melissi.com/ -
      spokojna okolica, campiing tuż przy plaży, Sithonia to najładniejszy moim
      zdaniem półwysep Chalcydycki, a sam kamping - moim zdaniem najładniejszy i na
      pewno jeden z najtańszych na jakim byłam w Grecji. Uwaga: obok są- były kilka
      lat temu - dwa czy trzy inne- ten jest najlepszy:) I - mimo, że byłam w
      sierpniu nie było specjalnego tłoku. Na wieczorne kolacje polecam pobliską
      miejscowość Sikhia..czy jakoś tak (Sithia?). Jesli jedziecie na dłużej a znudzi
      was spokojne plażowanie- możecie udac się raczej w kierunku wschodnim - Tracja
      i Macedonia grecka to wciąż mniej popularne a fajne greckie wybrzeże. Albo
      promem z Kavali na przesliczną wyspe Thassos - tu niestety o kampingach wam
      wiele nie powiem - byłam na niej krótko i spałysmy na plazy:)
      • andy322 Re: camping w Grecji 02.01.07, 15:18
        chcemy jechać na ok. 2 tygodnie, miejsce pobytu (jak pisałam wyżej)bliżej nie
        ustalone, chcemy odpoczać ale i po drodze trochę zwiedzić. Czyli przyjemne z
        pożytecznym a najlepiej za rozsądną kasę;)
        • ewamalgorzata Re: camping w Grecji 02.01.07, 16:11
          No to - jeśli się wiele w tamtej okolicy przez ostatnie kilka lat nie zmieniło -
          ja bym polecała Sithonię - jest stosunkowo najbliżej z Polski - Peloponez
          jednak sporo dalej - jest ładnie, spokojnie a dodatkowo plaża przy tym kampingu
          jest taka w zatoczce. nie wiem, jakie duże sa dzieci - ale jesli niezbyt
          wielkie:) to wazne, że woda jest stosunkowo spokojna. Oprócz tego, w
          asiegu "buta" - sa fajne, małe, kilkuosobowe plaże między skałkami - polecam po
          wyjściu z kampingu kierowac się w lewo. A sam kamping naprawde, odbiegał na
          korzyść od wszystkich innych, jakie spotkałam w grecji o cała kalsę - chocby ze
          względu na jakośc urzadzeń sanitarnych i ich dostępność. Ostatnie moje
          campingowe wakacje w Grecji to własnie 2002 r. - ale wówczas
          toalety "narciarskie" nie były na kampingach rzadkością.
          okolica nie obfituje w zabytki - ale w urokilwe i malownicze miejsca tak. W
          poblizy miłe nadmorskie miasteczko Sartri, w górze - sikhia o której już
          wspomniałam. a jak wam się znudzi - nie udawajcie się w kierunku Riwiery O.
          tylko na wschód.. Mozna droga wzdłuż morza pojechac na Athos, można popłynąć
          statkiem, poogladać z daleka klasztory. No i na Thassos na kilka dni moim
          zdaniem bardzo warto. Ładna wyspa..taka leniwa:)
          • iceman1 Re: camping w Grecji 02.01.07, 20:43
            A ja powiem tak, tylko proszę mnie źle nie zrozumieć (nie jestem bogaczem) ale
            raz byłem na kempingu i nigdy więcej nikt mnie na to nie namówi. 35/40E za trzy
            osobowy pokój i odpoczywam jak należy. Wiem, że niektórym pasują tylko kempingi
            i szanuję takich ludzi bo każdy wypoczywa jak chce ale dla mnie to byla
            męczarnia. A jestem młody człowiekiem.
            • Gość: ewamalgorzata Re: camping w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:40
              No tak, tylko na tym kampingu, do którego podałam link za dwoje dorosłych i
              dziecko i namiot i samochód wychodzi mniej niż 20 E - więc to jest jednak spora
              róznica. :)
              • iceman1 Re: camping w Grecji 04.01.07, 21:32
                Gość portalu: ewamalgorzata napisał(a):
                > No tak, tylko na tym kampingu, do którego podałam link za dwoje dorosłych i
                > dziecko i namiot i samochód wychodzi mniej niż 20 E - więc to jest jednak
                spora róznica. :)

Ja bym i tak się na kemping już nie wybrał. Serio, nie mam nic przeciwko jak
                sobie ludzi jeżdżą bo przecież wypoczywają jak chcą, ale to nie dla mnie :))
                pozdrawiam :)
                • q3a1 Re: camping w Grecji 05.01.07, 10:04
                  > Ja bym i tak się na kemping już nie wybrał. Serio, nie mam nic przeciwko jak
                  > sobie ludzi jeżdżą bo przecież wypoczywają jak chcą, ale to nie dla mnie :))
                  > pozdrawiam :)

A co ci najbardziej doskwierało na greckich campingach? Czy generalnie sam
                  sposób przebywania na campingu jest mało komfortowy czy też masz jakieś
                  konkretne złe wspomnienia ?
                  POzdrawiam
                  q3a
                  • iceman1 Re: camping w Grecji 05.01.07, 10:33
                    Właśnie chyba samo przebywanie na Kempingu jest dla mnie mało komfortowe, co
                    prawda nie szlajam się po drogich hotelach, ale jest dla mnie różnicą spać na
                    kwaterze za 35E/os/dobę niż w najlepszym kempingu. Byłem raz na na takich
                    biwakowo - kempingowych wakacjach i powiem że nie bardzo udałao się mi
                    wypocząć. Ale tak jak napisałem w innym poście, każdy wypoczywa jak chce i lubi
                    i to trzeba uszanować, dlatego nie oceniam innych tylko mówie za siebie :))
                    pozdrwawiam
                    • q3a1 Re: camping w Grecji 05.01.07, 22:58
                      Pytałem ponieważ dwa tygodnie moich zeszłorocznych wakacji na greckich wyspach
                      przespałem właśnie na campingach i miałem dość mieszane uczucia. Dodam tyle, że
                      mi jakby samo nocowanie czy przebywanie na campingu bardzo pasuje. Ale:
                      Campingi na najczęściej odwiedzanych szlakach (szczególnie w sezonie) są mocno
                      zatłoczone, bardzo często zatłoczone młodymi włochami i francuzami, którzy
                      szaleją i w żaden sposób nie tolerują obecności innych ludzi, którzy cenią choć
                      chwilę spokoju. Ale wtedy zatyczki do uszu, butelka przedniej Retsiny i po
                      problemie :). Byłem również na takich kempingach, gdzie było mnóstwo ludzi i
                      jeszcze więcej ciszy i spokoju (nie było tam nastoletnich włochów :)). I to
                      wszystko za 18E dziennie dwie osoby+namiot. Zatem zatyczki,Retsina i tanie
                      spanie załatwione.

Pozdrawiam
                      q3a
                      • andy322 Re: camping w Grecji 06.01.07, 14:14
                        q3a1 to proszę o info na te Twoje zeszłoroczne campingi;)
                        • q3a1 Re: camping w Grecji [długie] cz.1 07.01.07, 12:31

> q3a1 to proszę o info na te Twoje zeszłoroczne campingi;):

Ależ proszzze :):

Pierwszy z nich na wyspie Siros: nazywa się Two Hearts i znajduje się w Galissas
                          na zachodnim wybrzeżu. Z portu w Ermoupolis busem lub autobusem (na
                          przypływający prom zawsze czekają busiki albo campingowe albo komunikacji
                          wyspowej :)). Więc busik komunikacji wyspowej powinien jechać do Galissas, a
                          busik campingowy, jak to w Grecji wymalowany jest w znaki firmowe campingu.
                          Przejazd busem wyspowym to jakieś 1,20E, bus campingowy zazwyczaj czeka na
                          komplet pasażerów, więc dłużej się siedzi w porcie, ale za to jest za darmo.

Samo Galissas to przepiękna zatoka, jeden nowy hotel przeważnie zajęty przez
                          Greków, kilka pensjonatów i apartamentów do wynajęcia i parę ulic na krzyż. Dwa
                          sklepy, jeden kafenion i 3-4 restauracje lub barki. Camping jest oddalony od
                          centrum miejscowości na południe - można odnaleźć tablice z kierunkami.

Camping ma domki z dykty do wynajęcia i dwa "pola" namiotowe. Jedno, starsze
                          osłonięte trzcinami, dachem trzcinowym konkretnie i jedno nowsze, z dachem
                          zrobionym z siatek do zbierania oliwek. Na tym drugim żwirkowate podłoże, dobrze
                          wyrównane. Na każdy kwartał pola kontakty, lodówki, stoliki i ławki/krzesła.
                          Całkiem nowe prysznice i toalety, sklep na miejscu (ale kiepsko zaopatrzony i
                          raczej drogi), parking ofkors. Są tam też takie fajne baraki, zrobione z
                          połączenia namiotów z dykty. Tworzą coś na kształt litery U, a w środku znajdują
                          się stoły i krzesła i lodówka. Fajne dla dużej grupy balowiczów. No
                          właśnie...camping bardzo fajny, ael w szczycie sezonu zdominowany przez
                          młodocianych Włochów (którzy dodatkowo świętowali mistrzostwo świata w piłce
                          nożnej). Było ciężko czasami, ale można było wytrzymać.

Bardzo ładne miejsce, w dzień bardzo spokojne dla zmęczonych Atenami podróżników
                          w sam raz. Jak by co to mogę dać więcej szczegółów o miejscowości. A o samym
                          campingu tutaj: www.twohearts-camping.com/

Numer dwa:

Naxos, Plaka Camping. Sama Plaka jak i Naxos tak już pisał i Amigo i ja, to
                          obowiązkowa wyspa na Cykladach. Camping znajduje się na południu wyspy w
                          miejscowości (sic!) Plaka :). Autobusy wyspowe z portu w Naxos co 0,5h (ceny nie
                          pamiętam). Busik campingowy, jak pisałem powyżej, czeka zazwyczaj na komplet.
                          Ale w naszym przypadku akurat zabrał nas i parę niemów, bo to był jego ostatni
                          kurs tego dnia. Okolica Plaki...cholera musze kończyć. :(

Niebawem cz.2 campingocyklad 2006.

Pozdrawiam,

q3a
                          • q3a1 Re: camping w Grecji [długie] cz.2 07.01.07, 16:32
                            Zatem cd. Okolica Plaki, niewysokie wzgórza, przepiękna dłuuuga plaża. Kilka
                            apartamentów wzdłuż szutrowej drogi. Camping dość duży, ale z o wiele lepszym
                            zapleczem socjalnym niż Two Hearts na Siros. Nowe sanitariaty, pralnia, duży
                            sklep (dobrze zaopatrzony i stosunkowo niedrogi), bardzo fajna knajpka (tania)
                            prowadzona przez ojca i syna, emigrantów z Macedonii. Tanio i bardzo dobrze
                            dają. W recepcji PCet. Na całym campingu rosną drzewka cytronowe i
                            pomarańczowe. Dach zrobiony z trzciny, niestety nie remontowany dawno. Mnóstwo
                            serfurów, okolica jak i sama Naxos to raj dla deskarzy, więc deski i żagle są
                            wszędzie. Raczej spokojnie i cicho. Widać że ludzie przyjeżdżają na ten camping
                            na całe wakacje z całymi rodzinami. Spotkaliśmy tam 5-osobową rodzinę z Polski i
                            to byli jedyni Polacy jakich spotkaliśmy na cykladowych campingach . Do plaży
                            rzut beretem (przejście przez drogę). Mało lodówek niestety, ale za to kuchnia
                            do dyspozycji. Szczegóły www.plakacamping.gr

Cena za pobyt w szczycie sezonu: tutaj jaki na Siros, za dwie osoby z namiotem,
                            płaciliśmy za dobę 18E. W tym prysznice, pralnie, energia, lodówki itd.itp.

Plaka Caming należy do grupy campingów cykladzkich. Jeżeli pływacie od wyspy do
                            wyspy to za pobyt na każdym z nich dostaje się 10% rabatu na pobyt na kolejnym.
                            W skład tej grupy wchodzą:

Perissa beach Camping: Santoryn. tel.: 2286081604
                            The Purple Pig Stars Camping: Ios. www.purplepigstars.com
                            Krios Camping: Paros. www.krios-camping.gr
                            No i opisana wyżej Plaka Beach.

Nr trzy z mego zeszłego roku: Santorini Camping, Santoryn.

hmmm...jak się pierwszy raz przypływa promem na Santoryn, można doznać wrażenia,
                            że jest się ofiarą przemysłu turystycznego. Rejsowy prom wyładowuje do
                            maleńkiego portu (właściwie przystani) kilka tysięcy osób, samochodów, tirów,
                            motocykli i bóg to raczy wiedzieć czego jeszcze i to w jakieś 2 godziny. Przy
                            terminalu dla odpływających promów (terminal to za duże słowo) stoi duża grupa
                            pokrzykujących i nawołujących greków, którzy polują na turystów spragnionych
                            santoryńskich wrażeń. Nie będę się wdawał w szczegóły, bo mam wyrobioną opinię
                            na temat tej przereklamowanej wyspy, pięknej ale trudnej do zniesienia w
                            sezonie. W porcie stoi cała masa busików i autobusów odjeżdżających w różne
                            krańce wyspy, lecz panuje tak ogromny tłok, ścisk i zamieszanie, że właściwie
                            trudno jest się jakoś zorientować w tym wszystkim (szczególnie jak ma się cały
                            trzy tygodniowy dobytek na plecach). Nie ma co liczyć na pomoc informacji
                            turystycznych w porcie i raczej można zapomnieć o nagabywaczach – ceny jakie
                            oferują są po dwa kroć wyższe niż realnie przy dyskusji face-to-face z
                            właścicielem czy właścicielką pensjonatu i po obejrzeniu na własne oczy
                            pokoju...Ale my i tak szukaliśmy Camingu a nie pokoju więc czym prędzej
                            zrobiliśmy rozeznanie terenu campingowego i wybraliśmy jeden z darmowych
                            campingowych busików. Najlepiej pakować się jak najszybciej do jednego z
                            wyspowych autobusów i wyjeżdżać jak najszybciej z portu. Po pół godziny robi się
                            spory korek na serpentynach i trochę czasu mija nim się całość rozładuje.

Szukaliśmy campingu dobrze skomunikowanego z portem, dlatego że kolejnym etapem
                            była Kreta, a jedyny prom na jaki dostaliśmy bilety odpływał chyba koło 4:00
                            rano (Cudna "Ierapetra"). Od słów do czynów wybraliśmy busik odjeżdżający do
                            campingu "Santorini" w Thirze. Camping ulokowany jest na wschód od miasta, na
                            piechotę do starego portu można dojść w 15 minut. Jest dość duży, jest basen,
                            duży bar gdzie można chyba kupić wszystko co się chce do picia i "palenia", ale
                            kompletnie nie można tam nic zjeść. Zadaszenie z czciny, kompletnie
                            zdewastowane, łazienki i sanitariaty w stanie odbiegającym od dwóch pozostałych,
                            opisanych powyżej. Generalnie do remontu generalnego. Mało lodówek, kiepskie
                            pralnie (malutkie). Mocny spadek terenu, który może sprawić problem z rozbiciem
                            namiotu. Tia no i kluczowa sprawa, permanentna włosko-francuska impreza w
                            wykonaniu nastoletnich wakacjuszy. Szok. Ludzie siedzą na takich campingach całe
                            wakacje, dosłownie siedzą – całymi dniami w basenie albo przed namiotem, nie
                            mają kasy na żarcie, picie, papierochy i inne uciechy, więc...sępią i żebrzą
                            (nie do uwierzenia, co? Nie wiem jak oni wracają do domów?). Sam camping bardzo
                            zaniedbany i przy okazji drogi: 25E za dwie osoby+namiot za dobę w sezonie .
                            Generalnie Santoryn (Thira w szczególności) w sezonie to raj dla takich
                            małoletnich imprezowiczów. Następnym razem o ile taki będzie, zdecydowanie
                            wybiorę się na Perissa beach.

Dla odważnych: Santorini Camping tel. 22860 22944.

A dalej to już Kreta, na której pomieszkiwaliśmy w pokojach: w Stavros (Akrotiri
                            koło Chani) i przeurocze Mirtos koło Ierapetry. Minęło już ponad 5 miesięcy, a
                            ja dalej się nie mogęuporać z galerią. ale jak tylko powstanie dam znać.
                            Pytajcie btw, chętnie odpowiem :)

Pozdrawiam,
                            q3a
                    • ewamalgorzata Re: camping w Grecji 06.01.07, 11:46
                      iceman1 napisał:

> Właśnie chyba samo przebywanie na Kempingu jest dla mnie mało komfortowe, co

Ja to rozumiem, mój gach osobisty też tak ma.. Jak nam przyjdzie spac na
                      kampingu - trzeszczy i trzeszczy.:)

A wracając do pytania przedpiścy:) co może przeszkadzac na kampingu w Grecji -
                      to jadnak, biorąc pod uwagę klimat - może przeszkadzać brak klimy:)
                      • iceman1 Re: camping w Grecji 06.01.07, 12:41
                        Ja właśnie też tak trzeszczę na samą myśl :))
                        Pozdrawiam :)
                      • q3a1 Re: camping w Grecji 07.01.07, 16:43
                        > A wracając do pytania przedpiścy:) co może przeszkadzac na kampingu w Grecji -
                        > to jadnak, biorąc pod uwagę klimat - może przeszkadzać brak klimy:)

Wiesz co...jest na to dobry sposób. Nie wiem jak w Polsce, ale tam większość
                        sprzedawanych namiotów to albo samo wnętrze namiotu bez tropiku, czyli sama
                        siatka (w naszym rozumieniu namiotu) albo namiot, który ma wentylację :) tzn w
                        jednej linii, na przestrzał są dwa wejścia, które powodują, że powietrze w jakiś
                        tam sposób wentyluje wnętrze. Gadaliśmy z pewnym przesympatycznym Niemcem, który
                        nabył właśnie taki namiot na greckie warunki, od wyjeżdżających z campingu
                        Holendrów. Dwójka "siatkowa" używana, za 20E. Tam jest taki fajny zwyczaj, że
                        odjeżdżający po długim pobycie wyprzedają juz niepotrzebne szpeje i tym
                        sposobem, przy odrobinie szczęścia można nabyć domek na wakacje :)

q3a
                        • Gość: F1_Racing Re: camping w Grecji IP: *.mmj.pl 07.01.07, 17:33
                          Każdy sposób jest dobry ale przy temperaturze 35C nie wierze żeby coś
                          wywentylowało namiot.
                          • q3a1 Re: camping w Grecji 07.01.07, 17:38
                            > Każdy sposób jest dobry ale przy temperaturze 35C nie wierze żeby coś
                            > wywentylowało namiot.

Zgadza się. Bywa ciężko, ale na cykladach jest o tyle dobrze, że co nieco wieje,
                            a temperatura w nocy nie jest aż tak wysoka. A w dzień raczej nie siedzisz w
                            namiocie :)
                            Pozdrawiam,

q3a
                            • Gość: F1_Racing Re: camping w Grecji IP: *.mmj.pl 07.01.07, 17:44
                              No jak w nocy troszkę powietrze się ruszy to fakt może jest ok, ale w dzień
                              dżemnąć się w namiocie raczej odpada :D
                              • q3a1 Re: camping w Grecji 07.01.07, 20:24
                                No zdecydowanie nie. Nie widzę możliwości popołudniowej drzemki w namiocie :)
                                Pozdrawiam
                                q3a
    • Gość: gosc Re: camping w Grecji IP: *.dsl.hol.gr 03.01.07, 16:41
      www.campingkissamos.gr/ fajne miejsce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka