Dodaj do ulubionych

hotel akti i kilka pytań

08.02.07, 15:59
Witam
We wrześniu wybieram się do hotelu Akti Ouranopoli i mam w związku z tym kilka
pytań (oczywiście przeczytałem już wątek o hotelach).
Jakiej pogody i temperatury się spodziewć?
Jak z wypożyczeniem skutera lub auta w tej okolicy. Jak to wyglada, jakie
koszty i co ewentualnie polecacie do zobaczenia w takim zasiegu skutera lub autka.
Jak wyglada sprawa z wypozyczeniem motorowki. Czy faktycznie nie potrzeba
zadnych uprawnien (posiadam na motorowki ale na akwenach zamknietych) i
prowadzi sie samemu bez sternika? Czyli dostaje sie motorowke na jeden dzien i
robi sie co chce?
Jakby ktoś miał zdjęcia tego hotelu i okolicy to chętnie obejrzę, tym bardziej
że na internecie są 4 zdjęcia w kółko te same...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mat Re: hotel akti i kilka pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 22:53
      Tu znajdziesz sporo zdjec:
      www.travelzone.pl/?show=hotele&hotelID=2977
    • artur_54 Re: hotel akti i kilka pytań 14.02.07, 10:43
      Witaj,
      O pogodzie we wrześniu nie wiem nic.
      Auto, skuter wypożyczysz albo w hotelu (co ciekawe - u "mojej" rezydentki cena
      była identyczna jak na mieście), albo w pobliskim Ouranopoli. Jest tam kilka
      wypożyczalni. Możesz też "klepnąć" sobie auto/moto w wypożyczalni a podprowadzą
      ci je pod hotel i stąd zabiorą. Ceny w sierpniu (najwyższy sezon) to było chyba
      30 EUR/dzień za Punto z klimą i około 15 EUR za skuter. W zasięgu skutera
      możesz powłóczyć się po wybrzeżu i znaleźć zatokę do plażowania tylko dla
      siebie albo pojeździć po peryferyjnych uliczkach miasteczka. Samochodem możesz
      dojechać np. do Salonik i dalej (wcześnie wstań - bo ciężko wyjechać z
      Półwyspu - góry).

Motorówka to najlepsza (jedyna?) rozrywka na tym zadupiu (brutalne ale
      prawdziwe). Nie pamiętam ile kosztuje, chyba z 25-50 EUR za dzień w zależności
      od mocy i wyposażenia. Pamiętaj że doliczą ci cenę benzyny, ale idzie jej sporo.
      Nie trzeba ŻADNYCH uprawnień. Prowadzi się samemu. Pokazują Ci mapę gdzie wolno
      pływać, a gdzie już nie. W sumie tak - dostaje się motorówkę i robi się co
      chce. POLECAM !!!
      Pozdrawiam
      • q3a1 Re: hotel akti i kilka pytań 19.02.07, 16:50
        artur_54 napisał:

> Motorówka to najlepsza (jedyna?) rozrywka na tym zadupiu (brutalne ale
        > prawdziwe).

Ciężko się z tym zgodzić, tzn. zależy czego kto oczekuje po wakacjach, a jeszcze
        głębiej czego oczekuje się od wakacji w Grecji?

Lat temu parę ładnych byłem w tym hotelu przez dwa tygodnie i właśnie tam
        łyknąłem "greckiego bakcyla". Wystarczy przejście się w górę półwyspu, połazić
        po winnicach okolicznych, czy choć skuterem wybrać się na targ do Ierissos, albo
        do nadbrzeżnej kafejki w małym i cichym miasteczku Nea Roda. Albo leniuchowanie
        w zatokach wysepki Ammouliani. Samochodem można wybrać się nie tylko do Salonik,
        ale zwiedzić okolice zatoki Orfanos no i super malownicze miasto Kavala. Po
        drodze do Kavali znajdują się ogromne winnice i gaje oliwne. Natomiast po drodze
        do Salonik, jadąc przez Polygros zwiedzasz małe górskie miasteczka. Usiądź na
        zimną frappe w kafenionie i podziwiaj greckie życie w wydaniu na żywo, a nie w
        wydaniu All Inclusive by the pool :). Trzeba tylko choć troszkę wysiłku :)!

Szczęśliwych wakacji!
        Pozdrawiam,
        q3a
        • artur_54 Re: hotel akti i kilka pytań 20.02.07, 12:12
          No tak. Ale to, co piszesz no nic SZCZEGÓLNEGO jeśli chodzi o Grecję oraz inne
          kraje basenu Morza Śródziemnego. Podobnie urokliwy targ, winnice i kafeję
          znajdziesz nie tylko tam i do tego nie tylko w Grecji.
          Nie wiem gdzie chcesz iść z Akti "w górę półwyspu" do tych winnic. Kiedy ja
          byłem, to w okolicy żadnych winnic nie było. A spacerek nie należał do
          przyjemnych bo szosa nie ma nawet pobocza, o chodniku nie mówiąc. A żeby
          poleniuchować na wysepce jednak musisz mieć tą motorówkę - właśnie o tym
          pisałem.
          Jasne, że można zwiedzać jakieś miasteczka po drodze do Kavali czy Salonik. Ale
          bądźmy szczerzy - atrakcji first class to tam nie ma. Ponadto, nie bierzesz pod
          uwagę, że ktoś może być np. z małym dzieckiem (któego nie bardzo interesuje
          picie grappy w kafejce) lub z innego powodu mieć ograniczoną mobilność (np.
          finanse). Wtedy moim zdaniem na Atos idzie się pokroić z nudów. Właśnie to
          chciałem podkreślić, że jest to przeciwieństwo do innych miejsc, gdzie
          COKOLWIEK masz na miejscu tj. bez skutera i samochodu (w pobliżu Akti NA
          MIEJSCU nie ma NIC). Poza motorówkami, oczywiście :-))
          • q3a1 Re: hotel akti i kilka pytań 20.02.07, 12:58
            artur_54 napisał:

> No tak. Ale to, co piszesz no nic SZCZEGÓLNEGO jeśli chodzi o Grecję oraz inne
            > kraje basenu Morza Śródziemnego. Podobnie urokliwy targ, winnice i kafeję
            > znajdziesz nie tylko tam i do tego nie tylko w Grecji.
            > Nie wiem gdzie chcesz iść z Akti "w górę półwyspu" do tych winnic. Kiedy ja
            > byłem, to w okolicy żadnych winnic nie było. A spacerek nie należał do
            > przyjemnych bo szosa nie ma nawet pobocza, o chodniku nie mówiąc.

Nie mówiłem o spacerze wzdłuż półwyspu i to w dodatku szosą. Chodzi o wejście na
            pagórki powyżej hotelowego nadbrzeża.

A żeby
            > poleniuchować na wysepce jednak musisz mieć tą motorówkę - właśnie o tym
            > pisałem.

No nie do końca. Wystarczy wybrać się skuterem do Tripti i wsiąść na prom.

> Jasne, że można zwiedzać jakieś miasteczka po drodze do Kavali czy Salonik. Ale
            >
            > bądźmy szczerzy - atrakcji first class to tam nie ma.

Zależy co masz na myśli mówiąc o atrakcjach first class. No właśnie może
            wyłuszcz listę 5 największych atrakcji - wtedy będziemy wiedzieli o czym jest
            dyskusja.

> Ponadto, nie bierzesz pod
            > uwagę, że ktoś może być np. z małym dzieckiem (któego nie bardzo interesuje
            > picie grappy w kafejce)

Raczej chodziło mi o kawę Frappe. Grappa to trochę inny rejon Europy :-). Co do
            małego dziecka – czym innym jest mówienie o nudnym miejscu z punktu widzenia
            dziecka, a czym innym z punktu widzenia dojrzałego człowieka – nie pisałeś, że
            byłeś z małym dzieckiem. Wiec może i dla maluchów za wielu rozrywek tam nie ma –
            ale ja z przyjemnością patrzyłem na rodziny z maluchami, które w euforii kąpały
            się w morzu i bawiły się na plaży.

Serdecznie pozdrawiam,

q3a
            • polokokt Re: hotel akti i kilka pytań 25.02.07, 12:52
              witam
              Dzieki za dotychczasowe odpowiedzi.
              CO do wyboru hotelu to zrobiłem to z pełną świadomością że zbyt wielu atrakcji
              tam nie ma, wiec nie sadze aby cos mnie niemilo zaskoczylo.
              A jakies fotki z pryuwatnych kolekcji znajdziecie? :) Jesli tak to podeslijcie
              na skrzynke gazetowa.
              i pytanie o motorówkę, czy jest to łódka z przypietym silniczkiem i steruje sie
              silnikiem, czy troche taka lepsza z kierownica itd..? I jaka moc silnika mniej
              wiecej? :)
              Pozdraswiam
              • artur_54 Re: hotel akti i kilka pytań 26.02.07, 11:09
                Mam parę fotek, postaram się coś Ci przesłać (jak nie zapomnę) :)
                Podstawowy model łódki miał właśnie sterowanie tylko silnikiem (chyba 15 KM),
                ale wszystkie następne (mocniejsze) mają kierownice, zapłon przyciskiem,
                przepustnicę sterowaną dźwignią itp.
                Moce silników to od wspomnianych 15-18 KM gdzieś do 30-40 KM. Moje info może
                być nieaktualne, bo jest z przed 2 lat.
    • ahnija Re: hotel akti i kilka pytań 26.02.07, 16:30
      Witaj!
      Sprawdź swoją pocztę;)
      poza tym doszperałam się kilku fajnych fotek z tego regionu:
      www.medium.punkt.pl/index1.php?id=athos
      Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku:)
      Jagienka
      • polokokt Re: hotel akti i kilka pytań 27.02.07, 14:53
        Witam
        Dzieki piekne za fotki i maila :)
        Pozdrawiam
    • ahnija Polecam się na przyszłość:) 27.02.07, 16:20

• madix_wawa Re: Polecam się na przyszłość:) 28.02.07, 14:01
        Hej, ja też bym bardzo prosiła o fotki na gazetowego :)
    • ahnija do: madix 28.02.07, 20:54
      Hej!
      Ale to nie są fotki z hotelu:(
      tylko kilka zrobionych na okolicznych maleńkich wysepkach(bo tylko takie mam na
      cyfrówce), więc nie wiem, czy będą interesowac:)
      • madix_wawa Re: do: madix 28.02.07, 21:35
        Jak najbardziej :) Jadę do akti w sierpniu i interesuje mnie wszystko ;) nie
        tylko hotel, ale też okolica, więc byłabym wdzięczna za kilka zdjątek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka