Gość: asiek IP: *.ghnet.pl 10.06.07, 19:19 Czy może ktoś napisać coś o miejscowości Velika.Dzienks Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieguska83 Re: Velika 23.07.07, 22:05 Hej, podpinam się pod wątek. Nikt nie umie nic na ten temat powiedzieć? Jak tam jest? Jak z komunikacją autobusową? Czy wycieczki fakultatywne warte ceny ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalia Re: Velika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 22:15 Jeżeli chodzi o autobusy to mniej więcej co godzinę kursuje do Larissy, ale nie wiem czy warto tam jechać. Co do wycieczek to polecam Meteory(20 Euro) i rejs na wyspę(35 Euro). Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pieguska83 Re: Velika 18.08.07, 10:41 A byłaś na innych wycieczkach? czy na nich jest dużo czasu wolnego dla siebie? Dokąd jeszcze kursują autobusy (bo chyba nie tylko do Larissy)? Co w najbliższym otoczeniu jest warte zwiedzania? czy są jakieś bardziej ustronne plaże w Velice? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
pieguska83 Re: Velika 18.08.07, 22:41 I czy są atm jakieś większe sklepy (spożywcze itp.) + czy w wielu miejscach (np. sklepy) da się płacić kartą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalia Re: Velika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 00:38 Też pojechałam tam z myślą, żeby trochę pozwiedzać, ale z powodu bardzo ograniczonego budżetu i upału niezbyt to się udało, choć to nie znaczy że wczasy nieudane, wręcz przeciwnie:) Zeby pozwiedzać Grecję to na pewno nie wybrałabym się w letnie miesiące. Byłam tylko na tych dwóch wycieczkach, te właśnie są najpopularniejsze. Ale są jeszcze inne, np. Olimp, Saloniki, Delfy, Ateny (niestety dojazd w jedną stronę ok 5h, a zwiedzanie w takich temperaturach Akropolu niekoniecznie musi być przyjemne), wieczór grecki (szwedzki stół z potrawami greckimi i greckie tańce). Przeważnie jest jakiś czas wolny, ale niewiele. Larissa to największe duże miasto w pobliżu (ok. 50 km od Veliki), więc autobusem z Veliki można tam dojechać i ewentualnie stamtąd gdzieś dalej. Można też wysiąść po drodze do Larissy i pozwiedzać jakieś inne nadmorskie miejscowości. Generalnie te wioski są dosyć do siebie podobne i nie wiem czy aż tak warte zwiedzania. Co do Veliki to jest to typowo miejscowość wypoczynkowa dla Greków, rzadko spotyka tam się inne narodowości. Więc nie jest jakoś specjalnie rozwinięta pod względem turystycznym. Jeżeli lubisz góry to można udać się w stronę zachodnią i tam po nich trochę pochodzić, rewelacyjne widoki:) Jeżeli chodzi o sklepy, to zależy co rozumiesz pod pojęciem "większy". Jak dla mnie to te sklepy w Polsce nie przeszłyby nawet łagodnej kontroli Sanepidu. Jest w nich wszystko - płetwy, chleb, szampon, pamiątki, itd. A przede wszystkim bałagan. Kartą nie płaciłam, ale jakoś nie wydaje mi się żeby to było tam możliwe. Na plażach nie ma w ogóle tłoku, mimo że środek sezonu, więc nawet nie trzeba szukać jakiejś ustronnej. Plaża jest żwirowa, więc polecam od razu umiejscawiać się na leżakach. Nie ma za nie jako takiej opłaty. Wystarczy na początku dnia zamówić, np kawę i leżak wraz z parasolką należy cały dzień do ciebie. Jeżeli jeszce jakieś pytanie to chętnie odpowiem. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pieguska83 Re: Velika 19.08.07, 19:09 Dziękuję za poświęcenie czasu na wyczerpującą i cenną dla mnie odpowiedź. Mam jeszcze kilka pytań - w związku z tym, że jest to mała miejscowość, czy są tam bankomaty??? Co to za góry "na zachodzie"? Myślałam, że najbliżej jest Olimp ;) I gdzie się zamawia leżaki? To moje pierwsze wakacje tego typu, dlatego zadaję takie laickie pytania. Pozdrawiam również i jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pieguska83 Re: Velika 20.08.07, 18:16 Jeszcze jedno - czy są tam kafejki internetowe? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalia Re: Velika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 22:11 Niestety nie ma tam bankomatów, jak również apteki, przychodni, itp. Podobno bankomat jest w sąsiedniej miejscowości, ok. 3, 4 km. Więc radziłabym raczej wziąść ze sobą gotówkę. Kafejka internetowa jest przy takim salonie gier, ale nie zdążyłam skorzystać. Velika leży w masywie gór Ossa. Olimp ewentualnie możesz podziwiać z autobusu, ale już z samej Veliki go nie widać. Pisząc na zachodzie miałam na myśli to, że najpierw czyli na wschodzie mamy morze, potem wioskę i zaraz za nią góry:) Dlatego też można jedynie pordziwiać wschody słońca znad morza, a zachody niestety za górami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosalia Re: Velika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 22:14 Jeszcze o leżakach: Wzdłuż plaży znajdują się liczne tawerny i do każdej z nich należą leżaki z parasolkami. Więc jeżeli już korzystasz z takiego leżaka to zazwyczaj podchodzi kelner i zamawiasz coś do picia, zazwyczaj wszyscy piją kawę mrożoną i jakby tym samym wykupujesz sobie miejsce na cały dzień. Kiedy dokładnie się wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś