Dodaj do ulubionych

Autoway na Rodos

07.07.07, 01:07
kto korzystał z tej wypożyczalni ? Czy lepiej jest zamówić samochód już w
Polsce czy na miejcu? Czy w sezonie może być problem z wynajęciem auta?
Bardzo proszę o radę.
pozdrawiam
Eryka
Obserwuj wątek
    • hania404 Re: Autoway na Rodos 07.07.07, 08:22
      autoway to swietna sprawdzona firma. samochody bardzo dobre, nowe z niewielkim
      przebiegiem. z pelnym ubezpieczeniem, podstawione na miejsce i odebrane z
      umowionego miejsca. osobiscie polecam:-) no i wygoda platnosci (mozesz
      przelewem z polski, gotowka lub karta na miejscu:-))
      • eryka16 Re: Autoway na Rodos 07.07.07, 08:48
        czy w Falikarki mają swoje przedstawicielstwo? Czy w sezonie można beż problemu
        załatwić auto?
        • jacek1f masz na gorze w ramce link do nich, zapytaj, na 07.07.07, 09:15
          pewno odpowiedza:-)
    • Gość: ewa Re: Autoway na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 10:04
      Będąc na wyspach greckich w sezonie nigdy nie miałam problemów z wynajęciem
      samochodu. Przed pierwszym wyjazdem na Kretę zastanawiałam się czy nie
      wypożyczyć właśnie samochodu przez autoway; nie zrobiłam tego i w sumie wyszło
      dobrze bo wypożyczyliśmy taniej na miejscu. Autoway ma dobrą bazę samochodową,
      ale w innych wypożyczalniach jest podobnie. Podobnie z ubezpieczeniem: w
      zasadzie zasady są wszędzie takie same (o szczegóły zawsze możesz dopytać).
      Najśmieszniej jest gdy rezydenci polecając swoją "zaprzyjaźnioną wypożyczalnię"
      tworzą historie o Grekach z innych wypożyczalni, którzy oszukują i wyciągają
      pieniądze od turystów ;) Na to nie daj się nabrać
      pozdrawiam
      Moim zdaniem lepiej poczekać z wypożyczeniem na miejscu: zawsze możesz zwrócić
      się do autoway już bezpośrednio na wyspie.
    • Gość: kretka Re: Autoway na Rodos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 18:45
      witam, wczoraj wrocilam z rodos. z wynajeciem samochodu nie bylo zadnego
      problemu. w naszym hotelu z lardos bylo stanowisko pana z wypozyczalni, ale
      ceny byly wyzsze. bo przejsciu przez okoliczne wypozyczalnie wybralysmy
      Marathon - 50 euro za 3 dni (fiat panda - moze nie najbardziej komfortowy wóz,
      ale my bylysmy zadowolone, zreszta zalezalo nma na najtanszym srodku
      transportu). Marathon ma tez siedziby w innych miastach na rodos.
      rozamawialysmy tez z wieloma innymi osobami ktore wypozyczyly samochod i NIKT
      nie mial problemu z wynajeciem, nawet przychodzac do wypozyczalni w ten sam
      dzien. dlatego dziwi mnie, ze ktos pisze wyzej ze sa problemy z wynajeciem
      samochodu i trzeba to zrobic przed wyjazdem. w trzy dni zwiedzilysmy bardzo
      dokladnie całą wyspe, benzyna 40 euro (w sumie ok 500km, ale mialysmy porzadny
      plan zwiedzania-najpierw polnoc, potem poludnie wyspy). zycze udanego wyjazdu!
      ps polecam tez rejs na wyspe Symi. U rezydenta kosztuje 42 euro. Ale ta sama
      wycieczka zamowiona dzien wczesniej w porcie w Rodos (sprzedajacy mają tam
      swoje stanowiska) kosztuje ok 22euro (my placilysmy 20,80 euro). Samochodem
      zajrzyjcie tez do Monolithos - przepiekny zamek na skale i Prasonisi - bazy
      windsurfingowców i miejsce zetkniecia morza srodziemnego i egejskiego.
      amazing!!!
      • ewamalgorzata Re: Autoway na Rodos 07.07.07, 22:08
        Gość portalu: kretka napisał(a):

> dlatego dziwi mnie, ze ktos pisze wyzej ze sa problemy z wynajeciem
        > samochodu i trzeba to zrobic przed wyjazdem.

Neronka napisała, że oni nie mają wolnych samochodów, a nie, że na Rodos
        nigdzie nie ma:)
        A co do głównego pytania założycielki watku - to ja odpowiem tak: jeśłi
        jedziesz z biurem, nie zależy Ci na czasie, biegle posługujesz się angielskim -
        na tyle w każdym razie, że bez problemu zrozumiesz taże to, co w umowie jest
        drobnym druczkiem:) i możesz spokojnie poświęcić np. pół dnia na znalezienie
        samochodu - to wypożyczanie przez internet nie przyniesie ci jakiś specjalnych
        korzyści. W każdym innym przypadku- zdecydowanie tak.

Ja kilka razy korzystałam z usług autoway'a - dla siebie, dla rodziców, na
        Krecie i na Rodos. Raz tylko przepłaciłam (niznacznie,ale jednak) - byłam w
        polowie maja na Krecie, w Herssonissos, gdzie było naprawde mnóstwo
        wypożyczalni i gdzie prawie nie było turystów:) w sumie za 8 dni auta
        wypożyczając na miejscu zapłaciłabym kilkanaście euro taniej. Ale ja sobie na
        wakacjach bardzo cenię czas, poza tym: jak jadę bez biura- no to jakoś nie
        widze tego organizacyjnie - wysiąść z samolotu i ciągnąć walizy do miasta, w
        poszukiwaniu tej czy innej wypożyczalni:) A Autoway mi się sprawdził
        kilkakrotnie bez najmniejszego zarzutu:)
        • Gość: ewa Re: Autoway na Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 08:26
          Nie używajmy takich "przegiętych" sformułowań: pół dnia, biegły angielski,
          bieganie za samochodem i wypożyczalnią.
          Nie znam angielskiego biegle, nigdy wypożyczenie samochodu nie zajęło mi dłużej
          niż godzinę (a to i tak w drodze na wieczorny spacer) i nigdy nie miałam
          problemów z samochodem czy skuterem (kiedyś zepsuł nam się skuter i momentalnie
          podstawili drugi) oraz Grekami. Nie uważam więc, że traciłam czas, choć również
          bardzo go cenię na wakacjach.
          Zgadzam się z jednym, że jeśli podróżujesz samodzielnie to najlepszą opcją jest
          rzeczywiście wypożyczenie auta, które podstawiają na lotnisko. Też nie wyobrażam
          sobie ciągania walizek do miasta i wtedy szukania wypożyczalni.
          • Gość: ewamalgorzata Re: Autoway na Rodos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 12:25
            No,ok, może się nieprecyzyjnie wyraziłam:) WIęc wyjaśniam:
            Mówiąc "biegle" - mam na myśli: na tyle biegle, żeby dokładnie móc przeczytać i
            zrozumieć umowę. Żeby doczytać, że np nie obejmuje uszkodzeń zawieszenia na
            nieutwardzonych drogach, zwrócić w niej uwagę na zwroty typu "unless" czy "or
            condition" - zazwyczaj zawarte w tej częsci, która jest napisana pismem 7-
            punktowym:) O opcji tzw. "wkładu własnego" nie wspominam.
            JA wiem, że nawet w Polsce ludzie podpisują umowy bez czytania, ale ja akurat
            do nich nie należę. I przezorna jestem nad podziw- taka natura;-)

A co do określenia "pół dnia" - to akurat mi się skojarzyło z moimi znajomymi,
            którym to chyba tyle zabrało - no bo skoro nie wypożyczyli przez internet, w
            obawie, że przepłacą - obeszli chyba wszystkie wypozyczalnie w Chanii, zanim
            podjeli tą słuszną i najlepszą decyzję:)) Nie miałam na myśli, że formalności
            tyle trwają - ale: samo znalezienie tej najlepszej, najtańszej i w ogóle naj
            wypożyczalni tyle im zabrało:) A że ja jeżdżę zazwyczaj na tydzień - stąd ta
            uwaga o oszczędności czasu.
            Poza tym- pisałam na podstawie własnych odczuć i doświadczeń:) Takie mam, i
            jesli mogę - rezerwuję auto przez net. W przeciwieństwie do pensjonatu- ten
            akurat wolę znaleźć na miejscu...ale jego wygodniej się szuka, mając auto.:)
          • Gość: ewamalgorzata Re: Autoway na Rodos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 12:29
            A, zapomniałam dopisać jeszcze jedno: zanim pojedziesz, warto upewnić się, że w
            miejscowości do której jedziesz - jest wypożyczalnia. Np. popularne dość
            Stavros na Krecie - takowej chyba nie posiada - kiedys nie posiadało. Wtedy
            wyprawa do Chanii autobusem i wypozyczenie auta tam- i to już bez przeginania
            się robi niemal pół dnia:)
            • eryka16 Re: Autoway na Rodos 08.07.07, 21:09
              jesteście bardzo kochani, że udzieliliście mi tyle rad. To bardzo sympatyczne i
              budujące. Wszystkich serdecznie pozdrawiam życzę udanych wakacji a kto już po
              to niech go troski omijają.
              eryka
            • Gość: barbelek W Horafakia widziałem jakiś napis Rent A car IP: *.chello.pl 08.07.07, 21:15
              ale nie pomnę, czy to był napis lokalnej wypożyczalni czy też reklama jakiejś z
              Chani; w samym Stavros wypożyczalni żadnej nie uwidziałem
    • goska52 Re: Autoway na Rodos 09.07.07, 08:50
      Z wypożyczalniami jest różnie. Byliśmy pod koniec maja na Santorini i chcieliśmy
      wypożyczyć auto na jeden dzień. Cena 25 euro (+ 10 eu pełne ubezbieczenie) za
      Seata nam odpowiadała. Pani spisała umowę, dała nam do przeczytania, było
      wszystko OK. Ale zanim podpisaliśmy wzięła ją od nas przybiła na górze jakąś
      pieczątkę firmy i dopisała w pustej dotąd rubryce długopisem 300eu i dała nam
      umowę do podpisania.
      Angielski znamy, okazało się że to udział własny. Na pytania czy można się
      dodatkowo ubezpieczyć, aby znieść udział własny dowiedzieliśmy się ze nie ma
      takiej możliwości. W wypożyczalni obok było podobnie. Mieliśmy tylko jeden dzień
      i w końcu skorzystaliśmy ze zorganizowanej wycieczki(25 eu, 12 godzin z zachodem
      słońca w Oi).
      Podobna sytuacja była na Krecie, gdzie dopisali długopisem kwotę 283 eu,
      twierdząc że nas to nie dotyczy, że to kwota dla policji. Tłumacząc i z
      angielkiego i z greckiego też wyglądało nam to na udział własny, ale nie byliśmy
      tego do końca pewni.

pozdrowienia

Gośka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka