Dodaj do ulubionych

chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 23:33
witam wszystkich serdecznie :)

chcielibyśmy wyjechać z moim chłopakiem w połowie sierpnia lub później na
Rodos (lub w inne miejsce, gdzie są dobre warunki do windsurfingu), nie stać
nas na jakieś drogie wyjazdy, więc myśleliśmy o jakimś last minute, ale
koniecznie z samolotem, bo żal tracić urlop na dojazdy...

myśleliśmy o jakimś sympatycznym, nie bardzo skomercjalizowanym i turystycznym
miejscu, gdzie można aktywnie spędzać czas (bardzo ważne! mój chłopak tylko
tak potrafi wypoczywać ;)), tj. windsurfing, wspinaczka także mile widziana
(chociaż nie wiem, czy w Grecji są do tego warunki) itd.

niestety, KOMPLETNIE nie wiemy jak się za to zabrać :/ w jakich firmach szukać
ofert atrakcyjnych cenowo (do 1000zl), żeby się nie rozczarować... czy ktoś ma
może już jakieś doświadczenie z podobnymi wyjazdami? jak wyglądają realia?

z góry dziękujemy za pomoc! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: dre Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 05:50
      do 1000 zl do grecji?zart ?
    • Gość: ewamalgorzata Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 08:48
      Takie ceny jak podalaś - w sierpniu to raczej mało realne. Większe szanse na
      wrzesień - ale w tej kwocie jedyne,co moze Ci się udac kupić to przelot +
      noclegi, ew. śniadania.
      Jeśli wybieralibyście się we wrześniu - patrz też na ceny biletów lotniczych -
      czarterowych w low-costach lub w biurach podrózy- niektóre z nich sprzedają
      same loty.
      Rodos ma w ofercie większość biur podróży. A świetne - ponoć:) - warunki do
      windsurfingu oprócz Rodos ma także sąsiednia, mniej popularna Karpathos.
      • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: 80.54.0.* 19.07.07, 09:32
        Obawiam się, że to niewykonalne. Nawet po sezonie. Nawet niezbyt ciekawe Kokino Nero autokarem, z niezbyt ciekawych biur kosztuje w szczycie ok. 700-800-900 złotych. I to jest maksymalny low cost... Poza sezonem jakieś 400-500. Ale to autokar...

Nie sądzę też, by udało Wam się już teraz tani lot zabukować. Widziałem u Grecosa, który podsprzedaje miejsca w Eurocyprii za najmniej 300 PLN w jedną stronę. Czyli 600 w dwie, 1200 dla 2 osób i to jest naprawdę tanio, już teraz. Kiedy czartery oblegają biura i turyści. Nawet na początku roku, Kreta była w Wizz za ok. 400 w dwie strony. To też wypełnia praktycznie cały Wasz budżet...

Nie wspomnę już o tym, że na miejscu też trzeba coś wydać...

To po prostu bardzo niski budżet jak na samolot. Nawet względem Turcji, Tunezji i Egiptu. Tam da się znaleźć takiego lasta, ale lepiej nie myśleć, gdzie Was zakwaterują;)

Pozdrawiam
        Marcin
        • Gość: Alinka Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 13:36
          dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

faktycznie może trochę przesadziłam z tym budżetem, po prostu chodziło mi o coś
          niedrogiego, gdy się przegląda oferty last minute pojawiają się czasem ceny
          899zl/os. ale rozumiem, że to nie są pełne koszty...

a jak myślicie, lepiej wykupić sam przelot i szukać coś na miejscu (noc w
          namiocie da się przeżyć ;)) czy lepiej szukać zakwaterowania już tutaj?

parę lat temu, gdy jeszcze podróżowałam z rodzicami strasznie się sparzyliśmy na
          takiej 'taniej ofercie' z Polski, gdy przyjechaliśmy na miejsce (Włochy,
          Adriatyk, chyba standard jeśli chodzi o oszukiwanie turystów) warunki okazały
          się fatalne (jak na koszt i opis oferty), spaliśmy na jakichś leżakach, nie
          wspominając już o tym, że naszym sąsiadom skradziono samochód i dokumenty :/

stąd pytam o jakieś sprawdzone biura i miejsca :)

pytanie do Marcina: Tunezja jest teraz wśród tych tańszych wyjazdów? jest w
          ogóle sens rozważać taką opcję? mi się osobiście Tunezja kojarzy, podobnie jak
          Egipt z miejscem, gdzie połowę wyjazdu można przecierpieć z racji 'innej flory
          bakteryjnej', ale doświadczenia (może i na szczęście;)) nie mam.

Grecja wydaje mi się miejscem, gdzie można aktywnie spędzić czas, niekoniecznie
          wylegując się pod parasolem nad plaży...ale może i nie mam racji.
          Słyszałam, że Korsyka jest pięknym miejscem, góry lasy i wspaniałe okolice, ale
          domyślam się,że koszty także większe...

pozdrawiam serdecznie!
          • ewamalgorzata Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) 19.07.07, 13:51
            Poza sezonem można trafić wycieczki do Grecji samolotem - poniżej 1000 zł za
            osobę. Z reguły obejmują przelot i noclegi - a co do warunków - ja, dwukrotnie
            korzystając z takich tanich ofert- nigdy nie byłam rozczarowana. Raz to była
            wyspa Kos - w tamtym roku, w czerwcu z Ecco - apartamenty Pelopas - fajne,
            czyste, ładnie położone - za tydzień wczerwcu płaciłam mniej niż 900 zł - bodaj
            880. Drugi raz- oferta typu Traf na Kretę- też za 900 zł - i też było ok.

W namiocie w sierpniu może być ciężko - ale z drugiej strony - tylko w nim
            śpisz:) Niemniej: ceny kampingów nie sa jakies niskie - zajrzyj na odpowiednie
            strony.
        • Gość: Ewelina Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.szwajcarska.pl 19.07.07, 14:38
          ocenyhoteli a skąd ty masz takie informacje, że już teraz nie kupi tanich
          biletów na loty? Właśnie, że kupi! W Sky Europe jest wyprzedaż biletów za 19
          zł. Ja takie nabyłam 3 tyg. temu i zapłaciłam 281 zł w dwie strony ze
          wszystkimi opłatami do Aten. Może na Rodos nie ma już tanich biletów ale zawsze
          można polecieć do Aten a potem na Rodos, i tak będzie taniej.
          • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: 80.54.0.* 19.07.07, 15:46
            Wejdź teraz proszę na stronę Sky Europe i sprawdź, czy są bilety w tej cenie, w dwie strony. Po 15 sierpnia, żeby była jakaś szansa. U mnie nie ma. Najtańsze po 240 PLN + Opłaty w 1 stronę. A skąd wiedziałem? Pozerkałem...

Do tego jeszcze dochodzi prom z Pireusu na Kretę lub Rodos. Taki prom na decku kosztuje 55 E w jedną stronę, dla 1 osoby. Wiesz ile płynie? 9H. A wiesz czemu chcą lecieć samolotem? Ano dlatego, by oszczędzić czas. Nie wspomnę już, że loty są w środku nocy. Bezpośredni prom na Rodos wypływa popołudniu (15-17). Razem byliby w podróży około 16-18H. To raczej nie jest krótko:)

----

Można trafić na okazję, tak jak pisze Ewamalgorzata, ale w sezonie raczej bez szans na Rodos lub Kretę. Kreta to niestety droga wyspa w sezonie. Rodos też nie najtanszy. Na inne wyspy, owszem - może się udać. Ale najwieksze szanse poza sezonem i do apartamentów z BB.

----
            Czy warto brać pod uwagę Tunezję? Trudno mi ocenić. Ja wolę Europę. Nie jeżdżę do Afryki. Musiałabyś popytać w BP. Od tego są, by wynajdowali Ci takie oferty:) Być może w sezonie by się też coś trafiło. Niestety w skromne warunki i ryzykowne, co tu ukrywać. Jakąś opcją z takim budżetem mogłaby być wyprawa pod namiot do Grecji. Grecja to Europa i mało kto ma tam jakiekolwiek przygody żołądkowe. W Afryce z kolei na odwrót...

Pozdrawiam
            Marcin

• Gość: q3a1 Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.psr-sa.pl 19.07.07, 16:13
              Szanowni forumowicze:)
              Jakies dwa tygodnie temu (z małym haczykiem) nabyłem w BP Itaka, dwa miejsca na
              charter w te i z powrotem na Rodos za 1000 PLN (dla dwóch osób). Co ważne bilety
              kupowaliśmy na tydzień przed wylotem. Do tego znalazłem bardzo urocze miejsce do
              spania wraz z transportem w te (z lotniska) i „nazat” (na lotnisko). W sumie
              pobyt niemal w szczycie sezonu na wyspie kosztował mnie 900 PLN od osoby +
              wydatki na papu i rozmaite rozrywki. Oczywiście pobyt organizowany od początku
              do końca samodzielnie.
              Serdecznie pozdrawiam,
              q3a
              • ewelline Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) 19.07.07, 16:26
                A jak długo byłeś na Rodos? Czyli wydaliście 1000 zł w dwie strony ze
                wszystkimi opłatami dla 2 osób + 900 zł/1 os. + ? Myślę, że takie informacje sa
                bardzo istotne dla tych co tanio podróżują bo dzięki takim konkretnym radom
                można prawie wszedzie pojechać za niewielkie pieniądze.
              • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: 80.54.0.* 19.07.07, 16:29
                Itaka sprzedaje czartery na swoje loty? Dobrze wiedzieć coś nowego. Nie chwalą się tym. A czym lecieliście, Eurocyprią? Jeśli tak, to jak wrażenia z lotu?

W Grecosie też podobne ceny są, jak już pisałem. Więc jeśli Eurocypria, to te same loty...

Rozumiem, że na miejscu jakieś wybitnie okazyjne kwatery prywatne czy camping/namiot?

Pozdrawiam
                Marcin
                • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: 80.54.0.* 19.07.07, 16:31
                  Ewelinne, ja zrozumiałem, że z lotem kosztowało 900 od osoby, czyli ok. 1800 w całości. Z czego 1000 to był lot, a 800 nocleg. Około 30-35 E na dzień, jeśli to był tydzień. Są takie...

Pozdrawiam
                  Marcin
                • Gość: q3a1 Stegna Bay i Eurocypria IP: *.psr-sa.pl 20.07.07, 11:34
                  Ustalmy fakty :D przelot z Itaką: 1000 PLN w dwie strony za dwie osoby liniami
                  Eurocypria (ze wszystkimi opłatami) - byłem zaniepokojony na myśl o tym, że będę
                  leciał z tą linią, ale jak się okazuje bardzo bezpodstawnie. Jedyny minus -
                  godzina wylotu z Rodos do W-wy: 7:00 - na lotnisku musieliśmy być o 5:00AM.

Zakwaterowanie w miejscowości Stegna w apartamentach Stegna Bay (dwa pokoje, w
                  pełni umeblowana i wyposażona kuchnia, klimatyzacja, taras z widokiem na morze,
                  dowóz i przywóz na lotnisko) discount przy wypożyczeniu samochodzika malutkiego.
                  Razem 35E za dzień (czyli jakieś 900 PLN za tydzień).

Miejsce wypatrzyliśmy na google earth, a później w necie znaleźliśmy same
                  apartamenty (w sumie wysłłem 6 zapytań do różnych miejscowości, w tym większość
                  do Stegny i do Gennadi) - super kontakt mailem, potem przemiłe spotkanie z
                  Fotini na lotnisku i przejazd do Stegny (25 minut samochodem z greckim kierowcą
                  ;-))

Razem na dwie osoby 1900 PLN, czyli na jedną dokładnie 950 :).
                  Jak by co to Kalo Taxidi!
                  q3a1
                  • Gość: Marcin_Ocenyhoteli Re: Stegna Bay i Eurocypria IP: 80.54.0.* 20.07.07, 11:44
                    Teraz kosztuje 40E bez samochodu;) Ale na pewno ktoś skorzysta poza sezonem z podpowiedzi.

Co do Eurocyprii, to raczej nie ma się co strachać. Parę lat już działają z solidną marką. Oby dalej. To prawda, że mają nowoczesne 737-800 z systemem multimedialnym?

Pozdrawiam
                    Marcin
                    • Gość: q3a1 Re: Stegna Bay i Eurocypria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 13:24
                      Tak, to prawda. ALe czy ten system to taki super nowoczesny ;-). Ekrany wychodzą
                      z sufitu i za 5 euro sprzedają słuchawki do kompletu - trzy filmy na krzyż mają.
                      No i jeszcze jedno - jak przemiła pani przed startem przemawia z tych
                      ciekłokrystalicznych ekranów to ja się zastanawiam cóż to jest za syntezator
                      mowy, albo z innej strony kto tej pani pisał txt i kto jej kazał to przeczytać -
                      słowotwórstwo w pełni :).

A co do bezpieczeństwa, to z tego co pamiętam (ale mogę się mylić) jakieś dwa
                      lata temu Eurocyprian się rozhermetyzował i przyładował we wzgórza pod Atenami.
                      Leciał z Cypru do Aten. Nikt nie przeżył.
                      Pozdrawiam,
                      q3a1
              • Gość: aneta Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.ghnet.pl 19.07.07, 22:36
                Nocleg za 800zł na tydzień za 2 osoby???? I w tym transport z i na lotnisko???
                Toż to taniej niż nad polskim morzem! Impossible;-)
                • Gość: Marcin_Oceny Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: 80.54.0.* 19.07.07, 22:50
                  Lot da się wyszukać. Nocleg myślę, że też. W jakiejś wiosce np:) Powiem tak. Średnio prawdopodobne, ale możliwe... Średnio w sensie, że raz się komuś uda, innym razem nie...

Ja nawet już ludziom nie polecam takich opcji, bo potem mi z wyrzutem mówią. Że oni to z BP chcieli, a nie żeby samemu się męczyć;)

Pozdrawiam
                  Marcin
                  • Gość: aneta Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.ghnet.pl 19.07.07, 22:55
                    Znajomi ostatnio płacili nad polskim morzem 120zł za pokój z aneksem kuch,
                    oczywiście za dobę, i to w jakiejś totalnej wsi. I na Rodos niby miało by być
                    taniej...? Nie do wiary...
                    • Gość: Marcin_Ocenyhoteli Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: 80.54.0.* 19.07.07, 23:02
                      Niestety w PL ceny są bardzo wydumane. Szczególnie w turystyce. Widziałem kiedyś na jakimś forum zachodnim kwatery po 30-40E za pokój. Da się, ale mówimy o bardzo skromnym trafie. No i raczej prywatnym niż chociażby pensjonatowym. Chociaż ostatnio odnośnie Santorini była mowa, że można pokój za 35E załatwić:)

Może wypowie się Pan, który tam był. Wtedy dowiemy się jak dokładnie to wyglądało...

Pozdrawiam
                      Marcin
                      • Gość: aneta Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.ghnet.pl 19.07.07, 23:09
                        Na Santorini? Za 35 euro? Na tej najbardziej skomercjalizowanej wyspie?;-)
                        Powiem tak, "papier wszystko przyjmie", klawiatura komputera również;-)) Każdy
                        może tak napisać. Niech poda linka, to uwierzę jak zobaczę:-)
                        • Gość: Marcin_Ocenyhoteli Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: 80.54.0.* 19.07.07, 23:26
                          Wiesz. Nie pisali gdzie, pisali za ile:D:D:D

Jak piszę. Nie wykluczam, że jakis Grek na zasadzie "dorób se do renty" podnajmuje ludziom pokój za małą kwotę, niekoniecznie legalnie. Takie akcje to jednak zawsze ryzyko niepowodzenia...

Pozdrawiam
                          Marcin
                          • Gość: Ewelina Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 01:45
                            Siedzicie tu na tym forum i się wymądrzacie, niby tak znacie Grecję a nie
                            wiecie, że i w Grecji można znaleźć fajne noclegi za niewygórowaną cenę, to, że
                            Wy takich nie znacie nie oznacza, że takich nie ma. Oto dowód, tu macie parę
                            miejsc w takich przystępnych cenach za ok. 30-40 euro za pokój, czyli za 1 os.
                            wychodzi 15-20 euro za noc.

www.hostelworld.com/findabed.php?OrderBy=price
                            • Gość: Ewelina Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 01:56
                              "Jak piszę. Nie wykluczam, że jakis Grek na zasadzie "dorób se do renty"
                              podnajmuje ludziom pokój za małą kwotę, niekoniecznie legalnie. Takie akcje to
                              jednak zawsze ryzyko niepowodzenia..." Hmmm...hostel world jest dorabianiem do
                              renty? Ciekawe...

Niestety potwierdza się to co wcześniej pisałam, jakbym tu ze wszystkich
                              takich "rad" miała skorzystać to nigdzie bym nie pojechała bo nie miałabym
                              zielonego pojęcia, że na tak niby skomercjalizowanej wyspie (co to w ogóle
                              znaczy, że wyspa jest skomercjalizowana, przecieć jest piękna i na pewno warto
                              ją odwiedzić, to, że ją odwiedza tyle ludzi też chyba o czym świadczy, właśnie
                              o tym, że jest piękna i warto ją odwiedzić) nie ma noclegów w przystępnej
                              cenie. Właśnie, że są ale o tym dowiedziałam się już sama bo sama to znalazłam,
                              tak samo jak wiele innych ciekawych noclegów w Atenach. Przy każdym takim
                              miejscu do spania jest ocena tego hotelu, są wypowiedzi osób, które tam spały,
                              są zdjęcia, jest mapa, można sobie sprawdzić gdzie dana kwatera się znajduje.
                              Korzystałam już rok temu z tej strony podczas planowania pobytu na Sycylii i
                              się nie zawiodłam, wszystko było zgodne z opisem ludzi z całego świata, którzy
                              wyrażają tam swoje zdanie na temat danego miejsca.
                              • Gość: Ewelina Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 02:20
                                I jeszcze właśnie przed chwilą zajrzałam do zakupionego dziś przewodnika
                                Pascala, rok 2007, gdzie są podane przykłady noclegów w Grecji w różych
                                miejscach w przystępnych cenach. Czy Pascal podaje kwatery tych dorabiających
                                do renty? Hehe... Zachęcam również do zajrzenia do najbardziej prestiżowego
                                przewodnika świata - Lonely Planet, gdzie również możecie się zdziwić.
                        • ewamalgorzata Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) 20.07.07, 08:14
                          Po sezonie na pewno - możesz sobie poguglać.
                          Na Rodos nie wiem,ale apartamenty na Krecie we wrześniu - zwłaszcza w jego
                          drugiej połowie - na pewno bywają i po 25E.
                          • ewamalgorzata Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) 20.07.07, 08:16
                            uściślę: 25 E za apartament (2-osobowy, łazienka, aneks kuchenny)
                        • agacik10 Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) 20.07.07, 14:58
                          to ja jako "świadek" ;) na Santorini spaliśmy za 31 euro i 25 euro :) - da
                          się :D Noclegi droższe znaleźliśmy przez greckie biuro Zeus, a tańsze na
                          miejscu, kiedy zdecydowaliśmy się zostać 1 dzień dłużej :D (musieliśmy zmienić
                          hotel, ale właściciel był ten sam :D )
                          • agacik10 Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) 20.07.07, 15:01
                            Zapomniałam dopisać, że byliśmy przed sezonem: koniec maja tego roku. Ale w
                            sezonie na Santorini raczej bym nie chciała pojechać :D
    • Gość: d.biel Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.chello.pl 20.07.07, 09:46
      Tutaj jest link do podawanych przez q3a1 kwater: www.stegnabay.gr . Sprawdż
      ceny i zobacz czy Ci odpowiadaja. Ja do windsurfingu polecałabym przyladek
      Prassonissi i tam szukałabym jakichś kwater w necie. Acha, Itaka ma bardzo
      tanie czartery, tylko tak jak bylo wspomniane im blizej wyjazdu tym cena
      atrakcyjniejsza. W czerwcu można było polecieć za ok 400 zl w dwie strony,
      teraz ok 500. Ze względu na cenę nastawiłabym się raczej na wrzesień, bo
      wiadomo, że po sezonie taniej.
      Pozdrawiam i życze udanych wakacji
      Dominika
      • Gość: Marcin_Ocenyhoteli Szczególnie do Eweliny;) IP: 80.54.0.* 20.07.07, 10:28
        Ewelina, a zauważyłaś że na tej stronce hostelowej ceny są (szczególnie Rodos), per night, per person. Czy już nie?:)

Czasami mnie powala logika postrzegania świata przez kobiety. Ja jak najbardziej dopuszczam możliwość znalezienia taniego noclegu. O high sezonie mówię w kategorii "dorób se do renty", bo oblożenie jest bardzo wysokie. Mówimy tu cały czas o przypadku tej pary, która się pyta o wyjazd, a nie o tym co w 2008 będzie (!!).

Aneta cały czas sądzi, że się nie da (ma prawo). Pojawia się Ewelina i kogo widzi jako największego niedowiarka? Mnie, który pisze, że to możliwe tylko ryzykowne w sensie znalezienia tak taniego miejsca w szczycie. Nie widzi już koleżanki, która pisze, że nie wierzy:D No nic, tak już jest i tego nie zmienimy...

Nie zmienia to jednka faktu, że w tych hostelach większość hosteli (jeśli nie wszystkie)na Rodos są od 20-paru E, ale x 2 (!!!!!!). Ja tam się Ewelina nie bawię w reklamy biur podróży, czyli OD XX do XXX:) Staram się o realiach dyskutować...

A w tym Stegna, pokoje są po 40E w high. Być może by się wcisnęli w budżet 2.000. Ale to już zależy za ile lot się trafi. Tak czy siak, imo tanio...jak na Rodos.

Pozdrawiam
        Marcin

• Gość: Marcin_Ocenyhoteli Re: Szczególnie do Eweliny;) - Uściślenie IP: 80.54.0.* 20.07.07, 10:35
          Żeby było rzetelniej. Na tych "hostelach", w Rodos jest tylko 1 obiekt, za 22E na dobę dla 2 osób w high sezonie + opłaty rezerwacyjne:

www.hostelworld.com/availability.php/DebbiesStudios-Rhodes-10184
          Pozostałe, są znacznie droższe...

Tyle tylko, że 2 osoby oceniły go zgodnie na 0%:)

Pozdrawiam
          Marcin
          • Gość: Ewelina Re: Szczególnie do Eweliny;) - Uściślenie IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 12:41
            No to właśnie o takiej cenie 20-30 euro za dobę dla 2 osób przecież mówimy, to
            jest bardzo tanio, cena atrakcyjna. A pozostałe nie są wcale znacznie dorższe
            bo już drugi w kolejności nocleg kosztuje 17 euro za osobę więc za 2 os.
            wyjdzie nam 34 euro. Jakie opłaty rezerwacyjne? Skąd to wymyśliłeś? Żeby
            zarezerwować ten nocleg np. na 4 dni wpłacasz 10 euro, płacisz kartą a resztę
            wpłacasz na miejscu. I żadne osoby go jeszcze nie oceniły więc nie wiem co Ty
            wymyślasz, że 2 osoby zgodnie go oceniły na "0%"?
        • Gość: Ewelina Re: Szczególnie do Eweliny;) IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 12:36
          Mnie zaś powala Twoja logika a właściwie to jej brak. Bo jakbyś czytał i myślał
          logicznie to byś się doczytał, że koleżanka Aneta napisała, że nie wierzy, że
          na tak skomercjalizowanej jak to określiła wyspie Santorini nie można znaleźć
          noclegów za 35 euro więc ja jej udowodniłam, że można znaleźć na Santorini
          pokoje nawet od 20 euro.

Co do Rodos to czy nocleg Debbies Studio czy Mango Rooms są od 20 euro za
          osobę? NIE.
          www.hostelworld.com/findabed.php?PHPSESSID=7b43374a9f62e84f7a3ce2777ca5aed8

Czyli jak widać można znaleźć noclegi w atrakcyjnej cenie i bynajmniej nie są
          to pokoje wynajmowane przez tych co dorabiają sobie do renty. Pewnie od nich
          można jeszcze taniej coś wynająć jeśli oczywiście tacy są.

• Gość: Marcin_Ocenyhoteli Re: Szczególnie do Eweliny;) IP: 80.54.0.* 20.07.07, 12:53
            A czy ja mówiłem, że nie można? :)))))

Co do Debbies to jest to JEDEN - J E D E N obiekt, z 10 bodajże w takiej cenie. Na dodatek z wybitnie negatywnymi ocenami. Pozostałe 9 nie mieści się już w Twoim oburzeniu o dorabiających Grekach - kwaterowcach. Swoją drogą nie wiem, co jest tak oburzającego w tym? Ja nie uważam, że to im w czymkolwiek ujmuje. To jak się rozliczają itd, to już wyłącznie sprawa między nimi, a stosownymi urzędnami i nic mi do tego. Faktem jest jednak to, że pojedyncze tanie kwatery to często nawet nie gościńce, tylko półprywatne pokoje gościnne. I tyle.

Zaraz dojdziemy do tego, że Ci ludzie którzy pod stacją w Kołobrzegu od wieków wystają z tabliczkami też są właścicielami hoteli lub jednosobowych pensjonatów:D

Zaiste, nie ma sensu się spierać. Tak samo jak nie ma sensu jechać w coś, z czego będzie się chciało uciekać po kilku godzinach. Z tego, co ustaliśmy wychodzi, że w sprawdzonym miejscu trzeba mieć 40-50E na dobę... Takie są fakty...

Można znaleźć kwaterę tańszą, od Greka w porcie, ale nie widziałem jeszcze na własne oczy, by na tabliczce było mniej niż 25-35E, a coś tam wiem - bo jeżdżę na wyspy w high sezonie i zwracam uwagę z ciekawości takie rzeczy:)

Poza sezonem, to już zupełnie inna historia. Rodos i Kreta mają tyle gości w lipcu i sierpniu, że ci lepiej zorganizowani nie muszą się martwić o obłożenie...stąd nawet prywatne ceny trzymają jakiś poziom.

Pozdrawiam
            Marcin
            • Gość: Marcin_Ocenyhoteli Mango i Debbies - Na EOT IP: 80.54.0.* 20.07.07, 13:04
              Ewelina. O Debbies piszą tak:

Ratings 2 guests have reviewed Debbies Studios, Overall Rating: 0%

Mango z kolei są za: 52 (!) Euro w sierpniu. Nie za 20. 20 to jest typowy marketing, w stylu OD. To nic nie znaczy. Sprawdzaj w określonych warunkach, w systemie rezerwacyjnym.

Co do opłat, to trzeba 1,5E doliczyć do ceny jeszcze...

Tyle ode mnie w tym temacie. Nie ma co się bezproduktywnie spierać. Jak już pisalem 40-50E trzeba mieć żeby zaklepać coś sprwdzonego w high i tyle. Mniej to już na własne ryzyko...

Pozdrawiam
              Marcin
              • Gość: Alinka Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 13:23
                ojoj, widzę, że małe zamieszanie się zrobiło... :)

co do cen w Grecji to rozmawiałam wczoraj ze znajomymi, którzy jeżdżą tam co
                roku, i podobno od olimpiady ceny naprawdę mocno skoczyły w górę...
                no i faktycznie, dojazd (dolot) na miejsce jest chyba największym problemem...

ale ale, okazało się, że na Kostarykę moglibyśmy pojechać autkiem (wbrew pozorom
                nie tak daleko), podobno przecudowna DZIKA (i o to chodzi!:)) wyspa, jest i
                windsurfing i obite drogi do wspinaczki :>
                musimy tylko znaleźć kogoś chętnego do autka,w końcu 2 miejsca wolne :>

jakby ktoś miał ochotę to proszę o kontakt :)

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie wpisy, zwalmy skok greckich cen
                na olimpiadę 2004 ;)
                • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: 80.54.0.* 20.07.07, 13:32
                  Chyba Korsykę?:)

Jeśli jedziecie autem w kilka osób, to nie powinno wyjść drogo. Gorzej, że tam noclegi są jeszcze droższe. Sama wyspa bardoz piękna (kiedyś ją mocno "prześwietlałem":) ), ale Francuzi to dziwny naród, jeśli chodzi o turystykę:) Powiedzmy, że egoistyczny.

Tak czy siak, z namiotem powinno dać radę np. Macie jakieś cynk na spanie?

Pozdrawiam
                  Marcin
              • Gość: Ewelina Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 14:10
                Ale pokaż co napisali Ci ludzi o tym miejscu bo to, że ma 0% to nic nie znaczy
                bo gdzie są ich opisy, mogli dać opis bez podania oceny ale jakoś nie widzę ani
                jednego zdanie napisanego przez gości w tym miejscu.

Co do Mango to zależy jak się patrzy bo jako komuś zależy na tanim noclegu o
                takim właśnie jest tu cały czas mowa to wybierając się np. 10 sierpnia na 4
                noclegi w pokoju 3-os. zapłaci 21 euro więc 2 os. zapłacą 42 euro więc jakim Ty
                piszesz marketingu? Jak komuś właśnie zależy na tanim noclegu to będzie spał w
                3-os. pokoju. Co do tych 40-50 euro to piszesz rozumiem za 2 os.? Ale jak
                udowodniłam można i taniej przenocować. A co tego 1,5 euro to nie bądźmy aż tak
                drobiazgowi bo to niecałe 6 zł a ile doliczają się biura podróży rezerwując nam
                noclegi? Za samo kliknięcie i rezerwację biletu na samolot trzeba płacić ok. 20
                zł, słyszałam też o kwocie 50 zł a rezerwując sama nie płacę nic. Tak samo jak
                rezerwuję nocleg bez pośredników, nawet już nie na hostelworld, tylko na
                stronach danych hoteli.

Podsumowując - można znaleźć tani noclego za ok. 20 euro za pokój.
                • Gość: Ewelina Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 14:37
                  A tu masz jeszcze taniej i bez żadnych pośredników, wystarczy dobrze poszukać a
                  nie wymądrzać się i pisać, że nie można jak można, tylko trzeba trochę poklikać
                  w sieci.

Tu masz ten nocleg dla 3 osób w szczycie sezonu za 53 euro, czyli na głowę
                  wychodzi 17 euro a jaki ładny nocleg co widać na zdjęciu. A jaki widok ładny z
                  okna :)
                  debbies-studios.tripod.com/id2.html
                  A jeszcze spójrz jakie są ceny po sezonie, np. w drugiej poł. września, od 5
                  euro! Zresztą i w sierponiu też takie znalazłam.

www.hostelworld.com/availability.php
                  www.hostelworld.com/availability.php
                  • Gość: Jacek Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.221.38.84.otvk.pl 20.07.07, 14:55
                    Że tak się wtrące..
                    Strasznie razi butny ton Twoich wypowiedzi, Ewelino..
                    A idąc za tematem Waszej dyskusji (choć inna wyspa..)
                    www.zanteweb.gr/zakynthos.zante/en/eleni-alykanas
                    Przyjemne studia, sprawiają wrażenie czystych, ładnie urządzonych, basen, jedyny minus - 600m do plaży.
                    Cena: 17E. Za dwie osoby.. :] Dwa tygodnie w cenie jednego, który spędził q3a na Rodos.
                    Lecę tam w drugiej połowie sierpnia.

Pozdrawiam,
                    Jacek
                    • Gość: Ewelina Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 15:12
                      Jacku no tak, męska solidarność, szkoda tylko, że nie zauważyłeś kto pierwszy
                      zarzucił brak logicznego myślenia u kobiet, na pewno to nie byłam ja. Ten ktoś
                      uważa, że brak logiki to wręcz kobieca cecha a wiesz jak to się nazywa? To
                      męski szowinizm.

Super, że znalazłeś takie tanie i fajne noclegi bo to tylko potwierdza, że
                      można tanio wyjechać :) Noclegi na zdjęciach wyglądają naprawdę rewelacyjnie.
                      Mówisz, że 17 euro za 2 osoby??? A kiedy jedziesz? Nie mogę znaleźć cennika na
                      tej stronie.
                      • Gość: Ewelina Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 15:13
                        A w drugiej poł. sierpnia jedziesz :) Też mi się podoba Zakynthos :) Jaki masz
                        plan podróży?
                        • Gość: Marcin_Ocenyhoteli Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: 80.54.0.* 20.07.07, 15:37
                          Ewelina. To ostati post w odniesieniu do Ciebie, ode mnie. Ten, kto miał jakieś wnioski wyciągnąć, już z naszej rozmowy je wyciągnie.

Namawiam Cię tylko byś zerknęła, co i jak Ty piszesz. To że Jacek nie wyssal swojego spostrzeżenia z palca potwierdzasz już post wyżej. Najpierw nazywasz go szowinistą, a post niżej już się do niego uśmiechasz;) Tak gwoli obiektywnego zastanowienia. W domowym zaciszu...

Co do braku logiki. To twoja interpretacja. Jak to mówią. Każdy sądzi po sobie... Ja napisalem, że to "kobieca logika". W postaci ataku na kogoś, kto mówi że jest możliwość i zignorowania kogoś, kto sądzi, że nie ma. Tyle... Nie było słowa o "braku"...

A Zante jak najbardziej fajne miejsce, ale to co innego niż Kreta i Rodos w sensie komercjalizacji. Nie bez znaczenia jest też odległość do plaży... Tak czy siak, jedziesz świadomie Jacku i na pewno będzie ok!

Pozdrawiam
                          Marcin
                          • Gość: Ewelina Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 15:50
                            No to zobaczymy czy to ostatni Twój post do mnie :)

Twój post potwierdza już w 100% że logiczne myślenie jest Ci obce ponieważ ja
                            nie nazwałam Jacka szowinistą ponieważ to nie Jacek zarzucił mi brak logicznego
                            myślenia, tylko Ty, Jacek zaś napisał, że mam butny ton wywpowiedzi, na co ja
                            odpisałam, że mój ton wynika z tego, że to nie ja pierwsza zarzuciłam komuś
                            brak logiki, tylko Ty zrobiłeś to pierwszy a ja takie zachowanie nazwałam
                            męskim szowinizmem gdyż jeszcze użyłeś przymiotnika "kobieca" intuicja, jakby
                            coś takiego istaniało tylko u kobiet więc jest to dość wyrażna dyskryminacja
                            kobiet i uważanie ich za przysłowiowe głupie blondynki. Także to coś u Ciebie
                            szwankuje z logiką.

A Santorini? Przecież Santorini też jest ja koleżanka Aneta pisała
                            skomercjalizowana i nie ma tanich noclegów i ja podałam linka z tanimi
                            noclegami na tej jakże skomercjalizowanej wyspie.
                            • Gość: ankosek Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: 85.195.123.* 20.07.07, 16:03
                              Zerkam na ten wątek od wczoraj. Myślałam, że będzie jatka jak zwykle. Czyli jesteście
                              biedni, spadajcie stąd itd. Wyszła z tego nawet sensowna dyskusja. Tylko nie
                              rozumiem, o co ci chodzi Ewelina? Przecież aneta napisała coś takiego: "Nocleg za
                              800zł na tydzień za 2 osoby???? I w tym transport z i na lotnisko???
                              Toż to taniej niż nad polskim morzem! Impossible;-)" po tym, jak ten Pan od Rodos
                              napisał o swoim pobycie. Jej nie chodziło o Santorini!!! Marcin dopiero potem
                              napisał, że to możliwe. No i że nawet słyszał o Santorini. Aneta dalej nie mogła
                              uwierzyć.

Ty chyba tego nie czytałaś, bo zachowujesz się jak jakaś nabuzowana feministka i
                              wstyd mi przez ciebie. Właśnie przez takie podejście jak sobą reprezentujesz, faceci
                              uważają nas za słodkie idiotki, albo gorzej. Marcin do ciebie kulturalnie pisze,
                              uzywa sensownych argumentów, a ty dalej swoje. Tez jestem kobieta i wiem, co chcesz
                              osiagnac. Tylko jego chyba nie obchodzi to czy go przegadasz i podniesiesz swoje ego,
                              czy nie...

Tak samo z tym Jackiem. Przecież powiedziałaś mu że to męska solidarność. Skoro
                              Marcin jest szowinistą, a Jacek go popiera. To kim jest?????

Sorry że tak dlugo, ale wkurzają mnie takie baby...

Wiecej luzu Ewelina...
                              • Gość: Ewelina Re: Mango i Debbies - Na EOT IP: *.szwajcarska.pl 20.07.07, 16:29
                                Zerkasz na ten wątek od wczoraj i do tej pory go jeszcze całego nie
                                przeczytałaś? Bo gdzie Ci umknęło sedno sprawy a mianowicie:

"• Re: chcemy do Grecji i na razie tyle wiemy... ;) IP: *.ghnet.pl
                                Gość: aneta 19.07.07, 23:09 + odpowiedz

Na Santorini? Za 35 euro? Na tej najbardziej skomercjalizowanej wyspie?;-)
                                Powiem tak, "papier wszystko przyjmie", klawiatura komputera również;-)) Każdy
                                może tak napisać. Niech poda linka, to uwierzę jak zobaczę:-)"

Więc podałam linka do takich noclegów, zobaczyła, uwierzyła?

Jakby Tobie jakiś facet zarzucił brak logicznego myślenia i powiedział jeszcze,
                                że powala go taka "kobieca logika" to co byś zrobiła? Nie zareagowałabyś? A
                                może zachichotałabyś jak słodka idiotka? Każdy reaguje tak jak chce i czuje
                                więc nie mów mi i nie pouczaj jak ja mam reagować.

A co do tego szowinizmu to Jacek nie zarzucił mi tego braku tej "kobiecej
                                logiki", tylko napisał, że mam butny ton wypowiedzi, gdyby poparł Marcina i
                                powiedział również, że nielogicznie myślę to takie jego zachowanie również
                                nazwałabym męskim szowinizmem, skoro jest kobieca logika to tak samo istnieje
                                męski szowinizm. Logiczne, prawda?

Skoro Cię wkurzają takie baby, to jak mi powiesz jak mam reagować i pouczysz,
                                że coś źle robię to lepiej się poczujesz? Mnie wkurzają takie co pouczają.
                              • stej4 Re: Mango i Debbies - Na EOT 20.07.07, 16:34
                                Otworzyłem worek z pretensjami każdy do każdego, za co przepraszam.
                                Odłóżmy może to wszystko na bok i brnijmy w tej dyskusji dalej, ale w temacie..
                                Kto jest za?..
                                Ewelino, 22.08 mam wylot z Krk do Aten. Następnie, autobusem na Zante, odbiór (!) przez bardzo komunikatywnego, niezwykle przyjaznego Greka i zakwaterowanie w Eleni. 6.09 - sytuacja odwrotna - wyjazd w kierunku Aten, 7. nad ranem - wylot do Polski. Koszty - znikome :) Gdyby nie zbyt późno kupione bilety, byłoby jeszcze taniej ;)
                                Marcinie, jasne - Zante to kompletnie inna wyspa, jak piszesz - zupełnie inny stopień skomercjalizowania.
                                Jak napisałeś, decyzja w pełni świadoma i rozpatrzona pod różnymi względami :) Będzie dobrze :)
                                Pozdrawiam,
                                Jacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka