Gość: wawa IP: *.cantonimotor.com.pl 07.08.03, 09:09 Wybieram się na Rodos. Co warto zobaczyć na tej pięknej wyspie? Jak przedstawiają się ceny? Dziękuję za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarodziejka1 Re: Wyspa słońca -RODOS 07.08.03, 09:51 Wyspa Rodos to moja wielka miłość :) Wracam na nią co roku. W tym roku też tam będę, ale dopiero wylatuję 22 września. Kiedy wysiadam z samolotu czuję zapach tej wyspy: rozgrzana ziemia, zioła, oliwki i słyszę cykanie cykad. To jest mój raj :) Sama wyspa jest nieduża, ale piękna. Zwiedziłam ją raz na jednodniowej, zorganizowanej wycieczce "Rodos wzdłuż i wszerz" 35 Euro. Wycieczka ta obejmowała takie atrakcje jak: Lindos, fabryczkę naczyń glinianych i ceramicznych, wytwórnię greckiej wódki (suma), wytwórnię win i likierów (z degustacją) oraz Dolinę Motyli (wejście 2 Euro). Poza tym zorganizowałam sobie sama wycieczki z Rodos na inne wyspy: Simi (zakupiłam w porcie za 20 Euro, u rezydenta 32 Euro), wodolotem na wyspę Nisyrios (wyspa z wulkanem), a w tym roku wybieram się wodolotem na Kos. Moją bazą jest miejscowość Kalithea (5 km od miasta Rodos). Codziennie wieczorem, lokalnym autobusem za 1,60 Euro, wybieram się do miasta i godzinami spaceruję po Starym Mieście, które jest najcudowniejsze na świecie, słynnym porcie lub po nowej częsci Rodos, czyli tzw. streets bar (ulicach barowych), gdzie całą noc tętni życie. Z Kalithea można też (tyle, że w drugą stronę też 5 km) wybrać się do Faliraki. Ale jest to malutka mieścina składająca się z setek barów i pubów, głównie opanowanych przez Angoli. Osobiście polecam miasto Rodos :) Miasto najlepiej zwiedzać samemu z przewodnikiem Pascala w ręku :) Co do cen na Rodos, to niestety po wprowadzeniu Euro, są dość wysokie :((( CENY na RODOS : Tawerna przy drodze: Kielisze wina (tawerna) – 1,40 Euro Karafka wina (0,5l) (tawerna) – 2,70 Euro Butelka wody (1,5l) (tawerna) – 0,90 Euro Piwo (tawerna) – 1,80 Euro Sklep: Butelka wody (1,5l) sklep – 0,60 Euro Piwo AMSTEL w puszce (duże) sklep – 1,10 Euro 7-UP (puszka) – 1 Euro Batonik Snikers – 0,80 Euro Fanta, Cola (1,5l) – 1,80 Eruo OUZO (0,75l) – 3,50 Euro OUZO (1l) – 6,80 Euro Likier bananowy (1l) – 4,90 Euro Oliwki (w folii) – 5,10 Euro Film Kodaka (24)– 4,10 Euro Hotel: Kawa mrożona (frappe) – 2,20 Euro Piwo małe – 2,60 Euro Napój pomarńczowy – 1,80 Euro Butelka wina (0,75l) – 10,80 Euro Butelka wina (0,3) – 5,80 Euro Leżaki przy basenie i na plaży – 2,5 Euro Miasto Rodos: Autobus na trasie Kalithea - Rodos (6 km) – 1,60 Euro Taksówka na trasie Klithea - Rodos – 7 Euro Kawa mrożona (Stare Miasto) – 3,70 Euro Piwo (duża puszka) (Stare Miasto) – 4,70 Euro Long drink (Blue Lagoon) – 5,5 Euro Cola (Blue Lagoon) – 3 Euro Sok pomarańczoy (rynek Starego Miasta) – 5 Euro Piwo (rynek Starego Miasta) – 5 Euro Przejażdżka kolejką turystyczną po mieście Rodos –2 Euro Internet – 2,70 Euro/ 30 minut Faliraki – przejażdżka kolejką turystyczną po mieście – 3 Euro Faliraki – internet 3 Euro/30 minut Lindos – wejsćie na Akropol – 6 Euro Dolina Motyli – 2 Euro Wycieczka statkiem na wyspę Simi - 20 Euro Wycieczka wodolotem z Rodos na wyspy Tilos i Nisyros – 34 Euro Autobus do wulkanu Nisyros – 7 Euro Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: Wyspa słońca -RODOS IP: *.cantonimotor.com.pl 07.08.03, 10:11 dziękuję ślicznie:) mam nadzieję, że wrócę z równie miłymi wrażeniami!!!! czarodziejka1 napisała: > Wyspa Rodos to moja wielka miłość :) Wracam na nią co roku. W tym roku też tam > będę, ale dopiero wylatuję 22 września. Kiedy wysiadam z samolotu czuję zapach > tej wyspy: rozgrzana ziemia, zioła, oliwki i słyszę cykanie cykad. To jest mój > raj :) Sama wyspa jest nieduża, ale piękna. Zwiedziłam ją raz na jednodniowej, > > zorganizowanej wycieczce "Rodos wzdłuż i wszerz" 35 Euro. Wycieczka ta > obejmowała takie atrakcje jak: Lindos, fabryczkę naczyń glinianych i > ceramicznych, wytwórnię greckiej wódki (suma), wytwórnię win i likierów (z > degustacją) oraz Dolinę Motyli (wejście 2 Euro). Poza tym zorganizowałam sobie > sama wycieczki z Rodos na inne wyspy: Simi (zakupiłam w porcie za 20 Euro, u > rezydenta 32 Euro), wodolotem na wyspę Nisyrios (wyspa z wulkanem), a w tym > roku wybieram się wodolotem na Kos. Moją bazą jest miejscowość Kalithea (5 km > od miasta Rodos). Codziennie wieczorem, lokalnym autobusem za 1,60 Euro, > wybieram się do miasta i godzinami spaceruję po Starym Mieście, które jest > najcudowniejsze na świecie, słynnym porcie lub po nowej częsci Rodos, czyli > tzw. streets bar (ulicach barowych), gdzie całą noc tętni życie. Z Kalithea > można też (tyle, że w drugą stronę też 5 km) wybrać się do Faliraki. Ale jest > to malutka mieścina składająca się z setek barów i pubów, głównie opanowanych > przez Angoli. Osobiście polecam miasto Rodos :) Miasto najlepiej zwiedzać > samemu z przewodnikiem Pascala w ręku :) Co do cen na Rodos, to niestety po > wprowadzeniu Euro, są dość wysokie :((( > > CENY na RODOS : > > Tawerna przy drodze: > Kielisze wina (tawerna) – 1,40 Euro > Karafka wina (0,5l) (tawerna) – 2,70 Euro > Butelka wody (1,5l) (tawerna) – 0,90 Euro > Piwo (tawerna) – 1,80 Euro > > Sklep: > Butelka wody (1,5l) sklep – 0,60 Euro > Piwo AMSTEL w puszce (duże) sklep – 1,10 Euro > 7-UP (puszka) – 1 Euro > Batonik Snikers – 0,80 Euro > Fanta, Cola (1,5l) – 1,80 Eruo > OUZO (0,75l) – 3,50 Euro > OUZO (1l) – 6,80 Euro > Likier bananowy (1l) – 4,90 Euro > Oliwki (w folii) – 5,10 Euro > Film Kodaka (24)– 4,10 Euro > > Hotel: > Kawa mrożona (frappe) – 2,20 Euro > Piwo małe – 2,60 Euro > Napój pomarńczowy – 1,80 Euro > Butelka wina (0,75l) – 10,80 Euro > Butelka wina (0,3) – 5,80 Euro > Leżaki przy basenie i na plaży – 2,5 Euro > > Miasto Rodos: > Autobus na trasie Kalithea - Rodos (6 km) – 1,60 Euro > Taksówka na trasie Klithea - Rodos – 7 Euro > Kawa mrożona (Stare Miasto) – 3,70 Euro > Piwo (duża puszka) (Stare Miasto) – 4,70 Euro > Long drink (Blue Lagoon) – 5,5 Euro > Cola (Blue Lagoon) – 3 Euro > Sok pomarańczoy (rynek Starego Miasta) – 5 Euro > Piwo (rynek Starego Miasta) – 5 Euro > > > Przejażdżka kolejką turystyczną po mieście Rodos –2 Euro > Internet – 2,70 Euro/ 30 minut > > Faliraki – przejażdżka kolejką turystyczną po mieście – 3 Euro > Faliraki – internet 3 Euro/30 minut > Lindos – wejsćie na Akropol – 6 Euro > Dolina Motyli – 2 Euro > Wycieczka statkiem na wyspę Simi - 20 Euro > Wycieczka wodolotem z Rodos na wyspy Tilos i Nisyros – 34 Euro > Autobus do wulkanu Nisyros – 7 Euro > > Serdecznie pozdrawiam :) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Wyspa słońca -RODOS IP: 195.136.95.* 07.08.03, 12:42 A jaka tam moze być pogoda w drugiej połowie września? Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Wyspa słońca -RODOS 07.08.03, 12:56 Gość portalu: Anka napisał(a): > A jaka tam moze być pogoda w drugiej połowie września? W ubiegłym roku też byłam w ostatnim tygodniu września (22-29/09) :) Było bardzo ciepło (ok.28-30 C), woda miała ok. 25 C. Jedynie ostatniego dnia, czyli w dniu powrotu do Polski prawie przez cały dzień padał rzęsisty deszcz, ale było ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_la Re: Wyspa słońca -RODOS IP: *.hydroprojekt.com.pl 07.08.03, 14:48 Ja propomuję jeszcze wyspę Chalki - bodajże najmniejszą ze wszystkich wysp Dodekanezu, urokliwe zatoczki wschodniej strony wyspy (można znaleźć swoje własne) z komercyjną, ale uroczą zatoczką Quinna, smagane wiatrami zachodnie, bezludne wybrzeże wyspy, oazę zieleni czyli 7 źródeł (może w kraju, gdzie rzeki nie wysychaja nie zrobiłoby to wrażenia ale tam jest jak oaza na pustyni), plażę w Paralii, gdzie jedną ze szkół windsurfingu prowadzą polacy uroczą wioskę Embonas (nie wiem czy dobrze zapamiętałam nazwę) i inne wioski w głębi wyspy, jeszcze nie skażone turystą, a z rozrywek Park Wodny (może nie jakaś wybitna atrakcja, ale zawsze fajnie. e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_la Nie Paralia tylko Prasonisi IP: *.hydroprojekt.com.pl 07.08.03, 14:51 Pomyliły mi się plaże - chodzi mi oczywiście o plaże w Prasonisi, gdzie wściekłe morze zderza się z morzem łagodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greek Re: Nie Paralia tylko Prasonisi IP: *.zywiec.plusnet.pl 08.08.03, 13:03 Praktycznie nic dodać nic ująć jeśli chodzi o wątek. Samo miasto Rodos trochę mnie rozczarowało. Owszem ładna starówka sprzed kilku pokoleń ale z tandetnymi, psującymi urok sklepikami. Port Mandraki - ładny. Ogólny zgiełk, hałas, korki uliczne - i ruch w interesie. Gorąco polecam Lindos (rewelacja). Dla "imprezowiczów" zainteresowanych disco, sexem, dragami i zabawą do białego rana - Faliraki. W Faliraki jest również wodne miasteczko (wstęp 19 Euro/os). Nie byłem ale podobno warto.... Polecam również Prassonissi - miejsce gdzie zbiega się Morze Śródziemne z Egejskim - widok jedyny w swoim rodzaju podniesiony zresztą w wątku (ale nieźle wieje). To centrum windsurfingu na Rodos - jest polska szkółka. Ladiko - zatoka A. Quinna to dokładnie jak przedstawiono w wątku dość komercyjny zakątek ale też godny zwiedzenia. Tam przecież kręcono "Działa Nawarony" (zresztą w Mandraki też). Doliny motyli nie polecam. Nic szczególnego. Na wschodnim wybrzeżu wyspy pozostaje jeszcze ładna plaża w Tsambika. Zachodnie wybrzeże również polecam ze względu na cudowne widoki - lecz uwaga na serpentyny co może stanowić pewne utrudnienie dla niektórych mniej wprawnych kierowców. Miłego wypoczynku i zwiedzania. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wikta Re: Nie Paralia tylko Prasonisi IP: *.man.polbox.pl 08.09.03, 15:21 Podobno z Rodos mozna wodolotem wybrac sie do Marmaris w Turcji - czy ktos wie ile to kosztuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Nie Paralia tylko Prasonisi IP: *.dialup.supermedia.pl 09.09.03, 09:01 Gość portalu: Wikta napisał(a): > Podobno z Rodos mozna wodolotem wybrac sie do Marmaris w Turcji - czy ktos wie > ile to kosztuje ? Tylko ni do Marmaris! Brud, syf nic tam nie ma - sam bazar, a w dodatku ceny takie same jak na Rodos. Nie polecam. A co do cen - my zapłaciliśmy po 58 euro od osoby - załatwialiśmy na własną rękę, a przez biuro to było chyba 73 euro od osoby Odpowiedz Link Zgłoś