Dodaj do ulubionych

Plaża Vai- beznadzieja!!!!

03.06.08, 08:50
niedlugo lece na krete i robie male rozeznanie. Słyszałam,że plaza Vai jest
niesamowita i trzeba tam jechac. Jednak wczoraj sie dowiedzialam,ze jest tam
tyle ludzi, ze nie ma gdzie nogi postawic( w sezonie) , a Palmy, to wygladaja
jak nie palmy, jakies male i oskubane. Czy ktoś był i moze cos powiedziec?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andi Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 10:23
      Sądząc po tytule postu,już zaocznie wyrobiłaś sobie zdanie na temat
      plaży Vai,więc napiszę tylko tak...plaża mi się podobała (byliśmy
      pod koniec sierpnia,sporo ludzi,ale bez przesady),może nie warto by
      było jechać ok.150 km (jak my) dla samego wylegiwania się na
      piasku,ale widoki po drodze są wspaniałe i chośby dla nich warto
      odbyć tę wyprawę.
      • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! 03.06.08, 10:36
        Ja się absolutnie zgodzę z Andi. Jeżeli będziecie mieli daleko do Vai, to nie tłuczcie się, bo to naprawdę kawałek i to od Agios Nikolaos, a co dopiero Rethymno, czy okolic Chani. Tyle czasu wam ten dojazd zajmie, że już przez samo to będziecie rozczarowani czym tylko się da.

Niemniej, gdy będziecie w pobliżu, warto zajrzeć. Chwilę poplażować. Zrobić sobie kilka fajnych fotek. Tym bardziej, że pomiędzy AN, a Preveli macie kilka fajnych miejsc na wybrzeżu, o które można zahaczyć.

Wszystko zależy, gdzie się zakwaterujecie. Jeśli bliżej będzie np. do Preveli, to lepiej wybierzcie się tam. Wrażenia podobne, a rozczarowanie mniejsze.
        • Gość: Andi Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 11:19
          Cześć Marcin,pamiętasz mnie? ;-).Ale zgodzisz się ze mną,że widoki
          po drodze na VAI są warte wyprawy? :-) Niedaleko jest też mniej
          zatłoczona plaża w Itanos;niestety zabrakło nam czasu,by tam zajechać
          • des4 Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! 03.06.08, 12:17
            Moim zdaniem warto, byłem tam w II poł. września ludzi nie było
            dużo...

Warto zaliczyć Vai np. w trakcie wycieczki po Krecie, mieliśmy hotel
            w Matali i jeden dzień poswięciliśmy na objazd południowej i
            wschodniej Krety - Arvi, Ierapetra, Vai i Agios Nikolaos, widoki
            piekniejsze i bardziej dzikie od skomercjalizowanej polnocy i
            zachodu, polecam odcinek Sitia-Agios Nikolaos...

Podobno naładniej jest w Vai w czerwcu, we wrześniu palmy już były
            dość przyszarzałe...
            • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! 03.06.08, 13:00
              Andi, pewnie że pamiętam. No i co do trasy jak najbardziej. Zresztą wschodnie wybrzeże. Hmmm. Nie krzywdząc zachodniego. Jednak efektowniejsze:) No, ale znowu trochę gorzej turytycznie. Coś za coś.
              • katarinaitom Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! 03.06.08, 13:25
                jezeli chodzi o temat, to dalam taki zeby przyciagnac uwage;) ale zdanie mam
                swoje- nie wyrobione. Jak miala bym ocenic ze zdjec ktore są w necie to plaza
                jest przepiękna. Bede mieszkala w Rethymnonie , ale bedziemy miec samochod i
                duzo zwiedzac. Mysle,ze jednak na plaze Vai dojade;) dzieki za odpowiedzi.
    • Gość: sde Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 13:35
      Beznadzieja to polskie morze , ze szpetną architektura, tłumem ,
      reklamami ( nie cierpie tych wszystkich dni Tyskiego , Zywca itd
      hałasu , pijanego Tłumu ) Słowem istny Meksyk.

Tego na Vai nie uswiadczysz- mimo sporej ilosci turystów obowiazuja
      inne standardy zachowania i hałasu.Palmy są dorodne i ogrodzone ze
      względu na niektorych ludzkich małpiszonów i bardzo dobrze.Byłem pod
      koniec lipca na vai i pamietam do dzis .Vai to odludny zakatek
      Krety , polecam Itanos w okolicy
      • Gość: olina Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: 78.146.28.* 03.06.08, 20:43
        my stacjonowalismy w stalidzie, wobec czego wyprawa na wschodnie krance wyspy
        byla oczywiscie obowiazkowa. wyjechalismy rano, zatrzymujac sie po drodze w
        wielu miejscach-np zobaczylismy drogowskaz do stanowiska archeologicznego o
        nazwie chamezi, zjechalismy bez zastanowienia z glownej drogi , zaparkowalismy
        na malym parkingu (calkowicie pustym!) u stop wzniesienia, na szczycie ktorego
        znajdowalo sie chamezi. na sama gore weszlismy pieszo oczywiscie, i bylo to
        jedno z najfajniejszych przezyc-calkowita cisza i pustka, i tylko my wsrod
        "zagonow" winorosli...bowiem cale wzgorze porosniete bylo akurat owocujacymi,
        przepysznymi winogronami...i zywej duszy w poblizu!
        ;)
        a na gorze-morze z jednej strony, nasza droga i auto z drugiej, wokol podobne
        wzgorza i uprawy winoroscli, gaje oliwne...samotny osiolek pasacy sie wsrod
        ruin...no i ruiny minojskiej willi-chamezi.

takich przygod po drodze mielismy kilka, i gdy dojechalismy do vai, z prawdziwa
        przyjemnoscia zaleglismy na plazy. ktora, wbrez powszechnym opiniom, nie byla
        zatloczona, a palmy szumialy calkiem milo;)

a udajac sie w droge powrotna, przy wyjezdzie z vai do glownej drogi kupilismy
        kisc miejscowych (tak!) bananow wielkosci palca kazdy, ale jakie pyszne byly!

moim zdaniem, wyprawa warta podjecia,zdecydowanie!

zreszta, jak kazde miejsce na krecie. nie warto sluchac narzekan innych, warto
        samemu zobaczyc i wyrobic sobie opinie. #

co do vai...wiadomo przeciez, ze to nie bahamy;) ale te male palemki swoj urok
        maja, i te skaly wystajace z morza przy plazy, i te banany!

i cala trasa...
    • Gość: grubalski Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: 194.219.127.* 04.06.08, 20:13
      Wypad na ta plaze to strata czasu i pieniedzy.Ceny tam kosmos ,podla
      knajpa na gorze a po lewej stronie dalej za palmami na koncu syf!
      nie polecam!!!
    • perythia Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! 04.06.08, 20:20
      Byłam kilka razy, za każdym razem miałam inne wrażenia...a najogólniej...im było
      mniej turystów tym lepsze :-) Palmy całkiem dorodne, niektóre kilkumetrowe.
      Bardzo lubię Moni Toplou po drodze. No a jadąc dalej w dół, na południe Wąwóz
      Umarłych przy Kato Zakros (taka Samaria w pigułce) i jeszcze bardziej na
      południe plażę w Xerokambos.
    • Gość: Kasia Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 20:15
      Byłam tam w czerwcu. Też uwazam, ze miejsce przechwalone. Mieszkaliśmy niedaleko Eloudy, więc wyprawa na plażę to całodniowa wycieczka. Byłam rozczarowana. Natomiast jak już ktoś zdecyduje się na wypad to polecam przed zjazdem na plażę pyszne banany. Wyglądają okropnie, ale są niesamowite w smaku! Pozdrawiam
    • Gość: pozdrawiam Vai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 08:36
      Byłem i więcej już nie pojadę. Mała plaża z palmami (zwykłymi) - ot wszystko.
      Coś innego w Grecji, ale jeśli się widziało coś podobnego gdzie indziej, to tym
      bardziej brak ekscytacji. Nie warte tułania się w długą drogę autem. Piasek
      średni, tłum ludzi, śmietnisko a i wrażenie sztuczności (tuż za palmami inny,
      zwyczajny świat).
      Grecy wszystko potrafią sprzedać jako niesamowitą atrakcję, co jest samo w sobie
      sztuką.

Jedyną zaletą podróży było odwiedzenie kilku miejsc po drodze i jazda po
      licznych zakrętach, co mi odpowiada, ale jak się trafi na kolumnę Niemców z
      60/h, to tak sobie z wyprzedzaniem.

Generalnie im dalsza droga, to minusy przeważają nad plusami. Polecam za to
      wyprawy na południe (płaskowyż Lashiti, czy jakoś tak).
      pozdrawiam
    • Gość: magda Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: *.chello.pl 17.07.08, 11:40
      Byłam na Vai kilka dni temu:) i polecam... Po drodze piękne widoki
      a ludzi wcale nie tak dużo.
    • Gość: eva Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: *.3s.pl 17.07.08, 12:37
      Ale negacja - już w tytule !!! Bylam na plaży Vai w 2004 roku.
      Dotarliśmy tam w trakcie naszej kilkudniowej eskapady samochodowej.
      Okolica piekna - dzika, górzysta - mozna krajobrazowo poczuć
      prawdziwą Grecję. Na plaży faktycznie były rozłozone leżaki ze
      słomianymi parasolkam, no ale które plaże są teraz całkowicie puste?!
      Plaża bardzo ładna, palmy również- jak podaja przewodniki jest to
      jedyne miejsce na Krecie gdzie palmy wystepują w środowisku
      naturalnym; robią wrażenie - duże i jak najbardziej naturalne!
    • hal_1980 Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! 17.07.08, 13:30
      Dopiero co wróciłem z Krety. Byłem na plazy Vai. Moze nie jest jakas zapierająca
      dech w piersiach ale jest całkiem ładna. Sporo dużych palm, przyjemny piaseczek
      i widoki.

Filmik z plaży Vai:
      www.youtube.com/watch?v=4120GHFNjrA
      • Gość: turysta Re: Plaża Vai- beznadzieja!!!! IP: *.chello.pl 20.07.08, 13:27
        Można zobaczyć, ale jak ktos był np. na Dominikanie, albo gdzieś na Karaibach,
        to Vai już nie robi takiego oszałamiającego wrażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka