Dodaj do ulubionych

Minos Mare Kreta

IP: *.centertel.pl 19.06.08, 17:49
Kto był w hotelu Minos Mare na Krecie i może poradzi mi, czy warto kupi w nim
pobyt?
Zastanawiam się nad ofertą Grecos Holiday.
Obserwuj wątek
    • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Minos Mare Kreta 20.06.08, 01:37
      Zdania są bardzo podzielone;) Nawet wśród osób, które były na tym samym turnusie.

Minusem jest lokalizacja. Bardzo na uboczu. Kawałek od drogi lokalnej, przy której zbudowane jest Adelianos Kampos. Ok. 6 kilometrów od dzielnicy turystycznej Rethymnonu. Do centrum kolejne 2,5 km. Razem do portu masz jakieś 8,5. Sporo, jak na spacerek:) Autobus lokalny śmiga co około 2H. Do rejsowych spory kawał i jak już tylko przy drodze szybkiego ruchu, co w zasadzie dyskwalifikuje pomysł z miejsca.

Mają bardzo fajne lobby:) Równie fajny bufet. No i teraz schodki. Część osób jest bardzo zadowolona z pokoi, ale zdarzają się też malkontenci. Większość z nich to Polacy. Prawdopodobnie hotel ma pulę niewyremontowanych pokoi, gdzie ląduje jakaś część PL gości.

Nie dziwi mnie to bardzo, bo miałem okazję mieszkać w Minosie, bezpośrednio w Rethymno. To główny hotel tej "minisieci". Mare to siostrzany obiekt. No i tam różnice w standardzie pokoi jeszcze 2007 były znaczne. Katalog na 2008 dodał zapis, że w 2007 był remont i kilka dni temu dostałem sprawdzoną informację, iż istotnie tak się stało i większość pokoi (jeśli nie wszystkie) są bardzo ok.

Jeżeli w Mare masz podobną informację, to raczej nie kłamią (a widzę, że nie ma takowej). Ogólnie rzecz biorąc hotel bardzo ok, ale wśród PL gości z różnymi opiniami (które na własne uszy, nie oczy słyszałem), co jest sprzeczne z opiniami zagranicznymi. Jedni bardzo zadowoleni, inni opowiadający o swoich pokojach, jakby mieszkali zupełnie gdzie indziej.

Hotel miałem okazję widzieć sam z zewnątrz. Jak już wspominałem. Fajne lobby, w 2007 część pokojowa wyglądała umiarkowanie, ale nie gorzej niż główna część Minosa:) Sympatyczny bufet. Przyzwoity basen. Blisko plaża. No i dobra prasa na zachodzie. To atuty.

Patrzę tak na cenę tego Minos Mare z Grecosa i troszkę kosztuje. A nie lepiej za te pieniążki np. wziąć Atrium z Grecosa, albo Minosa z NN np. ? Itaka też go sprzedaje, ale pewno drożej będą mieli. W NN z tego co widzę, ceny masz bardzo porównywalne do Mare, a dostajesz pokój Superior. Superiory w Minosie są naprawdę komfortowo zrobione. Żadnych wpadek nie będzie, bo to nominalnie podwyższony standard;)

Do tego masz hotel w dzielnicy turystycznej Rethymnonu, a nie 6 kilometrów od niej:D Nie jest to też samo centrum, więc i cisza się znajdzie, jeśli będzie trzeba. Oprócz dobrej lokacji i fajnego pokoju, masz też naprawdę bdb bufet. W Mare nie próbowałem, ale panuje opinia, że Minos ma lepszy. Niektórzy nawet twierdzą, że najlepszy w mieście, ale akurat w to wiary nie dam. Szczególnie, gdy kawałek obok stoi hotel i dużo większy i w lepszym standardzie, czyli Porto Rethymno:)

Atrium jest tuż obok Minosa. Bardzo fajny hotel. Mniejszy, bez tak dużych basenów jak Minos, ale też wart uwagi. Pomyśl o tym. Jeśli Minos z NN byłby cenowo dla ciebie tak samo jak Minos Mare, to polecałbym wziąć superiora właśnie w Minosie (bez Mare) i cieszyć się mieszkaniem w mieście, a nie w wiosce turystycznej pod miastem. No chyba, że chcesz tam mieszkać, to ok. Powinnaś być zadowolona. Jest jakieś ryzyko dla Polaków, ale przynajmniej 90% szans na te najwyższe noty imo:)
      • Gość: Monika Re: Minos Mare Kreta IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.08, 19:25
        Marcinie, serdecznie dziękuję, za tak szczegołowe dane.
        Prawdę mówiąc jesszcze bardziej mnie zakręciłeś.
        Z opisu w katalogu wynikało raczej, że Minos Mare Beach jest w
        Platanias, a nie Adelanos Kampos.
        Byłam w pobliżu Adelanos Kmapos 4 lata temu ( porażka totalna z
        Oasis Tours ), a do Adelanos codziennie chodziałam spacerem. Więc
        jeśli dobrze Ciebie zrozumiałam, hotel nie jest przy plaży, a raczej
        nad Adelanos, bliżej drogi szybkiego ruchu?
        Spacery lubię, ale szukam hotelu z basenem ( w miarę dużym).
        Niestety przekonałam się na własnej skórze, co oznacza meltemi na
        Krecie. Przez drugi tydzień pobytu ( całe 8 dni!) nie było plaży ani
        możliwości kąpieli w morzu, tak wysokie były fale. Z rozpaczy
        kąpaliśmy się w malutkim i niestey nie najczyściejszym hotelowym
        basenie.
        Dlatego zainteresowałam sie Minos Mare Beach. Atrium basen ma też
        niewielki. chociaż połozenie super i dużo dobrych opinii.
        O hotelu Minos opinie niestety są podzielone. Dlatego szukam pomocy
        i opinii tych, którzy tam byli i to z Grecos Holiday.
        Niestety jakość pokojów zależy od umowy, jaką ma dane biuro z
        hotelem.
        Z dostępnych cenowo 4* hoteli w tej okolicy, wybór jest bardzo
        ograniczony.

Może jeszcze coś mi doradzisz?
        Pozdrawiam!
        Monika
        • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Minos Mare Kreta 20.06.08, 20:57
          To czy hotel znajduje się jeszcze w Adelianos Kampos, czy już w Platanias w tym przypadku nie ma większej różnicy, bo obie te miejscowości wyglądają tak samo, szczególnie w tym miejscu:) Naistotniejsze są odległości, które ci podałem. Generalnie hotel leży na granicy obu tych miejsc.

Adelianos i Platanias zbudowano przy drodze lokalnej, która leci równolegle (bliżej wody) do drogi szybkiego ruchu (ta jest dalej od wody). Obydwie trasy dzieli kawałek przestrzeni. W niektórych miejscach większy, w niektórych mniejszy.

No i właśnie od tej lokalnej trasy, czyli głównej ulicy tych miejscowości, odbija bardzo wąska droga w kierunku do morza. Wiedzie do Minos Mare. Hotel jest bardzo blisko blaży. Praktycznie na niej. Tylko, że kawałek od tej głównej ulicy.

Atrium istotnie ma niezbyt duży basen, ale Minos już dwa, w tym jeden spory. Wejdź na stronę Neckermanna i sprawdź, czy zmieści się w twoim budżecie. Masz rację, że pokój zależy od umowy, ale nie przeczytałaś dokładnie tego, co napisałem:)

W 2007 wiele pokoi Standard było w średnim stanie (głównie przez zdechłe łazienki). Rozmawiałem jednak kilka dni temu z osobą, która była w Minosie kilka dni temu i potwierdziła mi, że to prawda, co pisali o remoncie. Mieszkała w głównym budynku, który w 2007 miał kijowe łazienki i twierdzi, że wszystko pachnie świeżością. Wciąż czekam na fotki, ale tan pan pytał się mnie przed wyjazdem o Minosa, wrócił zadowolony, więc nie mam powodu mu nie wierzyć:)

Nie ma to jednak i tak znaczenia w przypadku Neckermanna. NN sprzedaje TYLKO i WYŁĄCZNIE pokoje Superior. Czyli te lepsze. Pokoje Superior były bardzo fajne już w 2007. Zupełnie inne, niż Standard. Itaka sprzedaje Standard i Superior.

Tak więc jeśli NN by się zmieścił, to polecam ci Minosa. Z fajnym pokojem, naprawdę super hotelik. Jak na taki budżet i Rethymnon. Minos ma dwa baseny. Jeden duży, drugi mniejszy. Ja korzystałem z tego mniejszego, który był kameralny i było fajnie;) Jakby co, zawsze masz duży. Do blaży też blisko (widać z hotelu) i W MIEŚCIE:) Tuż przy przystanku na Rethymnon.

Zerknij sobie na tego Minosa i daj znać, czy pasowałby cenowo. Jeśli tak, to warto.
    • Gość: justi Re: Minos Mare Kreta IP: *.acn.waw.pl 27.06.08, 21:01
      właśnie wróciłam z Minos Mare, wyjazd z Grecos Holiday.
      Hotel doskonale położony dla osób, które chcą odpocząc od zgiełku
      miejskiego (hotel na plaży,5 min od drogi miejskiej, wokół liczne
      tawerny,sklepiki,wypożyczalnie samochodów, biura turystyczne), a
      jednoczesnie być w zasięgu poprzez wygodne połączenie z Rethymnonem
      (aubus, który w sezonie kursuje co 15 min, dojazd 15 min, bilet 1,2
      Euro, taxi 5-7 Euro). Zalety: piękna plaża, zróżnicowane i smaczne
      jedzenie, basen, obsługa klienta, codzienne sprzątanie pokoi,
      międzynarodowe towarzystwo, animacje.
      Minus: wielkość i widok z pokoi (prawe skrzydło-widok na
      rozbudowujący się sąsiedni hotel lub parking, lewe-dachy okolicznych
      domów lub parking). Biuro Grecos bardzo w porządku.
      • marioosz1 Re: Minos Mare Kreta 15.07.08, 22:51
        Witam. Wybieram się właśnie do tego hotelu. Trochę mnie niepokoją te
        pokoje. Podobno w tamtym roku był remont, jak wygląda standard tych
        pokoi. Wg zdjęć powinny być też pokoje z widokiem na basen (w stronę
        morza)? Wszystkie są na parking? Jaki ten parking jest, wokół
        hotelu. Co z tym budującym się hotelem obok, blisko on jest i trwają
        tam prace? Proszę o informacje, bo hotel wydawał mi się godny uwagi,
        a tu różne opinie?
        • Gość: justi Re: Minos Mare Kreta IP: *.acn.waw.pl 18.07.08, 22:15
          pokoje z widokiem na basen 4-5 szt, pozostałe niestety mają taki
          sobie widok. Natomiast wyposażenie jest zgodne ze standardem, ważne
          że jest klimatyzacja i są codzienne dokładnie sprzątane.Budowa
          sąsiedniego hotelu nie jest ucązliwa-rytm grecki. Poza widokiem z
          pokoi, w których praktycznie śpisz, hotel godny polecenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka