820weronika 02.10.08, 16:19 Kto zaproponuje mi fajne trasy na wędrówki piesze? Czytałam,że nie ma wyznaczonych szlaków ani szczegółowych map, dlatego proszę o pomoc.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
820weronika Re: Wędrówki piesze-gdzie warto połazić na Rodos 03.10.08, 17:15 Czyżby wszyscy jechali na Rodos tylko na opalanie i leżenie na plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: Wędrówki piesze-gdzie warto połazić na Rodos 03.10.08, 23:41 Zalezy , w ktorym regionie bedziesz mieszkac.Nie sadze, abys mogla zwiedzic cala wyspe pieszo.Dokladne opisy tras znajdziesz w przewodniku Pascala"Grecja".Ja zwiedzilem cala wyspe rowerem i skuterem.Mieszkalem w Yalisos/Ixia/;miasto Rodos, Faliraki rowerem/po drodze wiele ciekawych miejsc, wioseczek, kapliczek/.Srodkowa czesc i poludniowa- skuterem/ wystarczy wypozyczyc na 2 -3 dni/.Tutaj polecam Akropol w Lindos, Pefki i na samym cyplu Prasonissos, gdzie morze Egejskie laczy sie ze Srodziemnym, mozna obejrzec zawody surfingowe/dosyc silny meltemi!/. Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika Skuter na ile osób? 06.10.08, 11:57 Dopiero na miejscu okaże się w jakim miejscu będę mieszkała(oferta fortuna). Czy na jednym skuterze może jeździć 2 osoby?Jaka jest cena za wyporzyczenie na 1 dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
tropikey Re: Wędrówki piesze-gdzie warto połazić na Rodos 06.10.08, 12:19 cześć, po wyspie poruszaliśmy się co prawda głównie samochodem, ale jest kilka miejsc, których inaczej, niż pieszo nie odwiedzisz, np.: a/ kaplica na szczycie góry w miejscowości Tsambika z przepiękną panoramą na wybrzeże i ciekawym obrazem Matki Boskiej wykonanym głównie z ziaren ryżu. Na skuterze lub samochodem dojechać można tylko do parkingu, a potem dość długa wspinaczka (nasza córka dała radę, więc nic szczególnie trudnego ;-) b/ "Dolina motyli" - brzmi cepeliowo, ale widok owadów oblepiających niemal każdy kawałek niektórych drzew jest naprawdę niezwykły. Nie wiem tylko, kiedy się wybieracie, bo można to zobaczyć (w każdym razie w tej skali) tylko latem. Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika Czy warto teraz oglądać dolinę motyli? 06.10.08, 13:40 No właśnie, jadę za tydzień i tutaj mam pytanko czy warto teraz jechać do doliny motyli, czy oprócz kolorowych owadów(których teraz nie ma) jestm tam jeszcze coś co warto zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: Czy warto teraz oglądać dolinę motyli? 06.10.08, 14:01 Teraz motyli tam nie zobaczysz/czerwiec!/, a taki jest cel tam jechac.Po sezonie wypozyczysz skuter za 15 euro za dzien.Wszystkie skutery sa 2-os. ale o roznej mocy i komforcie siedzenia. Oplaca sie na 3 dni, w czerwcu placilem 35 euro za 3dni, mozna negocjowac.Koniecznie zobacz stere miasto Rodos i Lindos.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika Co oprócz Rodos i Lindos 06.10.08, 15:58 O Rodos i Lindos już czytałam- już wpisałam te miejsca na listę programu. Może ktoś poleci mi jeszcze miejsca niekoniecznie opisane w przewodnikach, a fajne do zoboczenia. Nie zamierzam całymi dniami leżeć bezczynnie na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.biel Re: Co oprócz Rodos i Lindos IP: *.chello.pl 06.10.08, 18:52 Ja bedac w Dolinie Motyli nie miałam okazji zobaczyc zbyt wielu motyli, własciwie ciem, jednak uwazam że warto tam pojechac. Teraz, gdy upał nie jest tak doskwierajacy, efekt pewnie mniejszy, niemniej jest to jedno niewielu miejsc gdzie mozna znalźć ukojenie i cień. Spaceruje sie ścieżkami wśród pieknych drzew, słucha szemrania strumyczka. Bardzo urkoliwe miejsce. A tutaj cos do poczytania o Rodosie i jego atrakcjach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=83335147POzdrawiam Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rock Re: Co oprócz Rodos i Lindos IP: 217.70.49.* 06.10.08, 19:00 Ok napisze tobie co ja zwiedziłem, mieszkałem w Kalitehea Mare jakies 6 km od Rodos tak ze codziennie po plazy jezdzilem do miasta i tam praktycznie zwiedzilem wszystko co bylo do zwiedzania, oprocz tego bylem na wyspach Symi i Tilos ponadto bylem w Marmaris. Na 4 dni pożyczylem auto i tak w pierwszym dniu zwiedziłem Filerminos,Theologos,Kameiros wracajac przez gore Gore Proroka Eliasza zobaczylem kosciól Agios Nikolaos Fontoukli,nastepnie klasztor Agios Nekarios,Epta Piges,kosciół Tsambika i na koniec dnia klasztor Tsambika. 2 dzien Embonas wizyta w wytworni wina,Zamek Kritnias,Skala Kamiros,Kritina kosciol Agios Joanios Prodromos [ klucz u popa ],Siana,MOnolithos,plaza Fourni kaplica wczesnochrzescijanska,Apolakkia kosciol Agios Gergios Vardas,Arnitha klasztor Filimonos. 3 dzien Lindos,klasztor Skiadi,Mesanagros,Prasonisi-Vrulia 4 dzien Laerma klasztor Thari,Asklipio,Charaki twierdza Feraklos i na plazy Agathi kosciolek Agios Agathi,Archangelos ruiny zamku. podsumowujac zwiedzilem 8 klasztorów 8 zamkow i ruin 6 muzeów 17 kosciołow 8 stref archeologicznych cos pewnie przeoczyłem ale mam wszystko spisane Odpowiedz Link Zgłoś
820weronika Polecam wejść na górę koło Tsambiki 20.10.08, 16:16 Już wróciłam. Mieszkaliśmy w Kolymbii polecam wejść na Tsambikę, niby mówi się, że na Rodos nie ma oznaczonych szlaków, ale tam akurat były usypane kopczyki z kamieni(pewnie przez innych turystów), super widoki, spacerujące kozy na każdym kroku, można przez tą górę przejść do samej plaży, jeśli ktoś lubi troszkę aktywniej spędzić czas. Odpowiedz Link Zgłoś