Dodaj do ulubionych

BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!!

IP: *.ec.bialystok.pl 22.10.03, 14:19
Byłem na Świętej Górze Atos !!! Niesamowite przeżycie, mówię Wam. Każdemu
życzę
żeby tam był, choć przez chwilę. Jest to jedyne miejsce w swoim rodzaju na
świecie. Niełatwą sprawą jest dostanie się tam. Nie mówiac już o tym że wiza
dla cudzoziemców to koszt 35 Euro :( , ale warto było. Ja byłem tam 2 dni,
odwiedziłem 2 monastery. Wspaniałe odczucie, niesamowita przyroda, cisza,
spokój, i to co najważniejsze : atmosfera. Tego nie da się opowiedzieć, to
trzeba zobaczyć i poczuć osobiście.

Pozdrwaiam.
Andi.

Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Podleśna Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: *.ynet.pl 23.10.03, 12:52
      Witaj Andi:)

Gratuluje niesamowitych przeżyć. Miałeś tą możliwość bo jesteś mężczyzną, a co
      my biedne kobiety mamy powiedzieć???????

Pozdrawiam cieplutko !!!
      • elinida Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! 23.10.03, 17:33
        Wlasnie :( nam nic nie pozostaje tylko sobie ze statku poogladac,
        albo....... :> przebrac sie za andrasa :> i probowac kombinowac :D no ciekawa
        jestem czy sie komus to kiedys udalo :>
        • Gość: Marta Podleśna Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: *.ynet.pl 23.10.03, 19:28
          Hmmmmmm........ Elinido - tak sobie myślę, że oni (mnisi) nie jednego faceta
          obmacywali by sprawdzić, czy czasem nie jest kobietą... żartuje (to tylko
          przypuszczenia)

Pozdrawiam cieplutko.
          www.hellada.sns.pl
        • Gość: MareK Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 20:57
          Smarkata ;)
          wpuszczają tylko z wąsami, ewentualnie z brodą :))
          A tak na marginesie, czy założyciel wątku ma fotki? może opubliuje???
          Pozdrowienia
          • Gość: Bebiak Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: *.acn.pl 23.10.03, 21:41
            >wpuszczają tylko z wąsami, ewentualnie z brodą :))

Hm, to jak Andi tam wszedł???? Mocno zastanawiające:)) Pozdrowionka dla
            wszystkich.

• elinida Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! 24.10.03, 17:18
            > Smarkata ;)
            > wpuszczają tylko z wąsami, ewentualnie z brodą :))

No to sie zalapiesz ;)
            ... a zawsze mozna dokleic wasy albo brode przeca, co za problem :> teraz
            charakteryzatorka jest taka dobra, ze nie nawet poznac czy to naturalna czy
            sztuczna :D
          • elinida Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! 24.10.03, 17:21
            > A tak na marginesie, czy założyciel wątku ma fotki? może opubliuje???

Jestem za!!!!!
    • Gość: Ilonka Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: 62.169.236.* 24.10.03, 22:06
      Pozdrowienia:)
      • Gość: Bebiak Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 00:07
        Gość portalu: Ilonka napisał(a):

> Pozdrowienia:)

Wiem, że Andiego, ale chciałam Ci napisać, że szalenie mnie zaskoczyło to Wasze
        spotkanie. Ten świat jest naprawdę taki malutki? Pozdrawiam Cię najcieplej jak
        umiem:). B.
      • Gość: Andi Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 16:51
        Ja również serdecznie pozdrwiam i dziękuję iż przyczeniłaś się do tego, że te
        12 dni spędziłem w Grecji do była niesamowita przygoda w moim życiu.
        Myslę że spisałaś się na piątkę. Pozdrów Anię, Jarka i Jorgisa.
        Pozdrawiam cieplutko z zimowej juz Polski i do zobaczenia następnym razem w
        Helladzie.

Pa.
        Andi.
    • Gość: ft Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: 126.17.17.* 28.10.03, 17:27
      Dołączam sie do gratulacji. Ja dwukrotnie oglądałem Athos, ale tylko z morza.
      Za to miałem okazję przeżyć prawdziwą atmosferę monastyru w Meteorach.
      Nie pomyłka w tych Meteorach, ale w klasztorze Agia Triada. To jest ten
      klasztor naprzeciw którego wszystkie wycieczki się zatrzymują, ale kierowcy
      nawet nie gaszą silnika, jest to ulubione miejsce dla zrobienia zdjęć. Do
      klasztoru jednak nikt nie chodzi, gdyż jest trudne wejście po wykutych schodach
      w zboczu góry. My tam naszą grupą weszliśmy i spotaliśmy się z ogromną
      serdecznością mnichów, którzy pokazali nam swoje prywatne sanktuarium, i
      częstowali nas jak najlepszych gości. Kontakt z mnichami mieliśmy ułatwiony,
      gdyż mieliśmy w grupie greka mieszkającego w Polsce. Ta atmosfera, cisza,
      spokój i panorama-do dziś mile wspominam choć to już 4lata mineło.
      Pozdrowienia
      F
      • Gość: Bebiak Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: *.acn.pl 28.10.03, 22:38
        >Do klasztoru jednak nikt nie chodzi, gdyż jest trudne wejście po wykutych
        >schodach w zboczu góry.

Nooo, nikt jak nikt:)). Ja się wdrapałam: pierwszy raz jak byłam w Meteorach w
        2000 roku to nie, ale w tym roku, w kwietniu (w Wielkanoc grecką) jak
        najbardziej tak. I szalenie mi się podobało właśnie to, że w takich miejscach
        można poczuć autentyczną atmosferę klasztoru (to co się dzieje w Varlaamie czy
        Megalo Meteoron - to wyklucza możliwość odebrania właściwych wrażeń). A w Agia
        Triada nawet zostałam poczęstowana przez mnicha taką galaretką w cukrze-pudrze
        (to się chyba nazywa loukoumi czy jakoś tak). W najważniejszej w roku dla
        Greków mszy czyli wielkanocnej (o północy) Anastasi (tak się chyba nazywa)
        wzięłam udział w żeńskim klasztorze Agios Stefanos. To dopiero wielkie
        przeżycie (to tak dla szczególnie zainteresowanych). Pozdrowionka cieplutkie
        dla wszystkich miłośników klasztornej atmosfery. B.
        • Gość: ft Re: BYŁEM !!! BYŁEM !!! BYŁEM !!! IP: 126.17.17.* 29.10.03, 23:42
          Sorry przesadziłem,że nikt ale są to pojedyncze osoby. My schodząc spotkaliśmy
          dwójkę piechurów i wszystko, a byliśmy w szczycie sezonu w lipcu. Nas również
          poczęstowano galaretką w cukrze, oraz wodą, która tam jest rarytasem a także na
          życzenie kawą. Nas ujęła serdeczność z jaką nas witano. Na pożegnanie mnisi
          poprosili nas o zaśpiewanie jakiejś pieśni w naszym języku, my
          zaśpiewaliśmy "Czarną madonnę" ,która bardzo im się spodobała.Mamy też
          pamiątkowe zdjęcie.Miło mi,że podzielasz moje wrażenia z tego miejsca.
          Zgadzam się z Tobą, św.Stefan i Megalo Meteoro to spęd i jarmark.
          pozdrowienia
          f

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka