Dodaj do ulubionych

Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi.

01.07.09, 09:25
Wyjazd z Warszawy 15 sierpnia, gierkówką do Cieszyna. Dalej Brno?
czy Żilina? przez Bratysławę do Budapesztu. Spanko, rano zwiedzanie,
a wieczorem przejazd i nocleg gdzies w okolicach Szeged. Kolejnego
dnia, przez Serbię i Macedonię chcemy dotrzeć do Grecji, poniżej
Salonik do Katerini.
Bardzo proszę o sugestie, podpowiedzi wszelkiego rodzaju. Jedziemy
tą trasa pierwszy raz więc interesuje mnie każda porada.
Nadmienię, że umiem obsługiwać wyszukiwarkę forum, jednak rezultaty
szukania nie do końca mnie satysfakcjonują
Obserwuj wątek
    • Gość: Lea__ Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: 91.192.144.* 01.07.09, 09:54
      jeżeli nie satysfakcjonują cię posty z forum- proponuję zerknąc tu:

www.simons.pl/
      • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.07.09, 10:04
        Bardzo fajna strona:) Dziękuję
        Ciekawe jak jest w tym roku na tej drodze.
        • Gość: AnnaiGrzegorz Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.toya.net.pl 01.07.09, 14:30
          Jeżeli w simons.pl przeczytałeś relację z Leptokarii,to masz pogląd
          jak jest w Katerini,i właściwie na całym wybrzeżu olimpijskim.Daruj
          sobie te okolice...
          • i.s.f Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.07.09, 20:58
            warszawiaczek.pl - nie wiem czy znajdziesz chętnych by w 100000 temacie o drodze
            samochodem do Hellady komuś się chciało 100000 raz pisać to samo. Zadaj sobie
            proszę odrobinę wysiłku i przejrzyj forum, jeśli sobie nie poradzisz to daj znać
            wyszukam ci listę tematów z odpowiedziami na twoje pytanie.
            • i.s.f Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.07.09, 21:00
              warszawiaczek.pl napisał:
              Nadmienię, że umiem obsługiwać wyszukiwarkę forum, jednak rezultaty
              szukania nie do końca mnie satysfakcjonują

aaa teraz to doczytałem do końca :D
              to albo źle szukasz ale nie wiem już sam o co ci chodzi :D:D::D

Miłego urlopu.
              • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.07.09, 21:22
                AnnaiGrzegorz... po 4 razach w ustronnych i urokliwych miejscach
                Chorwacji spróbujemy turystycznej riwiery;) jak tego nie zniesiemy
                to przemieścimy się naszym srebrnym rumakiem:)
                i.s.f .... daj szansę wypowiedzi tym, którzy jezcze nie pisali w tym
                temacie;) Z pewną dozą nieśmiałości oczekuję aktualnych relacji z
                tej trasy i innych ciekawostek z ubiegłorocznych podrózy.
                • Gość: gosar Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.09, 21:31
                  my jedziemy do Grecji trzeci raz samochodem. Wyjeżdżamy 16 sierpnia,
                  jak potrzebujesz konkretnych odpowiedzi to zadaj pytanie a postaram
                  sie odpowiedziec.

A ja mam pytanie czy ktos się orientuje może jak to jest z zielona
                  kartą w Serbii?? zawsze miałam i mi ją sprawdzali w Serbii, ale
                  niedawno kupiłam samochód i nie dostałam zielonej karty,
                  ubezpieczyciel powiedział że teraz juz nie jest potrzebna gdyż na
                  ubezpieczeniu jest po ang napisane i to wystarczy troszke nie ufam
                  takiemu rozwiązaniu. także może ktoś ma związane z tym jakies
                  dowświadczenia jak tak to proszę o info
                  Pozdrawiam
                  • kalinihtaa Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 02.07.09, 07:04
                    ja bym na takie rozwiązanie nie poszedł. Z drugiej strony ubezpieczyciel ma
                    obowiązek dać ci za darmo zieloną kartę do twojego OC. Ja też mam nowe auto,
                    polisę z PZU i zieloną kartę dostałem, a ten dokument jest b. ważny w Serbii i
                    Macedoni
                    • dokto Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 02.07.09, 07:41
                      kalinihtaa napisał:

> Z drugiej strony ubezpieczyciel ma
                      > obowiązek dać ci za darmo zieloną kartę do twojego OC.

Nie ma takiego obowiązku.

> Ja też mam nowe auto,

A co to ma do rzeczy, nowe czy stare?

> polisę z PZU i zieloną kartę dostałem, a ten dokument jest b.
                      ważny w Serbii i
                      > Macedoni

Tam i jeszcze w kilku krajach Europy ZK jest wymagana.
                      Więcej mozna się dowiedziec chociażby tu:
                      abc.onet.pl/2037,1006234,,zielona_karta,kontent.html
                      • Gość: pinky Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pke.pl 02.07.09, 08:12
                        wróciłem w poniedziałek z grecji,riviera i halkidiki z
                        neckermana.Jechałem samochodem przez Serbie i Macedonie.Służę
                        informacjami.
                        • kalanitka Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 02.07.09, 09:20
                          Pytanko :)my dopiero wsierpniu lecz juz zbieram "świeże informacje"
                          ile czekałeś na granicach i ile faktycznie trzeba wymienić euro w
                          Serbii na bramki paliwo, czy w Macedonii też.
                          Pozdrawiam podróży zazdroszczę lecz powrotu juz nie ;)
                        • Gość: Lea Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: 91.192.144.* 02.07.09, 09:38
                          Do pinky-Witam- mnie oczywiscie tez interesuja korki na granicach-
                          serbskiej i macedonskiej i podobno potrzebne jest jakies
                          ubezpieczenie zdrowotne? czy to prawda???
                          • Gość: pinky Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pke.pl 02.07.09, 11:06
                            serbia 2x25E i zostanie jeszcze troche do wykorzytania przy
                            wyjeździe,macedonia to od 30 do 70 ichnich to ok0,5 do 1,2 E i
                            można wykorzystać drobny bilon Euro.Przy wleździe do macedoni żadają
                            zieloną karte serbowie nie .Najdłużej trwa podbijanie i kontrola
                            pass.Na granicy kilka aut,atobany puste.ale to czerwiec.Broń boże
                            nie przez słowacje zilina bratysława.
                            • kalanitka Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 02.07.09, 11:16
                              Czyli tak te 2x25 E to było na bramki a za paliwo płaciłeś kartą jak
                              rozumiem.
                              Zielona kartę mamy i ubezpieczenie zdrowotne też bedziemy mieli
                              niektórzy mówią że o to pytaja zwłaszcza w Macedonii.
                              My jedziemy przez Presov, Kosice więc to "Broń boże
                              > nie przez słowacje zilina bratysława." omijamy
                              dzięki za informacje

• warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 02.07.09, 13:53
                              Bardzo cenne informacje. Zrozumiałem, że w jedną stronnę 25E w
                              Serbii? Czyli lepiej przez Brno jednak...no cóż.
                            • dokto Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 02.07.09, 14:55
                              Gość portalu: pinky napisał(a):

> Broń boże
                              > nie przez słowacje zilina bratysława.

Dlaczego?
                              • kalanitka Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 02.07.09, 15:40
                                też jestem ciekawa choć tamtędy nie będziemy jechać.
                                I czy w Serbii i Macedonii było ok pod względem bezpieczeństwa -
                                znalazłam taką stronkę co straszą
                                polak-za-granica.wieszjak.pl/panstwa-s-u/206124,Serbia.html,2
                                Przez Bułgarię nie uśmiecha nam się jechać więc podziel się
                                odczuciami :)
                                • i.s.f Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 02.07.09, 17:39
                                  To są zabobony !!
                                  Żałosne jest kiedy tak się straszy ludzi.
                                  Czy ktoś kiedyś na tym forum pisał że stało mu sie coś złego w Serbii ? - NIE,
                                  czy w TV mówili, ostrzegali - NIE - więc nie ma tematu.

kalanitka - nie czytaj takich stron :))
                                  • kalanitka Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 02.07.09, 18:27
                                    i.s.f napisał:

> kalanitka - nie czytaj takich stron :))
                                    Czegoś tam szukałam w googlach i sama wyskoczyła :)))))))))
                                    i tak tamtędy jadę :)))))))))
                                • Gość: pinky Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina IP: *.pke.pl 03.07.09, 08:07
                                  Jazda autostradą przez serbie i macedonie to naprawde przyjemnosc.Ja
                                  dodatkowo zjechałem w macedoni na ohryde/jezioro na granicy z
                                  albanią i miasto unesco.Kontakt z tubylcami fantastyczny sama
                                  przyjemność,tanio oni są jak my w latach 90 tych a jednocześnie
                                  standard nie odbiega od naszego we wszystkich
                                  dziedzinach.Przeciwieństwo to zmanierowani knedle słowaccy którym
                                  nawet nie chciało sie dupy ruszyć i tankowałem gaz sam.
                                  • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 04.07.09, 19:07
                                    Bardzo ciekawy pomysł ze zjazdem nad jeziorko w Macedoni. W końcu po
                                    to się jedzie samochodem, żeby poczuć te małe regionalne uroki.
                                • bah77 Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 06.07.09, 14:28
                                  > I czy w Serbii i Macedonii było ok pod względem bezpieczeństwa -
                                  > znalazłam taką stronkę co straszą...

Straszą tam Kosowem, a to obecnie Serbia tylko na papierze.

Dlaczego chcesz jechać przez Kosowo?

Pozdrawiam

bah77
                                • simon_r Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 11.08.09, 11:07
                                  Przez Słowację do Żyliny jedzie się fatalnie... wszędzie roboty drogowe.

Najlepiej w tej chwili jechać do Cieszyna z Cieszyna na Brno przez Olomuc i w
                                  Brnie odbić na Bratysławę, z Bratysławy na Gyor i Budapeszt.
                                  W stosunku do trasy przez Żylinę jest to tylko 50km dalej ale jedzie się
                                  praktycznie non stop ekspresówkami i autostradami (poza 30km odcinkiem z
                                  Cieszyna do Fyrdka Mistka). A ponieważ autostrada z Brna do Bratysławy jest
                                  praktycznie puściutka więc można śmigać cały czas średnio powyżej 100km/h.
                              • i.s.f Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 02.07.09, 17:41
                                dokto napisał:
                                Dlaczego?

Też jestem ciekawy ;)))) Temat zaczyna być zabawny. Jeździłem tą trasą chyba 4
                                razy w ostatnich 10 latach i też się zastanawiam dlaczego ;))))

Poza tym straszenie Serbią również jest zabawne ;)))
                                co po niektórym chyba zaczyna się nudzić ;))))
                              • Gość: pinky Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina IP: *.pke.pl 03.07.09, 08:01
                                Zwardoń już opisany,Rejon czadcy tunel -jeden pas zamknięty,Zilina w
                                dzień roboczy totalny korek,Za zilina roboty na odcinku kilkunastu
                                kilometrów na autostradzie.przed bratysławą ok 20km robią coś między
                                pasami i ruch przemienny igraniczona prędkość.A wszędzie tiry ,to
                                możecie sobie wyobrazic.
                                • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 03.07.09, 09:02
                                  Czytałem na tym forum podobne opinie o tej trasie w Słowacji.
                                  Ile czasu, w przybliżeniu, zajmuje przejazd przez Serbię i
                                  Macedonię?
                                • Gość: vvv Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.09, 13:07
                                  Zwardoń był opisywany wiele razy, w tym roku tamtędy nie jeździmy.
                                  Tunel w Cadcy obecnie bez utrudnień - miałeś pecha.
                                  A tiry jak to w dzień roboczy, wszędzie ich pełno.
                                • bah77 Re: Do Grecji-Broń boże nie zilina 06.07.09, 14:23
                                  > przed bratysławą ok 20km robią coś między
                                  > pasami i ruch przemienny igraniczona prędkość.

Kiedy jechałem tamtędy niedawno, to "coś" to było dobudowywanie
                                  3-ego pasa ruchu w każdą stronę, bez wyłączania pozostałych.

bah77
                    • Gość: pathfinder.1 Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: 62.180.229.* 02.07.09, 08:17
                      kalinihtaa napisał:
                      ja bym na takie rozwiązanie nie poszedł. Z drugiej strony
                      ubezpieczyciel ma obowiązek dać ci za darmo zieloną kartę do twojego
                      OC. Ja też mam nowe auto, polisę z PZU i zieloną kartę dostałem, a
                      ten dokument jest b. ważny w Serbii i Macedoni

Wiesz - teoretycznie masz rację.
                      Dlaczego teporetycznie już tłumaczę: moje auto jest ubezpieczone w
                      Warcie i za zieloną kartę musialem zapłacić 20 PLN. Niby to nie dużo
                      ale fakt jest faktem :)
                      Co do PZU to faktycznie podobno wydają za darmo :)

• dokto Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 02.07.09, 14:52
                        Gość portalu: pathfinder.1 napisał(a):

> Co do PZU to faktycznie podobno wydają za darmo :)

Podobno na pewno :)
                        • Gość: gosar Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.09, 18:34
                          tak ja też wcześniej miałam w PZU teraz mam w GENERALI i prosiłam
                          ubezpieczyciela o karte ale powiedział że nie ma czegos takiego w
                          ich ubezpieczalni wystarczy to co się wozi "na co dzień" ale
                          rozumiem że mogę wykupic samą zielona kartę u innego
                          ubezpieczyciela??
                          • Gość: Alina Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.09, 11:26
                            Zielona karta jest obowiązkowa w krajach nie będących w UE. Jeśli Wasz
                            ubezpieczyciel jej nie daje za darmo, to lepiej ją kupić w Polsce a nie np.
                            Serbii, czy Macedonii - szkoda czasu i jest drożej!
                            • Gość: RadaR Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.4web.pl 04.07.09, 12:22
                              JEchałem trasą Łódź-Cieszyn-Bratysława-Budapeszt-Szeged-Belgrad i dalej do Czarnogóry, dwa lata temu.
                              Zero stresu. Wszędzie bezpiecznie. Wyjechaliśmy około 6tej rano i jadąc nonstop (z małymi przerwami na siusiu) dojechaliiśmy około 22giej do Cacak'a, jakieś kilkadzieisąt km za Belgradem.
                              Od Cieszyna do autostrady na Bratysławe faktycznie niezbyt komfortowo ale da sie przeżyć. Zalezy jak sie trafi. Za to potem autobana aż do końca (jeśli do Grecji oczywiście). Z małymi wyjątkami w Serbii ;) No bo od granicy H/SRB prawie do Belgradu autostrada jest jednopasmowa i z radarami. Potem też jest pare przerw :D
                              Jak chcecie poczytać troche o tych wakacjach to zapraszam www.mojebalkany.com/forum/viewtopic.php?t=589&highlight=
                              • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 04.07.09, 19:12
                                Niesamowity klimat Czarnogóry... Nie ma to jak słowiańskie dusze, że
                                ja się dałem namówić na tę Grecję;)
                            • Gość: vvv Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.09, 13:01
                              UE nie ma tu nic do rzeczy.
                              • Gość: rom40 Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.09, 13:42
                                Jaki jest czas oczekiwania na granicy serbsko-macedońskiej i
                                macedońsko-greckiej?
                                • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 04.07.09, 19:14
                                  własnie też jestem ciekawy jak to jest w sezonie... ile postoimy na
                                  granicach? muszę dziecko przygotować i... przyjaciół:)))
                                  • Gość: vvv Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.09, 11:56
                                    Podobno najgorzej w soboty na granicu H/SRB, nawet tu ostrzegają:
                                    www.aka.hu/angol/index.htm

"04.06.2009:

Expected congestions at Röszke

Due to the approach of the holidays, feasts and the beginning of the
                                    school vacations congestions are expected at the Röszke border
                                    station – announced the spokesman of the Csongrád County’s Police
                                    Chief Captaincy on Thursday.

Major traffic is expected on the exit side of the Röszke border
                                    station from 3:00 pm on Friday afternoon until dawn, and on
                                    Saturday, during the whole day. The drivers of the personal vehicles
                                    leaving Hungary may face up to three hours waiting time, the truck
                                    drivers might be waiting for an hour – said János Pál, Police
                                    Lieutenant Colonel. The entering traffic will exceed the half hour
                                    waiting during Saturday morning – added the spokesman. The
                                    lieutenant colonel recommended for the transiting drivers to use the
                                    Tompa borders station in order to avoid the increased waiting time
                                    during this period. This border crossing can be reached from the M5
                                    motorway, from the Soltvadkert or from the Kiskunfélegyháza exits.
                                    The detour is only 5 Kms long. The Hungarian and the Serbian
                                    citizens may choose the Tiszasziget border station between 8:00 am
                                    and 6:00pm as well. (MTI)

This is the translation of the Magyar Nemzet Online article."
                                    • mark-998 Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 05.07.09, 13:02
                                      Droga jest ok. Wróciłem 1 lipca po dwutygodniowym pobycie w Grecji.
                                      Na granicach w tym okresie nie było żadnych kolejek, kolejka na
                                      granicy Serbsko - Węgierskiej wynika z tego że jest to granica
                                      unijna i Wegrzy zagladają pobieżnie do bagaży, na pozostałych
                                      przejściach jest osobna kolejka dla krajów UE i w zasadzie jest
                                      tylko sprawdzenie paszportów i jazda dalej. Ogólnie rzecz ujmując od
                                      granicy Slowacko- Węgierskiej /Sahy/ są juz tylko drogi ekspresowe i
                                      autostrady gdzie jedzie się płynnie a najlepiej przez Serbię z kazdą
                                      stacją benzynową full wypasioną i mega czystą pozwalająca na
                                      chwilowy odpoczynek. Ja z południa polski będąc trzy razy w Grecji
                                      za każdym razem pokonałem tą trasę "ciurkiem" z max. prędkością na
                                      autostradach 130km/h i chociaż ze względów bezpieczeństwa jadąc
                                      samemu lepiej gdzieś przenocować to warunki drogowe są naprawdę
                                      bardzo dobre - pozdrawiam.
                                      • kalanitka Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 05.07.09, 13:30
                                        miło poczytać :)
                                        na bramkach w Serbii i Macedonii płaciłeś w euro czy ich walucie ?
                                        • Gość: wiki Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.09, 22:42
                                          ja za wszystkie winiety i bramki płaciłam w euro. Potwierdzam, że w
                                          sobotę są kolejki na granicy węgiersko - serbskiej. Ja czekałam 5
                                          godz.
                                          • Gość: RaNo Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pp.com.pl 10.08.09, 18:32
                                            W obie strony? :-( O jakiej to porze było?
                                • Gość: montar Re: Do Grecji . Bułgarie.omijac z daleka Riwiere IP: 89.171.129.* 10.07.09, 11:09
                                  Ja co prawda z biura ale prze serbie i bułgarie do grecji jechłam.
                                  od granicy bułgarsko greckiej set nowo oddany odcinek autostrady
                                  jeszcze nie w całości ale spoko. gorzej w bułgarii. ale odcinek od
                                  kateriny- ateny kilka razy sa opłaty. ok 20 e za ok 500 km. wiec nie
                                  najdrożej-jak pomysle o kraków- wraocław to spoko i bez takich
                                  atrakcji jak u nas. tez sa zwężenia le na ich drogach nie ma takiego
                                  natezenia ruchu. polecam chalkidiki ominąc riwiere i juz od volos
                                  wszystkie małe wioski wspaniałe.
    • mark-998 Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 05.07.09, 17:27
      W Serbi kupywałem dinary(93 dinary za 1 euro przy wjeździe 91 przy
      wyjeździe) i za paliwo /diesel/ 100 dinarów za litr, i za bramki
      330, 270, 730, 190 płaciłem w dinarach, na bramkach ciutke taniej
      niż w euro na stacjach nie wiem bo nie próbowałem w euro, w
      Macedonii 3 odcinki po jedno euro i chyba tak prosciej, wymieniałem
      tylko na paliwo /najtansze na całej trasie - diesel ok.0,8 eurocenta
      za litr/ a kurs dinara macedońskiego 60 dinarów za 1 euro.
      Koniecznie weźcie forinty na czterodniowa winietę na autostrady 1530
      HUF bo w euro Węgrzy zawyżają kurs.
      • Gość: Alina Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 09:07
      • Gość: Alina Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 09:13
        Chyba się pomyliłeś o 30 dinarów - nie 330, 270, 730, 190 a 330, 240, 730, 190
        ceny z www.nacionalnaklasa.com/content/view/1957/100/.
        Czy jechałeś w Grecji E75 w kierunku Aten? Podobno nie wszystkie odcinki są płatne.
      • kalanitka Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 06.07.09, 09:34
        Dzięki za informacje przydadzą się
        pozdrawiam
      • Gość: lech Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 10:57
        czy w macedonii na stacjach mozna placic karta za paliwo? czy tylko
        gotowka?
        • Gość: pinky Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pke.pl 06.07.09, 11:25
          I w macedoni i serbii można kartą nawet w stacjach starszego typu
          • mark-998 Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 06.07.09, 20:52
            W tym roku nie podróżowalem w kierunku Aten, natomiast w roku
            ubiegłym za odcinek od Salonik do Platamonas placiło się 2 euro przy
            wjeździe i przy wyjeździe, dalej niestety nie wiem.
      • Gość: medor Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.adsl.net.t-com.hr 15.07.09, 22:06
        zdecydowanie lepiej placic karta. Pare Euro zostanie w kieszeni
    • Gość: strongerek Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.09, 23:05
      Do Grecji samochodem jeździliśmy jeszce w "tamtej epoce". Myslę, że
      oczekujesz informacji o dobrych i tanich miejscach nadających się na
      wypoczynek. Miejsce, które polecili nam nieznajomi Polacy przeszło
      najśmielsze oczekiwania. Za Salonikami ok. 130km znajduje się
      laguna, która geograficznie jest w Agios Ioanis. Miejsce to jest tuż
      przy drodze, ok. 5km za miejscowością Nikiti jadąc na południe na
      drugim palcu Halkidiki na półwyspie Sithonia. Gaj oliwkowy z piekną
      piaszczystą plażą. Bardzo łatwo znaleźć na Google Earth. Wówczas
      byl to dziki camping, na którym placilo sie tylko za wywoz śmieci
      raz na tydzień. Na dzień dzisiejszy nie mam informacji czy w tym
      miejscu mozna się zatrzymać na takich samych zasadach. Jeśli ktoś ma
      taką wiedzę, będę wdzięczny za przekazanie informacji. Jeśli to by
      się potwierdzilo nie zastanawiał bym sie nad wyborem miejsca na
      urlop. Polecał bym każdemu kto nie kieruje się gwiazdkami i
      opcjami. Miejsce warte rozważenia.
      • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 07.07.09, 08:03
        Dziękuję za propozycję. Ogladałem zdjęcie satelitarne tego miejsca.
        Rzeczywiscie zachęcająco.
    • warszawiaczek.pl CB radio 14.07.09, 07:27
      Wprawdzie nie jestem miłośnikiem CB radia, ale myślę o zabraniu i
      korzystaniu z takiego urządzenia. Jadąc w dwa i więcej samochodów w
      jakiś sposób ułatwia kontakt. Pytanie czy można legalnie korzystać z
      CB radia w drodze do Grecji. Czy może któryś kraj ma jakiś
      szczególny przepis dotyczący tego tematu?
      W zeszłym roku jechaliśmy z CB całą drogę do Chorwacji, a w tym roku
      ktoś mi powiedział, że w Austrii nie mozna uzywać tych radyjek.
      • kalinihtaa Re: CB radio 14.07.09, 07:57
        Od 2 lat jeżdżę z CB do Grecji i nie miałem nigdy problemów, co do strony
        prawnej to nie wiem, po prostu nikt mnie nie zatrzymywał (i oby tak dalej).
        Tej zimy jechałem do Włoch przez Austrię i też nie było problemu z CB.
        • Gość: medor Re: CB radio IP: *.adsl.net.t-com.hr 15.07.09, 16:45
          Bylismy w Grecji w trzy samochody. Teraz via Albania jestesmy juzw Dubrowniku.
          CB radio zwłaszcza w przejazdach przez duze aglomeracje Saloniki ..Tirana
          bezcenne :-) Macedonczycy na granicy pytali co to jest ?? odpowiedz Walkie
          Talkie wprawiła ich w dobry humor. przejazd przez Albanie zajefajny do tej pory
          włosy "stoją dęba" ale było cudownie
          • warszawiaczek.pl Re: CB radio 15.07.09, 21:54
            Też mnie kusi do Chorwacji przez Albanię. Co znaczą słowa-przejazd
            przez Albanie zajefajny do tej pory włosy "stoją dęba" ale było
            cudownie- ???:)
            Czyli nikt się nie powinien przyczepic do CB.
            • Gość: medor Re: CB radio IP: *.adsl.net.t-com.hr 15.07.09, 22:04
              jestem juz w Dubrowniku. Albanie zrobilismy w jeden dzień.Drogi nie najgorsze od
              Bitoli przez całą Albanie porownywalne z naszymi miejscami gorsze miejscami
              lepsze.W Tiranie nie widziałem w centrum zadnych znakow informacyjnych. Gdyby
              nie nawigacja byloby ciezko. Ja jechalem na Automapie 5.5.2 przyjaciel na IGO.
              Nie bylo problemow. Kierowcy miejscowi to jazda bez trzymanki. Klakson i kto
              pierwszy. Przejazd przez góry /bardzo wysokie/ Chorwacja to pikus/ to byla
              loteria wypadali za zakretow na czolowke. Trza miec oczy dookola glowy. Ale
              obiecalem sobie ze wroce do tego pieknego kraju.Pozdrawiam i zycze milych
              wakacji mnie sie pomalenku koncza :-(
    • Gość: medor Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.adsl.net.t-com.hr 15.07.09, 22:13
      jak wroce do Polski to dam info o tej cudownej podrozy. Jedyny kontakt z policja
      to na wlocie do Belgradzie. Skonczylo sie na 20 dolarach na obiadek mimo ze
      lecialem ponad 50 km wiecej. Jako ze ja wymiatalem trzem samochodom zgodnie z
      ustaleniami podzielone zostalo na 3. A teraz ide na droga kolacyjke w
      Dubrowniku. Dobrej nocy
    • Gość: RaNo Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pp.com.pl 31.07.09, 22:57
      Witam, wybieram się do Grecji przez Serbię w przyszłą sobotę. Ktoś
      zasugerował, by nie jechać przez Szeged tylko przez Tompa, żeby nie
      stać 5h na granicy... Z tego co wyliczyłem, to do Serbii będę
      wjeżdżał około godz 21:00 wieczorem...

Pytanie: Gdzie o tej porze wymienię euro na dinary tak żeby
      mieć na bramki autostradowe?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!
      • m.c.r Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 31.07.09, 23:28
        Pytanie - po co chcesz zamieniać euro na jakąś dziwną walutę, jeśli możesz nim
        płacić na bramkach?
        • Gość: RaNo Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pp.com.pl 01.08.09, 00:35
          ...ponieważ ponoć jest 20% drożej gdy się płaci w Euro a nie w
          Dinarach serbskich.
          • Gość: max Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.mmj.pl 01.08.09, 07:13
            Gość portalu: RaNo napisał(a):
            ...ponieważ ponoć jest 20% drożej gdy się płaci w Euro a nie w
            Dinarach serbskich

I to jest prawda.

• Gość: RaNo Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pp.com.pl 01.08.09, 11:10
              Czyli przyjeżdżając w nocy jestem skazany na przepłacanie? :-(
              • dslr Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.08.09, 11:59
                Czyli przyjeżdżając w nocy jestem skazany na przepłacanie? :-(

Absolutnie nie ;)
                Martwisz się nie potrzebnie.
                Jest jeszcze rozwiązanie inne - płacenie kartą. Dziś jest korzystne i operacja
                bankowa nie kosztuje na pewno tyle ile kiedyś ;)
                Ale jeśli zdecydujesz się jednak na płacenie w walucie SRB to jak najbardziej
                nie jest to problem, gdyż możesz wymienić pieniążki na granicy. Budki są czynne
                całą dobę ;)
                • Gość: medor Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 13:08
                  potwierdzam słowa przedmówcy. Karta kredytowa załatwia wszystko
                • Gość: RaNo Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pp.com.pl 01.08.09, 22:24
                  Dzięki serdeczne wszystkim, którzy odpisali!
                  Czyli rozumiem, że na bramkach też mogę zapłacić kartą... Czy takie
                  bramki są jakoś specjalnie oznaczone?
                  • dslr Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.08.09, 22:39
                    Czyli rozumiem, że na bramkach też mogę zapłacić kartą... Czy takie
                    bramki są jakoś specjalnie oznaczone?

Bez problemu zapłacisz kartą ;))
                    Nie wiem co prawda czy są oznaczone ale ja bez problemu płaciłem właśnie kartą ;)
                  • m.c.r Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.08.09, 23:30
                    Nie są (w każdym razie nie były) - każda z bramek przyjmowała karty.
              • m.c.r Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.08.09, 16:40
                Nie jest (w każdym razie nie było) wcale 20% drożej, jeśli już, to raczej
                wynikało z zaokrągleń.
                A zastanawiałeś/łaś się nad tym, co zrobisz z ichniejszą - egzotyczną - walutą,
                która pozostanie Ci po wymianie i opłaceniu bramek?
                Zabierzesz do domu na pamiątkę?
                • Gość: max Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.mmj.pl 01.08.09, 17:38
                  m.c.r napisał:
                  A zastanawiałeś/łaś się nad tym, co zrobisz z ichniejszą - egzotyczną - walutą,
                  która pozostanie Ci po wymianie i opłaceniu bramek?
                  Zabierzesz do domu na pamiątkę?

Wyobraź sobie drogi forumowy Guru że zastanawiałem, otóż stanę jak człowiek i
                  zjem np. normalny obiad lub inny posiłek, poza tym nie wiem jak Ty drogi m.c.r
                  ale ja potrafię liczyć i wiem ile wymienić by nie zostało jak już. To akurat proste.

A co do pamiątek które kpiąco mi wypominasz .....
                  Ja przynajmniej wiem że w Austrii należy na wjeździe kupić winietę i nie zbierać
                  pamiątek za 120 EUR.
                  Ale to tak w drodze by przypomnieć Ci, że nawet Ty możesz czasem czegoś nie
                  wiedzieć :D

• m.c.r Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.08.09, 23:28
                    Cóż, jakbyś niezbyt dokładnie przeczytał, to napiszę raz jeszcze - otóż winiety
                    na austriackie autostrady chciałem kupić właśnie w Austrii.
                    Dodam tylko, że osoba je sprawdzająca twierdziła, że należało je kupić przed
                    wjazdem (czyt. w Niemczech).
                    Jeśli masz potrzebę wymiany EUR na egzotyczną walutę, to przecież Twoja sprawa.
                    Ja tylko odpisywałem, że dla mnie nie ma to uzasadnienia.
                    Tamtejsze - przygraniczne - kantory są (były) otwarte nawet późno w nocy, można
                    więc przyjąć, że pracują 24h/doba - wymienisz pieniądze bez problemu.
                    Złośliwości zaś odstaw na bok.
    • trajano Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 01.08.09, 13:36
      A ja mam dwa pytania. O co chodzi z tymi skrótami na zielonej
      karcie. Podobno w Serbii jesli na ZK jest skrót SRC a nie SRB to
      trzeba kupować nowe OC. Drugie to w związku z google maps. Dlaczego
      google wyznacza trasę przez Włochy a viamichelin.pl normalnie (przez
      Słowację, Węgry, Serbię i Macedonię.
      • Gość: max Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.mmj.pl 01.08.09, 13:49
        A to o co zapytał trojano to są 2 najgłupsze pytania jakie widziałem od ho ho ho
        na tym forum.
        Ja rozumiem że forum służy zadawaniu pytań ale .... litości, są jakieś
        granice zdrowego rozsądku !
        • Gość: RaNo Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.pp.com.pl 01.08.09, 22:28
          Dlaczego głupie!

Ja mam napisane SRB z gwiazdeczką, a przy niej, że dotyczy tylko
          Repbliki Czarnogóry i obszaru pod kontrolą Rządu Republiki Serbii...
          Mam nadzieję, że to wystarczy na przejazd północ-południe!?

A co do Google Maps/Earth... mógłbym przysiąc, że jeszcze tydzień
          temu wyznaczało mi normalnie! A dziś faktycznie wyznacza promowo...
          ciekawe!
          • Gość: max Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.mmj.pl 01.08.09, 22:54
            No głupie i to jak nie wiem co !
            Masz wątpliwości że obszar Serbii przez który będziesz jechał jest pod kontrolą
            Rządu Republiki Serbii ;D ;D ;D

Jak czyta na forum że ktoś się zastanawia czy zielona karta mu wystarczy na
            Serbię to wymiękam ;D
            Przecież ona do tego właśnie służy !
            Dla Macedonii również, Czarnogóry również i wszystkich tych krajów które nie są
            w UE !

Zapytaj jeszcze czy Benzyna w SRB jest to to samo co w Polsce i czy czasem
            możesz wlać ją do swojego auta to będzie komplet.
            • trajano Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 03.08.09, 12:13
              Proponuję żebyś zastanowił się zanim kogoś zaczniesz obrażać. A o
              skróty pytam, ponieważ nie tak dawno przeczytałem że ktoś mający ZK
              na któej użyto skrótu SRC musiał wykupić nowe OC bo tamto było
              nieważne. Serbia i Macedonia są dla mnie krajami tranzytowaymi, mam
              gdzieś kto do kogo należy i do czyjej republiki. Po prostu nie chcę
              mieć kłopotów na granicy. A drugie pytnie take nie było głupie, ale
              do tego trzeba odrobiny rozumu żeby najpierw sprawdzić o co chodzi
              co? Z tego co widzę to ty tego za wiele nie masz :P
    • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 05.08.09, 07:05
      Jestem ciekawy jak długo czeka się na granicach UE z Serbią i
      Macedonią. O jakiej porze najlepiej zjawić sie na granicy?

Jeszcze 1,5 tygodnia:)
      • Gość: max Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.mmj.pl 10.08.09, 20:34
        100000 raz w1 ostatnim tygodniu zadane pytanie.
        Choćby w tym temacie
        forum.gazeta.pl/forum/w,203,97511000,97762840,Re_podroz_Polska_Grecja.html
        ILE RAZY MOŻNA PYTAĆ O TO SAMO !! LUDZIE ZASTANÓWCIE SIĘ
        odrobinę wysiłku sobie człowieku zadaj i przejrzyj forum !
        • blackened_1 Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 10.08.09, 20:55
          mnie to tez śmieszy i wkurza
          ale cóż, niektórzy są tacy że nic im sie nie chce i chcą mieć podane na tacy.
        • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 10.08.09, 21:12
          > 100000 raz w1 ostatnim tygodniu zadane pytanie.
          > Choćby w tym temacie
          >
          forum.gazeta.pl/forum/w,203,97511000,97762840,Re_podroz_Polska_Grecja
          .html
          > ILE RAZY MOŻNA PYTAĆ O TO SAMO !! LUDZIE ZASTANÓWCIE SIĘ
          > odrobinę wysiłku sobie człowieku zadaj i przejrzyj forum !

Dziękuję za link:) Przeglądałem wcześniej.
          Skąd ta frustracja?:) Ja założyłem ten wątek i ja mam prawo w nim
          pytać o wszystko:) Nie jestem „co chwilowym” obserwatorem tego
          forum, bo w przeciwieństwie do niektórych pracuję i mam masę zajęć
          poza pracą. Pytanie nie zadaję dla zabicia czasu tylko w konkretnym
          celu i gdybyś zadał sobie MAX minimum wysiłku i przeczytałbyś ten
          wątek od początku, wiedziałbyś dlaczego:)))
      • Gość: L Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: 91.192.144.* 10.08.09, 20:37
        Serbsko- macedonska to nic-zero korkow.Natomiast Wegiersko-serbska w
        1 strone 2 godziny a w powrotna 4 i pol
        • kalinihtaa Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 11.08.09, 11:42
          przekraczałem granice węgiersko serbską w Szegedzie 20 lipca nad ranem i było na
          bieżąco, natomiast powrót 7 sierpień to 2,5 godziny stania od 10 wieczorem.
          Kolejka jest głównie dziełem turkmenów.
          • Gość: Petek Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 11:52
            Ja w ten piątek czekałem 7 godzin na tej granicy - w nocy!!!
            • warszawiaczek.pl Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. 11.08.09, 13:50
              Dziękuję Wam... to mi juz daje pełny obraz
    • Gość: reni2 wspolna podróż do grecji IP: 195.245.224.* 11.08.09, 12:36
      jedziemy ok 15 sierpnia wracamy ok 30, chetnych do wspolnej podróży
      i dzielenia kosztów paliwka zapraszam do kontaktu. moj priv
      reni2@gazeta.pl. 2 osoby zmieszcza sie troche na wcisk, mamy autko z
      nieduzym bagażnikiem.
    • Gość: AnnaD Re: Do Grecji samochodem. Proszę o podpowiedzi. IP: *.icpnet.pl 13.08.09, 09:10
      Byliśmy tam rok temu pod namiotem w tym samym terminie. Co prawda jechaliśmy bez
      noclegu na miejscu byliśmy rano następnego dnia.Droga przez bratysławę jest
      około 100 km. dłuższa niż nie autostradą ale nie polecam krótszej ze względu na
      ciągłe remonty na tej trasie i ruch wahadłowy.
      Trzeba mieć koniecznie EKUZY. europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego
      dodatkowo należy mieć assistans macedończycy sprawdzaja i koszą strasznie a
      jeszcze do tego nalezy miec dodatkowe ubezpieczenie dla wszystkich członków rodziny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka