artespl 10.07.09, 15:46 a co z komarami i innymi owadami na krecie, istnieją ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GyGulator Re: komary IP: *.mycosmos.gr 10.07.09, 16:01 nic się nie martw, cała Kreta otoczona jest specjalnymi siatkami, od strony nieba również, nawet tureckie myśliwce nie mogą się przedostać :P :) Odpowiedz Link Zgłoś
porco_rosso do GyGulator 10.07.09, 16:10 Gość portalu: GyGulator napisał(a): > nic się nie martw, cała Kreta otoczona jest specjalnymi siatkami, od strony > nieba również, nawet tureckie myśliwce nie mogą się przedostać :P :) Zaśmiecasz wiele postów. Poczucie humoru ważna rzecz, ale ciekawa jestem ile ludzi podobnie jak ja traci czas wchodząc na dany wątek, żeby przeczytać taką "głupostkę". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
artespl Re: komary 10.07.09, 16:10 to super bo już się martwiłem, że moje dzieci zostaną zjedzone żywcem przez te straszne owady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GyGulator Re: komary IP: *.mycosmos.gr 10.07.09, 16:14 ale coś owadobójczego dobrze zabrać, często taki komar z turcji może zrobić podkop i wtedy gryzie ile wlezie :-) ... porco_rosso, znam około 20stu, ale codziennie się mnożymy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: komary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.09, 18:45 byłam wróciłam sa komary kupcie sobie najgorzej w pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
obciachowyturysta Re: komary 10.07.09, 17:04 Jak byłem w Stalis to wieczorami kąsały komary. Nawet biegaliśmy do apteki aby kupić coś na komary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GyGulator Re: komary IP: *.mycosmos.gr 10.07.09, 17:18 niewykrywalne obiekty kąsające, to takie małe muszki, im mniejsza, tym bardziej swędzi ... Afryka blisko ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
obciachowyturysta Re: komary 10.07.09, 17:35 być może - nie ważne co ale gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GyGulator Re: komary IP: *.mycosmos.gr 10.07.09, 17:39 nie ważne kto ... tylko niech ktoś wreszcie podrapie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
venus47 Re: komary 12.07.09, 21:01 Kreta, Korfu, Kos itp. To chyba zależy od okresu wylęgu tych owadów. Niech jakiś "owadogolog" wypowie się w tym temacie. Byłam w 2 połowie czerwca w Acharavi, parę hektarów podmokłego terenu i ani jednego komara. W bagnistym terenie pływało baaaaaardzo wiele żółwi. Może zaczną kąsać teraz !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: komary 12.07.09, 21:15 Ja byłam dwukrotnie na Krecie i: - we wrześniu'2000 w Rethymnonie: nie było; - w drugiej połowie lipca'2001 w Limenas Chersonissos było ich od licha i były bardzo uciążliwe. Nie wiem dlaczego tam ich tyle było: może dlatego, że cały nasz teren to był spory ogród z niewielkimi bungalowami? W recepcji można było wypożyczyć nieodpłatnie takie niewielkie urządzenia, do których dokupowało się (tanie) tabletki - na jakiej zasadzie to działało nie mam pojęcia, ale rzeczywiście było skuteczne. Z bardzo dokuczliwymi komarami spotkałam się jeszcze na Rodos --> Theologos (te chyba były najgorsze) w drugiej połowie lipca 1999: kąsały jak jasna granatowa, po ukąszeniu tworzyły się natychmiast największe bąble jakie kiedykolwiek widziałam ale przedziwne: rano bąble znikały:-) Ufff... Poza tą Rodos'99 i Kretą'2001 jakoś komary mi nie zapadły w pamięci a do różnych zakątków Grecji dość często podążam. Pozdrawiam serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
venus47 Re: komary 12.07.09, 21:54 Droga <bebiak> - całe szczęście, że "przeżyłaś" te inwazje komarów i mimo wszystko ciągle tam wracasz. Problem w tym aby "rozgryźć" porę wylęgu komarów i dostosować do niej termin swojego urlopu. Może w końcu jakiś naukowiec zabierze głos w tym temacie!! Odpowiedz Link Zgłoś
obciachowyturysta Re: komary 13.07.09, 08:06 Widzisz ja byłem w pobliżu Chersonissos w Stalis. Może tam po prostu jest ich jakaś wylęgarnia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
artespl Re: komary 14.07.09, 08:34 To co możemy założyć, że we wrześniu będziemy bezpieczni ??? Odpowiedz Link Zgłoś
molar Re: komary 16.07.09, 14:25 Załatw sobie coś takiego www.2future.pl/Produkt/380/opaska_przeciw_komarom i nic się do Ciebie nie zbliży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magimoc32 Re: komary IP: 217.153.149.* 16.07.09, 14:31 Ja byłam w Plakias na południu Krety we wrześniu i komarów w ogóle nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: komary IP: 212.106.21.* 16.07.09, 15:03 Na komary polecam Raid Night & Day, na 10 dni, wkładasz do kontaktu i w pokoju zero owadów , nawet przy zapalonym świetle i otwartym balkonie. Sprawdzone na Krecie w zeszłym roku, też we wrześniu. Życzę udanego urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
artespl Re: komary 17.07.09, 08:21 Raid Night & Day,ale czy to bezpieczne dla rocznego malucha ??? i jeszcze jedno - może i jest to dobre rozwiązanie w pokoju ale jak wyjdziesz na dwór to co ??? ja wiem napiszecie, że są też kremy do smarowania, ale mi bardziej chodzi o to czy jest (komarów) dużo we wrześniu na krecie ??? Odpowiedz Link Zgłoś