Dodaj do ulubionych

Wypozyczenie auta-kaucja

IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.07.09, 22:44

Zamierzam pierwszy raz wypozyczyc auto bedac na Korfu, stad mam kilka pytan. Czy przy wypozyczeniu auta konieczna jest wplata depozytu ? Co obejmuje ubezpieczenie - czy w razie wypadku/stluczki ponosze koszty?
Jak liczony jest okres wypozyczenia - dobowo np. wypozyczam we wtorek o 10tej, zwracam w czwartek o 10tej ? Na jakim poziomie niezbedna jest znajomosc angielskiego przy wypozyczeniu pojazdu ?

Bede wdzieczny za rozwianie moich watpliwosci, szczegolne odnosnie dwoch pierwszych pytan.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: zbigniew Re: Wypozyczenie auta-kaucja IP: *.ip.netia.com.pl 20.07.09, 23:03
      1. jeszcze nigdy nie płaciłem depozytu - wypożyczam zawsze w małych lokalnych
      2. z ubezpieczeniem to zależy od opcji - możesz wziąć pełne - ale będzie drożej
      - przy tańszym masz udział własny, brak ubezpieczenia opon czy szyb
      3. z terminem różnie to bywa - ostatnio wziąłem na 3 dni w środę o 9.00, a oddać
      musiałem dopiero w sobotę - ale z reguły chcą ostatniego dnia wieczorem
      4. podstawowa znajomość wystarcza
      • killgrill Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 05:41
        Zajomosc angielskiego jest przydatna dla zrozumienia warunkow
        ubezpieczenia. Z wiadomych wzgledow czesto podawana jest nizsza cena
        wypozyczenia z opcja np. udzialu wlasnego (do 800-1000E) w
        ubezpieczniu- choc nie jest to regula, bo sa wypozyczalnie oferujace
        tylko opcje all.
        • b-b1 Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 09:09
          Nie płacilismy depozytu.
          Wybraliśmy opcję all(przydała się-w oponie na trasie zrobiły się dwie
          dziury-zmienilismy koło-choc była opcja przyjazdu po nas-szkoda było czasu-nie
          płaciliśmy nic za zniszczoną oponę)
          ...zresztą jadąc drogą obok "urwanych" skał , gdzie albo są zabezpieczenia przed
          spadającymi kamieniami, albo i nie-taka opcja ubezpieczenia jest raczej niezbędna.
          Kiedy oddajemy samochód-zalezy od wypożyczalni. W naszej-albo tego samego dnia
          wieczorem, albo następnego z rańca.
          • Gość: bielawa84 Re: Wypozyczenie auta-kaucja IP: 195.205.44.* 21.07.09, 09:32
            Jaka jest roznica w cenie wypozyczenia pojazdu z ubezpieczeniem z
            wkladem wlasnym a opcja all ?
            • b-b1 Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 09:42
              Przyznam szczerze-nie wiem :-) Nie braliśmy nawet pod uwage opcji z wkladem własnym, szczególnie, że podczas naszego pobytu trochę ziemią telepało, więc jakakolwiek najmniejsza szkoda była bardzo prawdopodobna.
              • Gość: bielawa84 Re: Wypozyczenie auta-kaucja IP: 195.205.44.* 21.07.09, 10:32
                W takim razie jesli moge wiedziec- co wypozyczaliscie i w jakiej
                cenie ?
                • b-b1 Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 10:43
                  Mieliśmy hyundaia accenta z klimą -pierwszy dzień-50e, następne dni(były
                  rozdzielone) z niewielkim rabatem .
                • killgrill Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 11:08
                  Pierwszy hit na googlach w kategorii korfu ren car np.:
                  Matiz: wysoki sezon 43,5E(1
                  dzien), 104,4E (3), 226,4E (7)
                  w tej wypozyczalni akurat jest udzial wlasny w ubezpieczeniu.

• killgrill Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 10:50
              Niestety tez nie pamietam. Ale nie byla to zbyt duza kwota. Poza tym
              wypozyczalnie stosuja rozne "techniki" wiec warto sie zainteresowac
              na miejscu. Przy nieznajomosci angielskiego popros kogos o pomoc,
              ew. rezedenta jak uprzejmy.
              Dosc istotnym warunkiem ubezpieczenia opon i podwozia jest
              uzytkownaie auta jedynie ( z inna opcja sie nie spotkalem nawet w
              przypadku wypozyczania samochodu terenowego) na drogach asfaltowych
              • Gość: zbigniew Re: Wypozyczenie auta-kaucja IP: *.ip.netia.com.pl 21.07.09, 13:19
                w zeszłym tygodniu na Zakynthos różnica przy wypożyczeniu pojazdu z udziałem
                własnym a opcją all wynosiła 10 euro za całość
                - ale w greckich wypożyczalniach wszystko zależy od umiejętności negocjowania
                - ponadto w tym roku jest mniejszy ruch turystyczny (kryzys na zachodzie) i ceny
                są bardziej umiarkowane - Atos czy Kia Picanto przy trzech dniach ok 85-90 euro
                - a więc 28-30 za dzień (opcja all)
                • Gość: bielawa Re: Wypozyczenie auta-kaucja IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.07.09, 19:24
                  Dziekuje wszystkim za informacje, wskazowki napewno sie przydadza.

Pozostalo mi ostatnie pytanie - czy wypozyczajac pojazd istnieje koniecznosc
                  pozostawienia okreslonego dokumentu tozsamosci ?
                  • logopeda9 Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 20:10
                    nigdy się z tym nie spotkałam, do podpisania umowy najmu jest potrzebne prawo
                    jazdy,nie zostawiasz dokumentów w biurze, dostajesz auto i umowę najmu i prawie
                    zawsze mapkę oraz cenne info co zwiedzić, gdzie uważać etc.
                    • b-b1 Re: Wypozyczenie auta-kaucja 21.07.09, 22:04
                      logopeda9 napisała:

> nigdy się z tym nie spotkałam, do podpisania umowy najmu jest potrzebne prawo
                      > jazdy,nie zostawiasz dokumentów w biurze, dostajesz auto i umowę najmu i prawie
                      > zawsze mapkę oraz cenne info co zwiedzić, gdzie uważać etc.

Dokładnie tak-mapka obowiązkowa-oraz ostrzeżenie gdzie stoją "chłopaki":-)
                      Mandaty sa wysokie-podczas naszego pobytu złapano trzech wypożyczających -250
                      euro-bez możliwości jakiejkolwiek negocjacji..nie wiem o ile przekroczyli
                      dozwolona prędkośc, ale nie było tam super bryk o wielkiej pojemnosci silnika-
                      więc na pewno nie piratowali:-)
                      • Gość: Gość Re: Wypozyczenie auta-kaucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 09:15
                        A w jaki sposób się płaci w wypożyczalniach ? Czy wymagana jest wypukła karta
                        kredytowa ? Czy wystarczy gotówka ? Czy może być płaska karta debetowa np.
                        Maestro lub Visa Electron ? Czy płaci się przed czy po zwrocie auta ? Czy
                        wypożyczając auto muszą być dni w kupie, czy można także poprosić np. o 3 dni
                        rozdzielone innymi dniami ?
                        • b-b1 Re: Wypozyczenie auta-kaucja 22.07.09, 11:56
                          Płaciliśmy gotówką przed wypożyczeniem samochodu, dni rozdzielaliśmy-nie
                          mieliśmy w 'kupie'- nie było problemów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka