03.05.11, 20:25
Spacer po Niemczu pokazał, że niestety jest to miejscowość, w której dominuje mentalność i horyzonty na pozimie przedstawicieli handlowych. W święto narodowe i zero (!) domów których właściciele wywiesili flagi narodowe. Na typowym bydgoskim bieda blokowisku ludzie ptrafią na swoich balkonach je wywiesić a tu sami niemczanie-ziemianie i "elyta" , której nic nie obchodzi i ktora z niczym się nie utożsamia.
Przepraszam za emocjonalny ton, ale szlag mnie trafia....
Obserwuj wątek
    • glazia Re: 3 maja 03.05.11, 21:15
      a na mojej ulicy w Osielsku 16 domów - 15 flag w tym roku:) Jeszcze kilka lat temu może była połowa. i tak jest na każde święto. Jestem z nas dumna. Pozdrawiam.
    • niemcz44 Re: 3 maja 03.05.11, 23:43
      bolek piszesz nieprawdę /zero domów.../, zarówno na moim domu jak i na domach moich sąsiadów wywieszone były flagi już 30.04.11. i wiszą jeszcze obecnie. Nie można tak bezpodstawnie uogólniać.
    • hassleader Re: 3 maja 05.05.11, 03:20
      1-go maja - święto pracy - wywieszają flagi robotnicy, którzy jeszcze pamiętają, dlaczego je wywieszają i nie wiedzą, dlaczego jeszcze pracują.
      2-go maja - wywieszają ci, u których robotnicy pracują, wiedzą po co, nie pamiętają 1-go maja
      3-go maja ci powyżsi zdejmują flagi, a wywieszają ci którzy pamiętają, że nie pamiętają, po co je wywieszają, i ci, którzy nie pracują, i nie pamiętają, dlaczego nie pracują, a także ci, którzy chcieli zapewnić pracę innym, ale też im się nie udalo, bo zabory i jakaś konstytucja druga w Europie, zmiany ustrojowe i takie tam, a w ogole winni są: pis i po i sld i zchn i pc i aws i psl i WHO i USA i ZSRR i wiele innych zboczonych organizacji.
      • oren12 Re: 3 maja 05.05.11, 09:42
        Temat jak najbardziej poważny, ale wywołał mój śmiech twój wywód, musiałeś się napracowac, by go stworzyc i pewnie dużo w nim racji :))
      • fazer5 Re: 3 maja 05.05.11, 10:38
        z tego co pamiętam to Konstytucja 3 maja była jednak pierwszą konstytucją w Europie.
        • red.traktor Re: 3 maja 10.05.11, 14:45
          Dobrze pamiętasz - druga na świecie - po amerykańskiej, a pierwsza w Europie - przed francuską... Ale wywód sympatyczny - nie chodziło w nim pewnie o strone merytoryczną, więc nie ma co się czepiać...
    • pokazhontaz Re: 3 maja 05.05.11, 16:25
      bolekxlolek napisał:

> W święto narodowe
      > i zero (!) domów których właściciele wywiesili flagi narodowe.

Szkoła, kościół i sołtysowa na pewno flagę miała.
    • gandalf.czarny Re: 3 maja 06.05.11, 21:59
      do bolkaxlolka:

Patriotyzm, historyczna pamięć, stosunek do naszego kraju itp. nie mają nic wspólnego z wywieszaniem flag lub ich niewywieszaniem. Pomyliłeś te pojęcia z demonstrowaniem (niekiedy tylko i wyłącznie na pokaz) swoich uczuć, poglądów.
      A zgłaszanie pretensji do współmieszkańców jest po prostu śmieszne.
      Każdy ma prawo przeżywać różne święta tak jak chce. I to w żaden sposób nie świadczy, że jest lepszym czy gorszym patriotą. Ani, że jest lepszym czy gorszym mieszkańcem naszej gminy.
      Jeżeli leczysz kompleksy, bo nie należysz to tzw. "elyty" to ja niestety nie pomogę, bo też nie należę.
      A Twoje odkrywcze stwierdzenia dot. "elyty", której nic nie obchodzi i która z niczym się nie utożsamia świadczą, że chyba jesteś jasnowidzem skoro tyle wiesz o innych. Współczuję.
      • red.traktor Re: 3 maja 10.05.11, 14:59
        Zgadzam się z Tobą, że wieszanie flagi o niczym nie świadczy, zwłaszcza, że ostatnio w Polsce wymachują nią ludzie, którzy chcą osiągnąć takie, czy inne polityczne cele, a to z patriotyzmem nie ma nic wspólnego.
        Ale żeby zaraz z tego powodu z zębami do szyi???
        Przyznaję bez bicia - też flagi żadnej nie powiesiłem - mea culpa. Po przeczytaniu jednakże "bolkowoxlolkowego" posta żyły mi na skroniach nie nabrzmiały, ani ciśnienie mi nie skoczyło, bo jedni widzą to tak, a drudzy inaczej...
        Oszczędzaj więc nerwy, Gandalfie, bo Ci broda przedwcześnie posiwieje... :-)))

• amicale1 Re: 3 maja 12.05.11, 10:44
        gandalf.czarny napisał:

> do bolkaxlolka:
        >
        > Patriotyzm, historyczna pamięć, stosunek do naszego kraju itp. nie mają nic wsp
        > ólnego z wywieszaniem flag lub ich niewywieszaniem. Pomyliłeś te pojęcia z demo
        > nstrowaniem (niekiedy tylko i wyłącznie na pokaz) swoich uczuć, poglądów.
        > A zgłaszanie pretensji do współmieszkańców jest po prostu śmieszne.
        > Każdy ma prawo przeżywać różne święta tak jak chce. I to w żaden sposób nie świ
        > adczy, że jest lepszym czy gorszym patriotą. Ani, że jest lepszym czy gorszym m
        > ieszkańcem naszej gminy.
        > Jeżeli leczysz kompleksy, bo nie należysz to tzw. "elyty" to ja niestety nie po
        > mogę, bo też nie należę.
        > A Twoje odkrywcze stwierdzenia dot. "elyty", której nic nie obchodzi i która z
        > niczym się nie utożsamia świadczą, że chyba jesteś jasnowidzem skoro tyle wiesz
        > o innych. Współczuję.
        Popieram prawie w całości, poza jednym... nie współczuję, bo to "bolkaxlolka" problem a tym samym zmartwienie. Pozdrawiam.
    • osielsko_skinhead Re: 3 maja 12.05.11, 10:48
      W Osielsku flagi narodowe, 3 maja zawisły!
      • megaloman1978 Re: 3 maja 13.05.11, 11:16
        Kto się ośmiela mówić mi, co ja mam zawiesić na swoim domu? Muszę świętować ? A ja nie chcę! Niech każdy się zajmie swoim podwórkiem i nie poucza innych o ich powinnościach. Będę wieszał na swoim domu co chcę i kiedy chcę.
    • megaloman1978 Re: 3 maja 13.05.11, 11:36
      bolekxlolek napisał:
      "Spacer po Niemczu pokazał, że niestety jest to miejscowość, w której dominuje
      mentalność i horyzonty na pozimie przedstawicieli handlowych."
      [b]Kto daje prawo temu forumowiczowi do uwłaczania przedstawicielom handlowym ? Moja odpowiedź brzmi: Sam sobie prawo daje, bo się podpisywać nie musi.
      Siedząc w swoim oflagowanym domu, pomyśl sobie bolekxlolku, że mentalność i tzw horyzonty nie wiążą się z wykonywanym zawodem, ale z zupełnie innymi rzeczami. Pisząc takie rzeczy na forum pokazuje się niestety mentalność i horyzonty na poziomie...... i tu niech każdy sobie wklei, co mu się tam podoba, bo "wyrażać" to ja się nie lubię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka