Dodaj do ulubionych

Madryt, Toledo, lotnisko Barajas

IP: unknown 28.12.10, 12:30
Witam wszystkich!

W połowie stycznia wybieram się na Kanary przez Madryt. W związku z tym mam 3 pytania:

1) Do zagospodarowania mamy 2 popołudnia (lądowanie w Madrycie koło 13-tej, wylot następnego dnia po 6-tej). Jak myślicie, czy jest sens po dojechaniu do hotelu w Madrycie zostawić bagaż i śmignąć popołudniowym busem do Toledo (zdjęcia zrobiły na mnie wielkie wrażenie), czy lepiej poświęcić ten czas na zwiedzanie Madrytu? Hotel mamy przy Puerta del Sol. Toledo niby nie jest daleko, ale może organizacyjnie (dojazd do hotelu, popołudniowy bus do Toledo i powrót wieczorem do Madrytu) nie ma to sensu? W Madrycie będziemy na tygodniu (środa, czwartek).

2) Widziałem, że jest nocny bus na lotnisko (wyloty mamy parę minut po 6-tej, Ryanair), tyle że kosztuje 9,9 EUR (www.madshuttle.com/night.html) = 20 EUR za 2 os... Zdaje się, że lepiej skorzystać z taxi? Czy będzie kosztowało podobnie (nie wiem, jak ceny za przejazd w nocy)? Zresztą jeden bus wydaje się być za wcześnie, drugi trochę za późno, czyli i tak pewnie zostaniemy przy taxi... ;-) A może są inne tańsze busy, o których nie wiem? :-)

3) Przeglądając to forum wyczytałem, w którymś poście, że na jednym z terminali lotniska w Madrycie bagaż rejestrowany nadaje się w specyficzny sposób tzn. podobnie, jak w bagażu podręcznym nie może być płynów pow. 100ml... Czy to prawda, czy jakaś bzdura?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • skara Re: Madryt, Toledo, lotnisko Barajas 28.12.10, 13:05
      Moim zdaniem do Toledo nie ma sensu jechać bo to kawałek drogi. Zanim weźmiecie bagaże, dojedziecie do hotelu i z powrotem na stację to zrobi się późne popołudnie. Autobus do Toledo jedzie ponad godzinę więc jak dojedziecie będzie ciemno. A w Madrycie jest co zwiedzać i na pewno będziecie zadowoleni.

Co do taksówek to w nocy wyjdzie Wam więcej niż 20 euro. W Hiszpanii nie płaci się za kilometry, ale za czas przejazdu i ceny są dużo wyższe niż w Polsce.

Co do nadawanie bagażu rejestrowanego z ograniczeniami to sądzę, że to jakaś bzdura. Tak na logikę, nie mogą obowiązywać różne przepisy w zależności od nr terminalu. O to możecie być spokojni.
    • jot.be Re: Madryt, Toledo, lotnisko Barajas 28.12.10, 13:21
      Gość portalu: mario napisał(a):

> Witam wszystkich!
      >
      > W połowie stycznia wybieram się na Kanary przez Madryt. W związku z tym mam 3 p
      > ytania:
      >
      > 1) Do zagospodarowania mamy 2 popołudnia (lądowanie w Madrycie koło 13-tej, wyl
      > ot następnego dnia po 6-tej). Jak myślicie, czy jest sens po dojechaniu do hote
      > lu w Madrycie zostawić bagaż i śmignąć popołudniowym busem do Toledo

Nie ma sensu. Startując z Barajas to jest spora wyprawa.
      Zanim dojedziecie do Toledo - będzie zupełnie ciemno.
      Pozdr

• Gość: e-tam @mario IP: *.Red-79-146-225.dynamicIP.rima-tde.net 29.12.10, 10:21
      OSTROŻNIE! Planować możesz wszystko, samo życie skoryguje wszystko...

Jesteśmy w Hiszpanii od 19.12.2010 r.
      Do dziś (29.12.2010 r.) nie otrzymaliśmy naszej drugiej walizki < więcej
      Planowy wylot z Malagi > Paryż > Warszawa mamy 09.01.211r. jak będzie zobaczymy...???

Nasza mini 3 dniowa wycieczka trasa < zerknij, oddal będzie więcej
      Auto wypożyczyliśmy w punkcie (A) na mapie zwrot punkt (E).
      Wczoraj w drodze powrotnej zajechaliśmy na lotnisko w Maladze punkt (D) z nadzieją że osobiście na miejscu coś załatwimy z naszą 2-gą walizką.
      Odpowiedż była krótka nasza walizka wciąż leży gdzieś na lotnisku w Paryżu.

Pozdrawiamy,
      P.S.
      Na lotnisku w Warszawie (bagaż podręczny) wszystko co jest powyżej 100 ml
      zostawisz w koszu przy odprawie, pasta do zębów, dezodorant itp
      Wszystko powyżej 100ml pakujemy do bagażu zasadniczego i po problemie.
      • Gość: e-tam Re: @mario IP: *.red-80-26-233.adsl.dynamic.ccgg.telefonica.net 05.01.11, 13:47
        Ośmielamy się donieść że dziś (05.01.2011r.) kurier przywiózł nam drugą walizkę.

Wszystkie nasze plany załamały się. Nigdy więcej nie polecimy samolotem tak jak od wielu lat nie korzystamy z wyjazdów autokarowych.
        W najbliższą niedzielę wracamy do domu. Jak będzie zobaczymy...

Pozdrawiamy,
        • Gość: Zupa Re: @mario IP: *.Red-83-33-228.dynamicIP.rima-tde.net 05.01.11, 17:35
          "Nigdy więcej nie polecimy samolotem tak jak od wielu lat nie korzystamy z wyjazdów autokarowych."

Mi kiedyś w drodze na wakacje, podczas obiadu gdzieś w okolicach Leon spuszczono paliwo z baku samochodu zaparkowanego na knajpianym parkingu.
          Więc samochodem jechać to też nigdy nie wiadomo.
          Autostop pozostaje, albo motolotnia :)
          Szczęśliwej (reszty) podróży.
    • Gość: e-tam Do > @mario IP: *.Red-79-146-225.dynamicIP.rima-tde.net 29.12.10, 12:51
      Najnowsze info o bałaganie w Paryżu < zerknij

Pozdrawiamy,
      • skara do e-tam 29.12.10, 17:12
        e-tam, nie wiem po co umieszczasz kolejną wiadomość w tym wątku. Mario leci w połowie stycznia i do tego czasu wszystko może się wydarzyć. Plan przecież musi mieć bo jest duża szansa, że doleci na czas i opóźnień nie będzie. A jak będą to i tak wszystko będzie życie modyfikować.
    • Gość: mario Re: Madryt, Toledo, lotnisko Barajas IP: 87.246.235.* 13.01.11, 23:35
      Dzięki za pomoc. W międzyczasie trafiłem na info o nocnych autobusach na lotnisko, także zamieszczam link:
      www.emtmadrid.es/lineaAeropuerto/horarios.html
      :)

Pozdrawiam!
    • milosh247 Re: Madryt, Toledo, lotnisko Barajas 14.01.11, 11:57
      Ja bym na Twoim miejscu raczej odpuścił sobie Toledo skoro masz tak niewiele czasu. Twój hotel w Madrycie jest przy Puerta del Sol - to dobre miejsce żeby zobaczyć kawałek Madrytu - myślę że to jest najfajniejsza opcja w tej sytuacji.

Jeśli chodzi o busie na lotnisko, czemu po prostu nie spróbujesz pojechać metrem?
      • Gość: mario Re: Madryt, Toledo, lotnisko Barajas IP: 87.246.235.* 16.01.11, 13:09
        @milosh247
        ponieważ wylot mamy o 6:15... :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka