Dodaj do ulubionych

Podróż samochodem - odcinek Mulhouse - Valencia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 08:45
Witam,

jakieś zalecenia co do pokonania tego odcinka? :)

wstępnie planuje jechać autostradami. Z informacji jakie znalazłem to taki przejazd nawet sporo kosztuję więc może jednak warto coś ominąć?

proszę o opinię kierowców z doświadczeniem na tej trasie :)

co warto, czego nie warto

pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: e-tam Re: Podróż samochodem - odcinek Mulhouse - Valenc IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 10:33
      vader napisał(a):
      ...jakieś zalecenia co do pokonania tego odcinka?
      ...proszę o opinię kierowców z doświadczeniem na tej trasie

Trasa 1 Muhouse-Valencia < wejdż i sprawdż

Trasa 2 Mulhouse-Valencia < wejdż i sprawdż

Trasa 3 Mulhouse-Valencia < mniej opłat za autostadę
      ...ale=106km dalej+opłata za wiadukt Millau

Pozdrawiam,
      Mulhause nasza trasa.
      Jak będziesz cierpliwy, dociekliwy i ciekawski znajdziesz więcej INFO.
      Dodatkowe pytania tylko na e-mail.
      • pl.sandra5 Re: Podróż samochodem - odcinek Mulhouse - Valenc 17.03.11, 10:50
        Witam

Uzupełnieniem do trasy południowej:
        Witam

Pisałem nie dawno na inny forum więc tutaj zacytuję:

"... koszt przejazdu z Mulhouse do granicy Hiszpańskiej można zmniejszyć o połowę jadąc darmową autostradą A75 CLERMONT-FERRAND - MONTPELLIER - równoległa do A7

Polecam ze względu na ładne widoczki - naturalnie po zjeździe z autostrady.

Za darmo i całkiem przyzwoicie szybko po Hiszpanii można się poruszać drogami ekspresowymi - oznaczenie - A-xx (Autovía), ale tylko do numeru A-70 lub A-91 (dokładnie nie pamiętam ale łatwo to sprawdzić) oraz drogami krajowymi - N-xxx, przy czym po N mogą być cyfry rzymskie lub arabskie (N-IV, N-375)..."

Pozdrawiam
        • pl.sandra5 Re: Podróż samochodem - odcinek Mulhouse - Valenc 17.03.11, 10:54
          Policzyłem koszt przejazdu przez Francję i trasa Mulhouse - Perpignan - wyszła 81 - 90 Euro w jedna stronę jadąc A7 i A6/A36 więc sama Francja autostradami wychodzi ponad 160 Euro bez paliwa i innych przyjemności.

Pozdrawiam
          • Gość: vader Re: Podróż samochodem - odcinek Mulhouse - Valenc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 11:42
            Na stronie viamichelin wyznaczyłem sobie trasę.

Ogólnie wyszło coś takiego:

FRANCJA

Fontaine-Larivière:Punkt poboru opłat: 2.80 EUR
            Beynost:Punkt poboru opłat: 25.00 EUR
            Montpellier 1:Punkt poboru opłat: 23.40 EUR
            Le Perthus:Punkt poboru opłat: 15.80 EUR

HISZPANIA

Parets:Punkt poboru opłat: 12.05 EUR
            Martorell:Punkt poboru opłat: 3.55 EUR
            El Vendrell:Punkt poboru opłat: 2.75 EUR
            Tarragona:Punkt poboru opłat: 2.55 EUR
            Sagunto:Punkt poboru opłat: 21.70 EUR

Łącznie wyjdzie jakieś 1000zł.

W sumie na 4 osoby to po 250 w 2 strony więc nie wiem czy warto kombinować i coś omijać.

Tylko też nie wiem na ile to jest prawdziwe.
            Jest w stanie ktoś to potwierdzić?

Jak macie jeszcze jakieś rady to proszę pisać :)

pozdrawiam

• Gość: e-tam Re: Podróż samochodem - odcinek Mulhouse - Valenc IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 12:40
              vader napisał(a):
              ...nie wiem czy warto kombinować i coś omijać.

Nie warto, dlatego pojechałem tak PL > E

...Tylko też nie wiem na ile to jest prawdziwe.
              Jest w stanie ktoś to potwierdzić?
              ...

Zerknij do mojego postu > 17.03.11, 10:33
              znajdziesz moje opłaty+podpięte linki: płatne odcinki autostrad=mapa+tabela w pdf

Pozdrawiam,
              P.S.
              @plsandra5
              Pisałem nie dawno na inny forum więc tutaj zacytuję:
              "... koszt przejazdu z Mulhouse do granicy Hiszpańskiej
              można zmniejszyć o połowę < dokładnie ~10-15euro!!!
              jadąc darmową autostradą A75
              CLERMONT-FERRAND - MONTPELLIER - równoległa do A7
              < tędy jest ponad 100km
              dalej=koszt paliwa oraz opłata za przejazd wiaduktem Millau
              • pl.sandra5 Re: Podróż samochodem - odcinek Mulhouse - Valenc 17.03.11, 16:21
                Ja zaoszczędzam prawie 40 euro w jedna stronę a dodatkowe 100 km kosztuje mnie góra 9 euro. Chyba, że się spieszę to jadę cały czas autostradą.

Zresztą nie ważne - każdy jeździ jak chce - natomiast, pozwolę sobie zasugerować zakup dobrej mapy Francji jeśli chce się jechać poza autostradami - najlepiej już po przekroczeniu granicy francusko - niemieckiej. Zarówno GPS jak i mapy internetowe nie do końca oddają stan dróg i optymalne trasy.

Pozdrawiam i życzę słonecznego wypoczynku.
                • Gość: e-tam Tylko do > pl.sandra5 IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.11, 22:36
                  pl.sandra5 napisał:

...pozwolę sobie zasugerować zakup dobrej mapy Francji jeśli chce się jechać poza autostradami - najlepiej już po przekroczeniu granicy francusko - niemieckiej. Zarówno GPS jak i mapy internetowe nie do końca oddają stan dróg i optymalne trasy.

Najlepsza mapa papierowa nawet "ozłocona" to już mnie nie zachwyci.
                  To było dobre w minionych latach.
                  Jestem szczęśliwy że jest dostęp do GPS.
                  To właśnie GPS umożliwia wybór=opcje jazdy autostradami płatnymi
                  lub ich omijanie oraz szukanie: aptek, stacji paliwowych, marketów itp

Natomiast narzędzie jakie dostarcza Google Maps to po prostu bajka.
                  Włączając komputer mogę podejrzeć prawie każdą autostradę, miejsce itp
                  Przykład 1 autostrada < obraz, obracaj oddal/przybliż
                  Przykład 2 Łuk Triumfalny+Champs-Elysees < obraz, obracaj oddal/przybliż

Pozdrawiam,
                  Zerknij na mój wpis 17.03.11, 10:33
                  Mulhause nasza trasa. < kliknij, bez GPS ta wyprawa byłaby niemożliwa.

• bah77 Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja. 18.03.11, 09:12
              > Tylko też nie wiem na ile to jest prawdziwe.

Jest to bardzo zbliżone do aktualności, bo to najlepszy portal drogowy, szczególnie w odniesieniu do krajów Zach. Europy.
              Atlasy samochodowe Michelin'a są też najlepszymi papierowymi mapami drogowymi Europy. :)

> Łącznie wyjdzie jakieś 1000zł.

ViaMi liczy też sam kwoty łączne:
              www.viamichelin.pl/web/Trasy

Pozdrawiam

bah77
              • Gość: Bogdan1 Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 21:03
                Jeśli masz czas, to proponuję jazdę w następujący sposób:
                Mulhouse-Montbeliard autostradą, koszt ok. 3 EUR (odcinek Belfort-Montbeliard bezpłatny);
                Montbeliard-Lyon droga krajowa;
                obwodnica Lyon (darmowa), dalej płatną autostradą do Valence, albo jeszcze dalej do Narbonne, jeśli jazda wypadnie w dzień. Nie polecam drogi krajowej ze względu na koszmarne korki w szczycie sezonu urlopowego;
                Narbonne- La Jonquera (ES) śmiało droga krajową. Po hiszpańskiej strony można zrobić zakupy (alkohol, wino, paliwo);
                La Jonquera-Girona Nord droga krajowa;
                Girona Nord-Barcelona autostrada płatna;
                obwodnica Barcelony-Tarragona autostrada częściowo płatna;
                Tarragona-Valencia droga krajowa (trasa szybkiego ruchu) bezpłatne.
                W ten sposób zaoszczędzisz sporo pieniędzy.
                Oczywiście, jeśli zależy Tobie na szybkim pokonaniu trasy to autostrady. Decydując się na jazdę drogami krajowymi to z GPS-em. Korzystając z mapy możesz zjechać z trasy.
                Czas przejazdu proponowaną trasą:
                Mulhouse-La Jonquera 11-12 godz.
                La Jonquera-Valencia7-8 godz. Obie trasy w porze dziennej.
                Nie radzę przekraczać dozwolonych prędkości, mandaty kosztują. Po prostu trzeba dostosować do jazdy innych użytkowników.
                Szerokiej drogi! Poradzisz sobie, drogi bardzo dobrze oznaczone.
                • Gość: Piter Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.army.mil.pl 26.04.15, 09:31
                  Przygotowując się do wyjazdu do Andaluzji, pozwolę sobie odgrzebać tego "trupa", bo Bogdan w ostatnim poście napisał, że droga Tarragona - Walencja bezpłatnie drogą krajową, szybkiego ruchu. Patrząc na STREET VIEW faktycznie częściowo jedzie się Autovią A7, ale potem powiedzmy od Calafaty(u) wchodzi w drogę bodaj N340 i prowadzi aż do okolic miejscowości Torreblanca, gdzie wchodzi w CV 13 następnie poprzez CV 10 (dwupasmowa) znowu wchodzi w A7. Chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy i zapytać czy faktycznie tak jak napisał Bogdan, jest to trasa szybkiego ruchu, czy ja patrząc na "googielka" źle spoglądam? Zwyczajnie szukam alternatywy do AP7 na tym akurat odcinku. Z góry dzięki za pomoc.
                  • Gość: gg Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.Red-81-32-155.dynamicIP.rima-tde.net 27.04.15, 00:33
                    powiem tylko tyle, NIE WARTO
                    NA DROGACH jednojezdniowych, szczególnie równoległych do autostrad, jest ograniczenie do 80km/h. bardzo często stoją ukryte suszarki w samochodach stojących na poboczu.
                    te stacjonarne są oznaczane 2km przed, WIELKIM NIEBIESKIM OGŁOSZENIEM. ALE przenośne już nie.
                    nie mając bazy nie polecam przejażdżki takimi drogami bo wycieczka może wyjść drożej niż opłata za autostradę. Ostatnimi czasy hiszpańska policja wzięła się za kierowców jeżdżących szybciej...wiadomo kryzys i szukają pieniędzy...w związku z tym zakupili kilkanaście helikopterów które filmują nas z góry!!!!
                    Obcokrajowcy nie mający rezydencji w Hiszpanii MUSZĄ!!!! ZAPŁacić mandat na miejscu
                    GOTÓWKĄ! DLATEGO radzę się dobrze zastanowić czy gra jest warta świeczki.
                    cały odcinek od Barcelony do Murci kosztował cię będzie 36,55E, gdzie najtańszy mandat to 100e!!
                    zjedziesz z płatnej w Walencji, zjazd SILLA-rozjazd AP7/A7 (TY kierujesz się na A7 na ALBACETE) i aż do Malagi masz za darmo, a praktycznie po Gibraltar, też.
                    www.autopistas.com/sites/default/files/Coorporativa/15-001_acesa_ap7yap2_web15_2.pdf--------------------------------------
                    maps.google.es/maps?q=Silla&hl=pl&ll=39.356998,-0.440483&spn=0.111626,0.154324&sll=36.344997,-5.229321&sspn=0.116282,0.154324&oq=siolla&hnear=Silla,+Valencia,+Valencian+Community&t=m&layer=c&cbll=39.365027,-0.450793&panoid=w7X6ZN9c2E9pLr9tVBSHwA&cbp=12,149.88,,0,11.27&z=13-------------------------
                    maps.google.es/maps?q=Silla&hl=pl&ll=39.354542,-0.436363&spn=0.01402,0.01929&sll=36.344997,-5.229321&sspn=0.116282,0.154324&oq=siolla&hnear=Silla,+Valencia,+Valencian+Community&t=m&z=16&layer=c&cbll=39.35448,-0.436297&panoid=mCG6ZTtbnpdhtIoqtxJxKQ&cbp=12,145.56,,0,13.82
                  • Gość: Piter Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.army.mil.pl 27.04.15, 06:38
                    gg, tak po cichu liczyłem, że wywołam Ciebie do dyskusji, czytając inne Twoje cenne wypowiedzi, w których pisałeś, że nie warto. Chciałem jedynie odnieść się do słów kolegi Bogdana, który napisał, że od Tarragony biegnie bezpłatna trasa szybkiego ruchu aż po Walencję. Dzięki
                    • Gość: gg Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.Red-80-39-203.dynamicIP.rima-tde.net 27.04.15, 09:56
                      żeby nie być gołosłownym...
                      helikoptery. widzą nawet jak piszesz smsa.
                      www.dgt.es/es/la-dgt/quienes-somos/estructura-organica/patrullas-de-helicopteros/..........................
                      radary A7
                      www.dgt.es/es/el-trafico/control-de-velocidad/valencia/................................
                      informacje na FB o radarach ukrytych w samochodach...
                      www.facebook.com/radaresvalencia...........................
                      • Gość: gg Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.Red-80-39-203.dynamicIP.rima-tde.net 27.04.15, 09:59
                        poprawka bo linki coś źle się wkleiły.

żeby nie być gołosłownym...
                        helikoptery. widzą nawet jak piszesz smsa.
                        www.dgt.es/es/la-dgt/quienes-somos/estructura-organica/patrullas-de-helicopteros/
                        radary A7
                        www.dgt.es/es/el-trafico/control-de-velocidad/valencia/
                        informacje na FB o radarach ukrytych w samochodach...
                        www.facebook.com/radaresvalencia
                        • Gość: swidzik@poczta.one Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.183.177.0.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.04.15, 14:53
                          Ten helikopter, to niezły pomysł. Ciekawe, czy jak będę podnosił tangente od CB, by pogadać z kumplem jadącym za mną, to mi zrobi zdjęcie. Na marginesie wolno używać CB na terenie Hiszpanii? Skorzystałem i ja wchodząc na linka z radarami. Co to znaczy" PK Inicio - fin" w czwartej kolumnie. W Polsce zaraz by zapytali, czy te radary są załadowane na stałe?
                          • Gość: gg Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.Red-83-61-115.dynamicIP.rima-tde.net 28.04.15, 20:43
                            PK oznacza punto kilometro. tłumaczyć nie trzeba
                            inicio to początek.... a
                            fin to koniec....np odcinka,
                            radar tramo to radar odcinkowy mierzący na stałe.

radarów nie jest za wiele, np. porównując z PL ale za to są stałe , znaczy zawsze jest w nich aparat.
                            CB radio w Hiszpanii jest zabronione... jadąc w parze można używać walkie-talkie, co też może skutkować mandatem za trzymanie w ręce urządzenia do komunikacji głosowej.
                            • Gość: Piter Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.152.147.216.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.04.15, 22:34
                              gg, bardzo cenna dla mnie informacja, jeżeli chodzi o CB - szkoda, jedziemy w kilka aut, przydałoby się. Walkie talkie żony będą obsługiwać, no chyba, że nie będzie w pobliżu tego helikoptera. Wniknąłem w googla maps i Twój link ze zjazdem na A7 w okolicach Walencji i dopatrzyłem się, że w okolicach Torreblanca, zjeżdżając z AP7, po przejechaniu tylko 13 km, wjeżdża się na dwupasmówkę CV10,która jakby była przedłużonym ramieniem wspomnianej A7. Wiem, wiem, pisałeś, żeby nie kombinować.
                              Małe OT, dzisiaj kupiłem w ramach dni hiszpańskich w Lidlu czerwoną puszkę piwa Estrella, czy to popularne piwo ?
                              • Gość: Marcin Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: 213.143.50.* 28.04.15, 23:21
                                Dodam tylko od siebie ze drogi " bezplatne" np N 340 ( jesli dobrze pamietam) bywaja w sezonie zakorkowane.
                                • Gość: gg Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.Red-83-61-115.dynamicIP.rima-tde.net 28.04.15, 23:37
                                  zależy o jakim odcinku mówimy.
                                  poza tym A7 to to samo co N340 ale N340 to nie to samo co A7.
                                  po prostu w wielu miejscach A7 idzie pośladzie starej krajówki, dlatego oznaczenie N.
                                  trzeba jednak unikać wjazdu do miast i miasteczek, szczególnie latem i weekendy. tutaj masz rację, może być różnie
                                  • Gość: Piter Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.152.147.216.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.04.15, 08:30
                                    Wszystko ok, my jedziemy w środku tygodnia, pod koniec czerwca, mam nadzieję, że to jeszcze nie szczyt sezonu. Po drugie ja akurat pisałem tylko o odcinku w okolicach Torreblanca (około 13 km), która poprzez CV13 przechodzi w dwupasmową CV 10 i dalej już A7,Do tego zjazdu co podał gg - Silla, to kolejne 140 km darmową autostradą. Bynajmniej tak odczytuję z googielka. Droga N 340 biegnie z jej lewej stronie. Notabene wcześniej gg napisał, że nie warto.
                                    • Gość: Marcin Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: 213.143.50.* 30.04.15, 17:27
                                      Nie mam pojecia o jakich drogach mowisz :) raz zmuszony bylem przebyc droge Barcelona - Tarragona droga N350... Nigdy wiecej ! Moim zdaniem kilka czy kilkanascie euro oszczednosci to niewielki zysk w porownaniu ze strata czasu i nerwami . Szczyt sezonu w Hiszpanii to faktycznie dopiero sierpien ale trzeba sie liczyc z tym ze takich jak Ty " kombinatorow" bedzie w czerwcu wiecej ;)
                                      Jesli ktos ma ochote zapoznac sie z pieknem otaczajacej przyrody i lokalnymi zwyczajami drogowymi moze sobie ustawic w GPS " omin drogi platne" ale jesli chce sie przemiescic szybko i bezpiecznie na znaczna odleglosc wybierze autopistas
                              • Gość: gg Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.Red-83-61-115.dynamicIP.rima-tde.net 30.04.15, 08:17
                                CB to nikt tutaj nie używa a jeśli już, to pasmo PMR czyli wspomniane już walkie.
                                cytuję...
                                ......................................................
                                W Szwajcarii, Hiszpanii i we Włoszech używanie CB-Radia wymaga wykupienia specjalnej licencji. Teoretycznie ograniczenia te dotyczą jedynie mieszkańców tych krajów, ale zdarza się, że tamtejsi policjanci żądają okazania dokumentów zakupu również od podróżnych.
                                ..................................................
                                www.auto-swiat.pl/prawo/jak-uzywac-cb-radia-za-granica/6n61p
                                pl.rec.radio.cb.narkive.com/DIIGYQyM/cb-radio-hiszpania
                                zjeżdżając zyskujesz 10E oszczędności na opłacie(10,60E).

pomyśl ile czasu tracisz na wolniejszą jazdę, drogami jednojezdniowymi gdzie "co chwilę" może ktoś zajechać ci drogę skręcając w lewo, czy wymuszając na skrzyżowaniach.
                                weź PRZEDE WSZYSTKIM pod uwagę TO, że będziecie wystarczająco zmęczeni długą już podróżą, do tego będziecie musieli zWiększyć 2x uwagę skupiając się na drodze.
                                nie ma sensu ryzykować kliku kilometrową( czy € ) oszczędnością.
                                Na długie trasy, szczególnie jeśli się jedzie nią PIERWSZY RAZ, tylko i WYŁĄCZNIE sprawdzone i bezpieczne AUTOSTRADY!
                                • Gość: Piter Re: Podróż samochodem - odcinek Miluza - Walencja IP: *.183.177.85.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.04.15, 08:29
                                  gg, dziękuję, z tym CB radio to zrozumiałem tak , że jeśli zabiorę ze sobą dowód zakupu to ok?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka