Dodaj do ulubionych

Dlaczego??????

IP: *.b-ras2.blp.dublin.eircom.net 12.06.11, 15:00
hej
pytanie - dlaczego każdy wątek na forum zamienia się w pyskówkę i wzajemne obrażanie? Dlaczego jesteście tak "drapieżni" ??
Myślę, że wybór miejsca na wypoczynek jest ważny i po podjęciu decyzji czujemy podekscytowanie i chcemy mieć pewność, że będzie to udany wyjazd, a nie koszmar rodem z tanich komedyjek. Dlatego zaglądamy na forum i szukamy konstruktywnych porad i rzeczowych podpowiedzi. Pytania mogą niektórym wydać się błahe, śmieszne itp., ale dlaczego nie potraficie pominąć milczeniem, tylko obrzucacie się błotem?? Albo delikatnie dać autorowi wątku do zrozumienia, że jego "problem" da się rozwiązać szukając odpowiedzi w przewodniku czy internecie.
Takie fora powinny być dyskusją pomiędzy tymi, którzy mają doświadczenia z wyjazdu a takimi, którzy dopiero planują wypoczynek i chyba przyznacie mi rację, że nie wszystko można znaleźć w nawet najlepszych przewodnikach, więc dlaczego nie potraficie POMAGAĆ????
Obserwuj wątek
    • Gość: pawciolkr Re: Dlaczego?????? IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 17:08
      Popieram w 100%. Wyjazd ważna rzecz, a tym bardziej ze to sa realnie duże pieniądze i warto czesem zebrac info na temat biura czy miejscowości i hotelu. Niestety nie każdy ma doświadczenie wielu podrózy i dlatego zadajemy czasem wręcz banalne pytania. Ludziska więcej życzliwości skoro juz zaglądacie na to forum.
      • pocztowka_z_kairu Dlatego! 12.06.11, 17:46
        Sami pytajacy ustalaja klimat odpowiedzi mniej lub bardziej zlosliwych.
        Pytania sa albo infantylne typu: gdzie lepiej jechac (albo warto:) do
        Porto czy do Malagi, bez podania swoich preferencji albo po prostu
        lakonicznie nieuprzejme - "byl ktos w Barcelonie?". Wiekszosc takich pytkow
        z trudem pisze po polsku i nie wraca z krotkim potwierdzeniem otrzymanej
        odpowiedzi. Porzuca swoj watek. W dobie wszechobecnego internetu
        pytanie o to jak dotrzec z lotniska do centrum jest absolutnym dnem w
        przygotowaniu do podrozy. Takim pytajacym nie warto odpowiadac poniewaz
        jest duze prawdopodobienstwo, ze nieduzo wyniosa z odpowiedzi.

Ktos kto pyta w dwoch slowach nie wyjasniajac co lubi i jak chce spedzic czas
        zasluguje na krotka odpowiedz: Idz do diabla nierozgarniety durniu!

Kolejna sprawa to pytania sztucznie dramatyczne typu: POMOCY!!! Na co licza?
        Ciebie zapytam uprzejmie i bez zlosliwosci - po co stawiasz szesc znakow ?
        jezeli wystarczy jeden a w jezyku polskim poprawnie nie stawia sie wiecej
        znakow !?. niz trzy w uzasadnionych przypadkach. Wiekszosc pytan jest ubogo
        redagowana i nieprzemyslana. I dlatego nie chce sie na nie odpowiadac albo
        odpowiada zlosliwie z nadzieja, ze takie odpowiedzi moze, moze naucza czegos
        pytajacego. Brak informujacej odpowiedzi na pytanie powinno zastanowic pytajacego.

Zauwaz, ze pytania powszechnie uznawane za uzasadnione i inteligentne dostaja
        wystarczajaca ilosc wyczerpujacych odpowiedzi. Sama sprobuj ale przed tym
        przygotuj sie do pytania. Poczytaj sama cos o temacie. Nie badz leniwa i nie licz
        na to, ze ktos za Ciebie odrobi zadanie domowe. Pytania typu: lece jutro do Madrytu,
        napiszcie jaka bedzie tam pogoda zasluguja na odpowiedzi takie jakie dostaja.

Czy moja wypowiedz w jakims stopniu zaspokoila Twoja ciekawosc?

Pozdrawiam

pocztowka.
        • Gość: pawciolkr Re: Dlatego! IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 18:01
          I o to chodziło. Łatwiej otrzymać drwiącą ,złośliwą i wyczerpująca odpowiedź niż merytoryczna radę. Droga pocztówko! (tylko jeden wykrzyknik). Nie każdy jest oblatany w necie i potrafi wynajdywać drobiazgowe informacje. Wiek robi swoje. Więcej tolerancji dla ludzkiej ułomności. jeśli pytanie jest infantylne i wkurzające to nikt nie zmusza do udzielania na nie odpowiedzi. Pomiń je wzgardliwym milczeniem. Nie każdy ma super wykształcenie i umiejętnośc formułowania interesujących pytań. Czasem poprostu brak wiedzy o danym miejscu zmusza do zadawania takch "durnych" pytań. A jeśli nasze prostactwo , niewiedza i lenistwo tak Cię wkurza to wróć do Kairu albo lepiej do Sharm el sheikh tam super pogoda i posnorkować można i nie zadają takich pytań. Stawiaja zgoła innne pytania, bardziej dot. pieniążków. Pozdrawiam i prosze wybacz nam nieoblatanym wczasowo prostakom.
          • pocztowka_z_kairu Re: Dlatego! 12.06.11, 18:28

Niepotrzebnie bierzesz moja wypowiedz do siebie. Nie sadze abys Ty mial
            trudnosci z otrzymaniem wyczerpujacej odpowiedzi. Najogolniejsza ocene
            pytan opisalam wyzej. Jest mi lekko przykro, ze nie widzisz, taka jak ja,
            beznadziejnosci w pytaniu - gdzie warto (lub oplaca sie) leciec do Portugalii
            czy Hiszpanii? Sadze, ze nawet odpowiedz esej na temat obu krajow przyblizy
            pytajacemu decyzje. Dobrze jest samemu tez wiedziec czego sie ogolnie chce.
            Oby odpowiedziec wyszerpujaco lub mniej na pytanie chce wiedziec, ze pytajacy
            wlozyl minimum wysilku w poszukiwanie odpowiedzi na meczace go pytanie.
            Leniuchom nie pomagam. Taki mam zwyczaj:)

Prosze, niech Ciebie nie myli kierunek pocztowki. W rownym stopniu moglaby
            byc z Amsterdamu/Londynu/Paryza. Forum Egipt ma w moim sercu najmniej
            czulosci. W wiekszosci jest idiotycznie smieszno-zalosne. Prawie rownolegle
            do forum Tunezja. Podroze trafily pod strzechy. I nie mam na mysli podzialu
            administracyjnego. Wiekszosc pytajacych nie czyta poprzedniego watku.
            Tylko pyta, pyta, pyta... Z zacma na oczach. Milo mi, ze w tym wzgledzie sie zgadzamy.

Pozdrowienia niedzielne.
          • Gość: tylkogość Re: Dlatego! IP: *.b-ras2.blp.dublin.eircom.net 12.06.11, 18:32
            dzięki pawciolkr za poparcie ! O to mi chodziło - uzmysłowić Forumowiczom, że można reagować łagodnie/nie reagować na pytania, które nam nie odpowiadają. Nie warto od razu pluć żółcią. Skąd wiadomo, kto siedzi "po drugiej stronie" ? Apeluję o życzliwość, wyrozumiałość i uśmiech :) pozdrawiam
            • pocztowka_z_kairu Re: Dlatego! 12.06.11, 19:02
              Plucie zolcia to lekkie przegiecie literackie. Ja zatrzymalabym sie na sarkazmie.
              Sarkazm moze edukowac ale najwidocznie nie edukuje wszystkich. I tych leniwych,
              nieuprzejmych ignorantow staramy sie zniechecic do zadawania pytan na forach.
              Ich ubogie w maniery i forme pytania wywoluja reakcje takie jakie wywoluja.
              Niech jada do Mlawy z calym szacunkiem dla miasta. Sprobujcie zadac przemyslane
              i uprzejme pytanie - kompatybilne odpowiedzi Was milo zdziwia.
    • Gość: o'tumani kilka wątków niżej IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 18:14
      ...przykład DURNEGO pytania i rzetelnej odpowiedzi,
      • pocztowka_z_kairu Re: kilka wątków niżej 12.06.11, 18:37
        Niech to bedzie przykladem polskiego forum:) Pytajaca, o wyszukanym francuskim
        nicku z numerem, nie uwazala za stosowne potwierdzic otrzymania wyczerpujacej
        odpowiedzi na jej politowania godne pytanie. Nie pilnuje swojego watku lub calosc
        olewa tak jak olala przygotowanie do podrozy. Za ignorancje sie placi. Niektorzy
        dowiedza sie o tym dopiero w podrozy. Czy warto bylo jej odpowiedziec?
        • Gość: o'tumani Re: kilka wątków niżej IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 20:01
          @pocztowka_z_kairu

W całości podzielam Twój sposób MYŚLENIA.
          Opisana wyżej "dama" postępuje tak:
          najpierw "działa" a potem "myśli",
          potem szuka na forum pomocy jak z tej bezmyślności wyjść "na swoje"

Następna sprawa na tym forum to "płodzenie" zmulających pytań i nie czytanie z lenistwa wpisów poprzedników. Inaczej mówiąc nieustanne bicie piany.
          • Gość: pawciolkr Re: kilka wątków niżej IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 20:50
            Przyklad rzeczywiście porażający! czytalem 3x i wiem że trudno odpowiedzieć na takie pytanie. Cóż, pozostaje omijać szerokim łukiem takie pytania i nie tracić czasu. Niewątpliwie pocztówka ma wiele racji ale zawsze można zastosować " złoty środek" i zachować zdrowy rozsądek i pozytywne nastawienie do ludzi. Nawet jeśli zwracamy uwagę pytającemu róbmy to z klasą i kulturą czego przykładem jest pocztówka z... Im więcej takich ludzi tym lepiej dla tego forum. Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Zupa Re: Dlaczego?????? IP: *.Red-81-39-39.dynamicIP.rima-tde.net 12.06.11, 20:53
      Ciekawym zjawiskiem w tym wszystkim jest to, że czasem "kulturalne zignorowanie" takiego pytania sprawia, że pytający, który nie otrzymał żadnej odpowiedzi, pisze "naprawdę nikt mi NIE CHCE pomóc?" :)
      W wersji hardkorowej następuje szantaż emocjonalny "wiedziałem, że na Polaków żyjących za granicą nie można liczyć".

I bądź tu mundry...

P.S: gdzie lepiej pojechać na wakacje? Do Hiszpanii czy do Chorwacji? :D
      • Gość: pawciolkr Re: Dlaczego?????? IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 21:03
        Humor w narodzie nie ginie. Tak trzymać ! A gdzie jechać? Do Hiszpanii z przesiadką w Chorwacji.
        • kissmygrass Re: Dlaczego?????? 12.06.11, 21:26
          W drodze powrotnej dla odmiany należy się przesiąść w Portugalii.
          • Gość: spokojny Re: Dlaczego?????? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.06.11, 21:43
            Forum Hiszpania jest wyjątkowo merytoryczne i mało na nim pyskówek.
            • pocztowka_z_kairu Dlaczego? 12.06.11, 21:52
              Amen. I pozostanie takie jezeli P.T. Pytkowie beda sie trzymali rzeczowej i uprzejmej
              konwencji czy zadawaniu pytan. Przykladem zle zadanego pytania niech bedzie:
              Gdzie lepiej (oplaca sie/warto) pojechac? Do Hiszpanii czy Gruzji?

Kulturalne ignorowanie pytan nie ma edukacyjnych walorow wskazywanie palcem
              (czystym) nonsensow.
              • Gość: o'tumani Do > pocztowka_z_kairu IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 22:18
                ...Kulturalne ignorowanie pytan nie ma edukacyjnych walorow...

Chciałbym nieśmiało dodać że "nowy narybek" na forum jest bezwzględny.
                Edukacyjne walory to utopia, lub walka z wiatrakami.
                Poddałem się kilka lat temu, też myślałem że coś zmienię.
                Nie ma zmiłuj się. Amen
                • pocztowka_z_kairu Re: Do > pocztowka_z_kairu 12.06.11, 22:31
                  Z perspektywy, ze smutkiem przyznaje, ze masz racje. Napisalam powyzsze z nadzieja przeciwko nadziei. Ludzie, eufemistycznie napisze, co najmniej dziwni pojawiaja
                  sie na forach od lat. Ilosc glupawych zapytan nie spada. Mimo wysilkow "edukacji".
                  I jutro tez, ktos sie obudzi i zada na forum pytanie: POMOCY!!! Jak dostac sie z lotniska w Barcelonie do miasta? Czy lepiej Malaga czy Tibilisi?

Dobranoc:)
                • Gość: Zupa Re: Do > pocztowka_z_kairu IP: *.Red-81-39-39.dynamicIP.rima-tde.net 12.06.11, 22:40
                  Kulturalne ignorowanie pytan nie ma edukacyjnych walorow...

Chciałbym nieśmiało dodać że "nowy narybek" na forum jest bezwzględny.

Nie mędrkuj Waćpan, tylko podaj przykłady tapas.
                  "Szybko, bo w nocy wylot." - koniec cytatu.

Dobranoc wszystkim ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka