Dodaj do ulubionych

Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki linowe?

IP: *.31.121.194.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.05.12, 22:45
Witam, wiem że dużo już było pisane na ten temat, przeszukałam dużo wątków ale nigdzie nie mogę znaleść dokładnych informacji na temat kolejek linowych na wzgórze.

Wiem że jest jakaś z portu Vell, ale dokąd dokładnie dojeżdża, i ile kosztuje?????

Doczytałam się że jest jeszcze jakaś do pałacu, i wyżej.
Może ktoś napisać wszystkie kolejki jakie tam kursują, skąd dokąd i ile kosztują?????

A może ktoś powie jak zwiedzić cały ten obiekt , interesuje mnie wszystko co możliwe tam do zobaczenia:) w jakiej kolejności?? jak się poruszać między obiektami?

bardzo dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.31.121.194.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.05.12, 23:26
      a i doczytałam coś o punkcie widokowym El Mirador del Alcalde , był ktoś może??
      gdzie dokładnie się znajduje? niby jest na kilku poziomach??
      • dolna.polka Teleferico w Barcelonie 18.05.12, 05:24
        Wpisz do google hasla: Teleferico de Barcelona i Teleferico de Montjuic.
        I przejdz sie wirtualnie www.youtube.com/watch?v=qh-WbdWBr6Q
    • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 18.05.12, 05:58
      Hola.
      Po kolei.
      Idąc barcelońską promenadą przy plaży od strony wioski olimpijskiej dojdziesz prawie do jej końca i zobaczysz wysoką, szarą metalową wieżę. Z niej kursuje kolejka linowa (czerwone wagoniki). Trasa nad portem, z pięknymi widokami. Wysiadasz na skraju parku. Koszt 10€ od osoby (tylko gotówka). Wjazd na wieżę windą.
      Po wyjściu z kolejki w prawo i w lewo podejście ulicą, którą kursują autobusy jakieś 700 metrów (koło basenów po prawej i fontanny po lewej) do kolejki naziemnej Teleferic. Tutaj cen nie pamiętam ale coś koło 20€ chyba było tam i z powrotem. Ta kolejka powoli zawozi nas na samą górę. Na górze piękny zamek, mury obronne i z każdej strony piękne widoki na Barcelonę, morze i port handlowy. Idąc coraz wyżej zobaczysz wszystko co potrzeba.
      Do kolejki Teleferic można jeszcze dojechać od strony miasta ze stacji metra Paral-lel (linia L3 zielona) ale nie znam szczegółów bo jechałem tak jak opisałem.
      Jeśli już tam będziesz to polecam położone obok obiekty olimpijskie (po wyjściu na dole z kolejki w lewo).
      Wróciłem tydzień temu więc informacje są świeże :)
      Barcelona jest piękna :)
      Jak by co, pytaj - w miarę możliwości odpowiem.
      • Gość: też ania Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.devs.futuro.pl 18.05.12, 10:37
        Też się tam niedługo wybieramy i znalazłam stornę tej kolejki w porcie, są ceny:

www.telefericodebarcelona.com/TarifasIngles.html
      • Gość: ania Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.182.175.108.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.05.12, 10:57
        witaj, dzięki za odpowiedź. A ten wjazd windą na wieże jest płatny???
        a ta kolejka naziemna, to jest ta w powietrzu tak??
        a czy warto iść na tą kolejkę z portu i tą naziemną?? czy widoki nie są te same????
        i ile czasu mniej więcej wjeżdżają te kolejki????

też planujemy zobaczyć te obiekty olimpijskie, a stamtąd można też dojść na tą magiczną fontanne??? planujemy wjechać kolejką, ale zejść już pieszo, jakie trasy proponujesz, żebym wszystko tam zobaczyła???? i ile mniej więcej czasu zamjmuje zwiedzanie tego wszystkiego??? :) pozdrawiam
        • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 20.05.12, 12:13
          To po kolei:
          Wjazd windą wliczony jest w cenę. Kupujesz bilet (10€ w jedną stronę) w czerwonej budce, wjeżdżasz windą i wsiadasz do wagonika. Jazda trwa ok. 10 minut. Kolejka z portu to po pierwsze wspaniałe widoki na port i okolice. Po drugie bardzo skraca i ułatwia wycieczkę. Nie musisz okrążać portu po zwiedzaniu La Barcelonetty i nadmorskiego bulwaru. Dochodzisz do końca cypla i gładko przemieszczasz się na brzeg.
          Kolejka Teleferic to już wagoniki naziemne i widoki są tylko na górze i tylko przez szybę. Ale przy upale to dobre rozwiązanie. Widoki z zamku na szczycie są imponujące! My również mieliśmy schodzić na piechotę ale zdecydowaliśmy się również na zjazd. Potem obiekty olimpijskie, dalej prosto do ronda z fontanną, przez rondo prosto i koło wioski hiszpańskiej (nie wchodziliśmy) do fontann - to nasza trasa. Od momentu wejścia do wagonika na górze Muntjuic, zjazd i droga do fontann zajęła nam ok. 1 godziny ze zwiedzaniem obiektów olimpijskich. Od wejścia do pierwszej kolejki (linowej) przy plaży do momentu dojścia do fontann minęło nam 2,5 godziny.
          Jak chcesz to na maila mogę podesłać kilka fotek.
          • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 20.05.12, 16:46
            Sorry. Źle napisałem. Oczywiście kolejka na wzgórze Montjuic to kolejka linowa. Pomyliło mi się dlatego, że wagoniki suną nisko nad ziemią...
          • Gość: ania Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.204.65.222.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.05.12, 06:58
            a jak my nie będziemy chcieli zjeżdżać tylko schodzić pieszo, to długo nam to zajmie??
            jest jakaś trasa na zejście piesze, własnie do tych obiektów olimpijskich, fontann?
          • Gość: tt Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.ip.netia.com.pl 21.05.12, 10:19
            ta cena jest liczona na całą długość kolejki linowej? Bo jest pośrodku "stacja" pośrednia. Więc jazda odbywa się w dwóch etapach. powiesz mi jak to się te bilety kupuje czy odrazu na całość czy wysiada się pośrodku i trzeba drugi dokupować? ja będe w lipcu i planuję przejazd tą kolejką linową od poczatu z pierwszej "stacji" do wzgórza... długie są kolejki? sprawnie to się odbywa czy trzeba się przygotować na "stratę" cennych kilku godzin....?
            • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 21.05.12, 16:25
              Do Ani:
              Droga w dół jest. Ile może zająć schodzenie? Nie szedłem ale myślę, że jakieś 30 minut wystarczy. Przy dolnej stacji w lewo i do obiektów olimpijskich dosłownie 10 minut.

Do tt:
              Cena za przejazd na samą górę. Na pośredniej stacji nie trzeba wysiadać. Bilety kupuje się na dole w kasie lub w automacie. Idzie w miarę szybko chociaż wagoniki jadą wolno. Mimo tego, że do wagonika wejdzie 4-6 osób to często wsiadają tylko dwie a kolejne np. małżeństwo czeka na następny wagonik żeby jechać tylko we dwoje... Także ja odstałem jakieś 10 minut.
    • baliks Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 22.05.12, 22:02
      Jeśli celem nie jest przejażdżka kolejką, a dostanie się do Castell de Montjuic, możliwy jest wariant ekonomiczny (sprawdzony w marcu). Jeśli masz bilet T10 na metro, wówczas można na jednym bilecie zmieniać środki transportu, jeśli zmieścisz się (chyba) w 1h 15 min. W moim przypadku pozwoliło to na dojechanie w cenie jednego biletu: zieloną linią do stacji Parallell, wjazd kolejką szynową i następnie autobusem (193, bezpośrednio spod górnej stacji kolejki szynowej) pod zamek.
      • Gość: calaviolina Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.gdynia.mm.pl 23.05.12, 22:30
        tylko tą kolej szynową strasznie trudno znaleźć; zanim się obejrzałam to wyszłam z metra , trzeba uważać , szukać znaków "Funicular de Montjuic"
      • Gość: gosc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.181.219.158.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.05.12, 22:25
        a jak będę miała bilet całodniowy T-Dia to też z metra Parallell mogę jechać tą kolejką szynową a później autobusem 193??? a jak często ta kolejka i autobusy jeżdzą??

Czy lepiej wjechać kolejka linową na zamek??? ile czasu ta kolejka wjeżdża?? ile kosztuje?? i czy warto, jak będę kolejką jechała też z portu, czy widoki nie będą podobne????
        • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 29.05.12, 05:53
          Bilet T-Dia powinien pozwolić jechać kolejką i autobusem (ale niech ktoś potwierdzi bo ja ie jechałem).
          Ja uważam, że wjazd kolejką na zamek to duże skrócenie i ułatwienie zwiedzania. Kolejka jedzie może 5 czy 8 minut a na piechotę pod górę (szczególnie w upale) drałowałoby się pewnie dobre 30 minut. Na biletach nie mam cen, ale z tego co pamiętam to jakieś 20euro.
          Widoki są jednak zdecydowanie inne. Jadąc kolejką z portu jesteśmy blisko centrum. Widać z bliska port, promenadę i okolice LaRambli. Oczywiście resztę miasta też.
          W kolejce na zamek widok jest bardziej ograniczony choć świetnie widać Barcelonę położoną dalej od morza. Port niby widać również, ale generalnie z kolejki na zamek widok jest z dalszej perspektywy, szerszy i mniej szczegółowy.
          • Gość: gosc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.204.13.139.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.06.12, 17:29
            witam, może mi ktoś szczegółowo napisać jak dojść z wagonika z tej kolejki z portu do tej kolejki która mnie zawiezie na zamek???????????????
            czy są jakieś różne drogi z zamku w dół? (chodzi mi o zwiedzenia obiektów olimpijskich, pozniej fontanna)
            • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 01.06.12, 17:50
              Hola.
              Było wyżej:
              "Po wyjściu z kolejki w prawo i w lewo podejście ulicą, którą kursują autobusy jakieś 700 metrów (koło basenów po prawej i fontanny po lewej) do kolejki naziemnej Teleferic."
              Drogi z zamku w dół są różne, ale generalnie musisz kierować się do dolnej stacji kolejki.
              Wychodząc z dolnej stacji kolejki idziesz w lewo i dojdziesz do obiektów olimpijskich.
              • Gość: gosc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.31.37.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.06.12, 18:10
                dolna stacja kolejki, ale jakiej kolejki?? a żeby tą kolejką zjechać trzeba kupić nowy bilet? jak tak ile kosztuje?
                i ile kostzuje bilet do kolejki na zamek?
                • Gość: gosc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.31.37.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.06.12, 18:14
                  a czy można od tej kolejki z portu dojść pieszo na zamek??jak tak to ile czasu się idzie i czy droga jest trudna??
                • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 01.06.12, 19:34
                  Chodzi o dolną stację kolejki na zamek - Teleferic de Montjuic. Stąd ulicą Avinguda de Miramar w lewo (wychodząc z dolnej stacji).
                  Ceny biletu nie pamiętam ale coś koło 15-20 euro w jedną stronę. Można na dole kupić bilet tylko na górę, albo tam i z powrotem. W kasie na górze również można kupić bilet w dół. Oczywiście kupując góra-dół jest taniej.
                  Co do dojścia pieszo od kolejki w porcie to będzie daleko. Trzeba by się wrócić do stacji metra "Barceloneta", skręcić w lewo, przejść wzdłuż całego portu do ronda Drassanes, tutaj odbić w prawo pod górę i wędrować na wzgórze. Myślę, że zajęło by to dobrą godzinę albo półtorej.
                  Tak abstrahując, to polecam plan Barcelony z przewodnikiem. Ja korzystałem z wydanego przez EkspressMap. Dokładny, z opisami i zafoliowany. W "Bonito" za 14,32zł.
                  Oto link: .
                  • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 01.06.12, 19:36
                    W poście powyżej nie wszedł link do mapy:
                    Tekst linka
                  • Gość: goscc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.147.48.97.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.06.12, 09:25
                    chciałam pojechać kolejką z portu na wzgórze, i z tamtąd już nie jechać drugą kolejką na zamek ale wejść pieszo na zamek, Ile czasu będę szła?? czy jest tam jakaś oznaczona trasa? jaka jest droga?? pozdrawiam
                    • Gość: gosc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.181.208.136.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.12, 09:03
                      proszę o odpowiedz
                      • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 05.06.12, 12:16
                        Ja wprawdzie jechałem kolejką ale powiem tak:
                        iść będziesz pewnie jakieś 30 minut. Nie wiem jak z oznakowaniem ale nie zabłądzisz - cały czas będzie widać kolejkę i ona wskaże ci zawsze kierunek. Z tego co widziałem z góry, to idzie się takimi dobrze ubitymi ziemnymi alejkami. No i wiadomo - cały czas pod górę i raczej po odkrytym terenie...
                        • Gość: gosc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.204.113.243.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.12, 17:13
                          a ile płaciłaś za wjazd kolejką i ile czasu ona jedzie??
                          • espa2012 Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin 06.06.12, 05:32
                            No właśnie ceny tej kolejki na wzgórze Montjuic nie pamiętam... A na biletach, które przywiozłem nie są podane.
                            Wydaje mi się, że coś koło 7 euro w górę i 10 - 11 euro w obie strony.
                            Czas jazdy - jakieś 7 - 9 minut. Cisza, ładne widoki i gorąco (tylko małe uchylne okienka pod sufitem).
                            • Gość: gosc Re: Barcelona- wzgórze Montjuic-jakie kolejki lin IP: *.180.194.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.06.12, 08:09
                              innni mówią że 20 euro w jedną stronę, to ja już nic niewiem :)
                              może ktoś jeszcze się wypowie.

i znajdzie się ktoś kto wchodził pieszo na zamek ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka