Dodaj do ulubionych

Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy?

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.13, 22:12
Moi drodzy, mam pytanie, jadę na 7 dni w okolice Barcelony. Mieszkam w Castelldelfles, planuję oczywiście zwiedzać Barcelonę - topowe miejsca. zastanawiam się czy kupić bilet T10 czy 5 dniowy 1 strefowy. Wywnioskowałam, że Castelldelsfles jest w pierwszej strefie i ok, ale co jeśli zechcę zwiedzać całą Barcelonę? czy powinnam jednak kupić T10? Najwyżej 2 czy 3 szt? czy 5 dniowy wielostrefowy?
Przyznam, że im więcej czytam, tym mniej rozumiem.......
Obserwuj wątek
    • dolna.polka Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? 25.05.13, 07:08

www.tripadvisor.com/Travel-g187497-s303/Barcelona:Spain:Public.Transportation.html
    • Gość: ann Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.13, 08:15
      T10 chyba musisz zużyć w ciągu 75 minut od pierwszego skasowania - dla jednej osoby opcja bez sensu.
      • kissmygrass Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? 25.05.13, 11:43
        Gość portalu: ann napisał(a):

> T10 chyba musisz zużyć w ciągu 75 minut od pierwszego skasowania - dla jednej o
        > soby opcja bez sensu.

Zużyć? A co masz na myśli? T10 to jest 10 jednorazowych biletów czasowych, dla 1 strefy każdy z tych biletów oznacza nieograniczoną możliwość podróży w ramach systemu transportu publicznego przez 75 minut od momentu skasowania.

Jeśli masz zamiar intensywnie zwiedzać i sporo się przy okazji przemieszczać, to bilet 5-dniowy będzie po prostu wygodniejszy – przyjdzie Ci do głowy pomysł, żeby gdzieś podjechać, to wsiadasz i jedziesz. Przy pierwszej wizycie w Barcelonie sprawdziło mi się idealnie, przy późniejszych wystarczały mi T10.
        • Gość: kingkong99 Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.05.13, 13:22
          Dziękuję Wam bardzo.
          A jaki radzićie kupić bilet 5 dniowy? na jedną strefę czy na więcej? Nie umiem ustalić zakresu stref np czy jak kupię na 1 strefę to wsytarczy żeby dojechać do najważniejszych miejsc? Czy od razu kupić na 5? Na razie udało mi się tylko ustalić, że Casteldelfles jest w 1 strefie...
        • Gość: ann Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.13, 17:50
          > Zużyć? A co masz na myśli? T10 to jest 10 jednorazowych biletów czasowych, dla
          > 1 strefy każdy z tych biletów oznacza nieograniczoną możliwość podróży w ramach
          > systemu transportu publicznego przez 75 minut od momentu skasowania.

Mam na myśli to, co właśnie napisałeś, bo niby co innego? Bilet jest ważny przez 75 minut, w tym czasie trzeba go wykorzystać.
          • Gość: ann Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.13, 17:53
            Tzn. wydaje mi się, że całe 10 biletów trzeba zużyć w 75 minut, ale może wprowadzono mnie w błąd?
            • muerte.muerte Barcelona bilet T10 25.05.13, 18:19

Dobrze rozumujesz. Po kupieniu T10 nalezy szybko wsiasc do metra i przejechac
              nim dziesiec siedem i polminutowych odcinkow. Masz zegarek?
              • Gość: ann Re: Barcelona bilet T10 IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.13, 20:18
                Z tego biletu może korzystać kilka osób, on nie jest imienny.
                • Gość: ann Re: Barcelona bilet T10 IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.13, 20:19
                  Ale doczytałam - 75 minut na jeden przejazd, a bilet jest ważny do końca roku kalendarzowego.
                  • wiel.blondynka Re: Barcelona bilet T10 25.05.13, 23:15
                    Jestes zadziwiajaca.
                    • Gość: ann Re: Barcelona bilet T10 IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.13, 10:53
                      Nie, tylko trochę zakręcona.:)
                      Kolega twierdził, że pan w informacji turystycznej w Barcelonie powiedział mu, że cały bilet jest do wykorzystania w 75 minut.
                      • kissmygrass Re: Barcelona bilet T10 26.05.13, 11:42
                        Gość portalu: ann napisał(a):

> Kolega twierdził, że pan w informacji turystycznej w Barcelonie powiedział mu,
                        > że cały bilet jest do wykorzystania w 75 minut.

www.tmb.cat/en/sistema-tarifari-integrat/-/ticket/402
                        Nie powtarzaj niesprawdzonych informacji...
                        • Gość: ann Re: Barcelona bilet T10 IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.13, 18:00
                          Już posypałam głowę popiołem, a czy mam dokonać również samobiczowania?
                          • gelati Re: Barcelona bilet T10 26.05.13, 18:42

Nie, popiol wystarczy:) I wieczorem umyj glowe aby dobrze zaczac poniedzialek.
                            Staraj sie nie pisac bzdur. To nie forum Egipt/Turcja/ Tunezja.
                            • Gość: kingkong99 Re: Barcelona bilet T10 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.13, 21:47
                              No to zapytam inaczej, czy większość ciekawych zabytków i miejsc w Barcelonie znajduje się w 1 strefie?
                              • Gość: tommy Re: Barcelona bilet T10 IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.05.13, 22:07
                                Tak!
                          • Gość: tommy Re: Barcelona bilet T10 IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.05.13, 22:13
                            A co do biletu,to od momentu przejscia przez bramke jest wazny 75 min.,ale jak nazwa biletu wskazuje mozesz to robic 10 razy:)Tzn.raz wejdziesz i jak wyjdziesz z metra zostaje ci jeszcze 9 takich wejsć.Czy wszystko jasne? :)
                            • bozena1704 Re: Barcelona bilet T10 07.06.13, 13:50
                              Nie wiem, czy to nie za późno na radę, ale ja byłam w Barcelonie z mężem i synem przez 7 dni i używaliśmy biletu T-10 jednego na trójkę, tzn, wchodząc do metra kasowaliśmy bilet 3 razy. w 1 strefie jest praktycznie cała Barcelona, więc nawet nie przyszło nam do głowy się zastanawiać nad inną opcją. Za 1 przejazd można dojechać nawet na Tibidabo, nie wydając fortuny na zabytkowy tramwaj i kolejkę.
                              • grzegorz.pekala Re: Barcelona bilet T10 13.06.13, 09:43
                                Czym wjeżdżałaś na Tibidabo?
                                • bozena1704 Re: Barcelona bilet T10 13.06.13, 14:08
                                  Najpierw musisz dojechać do jakiejkolwiek stacji którą jeżdżą linie S1 lub S2. My akurat jechaliśmy z Katalunii (pisownia spolszczona :-)). Jak S1 to w kierunku Terrasa Rambla, jak S2 to nie pamiętam. Wysiadasz na przystanku Valvidiera Interior, potem takim szynowym wagonikiem do stacji Valvidiera Superior. Nie ma szansy zabłądzić, bo stamtąd wszyscy jadą w jednym kierunku. Tam wychodzisz ze stacji i zaraz obok jest przystanek autobusowy - autobus 111. Trasę można spokojnie przejechać na jednym bilecie przez 75 minut, chyba że czekasz na autobus, który jeździ rzadko, bo co pół godziny., W najgorszym przypadku będzie Cię to kosztowało 2 przejazdy. Zawsze to taniej niż te wszystkie turystyczne atrakcje w postaci niebieskiego tramwaju i kolejki - jak się jedzie całą rodziną, to jednak trochę kosztuje.
          • beta.5 Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? 19.05.14, 11:01
            witam, czy w ramach T10 (zużywając 1 jednorazowy bilet czasowy) w 75min musi się zamknąć cała jedna podróż czy ostatnie skasowanie np w autobusie? Załóżmy, że mija mi 70min podróży, wchodze do autobusu,kasuję i co dalej- mogę jechac tylko 5 min czy dowolnie długo tym autobusem?
    • Gość: Marcin Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: *.30.35.132.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.07.13, 19:25
      Czyli - jeśli dobrze zrozumiałem szanownych internautów/forumowiczów oraz po przeczytaniu dziesiątek poradników wychodzi na to, iż T10 pozwala się przemieszczać po BCN bez wyjścia przez bramki przez 750 minut? 1 przejazd może trwać 75 minut x 10 takich przejazdów... Tyko się upewniam i chcę podsumować wszystko, co wiem :)
      Pozdrawiam
      • xulu Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? 30.07.13, 19:54
        ale baran jestes ;) T10 wiec masz 10 przejazdów, w Barcelonie jest tak, ze jak raz na dole bilet skasujesz i na "powierzchnie" nie wyjdziesz to jest jeden raz skasowany ten T-10

i..... T-10 to dziesięć bramek , ale bramki sa wtedy gdy sie wydostaniesz na powierzchnie.....

przy okazjii zapraszam www.poznajhiszpanie.pl/komentarze.php?news=147
      • bozena1704 Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? 31.07.13, 13:32
        Dobrze zrozumiałeś, jak masz ochotę to możesz śmigać metrem przez 750 minut bez przerwy ;-)
        • Gość: Marcin Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: *.165.enf.pl 31.07.13, 15:09
          Dziękuję Ci Bożenko za odpowiedź, bo wątpliwości zaczęły mnie potworne ogarniać co do stanu jaźni mej ;)
          Pozdrawiam
          • Gość: asia Re: Barcelona bilet T10 IP: *.superkabel.de 17.02.14, 19:10
            Jadac z lotniska autobusem ,kasujemy w autobusie bilet T10 jeden raz.Jezeli potem musimy podjechac jeszcze kilka stacji metrem czy skasuje nam to drugi przejazd jezeli nie minie jeszcze 75 minut ? Czytalam gdzies ze bramki w metrze sie otworza ale nie skasuja drugiego przejazdu ,czy to prawda??
            • Gość: lili Re: Barcelona bilet T10 IP: *.Red-95-120-135.dynamicIP.rima-tde.net 17.02.14, 19:15
              To prawda, bramki się otworzą a Tobie nie "zabierze" przejazdu.
              • Gość: asia Re: Barcelona bilet T10 IP: *.superkabel.de 17.02.14, 20:03
                Jeszcze jedno pytanie : Linie metra L1 do L5 i L9 do L11 naleza do operatora TMB ,a linie L6 do L8 to operator FGC. Przesiadajac sie z jednego operatora na drugiego "zabierze" juz przejazd czy nie ?
        • Gość: Koloo Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: 192.162.178.* 11.02.15, 21:12
          A jak używać tego biletu na 2 osoby? Powiedzmy, że kupuję ten bilet, potrzebuję dojechać z El Prat do centrum w 2 osoby. Czy można tak czy każda osoba ma mieć swój bilet T10?
          • Gość: gość Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: *.ibd.gtsenergis.pl 11.02.15, 22:33
            Można mieć jeden na kilka osób. W metrze odbijasz bilet raz przechodzisz przez bramkę i podajesz drugiej osobie, która robi to samo.W autobusie dwa razy kasujesz. Bilet jest ważny 75 min , więc jak przesiadasz się w tym czasie z metra do autobusu, pociągu lub odwrotnie( w tym czasie) wkładasz bilet do kasownika, ale nie pobiera Ci kolejnego przejazdu tylko otwiera bramkę.
          • Gość: Paulina Re: Barcelona bilet T10 czy 5 dniowy? IP: 185.14.148.* 12.02.15, 22:15
            Kiedy lecicie i skąd?? Wybieracie się może na mecz Barcy z Levante??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka