haneczka40tka
25.11.16, 16:01
Za kilkanaście dni wybieram się do Walencji, mam więc kilka podstawowych pytań do znawców Hiszpanii i tego miasta. proszę najuprzejmiej o nie wieszanie na mnie przysłowiowych psów i odsyłanie do Wilkipedii. Liczę na porady znawców miasta i regionu. Złośliwości proszę sobie zostawić na później. Niestety pisze tu na różnych watkach i często zamiast porady dostaje się przysłowiowe baty.
Po raz pierwszy wyruszam w droge sama, bez biura podróży i bez towarzystwa więc mam małego stresika :)
1. Czy po wyjściu z lotniska bez problemu znajdę linię metra?? Gdzie kupie bilety na metro i jak?? W automacie? czy mozna płacic karta czy gotówką? jaki bilet kupic najlepiej?? czytałam o jakiejś karcie która upowaznia do 10ciu przejazdów lub sa tez bilety kilkudniowe/ Co polecacie?
Czy metro jest oznakowane i czy wyświetlają się w wagonach kolejne przystanki, do których metro dociera?? Sorry za to pytanie ale ostatni raz metrem jechałam 30 lat temu :)
A komunikacja autobusowa?? Bilet u kierowcy czy tez jakieś specjalne karty???
Stacjonuje w hotelu Ciudad de Valencja, może ktoś z was przypadkiem był w tym hotelu i zna jego okolicę??
Jakies praktyczne porady, uwagi? zalecenia??
Z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam.