Dodaj do ulubionych

Walencja-kilka pytan.

25.11.16, 16:01
Za kilkanaście dni wybieram się do Walencji, mam więc kilka podstawowych pytań do znawców Hiszpanii i tego miasta. proszę najuprzejmiej o nie wieszanie na mnie przysłowiowych psów i odsyłanie do Wilkipedii. Liczę na porady znawców miasta i regionu. Złośliwości proszę sobie zostawić na później. Niestety pisze tu na różnych watkach i często zamiast porady dostaje się przysłowiowe baty.

Po raz pierwszy wyruszam w droge sama, bez biura podróży i bez towarzystwa więc mam małego stresika :)

1. Czy po wyjściu z lotniska bez problemu znajdę linię metra?? Gdzie kupie bilety na metro i jak?? W automacie? czy mozna płacic karta czy gotówką? jaki bilet kupic najlepiej?? czytałam o jakiejś karcie która upowaznia do 10ciu przejazdów lub sa tez bilety kilkudniowe/ Co polecacie?

Czy metro jest oznakowane i czy wyświetlają się w wagonach kolejne przystanki, do których metro dociera?? Sorry za to pytanie ale ostatni raz metrem jechałam 30 lat temu :)

A komunikacja autobusowa?? Bilet u kierowcy czy tez jakieś specjalne karty???

Stacjonuje w hotelu Ciudad de Valencja, może ktoś z was przypadkiem był w tym hotelu i zna jego okolicę??

Jakies praktyczne porady, uwagi? zalecenia??

Z góry wszystkim dziękuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Walencja-kilka pytan. IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.11.16, 14:30
      www.metrovalencia.es/wordpress/?page_id=304
      • Gość: ja Re: Walencja-kilka pytan. IP: *.bialystok.vectranet.pl 26.11.16, 14:33
        Bonometro to bilet 10-przejazdowy. Bilety kupujesz w automatach. Za gotowke i karta tez mozna. Metro jest polączone z lotniskiem. Trafisz bez problemu jest wszystko oznakowane. Jak Ci sie skoncza srodki na bilecie to go nie wyrzucaj bo sie go doladowuje rowniez w automacie i nie musisz ponownie za niego placic.
        • haneczka40tka Re: Walencja-kilka pytan. 29.11.16, 10:49
          dziękuję Ci bardzo za informację, czy ten bilet nalezy jakos "kasować"??? jak będą z niego sciagane srodki??? Gdzieś czytałamże ta karta "bonometro" nie jest na wszystkie strefy metra?? ja mam hotel na Avenida Del Port więc to spora odległośc od lotniska.

Czytałam tez o Valencia Turist Card, i zastanawiam sie czy opłaca sie ja kupować czy nie ?? Dziekuje za porady i prosze wo więcej,
          • Gość: ja Re: Walencja-kilka pytan. IP: *.bialystok.vectranet.pl 29.11.16, 14:56
            Tak jakmasz w linku, bonometro mozesz kupic zarowno na strefe A,B,Club D, albo na wszystkie ABCD. Zalezy jak ci pasuje. Z tego co widze to najblizej tego adresu co podalas to stacja metra nazywa sie Ayora i jest w strefie A. Ale lotnisko jest juz w strefie D :) Wiec zaproponowalbym Ci na dojazd z lotniska kupic bilet jednorazowy na 4 strefy (to koknieczne) tzw.sensillo koszt 3,90 , a do zwiedzania poruszania sie po Walencji bonometro nie wiem co chcesz zobaczyc, ale morze i centrum oraz glowne atrakcje to wystarczą ci strefy AB. i ten bilet kosztuje 10,40. Ja korzystalem glownie z tego, Strefy CD to juz raczej peryferie. Bilet przed wejsciem do stacji metra wkladasz do automatu i na bilecie zostają wybite jakies tam numerki,juz dokladnie nie pamietam,bodajze godzina czy cos. I dzieki temu tez mozesz kontrolowac ile Ci zostalo przejazdów. Ponadto w automacie chyba tez wyswietla ile masz przejazdów "viajes". To chyba tyle. Zresztą zobaczysz jakie to proste.....a Valencia jest piękna!!
          • Gość: ja Re: Walencja-kilka pytan. IP: *.bialystok.vectranet.pl 29.11.16, 15:30
            Aha...bilet od skasowania jest wazny od 90 do 150 minut. W strefie AB 90 minut, ABC 120 minut, ABCD 150 minut. Takze jesli sie przesiadasz z metra na metro nie musisz kasowac jeszcze raz biletu warunkiem jest nie przekroczenie czasu jak i nie wyjscie poza bramki. To juz chyba wszystko :)
            • haneczka40tka Re: Walencja-kilka pytan. 03.12.16, 11:24
              Oj, bardzo Ci dziękuję za te cenne rady, sa bardzo pomocne. Ja raczej będę sie poruszała w okolicy hotelu, Miasto sztuki itd oraz wycieczki do centrum walencji czyli wynika z tego,że strefa AiB. Oraz plaża ale chyba spod hotelu znajde jakiś autobus. Wiem,że można tez kupować bilety w autobusie u kierowcy przy przejazdach ??
              • Gość: ja Re: Walencja-kilka pytan. IP: *.bialystok.vectranet.pl 03.12.16, 11:44
                Raczej bym Ci radzil poruszanie sie metrem, autobus tez pewnie jest ok. tylko,ze jesli nikt nie wysiada autobus omija przystanki, takze musisz wiedziec gdzie chcesz wysiąść,co nie jest tak oczywiste gdy nie znasz miasta i jezyka. Jesli wiec chcesz wysiaść ,a nikt nie wysiada i nie czeka na przystanku musisz przycisnąć przycisk. A metro staje na kazdym. Bierzesz ze sobą mapke(sa na stacjach darmowe) i patrzysz gdzie Ci pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka