Dodaj do ulubionych

Podatek turystyczny

IP: *.46-29-148.tkchopin.pl 13.05.18, 07:06
Witam ,wybieram się z żoną na Majorkę,ile wynosi podatek w hotelu 3* za dobę od osoby?Dziekuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Podatek turystyczny 13.05.18, 11:38
      Podrożało, było jechać w zeszłum roku ;-)

A poważnie: jedna do trzech gwiazdek w sezonie 2 Euro, poza 0.50 Euro.
      Cztery gwiazdki, albo trzy gwiazdki superior (podwyższony standard) w sezonie 3 Euro, poza sezonem 0.75.

Plus 10 procent tamtejszego VAT.

Niższa opłata jest od listopada do kwietnia. 50 procent zniżki masz, (w tym samym hotelu) od dziewiątej nocy, Dzieci do 15 lat nie płacą.
      • cauliflowerpl Re: Podatek turystyczny 13.05.18, 14:33
        A jak to hotel aplikuje? Serio pytam, bo ja zawsze przez portal rezerwuję i nigdy nawet nie zwróciłam uwagi, czy końcowa cena jest rozczłonkowana na cenę właściwą, dodatki i podatki?
        Hotel podaje cenę X za pokój/noc i potem dolicza podatek? Jak za wypite driny z pokojowej lodówki?

Zawsze mnie dziwi, że takie rzeczy nie są od razu wliczone w cenę pokoju.
        • wislok1 Re: Podatek turystyczny 13.05.18, 23:09
          Hotel nigdy nie kasuje tego podatku, tylko wladze...
          Hotel jest tylko posrednikiem...
          Hotel MUSI na KONCU pobytu policzyc podatek i go skasowac, a cala kwota trafia do wladz ...
          Nie moze to byc od razu wliczone w cene pokoju, bo podatek jest kasowany od rzeczywistych noclegow
          Tak to dziala w krajach, gdzie taki podatek obowiazuje
          • cauliflowerpl Re: Podatek turystyczny 14.05.18, 09:22
            Ok, dzieki.
            • ja.s.i.u Re: Podatek turystyczny 14.05.18, 16:34
              Płacisz w recepcji, przy wymeldowaniu. Dostajesz osobny rachunek.
              • aseretka Re: Podatek turystyczny 14.05.18, 20:59
                > Płacisz w recepcji, przy wymeldowaniu. Dostajesz osobny rachunek.
                W ubiegłym roku w październiku akurat płaciliśmy przy zameldowaniu. Nie tylko ja, ale wszyscy, którzy przyjechali. Rachunek osobny dostałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka