Dodaj do ulubionych

Byłam na Costa Blanca samochodem

IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.06.06, 16:01
Uff, ale kawał drogi. Ale nie żałuję, było pięknie. Jechaliśmy przez Niemcy
(nocleg w Szwarcwaldzie), potem Francję (nocleg koło Arles), Costa Brava
(nocleg w Blanes). Na miejscu byliśmy w Denii. Zwiedziliśmy Benidorm,
Guadalest, Alicante. Jak ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem.
Obserwuj wątek
    • andy1976 Re: Byłam na Costa Blanca samochodem 20.06.06, 16:04
      Lecę tam w połowie sierpnia z rodzinką i znajomymi (do Alicante a potem do
      Terravieja). Zamierzamy wypożyczyć tam autko i część czasu spędzić na plaży a
      część zwiedzając. Powiedz co warto zobaczyć, gdzie najlepsze plaże. Jakie
      atrakcje (np. nurkowanie etc.)gdzie i za ile.
      Chwal się jednym słowem. Możesz na maila.
      • Gość: Kiku_san Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.06.06, 16:24
        Witaj!
        Najpiękniejsze plaże są moim zdaniem w Alicante lub okolicy (np. San Juan) albo
        w Benidormie. Są to plaże naprawdę takie jak u nas nad Bałtykiem, tzn.
        bielutki, drobny piaseczek tylko dodaj do tego lazurowe morze, takie samo niebo
        i palmy :) W Torrevieja nie byłam, może ma też fajne plaże. W Denii prawdę
        mówiąc plaże takie sobie, dość brudne, bo to portowe miasto. Pożyczenie autka
        na miejscu na pewno jest opłacalne. Gdzie warto wpaść: np. Guadalest, piękna
        wycieczka w góry, zamek z fantastycznymi widokami, miasteczko z rozmaitymi
        sklepikami z turystycznymi różnościami - nawet ładne rzeczy w porównaniu z
        innymi miejscowościami. Denia też jest warta wizyty: ze względu na mauretański
        zamek. Warto też zajrzeć do Benidormu - piękna promenada, ten cały ich słynny
        balkon Mediterraneo :) i plaża. Poza tym park wodny i Terra mitica. Odradzam
        jednak wypad do Benidormu samochodem - istny horror. Wybierzcie się lepiej
        pociągiem: z Alicante jedzie tam kolejka turystyczna, dociera aż do Denii. I
        zapomniałabym o Altei: śliczna starówka. Samo Alicante też oczywiście jest
        warte zwiedzenia, choć to okropnie hałaśliwe miasto, szalony ruch samochodowy,
        ryk motorów, wszędzie budowy. Ale, podkreślam, warte odwiedzin. Jest tam dużo
        więcej do zwiedzania, ale już nie zdążyłam. Pozdr.
        • Gość: novela Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.108.233.104.dyn.user.ono.com 09.05.15, 01:08
          byliśmy we wszystkich miasteczkach na costa blanca. Odwiedziliśmy również Torrevieja w której 80 % mieszkańców to Cyganie rumuńscy. Strach wychodzoć na ulice Teresie ukradli torebkę a mi okradli samochód. Nie wiedziałam że wszyscy szanujący się turyści w pośpiechu i masowo z tamtąd uciekają sprzedają swoje domy i apartamenty. To samo dzieje się w Orihuela costa. Nie polecam tych cygańskich miasteczek Torrevieja i Orihuela. Są super miejsca np Calpe, Altea, Benidorm. Warto też polecić Gandie i Walencie. Pozdrawiam
    • Gość: aga Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: 82.160.57.* 21.06.06, 22:36
      Witam serdecznie mam pytanie czy szukalisciie noclegów w drodze i na miejscu
      czy moze planowaliście wcześniej .
      Ja z rodzinka i cóeczką dwu letnią wybieramy sie tez do hiszpani.Może mozecie
      olecic jakieś noclegi na drodze do Hiszpani i na miejscu.
      • Gość: pedro Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 23:31
        wprawdzie to pytanie nie do mnie ale ja tez zrobilem taka trase,wiec ci
        odpowiem,po pierwsze nie ma co sie jej obawiac ,prawda kawal drogi...ale z
        noclegami nie ma zadnego problemu,zwlaszcza we francji gdzie w zasadzie w
        kazxdym miasteczku widzisz sieciowe hotele drogowe,ceny jednakowe w granicach
        30-40euro za pokoj,jesci chcesz wiedziec wiecej wejdz na strone
        www.accorhotels.com/accorhotels/index.html
        tu sobie wybierzesz hoteel w zaleznosci od potrzeb i zobaczysz jego
        lokalizacje,ale mowie smialo mozna jechac w ciemno,natomiast w hiszpani
        wystarczy wjechcac do miasteczka,i przy glownej ulicy albo pw okolicach plazy
        rowniez sporo moteli ,milej podrozy:)
      • Gość: Kiku_san Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.kom / *.os1.kn.pl 22.06.06, 12:10
        Witaj, nie planowaliśmy nic wcześniej, improwizowaliśmy. Dużu noclegów masz w
        Szwarcwaldzie i Alzacji - polecam np. w Endingen (po stronie niemieckiej) hotel
        Engel przy Hauptstrasse - dwójka ze śniadaniem 58 euro. Samo miasteczko jest
        cudne, hotel też b. stylowy. W Endingen są jeszcze tzw. Zimmer frei, m.in.
        także na tej samej ulicy - może być nawet taniej. W Colmarze (we Francji)
        nocowaliśmy trzy lata temu w Motel Azur za jedyne 39 euro (ze śniadaniem), ale
        uprzedzam, że to nie Ritz ;) Znajduje się na route de Strasbourg 50, za hotelem
        Campanille, w sumie blisko centrum. Ponadto we Francji są tanie sieci hoteli,
        takie jak Formule 1, Etap, Campanille. Niestety zarówno Etap jak i Formule
        otwierają dopiero o 17, więc lepiej zrobić rezerwację. Z tych droższych: Ibis -
        tam zanocowaliśmy w drodze powrotnej koło Montpellier - dwójka kosztuje ca 70
        euro, ze śniadaniem ca 80. Jadąc do Hiszpanii nocowaliśmy w sumie 3 razy, bo
        traktowaliśmy to rekreacyjnie, ale można na dwa noclegi. Nocleg w Blanes: ca 70
        euro ze śniadaniem i kolacją - hotel Pimar, przy promenadzie. Blanes jest
        bardzo fajnym miasteczkiem, ładne wybrzeże port, promenada. Nocleg we Francji w
        Nimes: hotel de France - podobna cena, ale za sam nocleg. Na miejscu w Denii
        byliśmy w domku z Interhome - w sumie polecam i domek (ale nie wiem, czy jest
        jeszcze wolny) i samą firmę, mają dużo apartamentów i domków w dobrych cenach.
        Co do samej miejscowości, to jest fajna, ale my nie jesteśmy plażowiczami,
        więcej zwiedzamy a plaże w Denii niezbyt mi się podobały. Polecam Wam np.
        Calpe, bo Benidorm jest b. hałaśliwy. Pozdr.
        • Gość: pedro Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:24
          ja wlasnie bylem w calpe:) super miasteczko,zadbane plaze i duzo spokojniejsze
          niz benidorm..hmm w zeszlym roku formule 1 etap recepcja byla od 10 rano do 22
          pozniej tak samo czynne ale tzreba dzzrzwi otwierac karta platnicza,moze to
          zalezy od hotelu,alebo pracownika ktory zapomni isc do pracy;)
          • Gość: pedro Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 13:30
            Weekdays: from 6:30 am to 9:30 am and from 5:00 pm to 9:00 pm
            Saturdays, Sundays and public holidays: from 7:30 am to 10:30 am and from 5:00
            pm to 9:00 pm
            no racja znowu cos pomylilem:)to godziny otwarcia formule 1 we francji
            • Gość: Kiku_san Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.kom / *.os1.kn.pl 23.06.06, 13:42
              No, masz rację, rano też jest czynne, ale kto tam szuka noclegu o tej porze :)
              Wiem, że jak się zarezerwuje to można wejść przed 17 na podany kod. Słyszałam,
              że w szczycie sezonu bez rezerwacji często całuje się klamkę w Formule lub
              Etapie. Ja co prawda na ogół jeżdżę w czerwcu, wtedy nie ma chyba problemów. Na
              ogół jednak czujemy się zmęczeni gdzieś tak ok. 16 i wtedy szukamy noclegu i
              zwykle nie chce mi się czekać na otwarcie Etapa. Biorę, co jest, raz taniej,
              raz drożej - jak tam mi się trafi ;) Ale, przyznaję, nie jest to zbyt
              ekonomiczne.
              • jot.be Re: Byłam na Costa Blanca samochodem 09.05.15, 09:02
                W kwestii formalnej :)
                Nie ma już hoteli Etap - to się nazywa Ibis Budget teraz.
                Chyba już wszystkie....
                • Gość: gość Re: Byłam na Costa Blanca samochodem IP: *.183.177.68.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.05.15, 20:18
                  Przy okazji ostatniego postu, podczepię się i zapytam bardziej doświadczonych, napisałem maila do hotel Ibis Budget , tydzień minął i nie mam odpowiedzi. A chciałem się dowiedzieć, czy zamawiając na jedną noc pokój 3 osobowy z podwójnym łóżkiem i dodatkową dostawką (extra bed) mogą spać 4 osoby, w tym dwójka małych dzieci. System przy rezerwacji takiego pokoju nie "widzi".
                  • jot.be Re: Byłam na Costa Blanca samochodem 12.05.15, 11:52
                    Oni nigdy nie odpowiadają. Sprawdzone empirycznie.
                    Oficjalnie raczej na pewno nie....
                    Te pokoje są "z urzędu" 3-osobowe - trzecie łóżko jest często nad podwójnym.
                    O ile we Francji pewnie nikt nie zwróci uwagi to w Niemczech może być problem.
                    Poza tym kiedyś w Niemczech było 2os dorosłe i jedno dziecko poniżej 12 lat.
                    I w niektórych sumiennie to sprawdzali.. (Drezno na przykład).
                    Nie wiem jak teraz - odkąd nastał Ryanair nie jeżdżę już do E autem :o)
                    • dawid.konopka Re: Byłam na Costa Blanca samochodem 11.06.15, 10:25
                      Tak wtrącę, może nie do końca w temacie. Jeśli ktoś planuje odwiedzić tamte tereny, polecam Cullerę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka