Dodaj do ulubionych

Polskie prawo jazdy w Hiszpani

21.02.07, 12:52
witam wszystkich pytanie raczej skierowane do mieszkajacych w Hiszpani ,wiec
jaki czas moge prowadzic samochod na polskim "prawo jazdy" mieszkajac tu i
majac samochod na Hiszpanskich numerach prosze o odpowiedz osobe dobrze
zorientowana w tym temaci (esto no se)
Obserwuj wątek
    • skara Re: Polskie prawo jazdy w Hiszpani 21.02.07, 16:55
      Jesli masz nowe polskie prawko (z symbolami UE) to do konca swiata :) Juz nie
      ma obowiazku wymiany praw jazdy. Tak poinformowano mnie w Ministerstwie
      Transportu i do tego sie stosuje i jest ok.
      • bemeta 6 miesiecy 22.02.07, 10:00
        Po 6 miesiacah od zameldowania sie na pobyt staly w Hiszpanii musisz przepisac
        prawo jazdy na hiszpanskie. Jest to formalnosc do zalatwienia w Tráfico, zero
        problemow. Za to moga byc problemy jak sie wplaczesz w jakis wypadek bez
        zalatwienia tej formalnosci.
        Polecam googla i "canjear permiso de conducir" albo od razu:
        upd.depourense.es/PROXECTOS/emigrantes/guia/adjuntos/posteriores/permiso.htm
        POzdro, bart.
        • skara Re: 6 miesiecy 22.02.07, 16:13
          bemeta - ja tez tak myslalam. Ale 1,5 miesiaca temu wybralam sie do Trafico
          (oddzial w Murcji) i zostalam zapewniona, ze ZNIESIONO OBOWIAZEK WYMIANY PRAW
          JAZDY. Totez ja nie wymieniam, a w Hiszpanii mieszkam znacznie dluzej niz 6
          miesiecy.
          • xulu Re: 6 miesiecy 01.03.07, 21:33
            witam spac mi ten temat niedaje dlatego ze sam wybralem sie di trafico w
            gironie gdzie tam mi powiedziani ze faktycznie po 6-miesiacach mieszkania w
            hiszpani powinnem wymienic prawo jazdy na es z tym niema problemu koszt 18euro
            plus foto i 2-3 godziny ale to prawo jazdy wazne jest na 10lat.
            Ja zapytalem co bedzie jak pojade do Polski? "gosc" zapytal turystycznie czy na
            stale bo jak turystycznie to moge prowadzic 6-miesiecy
            wiec ja pytam ja jako polak jak moge jechac do polski turystycznie.
            mieumial mi wytlumaczyc i wciaz tlumaczyl usilnie ze prawo jazdy polskie ze
            znaczkiem ue mam wymienic na hiszpanskie .
            niewiem co robic
            mial ktos z was mieszkajacych w hiszpani taki dylemat?
            • Gość: skara Re: 6 miesiecy IP: *.121.19.211.dyn.user.ono.com 01.03.07, 22:42
              No ja mieszkam i olewam wymiany. Trafico to wg mnie glos ostateczny. Poza tym
              jak Ci udowodnia ile czasu jestes? Po rezydencji? Ja nie wymieniam - olewam to.
            • a.nancy Re: 6 miesiecy 02.03.07, 10:58
              > Ja zapytalem co bedzie jak pojade do Polski? "gosc" zapytal turystycznie czy
              na
              >
              > stale bo jak turystycznie to moge prowadzic 6-miesiecy
              > wiec ja pytam ja jako polak jak moge jechac do polski turystycznie.

ano wlasnie
              tez nie wymienilam, bo diabli wiedza czy nie wroce do Polski albo nie przeniose
              sie gdzie indziej
              ale lapie lekki stres mimo wszystko
              • xulu Re: 6 miesiecy 04.03.07, 19:15
                >>jak Ci udowodnia ile czasu jestes? Po rezydencji? Ja nie wymieniam

no chyba maja system komputerowy i latwo im bedzie sprawdzic twoje imie i
                nazwisko
                tym bardziej ze w dokumentach samochodu widnieje moj numer (NIE)
                jest to sprawa jak sadze dosc wazna a nie do _olewania_

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka