Dodaj do ulubionych

Wyjazd z miłości

31.05.11, 12:18
Witam serdecznie,
piszę bo znalazłam się w nie do końca fajnej sytuacji.
Ponad rok temu poznałam przesymatycznego osobnika z Kanady (Ottawa). Wszystko się toczyło cudownie tylko, że teraz on wraca aby kontynuować studia. Oczywiście chciałabym z nim wyjechać tylko po przeczytaniu wszelkich rządowych stron się przeraziłam. Ja sama mam licencjata (nauki polityczne) a w Polsce pracuje w biurze.
Co do pracy to mogę robić byle co, naprawdę mi nie zależy (on planuje powrót na 12 miesięcy) tylko aby tam się utrzymać przez ten okres.
Czy mogłabym prosić o podpowiedzi. Nie za bardzo wiem jak się za to zabrac. Co do sponsorowania to raczej nie wyjdzie bo po oplaceniu studiów (może, że uda mu sie uzyskać jakąs dotację) i mieszkania on raczej nie bedzie w stanie mnie utrzymać w oczach urzędników.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • syswia Re: Wyjazd z miłości 31.05.11, 16:03
      Nie mozesz w Kanadzie pracowac legalnie bedac tu na wizie turystycznej. 12 miesiecy to nie jest az tak strasznie dlugo. Proponuje, zebyscie sobie rozwazyli: czy zwiazek jest powazny, jakie macie plany na przyszlosc, gdzie chcecie (razem lub osobno) mieszkac/pracowac w przyszlosci, w jakich zawodach.

Calkiem na marginesie, mysle, ze rzucanie pracy, po to zeby pobyc 12 miesiecy gdzies robiac "cokolwiek", z powodu faceta jest dzialaniem nieco impulsywnym... z braku lepszego slowa.
      I nie- nie zapomnial wol, jak cieleciem byl. Ja wykonalam taka wolte sama, ale w pelni swiadoma tego, ze emigracja to nie hop-siup - to dlugi proces, stresujacy, wiaze sie z wieloma wyrzeczeniami, choc jest takze fascynujacy i pelen wyzwan.
      • sylwek07 mozesz tez wyjechac legalnie na 1 rok czasu 31.05.11, 17:48
        I pracowac legalnie w Kanadzie przez ten okres czasu ..chyba ze masz wiecej niz 35 lat to wtedy nic z tego nie wyjdzie.
        te wyjscie to wyjazd :

www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/work-travail/whp-pvt.aspx?lang=pol
        bo wyjazd jako turystka to pobyt moze byc max.na 6 miesiecy i co potem/.przedluzyc go?mozna ale to koszta i nie wiadomo czy Ci ten pobyt przedluza.
        • pestkapi Re: mozesz tez wyjechac legalnie na 1 rok czasu 31.05.11, 21:30
          Dziękuję bardzo za linka, widziałam to wcześniej, ale totalnie to zignorowałam.
      • pestkapi Re: Wyjazd z miłości 31.05.11, 21:25
        Hej,
        co do wyjazdu to jestem zdecydowana. Już kilka lat mieszkałam w Anglii i trochę w Paryżu. Wiem, że w Kanadzie będzie trudniej. W Polsce jestem już 3 lata i tęskni mi się nawet za obcymi krajami. A Ty gdzie teraz mieszkasz? Kanada? Czy zdecydowałaś się na powrót?
        • syswia Re: Wyjazd z miłości 02.06.11, 16:49
          Od prawie 10 lat zyje, mieszkam i pracuje w Toronto. Tu zalozylam rodzine i nie planuje powrotu do Polski.

Nie usiluje zmienic Twojej decyzji. Czasami jednak, kiedy sie ma te 20 lat, to wydaje sie, ze na planowanie przyszlosci, kariery, zwiazku itd jest strasznie duzo czasu wink i latwo ten okren przefrymarczyc podejmujac impulsywne decyzje, robiac "cokolwiek".
          A prosto z mostu: bedzie Ci trudno, o ile nie niemozliwie, jako emigrantce bez lokalnego doswiadczenia znalezc szybko sensowna prace tylko na rok. Nie chce Cie rozczarowywac, ale o wiele latwiej jest znalezc prace w GB, zwlaszcza jesli wystepuje sie w pozycji studentki/swiezo upieczonej absolwentki szukajacej krotkiego stazu.
          Innymi slowy, jesli chcesz zwiazac swoja przyszlosc z Kanada, to przyjezdzaj, ale zalatw to legalnie i miej plan. Nie zakladaj, ze bedziesz robic cokolwiek. Kto nisko mierzy ten nie trafi wysoko.
          Powodzenia.
          • pestkapi Re: Wyjazd z miłości 05.06.11, 23:03
            Witam ponownie,

oczywiscie, ze planuje wszystko zalatwic legalnie. Co do mojej przyszlosci to nie planujemy jej w Kanadzie tylko raczej w Polsce. Mnie ineteresuje tak naprawde jedno jak tam wyjechać legalnie i jaki sposób w mojej sytuacji jest najlepszy.
            Chce robic cokolwiek dlatego, ze wtedy wypoczywam. Praca jest mniej stresujaca, a ja mam więcej czasu na swoje zainteresowania. Nie umię kalkulować. Fajnie jest miec taki gap year smile Nieważne ile ma się lat.

Pozdrawiam
    • pikorpikor Re: Wyjazd z miłości 03.06.11, 06:17
      Co
      > do sponsorowania to raczej nie wyjdzie bo po oplaceniu studiów (może, że uda mu
      > sie uzyskać jakąs dotację) i mieszkania on raczej nie bedzie w stanie mnie utr
      > zymać w oczach urzędników.

Jak chce sponsorować partnera życiowego/małżonka to dochody nie mają znaczenia.
      A jak nie chce Cię sponsorować jako takiego to sobie lepiej od razu daj spokój i nie zawracaj sobie głowy.

Pozdr.
      • pestkapi Re: Wyjazd z miłości 05.06.11, 22:56
        Z tego co ja czytalam to on musi udowodnic, ze bedzie mial wystarczajace dochody. Jutro bede dzwonila do Ambasady moze oni mnie naprowadza na jakis trop. Jeszcze raz zerkne na ten sposorship - tez wyczytalam, ze wtedy nie moge raczej szukac pracy. Wiesz cos na ten temat?
        • pikorpikor Re: Wyjazd z miłości 06.06.11, 01:26
          Tu nie ma żadnych tropów - wszystko jest wyjaśnione na stronach ministerstwa (CIC).

Żeni się z Tobą (miusicie wziąć ślub albo być z związku partnerskim przynajmniej przez rok). Sponsoruje Cię. Jeżeli jesteś wtedy w Polsce to trwa to do paru miesięcy (ostatnio 3-4). Dochody nie mają znaczenia jeśli chodzi o Twoją "immediate family" (małżonek i dzieci małoletnie - żadne tropy - tak jest). Jak Ci ktoś mówi inaczej to robi z Ciebie ciemniaka.

Po tym okresie przyjerzdżasz i żyjesz w Kanadzie w zasadzie na takich prawach jak i Twój lubysmile

pozdr.
          • sylwek07 w zasadzie 06.06.11, 08:11
            na stronie CIC jest napisane jakie ma sie prawa jako obywatel a jakie jak ktos kto ma staly pobyt-jesli tych ale jest malo ale jednak sa smile

o pracy przy sponsorowaniu to masz na mysli ze lecisz do Kanady i tam legalizujesz pobyt czy tez czekasz na wize w Polsce i lecisz juz z pobytem stalym..
            • pikorpikor Re: w zasadzie 06.06.11, 22:54
              Chodzilo mi o to, ze masz prawa takie, ze w codziennym zyciu w zasadzie sie one nie roznia a nie ze sa dokladnie takie same.
            • pestkapi Re: w zasadzie 07.06.11, 09:00
              Chciałabym to zalegalizować z Polski bo tak będzie najbezpieczniej.
              • sylwek07 jak z Polski to.. 07.06.11, 14:04
                jak moj poprzednik napisal powinnas szybko wize dostac taka na staly pobyt ..
                a jak dostaniesz taka wize to wtedy po przylocie starasz sie o numer SIN-czekasz na karte stalego pobytu i pracujesz smile

-
                "Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
                "Dopiero samotność uświadamia nam jak jesteśmy bezsilni"
                "Nikt nie rodzi się bez wad, lecz ten lepszy,kogo nękają najmniej"
              • pikorpikor Re: w zasadzie 08.06.11, 03:55
                Dokładnie.

Jeszcze jedna rada. Jeżeli Twój luby ma obywatelstwo to może złożyć wniosek będąc także poza Kanadą (musi tylko udokumentować, że planuje powrót - np. będzie studiował).

Także jutro myk do USC, ślubik, uściski i składa. Będziecie wtedy krocej czekać.

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka