15.06.11, 18:37
Znajoma postanowila spisac testament,ale nie potrafi sie do tego zabrac .
Ja tez nie umiem jej pomoc.
Od czego zaczac?czy sa jakies pomocne strony ktore mozecie polecic?
czy potrzebny jest adwokat?
Macie jakies wlasne doswiadczenia/rady odnoscie sporzadzania testamentu.
/dzieci ma juz dorosle/
Obserwuj wątek
    • za_morzem Re: Testament 15.06.11, 19:26
      ewa3223 napisała:

> Znajoma postanowila spisac testament,ale nie potrafi sie do tego zabrac .
      > Ja tez nie umiem jej pomoc.
      > Od czego zaczac?czy sa jakies pomocne strony ktore mozecie polecic?
      > czy potrzebny jest adwokat?
      > Macie jakies wlasne doswiadczenia/rady odnoscie sporzadzania testamentu.
      > /dzieci ma juz dorosle/

www.amazon.ca/Wills-Estates-Canadians-Dummies-Margaret/dp/1894413172
      @ Chapters/Indigo near u.
      • syswia Re: Testament 16.06.11, 16:48
        Testament to zbyt powazna sprawa, zeby ja "zalatwic" za pomoca przekartkowanej ksiazki. Polecam jednakowoz konsultacje z prawnikiem, a przedtem z dobrym doradca prawnym - takim, ktory ma CFP, a najlepiej jednoczesnie CA i zna sie na konsekwencjach podatkowych tego, co tu nie okresla nazwa "estate planning" albo konsultacje z prawnikiem, doradca finansowym i ksiegowym, ktorzy sa sklonni wspolpracowac. Wbrew pozorom to nie jest takie proste i najczesciej istnieja sposoby na to, zeby zaoszczedzic rodzinie pare groszy zamiast placic rzadowi frycowe.

Tak na marginesie, kazdy powinien miec aktualny testament, a juz zwlaszcza osoby, ktore posiadaja dzieci. Testament powinno sie uaktualniac przy kazdej powazniejszej zmianie w zyciu rodzinnym, np narodziny kolejnego dziecka, rozwod, smierc malzonka itd itd. Oprocz testamentu istnieje tez kilka innych dokumentow, ktore warto miec zalatwionych zawczasu, zeby potem sobie nie pluc w brode.
        • syswia Re: Testament 16.06.11, 16:51
          Pomylilam sie w powyzszym poscie:
          "Polecam jednakowoz konsultacje z prawnikiem, a przedtem z dobrym dorad
          > ca prawnym"
          Chodzilo mi oczywiscie o dorade finansowego, ktory ma uprawnienia do planowania finansowego, czyli w duzym skrocie CFP.
    • dr_pitcher Re: Testament 18.06.11, 08:15
      Wills for Dummies wystarcza w wiekszosci przypadkow. CFA polecam jedynie w przypadku skomplikowanych testamentow i sytuacji majatkowej. I element naistotniejszy - wyznacz egzekutora swoje testamentu.
      • ewa3223 Re: Testament 21.06.11, 04:15
        I element naistotniejs
        > zy - wyznacz egzekutora swoje testamentu.

No wlasnie,dlaczego jest to istotne.
        Czy dorosle dzieci nie moga byc egzekutorami?
        • syswia Re: Testament 23.06.11, 19:07
          Moga, ale musza byc wyznaczone. Bycie egzekutorem to nie bajka.
          • voytek74 Re: Testament 24.06.11, 00:09
            Nalezy jeszcze pamietac ze egzekutor moze policzyc sobie (wedlug ustalonej taryfy) za usluge, odejmujac sume od spadku (jezeli taki jest). Nastepna sprawa, to na przyklad "living will", czyli kto decyduje kiedy maja odlaczyc aparature medyczna. Czy chcesz zeby walczyli do upadlego (mozesz tak lezec podlaczony jak warzywko latami), chcesz zeby odlaczali czy moze ktos za ciebie bedzie podejmowal ta decyzje. To nie przelewki. Nastepna, to kto zajmie sie potomstwem. Tutaj sprawa, z wielu wzgledow, moze byc delikatna.
            Tak naprawde, to ja bym wydal te 400-500 dolarow i zrobil to pozadnie.

syswia napisała:

> Moga, ale musza byc wyznaczone. Bycie egzekutorem to nie bajka.
            • ivi26 Re: Testament 27.06.11, 01:58
              formalwill.ca/about_us.php
    • syswia Re: Testament 18.07.11, 20:30
      Do poczytania:

www.financialpost.com/personal-finance/Estate+planning+using+trust/5025715/story.html

www.financialpost.com/opinion/columnists/Marriage+triggers+revocation+will/5092996/story.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka