Dodaj do ulubionych

sponsorowanie malzonka

IP: *.qc.sympatico.ca 03.05.04, 20:56
Chcialabym dowiedziec sie jak najwiecej na temat mozliwosci imigracji do
Kanady za sprawa malzenstwa. Wiem, ze teoretycznie moze nie powinnam szukac
informacji na ten temat tutaj tylko w Urzedach, albo za sprawa mojego
przyszlego malzonka, ale ja juz nieraz dowiedzialam sie od was wielu
ciekawych rzeczy i chcialabym jakos tak troche poszperac na wlasna reke. Moze
ktos z Was juz to przechodzil. A oto moje pytania:
1. Jestem teraz na wizie turystycznej, czy musze wyjezdzac po jej uplywie do
Polski, jesli bede juz po slubie? Kiedy ewentualnie moge wrocic?
2. Jak dlugo trwa caly proces prowadzacy do momentu uzyskania obywatelstwa
(czy najpierw jest przyznawany status rezydenta) i co za tym idzie pozwolenia
na nauke czy prace?
3. Ile mniej wiecej te wszystkie formalnosci kosztuja? :) Czy trzeba
angazowac w to prawnika?
Z gory dziekuje za informacje , a moze polecicie jakies linki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrew Re: sponsorowanie malzonka IP: *.home.cgocable.net 03.05.04, 21:43
      Zapytaj przyszlego malzonka , to jego sprawa , to on powinien juz wszystko
      wiedziec o sponsorowaniu ukochanej.
      • Gość: lala Re: sponsorowanie malzonka IP: *.qc.sympatico.ca 05.05.04, 03:38
        niestety dla niego to tez nowe doswiadczenie, bo jeszcze nigdy sie nie zenil :)
        a jak juz wczesniej pisalam lubie wiedziec wszystko pierwsza
    • joradz Re: sponsorowanie malzonka 04.05.04, 12:26
      Czesc - planuje to co Ty ale chyba troche w innej kolejnosci.Moge odpowiedziec
      tylko teoretycznie to co wiem.

Gość portalu: Lala napisał(a):

>> 1. Jestem teraz na wizie turystycznej, czy musze wyjezdzac po jej uplywie do
      > Polski, jesli bede juz po slubie? Kiedy ewentualnie moge wrocic?

Moze 'im' sie nie podobac takie zalatwienie sprawy - wjazd turystycznie i
      zawieranie malzenstwa juz w Kanadzie.Na pewno nie bedzie sie podobalo - oni sie
      przeciez tego boja zeby tylko nie wjezdzac do nich w celu zawarcia malzenstwa.
      Zreszta chyba nawet o to pytaja.Ryzykowna opcja - ale tylko wg mnie.

> 2. Jak dlugo trwa caly proces prowadzacy do momentu uzyskania obywatelstwa
      > (czy najpierw jest przyznawany status rezydenta) i co za tym idzie pozwolenia
      > na nauke czy prace?

Proces ten trwa prawdopodobnie kilka miesiecy. Gdyby Twoj narzeczony przyjechal
      np. do Polski i tu byscie wzieli slub (ja wlasnie tak chce zrobic) to
      przechodzisz badania lekarskie i w przeciagu 6 miesiecy mozesz do niego juz
      leciec. On wtedy sponsoruje zone , ktora dostaje pobyt = pozwolenie na prace i
      nauke.
      > 3. Ile mniej wiecej te wszystkie formalnosci kosztuja? :) Czy trzeba
      > angazowac w to prawnika?
      Prawnika?Po co ? Ale ile kosztuje niestety nie wiem.

Mysle jednak,ze tak naprawde chlopak, kory siedzi w Kanadzie lepiej sie moze w
      tym orientowac. Powinien poytac tam w urzedach co i jak.

Wiem, ze nie dalam wiazacych odpowiedzi ale poniewaz tez o tym mysle dlatego
      pozwolilam sobie zabrac glos.Pozdrawiam i powodzenia.
      • Gość: lala Re: sponsorowanie malzonka IP: *.qc.sympatico.ca 05.05.04, 03:40
        ad 1 ale ja juz tu jestem :))))
        ad 2 cos mi sie wydaje, ze to trwa dluzej niz kilka miesiecy :(((
        ad 3 dziekuje za odpowiedz, chyba rzeczywiscie rozejrze sie w fachowych
        instytucjach
        • Gość: Andrew Re: sponsorowanie malzonka IP: *.home.cgocable.net 05.05.04, 05:22
          Wejdz na strony immigration i tam znajdziesz wszystko z formami i cennikiem
          wlacznie , po prostu bedziesz prowadzona jak za raczke step-by-step.
          Najwazniejsza rzecza jest udowodnienie narzeczenstwa np. ciaza ( nalepiej
          blizniacza ).
          Ciebie dotyczylaby ta strona czyli sponsorowanie slubnej z terenu Kanady :
          www.cic.gc.ca/english/sponsor/in.html
          • Gość: lala Re: sponsorowanie malzonka IP: *.qc.sympatico.ca 05.05.04, 23:52
            Dzieki, tam znalazlam chyba wszystkie informacje, ale z tym udowadnianiem
            malzenstwa to chyba przesada juz :))) Czy ktos z was mial juz doswiadczenia w
            tej sprawie?
            • Gość: :)) Re: sponsorowanie malzonka IP: 5.5D* / *.gv.shawcable.net 15.05.04, 08:46
              ja przyjechalam na wizie turystycznej i tutaj wyszlam z maz...
              nie bylo problemow tylko musialam przejsc badania lekarskie, rozmowe a potem
              otrzymalam landed emigrant status.

Wprawdzie bylo to 14 lat temu ale nie bylo raczej problemow
              • Gość: lala Re: sponsorowanie malzonka IP: *.qc.sympatico.ca 17.05.04, 23:55
                hmmm wydaje mi sie ze 14 lat temu troszke bylo latwiej, ale dzieki za odpowiedz
                • monhann2 Re: sponsorowanie malzonka 18.05.04, 18:01
                  lala napisala:
                  "Dzieki, tam znalazlam chyba wszystkie informacje, ale z tym udowadnianiem
                  malzenstwa to chyba przesada juz :))) Czy ktos z was mial juz doswiadczenia w
                  tej sprawie"

Obys sie nie zdziwila jak czesto zdarza sie, ze wladze sie interesuje czy oby
                  malzenstwo nie zostalo zawarte jedynie dla papierka. Slyszalam wiele razy o
                  takich przypadkach i rzucaniu klod pod nogi.
                  • Gość: Andrew Re: sponsorowanie malzonka IP: *.home.cgocable.net 18.05.04, 21:16
                    monhann2 napisała:

> Obys sie nie zdziwila jak czesto zdarza sie, ze wladze sie interesuje czy oby
                    > malzenstwo nie zostalo zawarte jedynie dla papierka.
                    ________________________________________________________________________________

Jak nie bedzie mogla udowodnic wczesniejszego narzeczenstwa i trwalosci zwiazku
                    nie dostanie prawa stalego pobytu mimo zawartego malzenstwa.
                    Obecnie 1/4 zawartych malzenstw dostaje odmowe ( wg. nowych przepisow ktore
                    zmienily sie ostatniej jesieni ).
                    • Gość: lala Re: sponsorowanie malzonka IP: *.qc.sympatico.ca 19.05.04, 00:09
                      hmmm nie wiem czy to wystarczajace potwierdzenie nazeczenstwa ale mieszkamy
                      razem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka