Dodaj do ulubionych

z NY do Waszyntonu

17.05.11, 09:57
W sierpniu będziemy się przemieszczać z NY do Washingtonu. Opcja autobusem czy lepiej pociągiem. Co polecacie. Ma być bezpiecznie widokowo i wygodnie, ale nie za drogo. Grupa 7 osób. Nie chcemy samochodu z wypożyczalni. Na co trzeba zwracać uwagę rezerwując bilety, czy z bagażami są jakieś korowody? Poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: z NY do Waszyntonu 17.05.11, 14:55
      heh....
      "bezbpiecznie i wygodnie" - amtrak ($50 od lba , one-way)
      "nie za drogo" - autobus (np megabus) ($7-8 one way)
      "widokowo" - to chyba tylko samolot ($150)

wszystko razem....eee....
    • o.kalamata Z NYC do Waszyngtonu 17.05.11, 16:42
      mynia5 napisała:

> Ma być bezpiecznie widokowo i wygodnie, ale nie za drogo. <

Mynia, Ilosc przymiotnikow okreslalacych Wasze wymagania podnosi cene.
      Z czegos bedziesz musieli zrezygnowac. Na przyklad z szampana, soku
      pomaranczowego i TV satelitarnej. Z bagazem nie ma zadnych klopotow.
      Musicie miec przy sobie jakis dokument ze zdjeciem. Rozrzut cen masz
      podany wyzej. W srodku jest jeszcze Greyhound. Moja sugestia - Amtrak.
    • grodek75 Re: z NY do Waszyntonu 19.05.11, 22:38
      www.amtrak.com/servlet/ContentServer?pagename=Amtrak/HomePage
      Wygodnie, szybko i bezpiecznie.
      Jechałem tak 1,5 roku temu z rodziną pozwiedzać stolicę USA.
      Wsiadasz na Penn Station w NY, a wysiadasz w centrum Waszyngtonu na Union Station po ok. 3 godzinach. Bilety kup przez net płacąc kartą, na Penn Station podchodzisz jedynie do urządzenia przypominającego bankomat, skanujesz kod kreskowy z potwierdzenia i z drukarki wypadają bilety. Jedyną niedogodnością jest fakt, że na Penn Station pociągi nie są przypisane do peronu. Czyli wjeżdżają na ten, który jest aktualnie wolny. Tak więc należy czekać w hali głównej i obserwować tablicę informacyjną gdzie na kilka minut (nie pamietam ile dokładnie) przed przyjazdem pociągu wyświetlany jest numer peronu. Czasu niby jest sporo, ale ja miałem drobny problem logistyczny, bo podróżowałem z żoną, dwójką dzieci (jedno w wózku) i trzema walizkami, ponieważ prosto z Waszyngtonu wracaliśmy do Polski. W takiej sytuacji radzę skorzystać z pomocy bagażowego. Ich stanowisko jest zlokalizowane przy zejściach na perony, w pobliżu tablicy informacyjnej. Facet załadowal wszystkie nasze bagaże na wózek, zmienił kierunek jazdy schodów ruchomych, wskazał nam miejsca w pociągu i wtargał bagaże.
      Warto wydać trochę $ na napiwek i mieć święty spokój.
      • grodek75 Jeszcze jedno - widoki :) 19.05.11, 22:44
        Z okien pociągu też możesz liczyć na niezłe widoki.
        W Baltimore na stacji widzieliśmy jak na remontowanym peronie bóbr (skąd tam się wziął bóbr do cholery?) żarł paletę na której były zlożone materiały budowlane.
        Wszyscy pasażerowie w wagonie pstrykali fotki :)

--------------------------------------------------------------
        www.panoramio.com/user/2266955
        my.flightmemory.com/image/grodek75.gif
        • Gość: polski pytek Porzucony watek IP: 65.210.104.* 21.05.11, 02:02
          I co mynia porzucilas watek. Slomiany zapal jak wiekszosc opytajacych.
          • Gość: Kasia Re: polski pytek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.11, 23:43
            wskazówek myni nie udzieliłeś, a zatroszczyłeś się o losy wątku, ciekawe:)
            już o tym kiedyś pisałam,że nawet jeśli założycielka wątku nie skorzysta, to może innym się takie informacje przydadzą:)
      • mynia5 Re: z NY do Waszyntonu 25.05.11, 12:15
        Halo, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Cóż, musiałam zarzucić internet na jakiś czas, ale już jestem i bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Właśnie amtrak celowałam jako najlepszy transport, a grodek75 mnie w wyborze utwierdził. Dzięki za sugestie bagażowego. Takie "drobiazgi" bywają nieocenione! Jeżeli jeszcze możesz opisać czy zwiedzaliście Waszyngton, ja będę miała 3 dni.Do porzucony watek: rozumiem twoje rozgoryczenie, pewnie wszyscy cię rzucają :(, ale gdybyś napisał coś sensownego - może ktoś odpowie! nie zrażaj się.
        • grodek75 Re: z NY do Waszyntonu 25.05.11, 21:09
          A więc po kolei - na Waszyngton mieliśmy podobnie jak Ty 3 dni i od razu Cię uprzedzam, niestety nie da się zwiedzić tego miasta w tak krótkim czasie. Będzie to "przelecenie się" po najważniejszych miejscach. Dużo zależy od tego gdzie będziecie mieszkali. Ja znalazłem hotel bardzo blisko centrum (polecam tak na marginesie, doskonale zlokalizowany i bardzo fajny: melrosewashington.com/default.asp?HotelID=96936).
          Do Białego Domu dochodziliśmy spacerkiem w przeciągu 10-15 minut.
          A wracając do samego miasta - większość ciekawych miejsc znanych np. z TV jest zlokalizowanych na tzw. National Mall. Tam znajdziesz najważniejsze pomniki i idąc wzdłuż dotrzesz do Kapitolu. Warto wjechać na Pomnik Waszyngtona (wymagana wcześniejsza rezerwacja przez net. Wjazd jest za darmo, płaci się jedynie za Security Check). Będąc w tym rejonie koniecznie nalezy się wybrać do Muzeum Historii Naturalnej i National Air&Space Museum (druga część jest na lotnisku Dulles). Tuż obok jest Bureau of Engraving&Printing gdzie produkuje się zielone papierki ;) Warte zwiedzenia, idziesz sobie galeryjką i obserwujesz proces produkcyjny od czystych arkuszy papieru do palet z 960mln$ gotowymi do wysyłki. Oczywiście kolejne miejsce warte odwiedzenia to Arlington, rozciąga się stamtąd widok na cały Waszyngton, można obejrzeć zmianę warty przy Grobie Nieznanego Żołnierza.
          Obowiązkowo należaloby zaliczyć Georgetown. Najlepiej i za dnia i wieczorem. Ale niestety przy trzech dniach, które możecie poświęcić na DC obawiam się, że będziecie musieli wybierać co bardziej chcecie zobaczyć, a z części zrezygnować :(
          Kilka zdjęć z naszej wizyty w NYC i Waszyngtonie znajdziesz w linku do Panoramio, w mojej stopce.
          Pozdrawiam,
          • mynia5 Re: z NY do Waszyntonu 28.05.11, 13:39
            dzięki za odpowiedź, postaramy się zobaczyć jak najwięcej :) wskazówki bardzo cenne, mamy hotel w samym centrum, więc chyba dobrze wybraliśmy. Z lotniska Dulles lecimy dalej, więc zwiedzanie zaplanowaliśmy na kilka godzin prze odlotem. Piszesz "i National Air&Space Museum (druga część jest na lotnisku Dulles)". Czy obie części tego muzeum są równie atrakcyjne? Musimy wybierać, więc proszę o podpowiedź.Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi ale nie zawsze mogę być w necie. Zdjęcia imponujące , gratuluję. Mynia
            • grodek75 Re: z NY do Waszyntonu 28.05.11, 14:50
              Ja byłem tylko w części muzeum mieszczącej się w centrum.
              Fajne, ale nie znajdziesz tam najciekawszych eksponatów (np. Concorde).
              Te są na lotnisku.
              W centrum są lądowniki Apollo, fragment B747, etc.
              Po prostu ilośc miejsca jest zbyt mała na ekspozycję całych samolotów.
              Tak więc polecam Dulles. Chociaż tam nie byłem to z opisów wydaje mi się, że jest tam ciekawiej.

• Gość: amerykaija Re: z NY do Waszyntonu IP: *.hsd1.va.comcast.net 18.06.11, 23:56
                jeśli szukacie ciekawostek o Waszyngtonie, trochę o Nowym Jorku zapraszam na mój blog www.amerykaija.blogspot.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka