Dodaj do ulubionych

Zakupy w USA

IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.12, 11:26
Zapewne ktoś orientuje się jak wygląda sprawa zakupów elektroniki w USA.
Chciałem zakupić laptop w celach prywatnych. Z tego co się dowiedziałem, to generalnie cło nie obowiązuje w takich przypadkach. Czy można się spodziewać jakichś niespodzianek ? Komputer chciałbym zakupić w BestBuy i wywieźć go USA jako na własny użytek (zgodnie z rzeczywistością). Niektórzy polecają rozpakować go, żeby niepotrzebnie nie płacić cła. Koszt ok. 1000 USD.

Dzięki z góry za wszelkie porady i sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: # Re: Zakupy w USA IP: *.phlapa.east.verizon.net 14.10.12, 18:50

Nie placi sie cla za laptop przywieziony ze Stanow. Ze wzgledow praktycznych
      (objetosc) wyjmij laptop z pudelka i wloz do gabkowego rekawa podczas
      transportu.

Mozesz porownac rowniez ceny w sklepie internetowym www.jr.com Sklep ma
      dobra opinie i zrealizuje zamowienie w Stanach w ciagu tygodnia.
      • Gość: = Re: Zakupy w USA IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 18:23
        Dzięki. Zrobiłem już rozpoznanie.

Z tym cłem chyba jednak jest tak, że płaci się, gdy sprzęt jest zapakowany.
        Dobrze, żeby zainstalowany system przeszedł też pierwsze uruchomienie.
        • jot-23 Re: Zakupy w USA 19.10.12, 00:08
          dobrze by bylo tez porysowac obudowe troche ... i zafajdac klawiaturem
        • Gość: # Strzyzone czy golone? IP: *.phlapa.east.verizon.net 19.10.12, 06:30

Zrobiles kiepskie rozeznanie. Nie ma cla na przywiezione ze Stanow laptopy.
          Twoje wahajace "chyba jednak" swiadczy, ze nie potrafisz weryfikowac
          uzyskanych informacji. Zacznij jutro o telefonu do najblizszej Izby Celnej
          i przyznaj mi racje. Brak wpisu rowniez bedzie przyznaniem mi racji:)

Jezeli jednak zle sie czujesz nie placac w Polsce za laptopa na lotnisku
          to alternatywnym rozwiazaniem bedzie odszukanie celnika i pokazanie
          opakowanego laptopa z rachunkiem. Celnik spelni Twoje pragnienie
          zaplaty doliczajac do Twojego zakupu VAT. Mylisz pojecie cla z VAT-em.
          • Gość: = Re: Strzyzone czy golone? IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 18:45
            Nie jest to dla mnie jakaś priorytetowa sprawa. Po prostu dowiedziałem się jak robią inni i czego można się spodziewać. Również zapytałem tutaj.

Możliwe, że masz rację. Wolałbym jednak nie sprawdzać słuszności różnych racji przy pomocy mojego portfela.

Na pewno nie będę czuł się źle :)
            • Gość: Karolek Re: Strzyzone czy golone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 12:43
              Ja mogę polecić WszystkozAmeryki.com gdzie znajdziesz szeroki wybór rzeczy z USA w niższych cenach,sam przekonałem się o tym,że jest to bardzo opłacalna sprawa.
    • Gość: = Re: Zakupy w USA IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 18:46
      Zastanawiam się kto i po co wymyślił ten VAT ?
      Po to tylko, żeby rąbać obywatela w... ?
      • Gość: gosc Re: Zakupy w USA IP: *.res.bhn.net 21.10.12, 01:21
        ...odpowiedz prosta i krotka , po co to kazdy wie a kto to zydkowie (jak zwykle)...
        • starypierdola VAT/GS/SalesTax 21.10.12, 06:22
          Drodzy korespondenci. Łatwo jest winić Żydów, bo faktycznie są niesamowici. Ale ...

Rzad (kraju, stanu/prowincji/województwa, powiatu/miasta) potrzebuje pieniędzy na to żeby finansować swoje poczynania. Jako ze i Salomon z pustego nie naleje, ten rząd skądś je musi wziąć. Ale skąd? Jedyna opcja to opodatkować co się da, czyli z podatków.

I dla tego jest tyle rożnych podatków.

Zakładając ze jest tylko podatek od dochodów, cala grupa "pasożytów" co nie pracują ale wydaja (mafioso, kombinatorzy, spekulanci i inne Romney'e) (prawie) żadnych podatków nie płaca. Wiec ci co płaca musza płacić więcej.

Sales tax (podatek od sprzedaży) / VAT/ GST wyrównuje trochę ta grę. Bo każdy kto wydaje pieniądze (zarobione legalnie czy nielegalnie) płaci od nich podatek w proporcji do tego co wydaje. Wiec wygląda mi to na sprawiedliwe. A jak nie wydaja to oszczędzają co tez pomaga gospodarce (w skali makro).

Inna śruba na bogaczy i kombinatorów to podatek od posiadanego majątku: dom, samochody, lodki, i co tam jeszcze. Czyli jak nakradłeś i wybudowałeś sobie pałacyk będziesz płacił/a więcej podatku niż jakiś biedak który wydal wszystko na wódkę (ta to dopiero jest opodatkowana, wiec proszę nie protestować!).

W sumie jak jesteś bogobojny pracuś to powinieneś nalegać żeby podatki od dochodu były niskie a VAT wysoki. A jak jesteś "kombinator" to odwrotnie. CBDO.

Tax advisor SP
          • Gość: gosc - for SP IP: *.res.bhn.net 21.10.12, 13:59
            ....kiedykolwiek przejezdzam przez LV "SP is on my mind"...bylem tam dwukrotnie i to tydzien temu pozdrawiam wiec SP ale juz z Florydy..."trzymaj sie zdrowo i pozdrow tesciowo"
            • starypierdola Re: - for SP 21.10.12, 16:42
              No to daj znać jak będziesz tu znowu. Z wyprzedzeniem.

Gościnny SP
              • Gość: gosc Re: - Re : for SP IP: *.73-24.tampabay.res.rr.com 22.10.12, 02:26
                ...Jestes zdolny, ciekawy i pisz wiec czesto bo piszesz inteligentnie, czasami moze sarkastycznie (?) ale z tym Ci do twarzy...ot taki polski Marc Twain z Ciebie....jesli masz jakie przeszle" historie to rzuc sie do pisania ksiazki - o ile mi wiadomo bylbys chyba jedynym "pisarzem" z Moniek....
                .......lubie Twoje pisanie a co do spotkania to zazwyczaj nikogo nie "badruje" jak to mowia nasi rodacy...ah, jeszcze jedno, nie zniechecaj sie wpisami prostakow,burakow czy "szczurow" szczegolnie tych krajowych - oni nie dorastaja do Twoich piet....
                ......If you need anything from Florida, please feel free and let me know...Regards
                • ratpole Re: - Re : for SP 22.10.12, 03:05
                  Gość portalu: gosc napisał(a):

> ......If you need anything from Florida, please feel free and let me know...

I have a request. May I please have a cup of water from the swamps? hehehe

Starapyerdola jak Marc Twain? A nie jak Franc Kawka? hehehe
                  • starypierdola Gdzieś ty się tu, biedaku, zaplątał? 22.10.12, 17:04
                    No ale jak już się znalazłeś to tez cie mogę zprosic na piwo. Tyle ze polskie. Pewnie się porzygasz??

Twój kolega forumowy i doradca
                    SP
                    • ratpole Re: Gdzieś ty się tu, biedaku, zaplątał? 22.10.12, 23:55
                      starypie... napisał:

> Pewnie się porzygasz??

Niestety.
                      Ale jakbys mial herbate Madras to bardzo chetnie.
                      Posiorbiemy, powspominamy komisariatowe czasy, nie? hehehe
                      • oba.ma.jadra Siorbanie herbaty 23.10.12, 02:35
                        ratpole napisał:

> herbate Madras to bardzo chetnie. Posiorbiemy...<

Obawiam sie, ze herbaty Madras juz nie posiorbiecie.
                        Macie szanse siorbac herbate Chennai w koszulach madras.
                        Chyba, ze zdecydujecie sie na elegancki oolong:)
                        • Gość: gosc Re: Siorbanie herbaty IP: *.res.bhn.net 23.10.12, 05:40
                          ... z tym "rzyganiem" to jak kula w plot...jednak sloma wylazla z butow - musze wniesc poprawke do moich obserwacji...
                          ....."piwo" pije przewaznie pospolstwo - Madras natomiast to mile wspomnienia "tamtych" dni.......
                      • starypierdola Z tego co piszesz ... 23.10.12, 05:38
                        ... wyglada zes prawdziwy biedak. Tak umyslowy jak i fizyczny. Wiec cofam zaproszenie; nie oplaci mi sie z toba zadawac.

Materialista SP

• ratpole Re: Z tego co piszesz ... 23.10.12, 18:45
                          starypie... napisał:

> ... wyglada zes prawdziwy biedak. Tak umyslowy jak i fizyczny.

I finansowy! Call me Hiob hehehe

> Wiec cofam zaproszenie; nie oplaci mi sie z toba zadawac.

Ani mnie z toba. Wpedzasz mnie w depresje.
                          Zrobilbys wszystkim przysluge gdybys zaczal rozgladac sie za sznurem, Mr. Lucky Strike hehehe
    • Gość: Grzesiu 23 Re: Zakupy w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.13, 12:42
      Ja od kilku miesięcy systematycznie robie zakupy właśnie w ten sposób,bardzo pomocna okazuje się strona www.WszystkozAmeryki.com gdzie można znaleźć ciekawe rzeczy,no a najwięszym plusem jest chyba sama cena.
    • warezart Re: Zakupy w USA 17.11.13, 19:03
      Jeżeli chodzi o zakupy z USA,to znam jedną bardzo fajna stronę z której często korzystam,moge polecić zawsze profesjonalne podejście do sprawy.
      www.megabuy.pl
    • fotogdapl Re: Zakupy w USA 24.06.14, 18:53
      Możesz zamówić poprzez www.kurierus.com i zamówić przepakowywanie. JR dobry sklep przy zakupie techu pozdrawiam.
      • engine8 Re: Zakupy w USA 25.06.14, 20:04
        To chyba jeden z tych serwisow ktore uzyto kiedy skradziono mi numery karty kredytowej?
        No wiec ludzie uzywaja kradzinych kart i zamawiaja on-line ale aby sie nie dac zlapac na jaki adres idzie przesylka to uzywaja wlasnie takich firm posredniczacych ktore przepakowuja i wysylaja na dowolny podany adres aby "zatrzec slady"? Legalnosc tego pod znakiem zapytania - zreszta w banku powiedzieli ze FBI juz to analizuje...
        Myslisz ze Polskie sluzby celne nie wiedza o takich serwisach? Oj mamy we krwi oszukiwanie kazdego system ktory sie da...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka