Dodaj do ulubionych

mienie przesiedlencze

IP: 80.51.247.* 30.11.04, 18:32
czesc wam .chcialabym sie dowiedziec jak i gdzie zalatwic transport mienia
przesiedlenczego i ile to kosztuje .jesli ktos moglby mi pomoc to bylabym
wdzieczna .i jeszcze jedno :jak duzy moze byc bagaz podreczny i ile moze on
wazyc ,a wogle to ile bagazu mozna wziazc kilo tego bagazu ,czy jest roznica
jak jedzie sie jako imigrant?
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwek Re: mienie przesiedlencze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:04
      a tobie chodzi do Ameryki czy z Ameryki>?
      • polished Re: mienie przesiedlencze 01.12.04, 12:36
        1. poczytaj instrukcje us cutsoms
        www.cbp.gov/linkhandler/cgov/toolbox/publications/travel/movinghouseholdgoods.ctt/moving.doc

2. poszukaj hasla przeprowadzki miedzynarodowe, np
        www.przeprowadzki.pl/international/index.aspx
        sa doswiadczone firmy np Universal Express, ktore zrobia to door-to-door, w
        kazda strone, za duze pieniadze
        • Gość: meg Re: mienie przesiedlencze IP: 80.51.247.* 01.12.04, 17:07
          Dzieki za linki ale moze znacie tańsze firmy?
      • Gość: toya Re: mienie przesiedlencze IP: 80.51.247.* 01.12.04, 16:55
        z Polski do Kanady .Sama nie wiem co sie tam oplaca zabrac...
        • polished Re: mienie przesiedlencze 02.12.04, 10:27
          sprobuj zatem sama to spakowac i nadac np. przez LOT Cargo czy cos podobnego,
          albo skorzystac ze spedycji drobnicowej (np Hartwig) - to tylko domysly, nie
          robilem tego w ten sposob.
          oplaca sie zabrac rzeczy ciezkie typu meble, ksiazki, ubrania - ale tylko to co
          jest naprawde wartosciowe - meble i ubrania za oceanem tez mozna kupic, tyle,
          ze taniej - ubrania, albo drozej - to drugie.

pol
          • Gość: meg Re: mienie przesiedlencze IP: 80.51.247.* 03.12.04, 07:55
            dzieki zorientuje sie ,jak to z tym LOT Cargo .Stanelam przed tym dylematem ,bo
            tak na dobra sprawe to wszystko by sie przydalo ...mam jeszcze jedno
            pytanie :co jest niezbedne na poczatek ,aby miec mniejsze wydatki ...czy takie
            rzeczy jak garki ,naczynia koldre itp -warto to zabierac czy niedrogo wyjdzie
            kupic .pytam bo przeciez zajezdzajac nie masz nic -nawet lyzki do
            zarcia.jeszcze raz dzieki za odpowiedzi
    • sylwek07 Re: mienie przesiedlencze 03.12.04, 14:04
      Meg a kogo tam masz?>gdzie sie zatrzymasz przez pierwsze dni?
      • Gość: meg Re: mienie przesiedlencze IP: 80.51.247.* 03.12.04, 23:39
        Zatrzymam sie u znajomych ,ale ile moge siedziec im na garbie .Przeciez chodzi
        o to zeby ,jak najszybciej sie usamodzielnic .Wiele rzeczy jest potrzebne na
        poczatek ,a przy tym kupe wydatkow ...I badz tu madry
        • Gość: Marek Re: mienie przesiedlencze IP: *.client.comcast.net 04.12.04, 11:42
          po pierwsze z tego co wiem to oficjalnie nie istanieje nic takiego jak mienie
          przesiedlencze z polski chyba :-) przyjelo sie to jako okreslenie wysylki z usa
          do polski glownie samochodow bo wtedy jest zwolnienie z cla

ja ostatnio przezywalem podobny dylemat przy przeprowadzce do stanow

najtaniej wyjdzie cie najzwyklejsza paczka na poczcie - max waga to 30 kg -
          idzie nawet do 2 miesiecy - najlepiej bedzie jak zamowisz na wymiar kartony u
          producenta - cena jednego ok 2-3 zl, spakujesz i po prostu nadasz na poczcie
          jako najtansza przesylka

co pakowac ? - na pewno nic z elektroniki bo chyba w kanadzie rowniez jest
          110v, garnki - jesli masz jakies superowe to tak bo tu sa bardzo drogie - jeden
          potrafi kosztowac ok 50 dolarow - wtedy pomiedzy wkladasz jakies ciuchy

ciuchy ogolnie sa tansze - szczegolnie te lepsze wiec bez sensu brac wszystko

pamietaj o tym ze wszystko wazy i kosztuje i za paczke srednio ok 15-18 kg
          zaplacisz ok 200-250 zl - cennik masz na stronie poczty - nie baw sie w
          przesylki lotnicze i firmy kurierskie bo wyjdzie na to ze nic ci sie nie bedzie
          oplacalo wyslac

oczywiscie ze nie bedziesz miala nawet lyzeczki ale nie zostaje ci nic innego
          jak kupic nowa bo nie wsadzisz jej w list a paczka dojdzie po kilku miesiacach
          (podobno te poczty jada tirem do francji i stamtad plyna statkiem (karton
          zamawiaj gruby - najlepiej 5 warstwowy)

no coz - to naprawde dylemat co wyslac - wg mnie to rzeczy do ktorych jestes
          przywiazana i ktore stanowia dla ciebie wartosc nie tylko materialna oraz
          ogolnie rzeczy duze do domu - reszte sobie daruj bo cena jaka zaplacisz za
          wysylke moze okazac sie wyzsza niz na miejscu bys kupila nowe
          • Gość: meg Re: mienie przesiedlencze IP: 80.51.247.* 04.12.04, 14:27
            Dzieki,dzieki to sa juz informacje konkretne .Mysle ,ze rzeczywiscie bede
            musiala przemyslec co do calej oplacalnosci tego co ze soba zabiore .Nie jest
            ta cala imigracja taka prosta .Mysle ze najlatwiej ,kiedy nie ma sie rodziny -
            wtedy pakuje sie ciuchy i jazda,bo co to jest wtedy kupic jeden garnek...W
            kazdym razie dzieki jeszcze raz .Jestescie bardzo mili i dzieki za to ,bo
            czytajac rozne wypowiedzi to troche sie balam ,ze moje pytania sa zbyt
            prozaiczne i mnie zlekcewazycie .Jeszcze raz dzieki .Pozdrowka
            • Gość: sylwek Re: mienie przesiedlencze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 14:44
              nie ma glupich pytan,moga byc glupie odpowiedzi ,a prosze bardzo :))
          • polished Re: mienie przesiedlencze 06.12.04, 09:16
            mienie przesiedlencze do USA? a jednak jest cos takiego: poczytaj instrukcje us
            cutsoms:
            www.cbp.gov/linkhandler/cgov/toolbox/publications/travel/movinghouseholdgoods.ct
            t/moving.doc

pol
    • sylwek07 Re: mienie przesiedlencze 04.12.04, 14:14
      najlepiej sie spytaj swoich znajomych co bedzie ci potrzebne na te pare dni..i
      jak jest cenowo abys mogla sobie cos kupic na miejscu
    • Gość: Zgred Re: mienie przesiedlencze IP: *.proxy.aol.com 04.12.04, 17:40
      Z tego co wiem na ten temat, to kupuje sie stalowy kontener i laduje do niego
      co wlezie. Meble, pierzyny, garnki........ Jak masz to i porzadna bryke, to tez
      mozesz ja tam wasdzic. Teraz sie dowiedz, kto przesyla kontenery droga ladowa
      (morska). Przesylke mozesz ubezpieczyc (1 -2% wartosci. I ........wio.
      Zadne tam Air Cargo. To strata kasy, i to duzej.
      • Gość: Zgred Re: mienie przesiedlencze IP: *.proxy.aol.com 09.12.04, 04:26
        czyzby nikt nie wozil rzeczy kontenerem? Moze powinienem ta idee opatentowac??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka