Dodaj do ulubionych

czyPoStudWyjechacNaB2BczyIntership?Poradcie?

15.12.04, 14:47
Mam kontakt z pracodawca u kt. bylem w tym roku 2004 na wakacjach,duzy hotel
pod Waszygtonem? Problem w tym ze koncze studia i nie moge przeniesc obrony
na np:wrzesien 2005 bo mam studia 4,5 letnie(handel zagr, na AE w Krakowie.
Ne wiem jak zorganizowac moj powrot tam,do USA,bo J-1 juz chyba nie dostane a
intership to musze podpisac umowe na prace w biurze.Wczesniej pracowalem tam
jako kelner itp.To watpie aby az tak poszliby mi na reke i wydali swistek
lewy ze bede pracowal w swoim zawodzie, jeszcze jeszcze sprawa ze okres busy
(pracy tam trwa zaledwie gora 5,6 miesiecy potem pracy niema za duzo)co
robic.Mam referencje z tego hotelu (400pokoi-duzy nawet) HYATT ale jak je
wykorzystac sensownie??pordcieprosze jesli macie jakies doswiadczenia w tym
wzgledzie?Prosze
Obserwuj wątek
    • Gość: Chomik Zbyt ciasno piszesz..;) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 16.12.04, 15:56
      Czesc!

Ja bym Ci polecal wyjazd na Internship... 1. Masz pracodawce, 2.
      Masz "odpowiedni" kierunek studiow, ktory da sie podciagnac do pracy w hotelu
      (byc moze?), 3. O okresie "busy" i co robic - nie umiem Ci pomoc, 4. Nie
      musialbys podpisywac umowy w zadnym polskim biurze, moglbys wyjechac na 18
      miesiecy za okolo 1300-1450 USD, kontaktujac sie bezposrednio ze strona
      amerykanska...

Na ile chcesz jechac? Na ile by Cie przyjeli?
      Jakie miales na studiach przedmioty, ktore mozna by wykorzystac w pracy w
      hotelu?

Pozdrawiam,
      DAWID
      • Gość: Manson Re: Zbyt ciasno piszesz..;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 05:17
        W jaki sposób można pominąć biura w Polsce jadąc na internshipa. Mam pracodawce
        na internshipa - i jak to zrobić "kontaktujac sie bezposrednio ze strona
        amerykanska..."
        Manson
        • Gość: Chomik Re: Zbyt ciasno piszesz..;) IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 10:36
          Jaka branza praktyk i jak sie to ma do Twojego wyksztalcenia/doswiadczenia
          zawodowego? :)
      • bartthor Re: Zbyt ciasno piszesz..;) 20.12.04, 23:06
        Sluchaj studiuje handel zagrniczny ,mam przedmioty takie jak finanse
        międzynar. ,rachunkowość międz. cała masa tego typu.
        Poza tym 1 z moich koleżanek chce sprawę tak załatwić,że pracodawca prześle jej
        kontrakt (czy rodzaj sponsoringu) potwierdzający ,że będzie pracowała np:w
        biurze w innym niż mój hotelu.To taki rodzaj podkładki ,a ona po finansach
        bedzie i tak pracowała jako kelnerka!Czyli można i tak chyba sprawę
        załatwić.Chce bardzo oznać Twoją opinie co mogę zrobić w tej swojej
        sytuacji.Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentaż!!! a i wesolych świąt
        życze i szczęśliwego nowego roku!! PA! :D Bartek
        • Gość: Chomik Re: Zbyt ciasno piszesz..;) IP: *.toya.net.pl 21.12.04, 10:50
          Zgadza sie... Powinienes pojsc sciezka, ktora chce podazyc Twoja kolezanka. Nie
          powinno byc to trudne!
          Jesli jestes pewien, ze Cie zatrudnia i zgodza sie na taki "przekret" (ze bedac
          na praktykach w branzy np. finanse, tak naprawde bedziesz biegal z taca po
          restauracji), to mozesz zalatwic DS-2019 (pozwolenie na prace) bezposrednio z
          ktoras z fundacji amerykanskich.
          Tutaj:
          exchanges.state.gov/education/jexchanges/private/Training_Sponsors.pdf
          masz pelna liste sponsorow desygnowanych do zorganizowania Ci promesy wizowej,
          mozesz napisac do kogo Ci sie podoba, aha - wczesniej sprobuj poszukac ich
          stron www i adresow e-mail, bo - jak widzisz - nie sa one podane...
          Ja sam troche szukalem, pisalem i moge Ci podac dwa adresy: cicd@cicdgo.com
          oraz cenet@cenet.us
          Opisz im swoja sytuacje, wskaz na zgodnosc kierunku studiow (lub chociaz
          jakichs przedmiotow) z proponowana Ci praktyka i powinno byc dobrze.

Rowniez skladam Ci serdeczne zyczenie swiateczne i noworoczne!
      • bartthor Re: Zbyt ciasno piszesz..;) 20.12.04, 23:09
        co do okresu busy to właśnie z tym mam problem ,bo jeśli tam wyjadę na
        intership to praca w tym rejonie pod Washingtonem jest tylko w okres cieply w
        zimie wszystko zwalnia ,czyli nie mogąc zmienić pracodawcy utknę tam na
        powiedzmy dalsze 8 miesięcy
      • Gość: Q pytanie do Chomika IP: *.jwt.com.pl 06.01.05, 11:23
        Co to za sponsorzy w tym pdfie? Czy to jest tak, ze jesli chcialabym znalezc
        prace w ktorejsc z wymienionych na liscie organizacji to powinnam sie wlasnie z
        tymi osobami skontaktowac? Jaka jest ich rola?
        Nie jestem zorientowana za bardzo.
        Bede dzwieczna za oswiecenie :]
        Pa
        • Gość: Chomik Re: pytanie do Chomika IP: *.toya.net.pl 06.01.05, 11:46
          Q,

To sa sponsorzy, ktorzy wystawiaja dla Ciebie DS-2019 z ktorym idziesz do
          Ambasady po wize...

To nie jest tak, jak piszesz - nie pracujesz w ktorejs z wymienionych na liscie
          organizacji, oni Ci jedynie pomagaja, gdy masz juz wlasnego pracodawce lub moga
          (jezeli cos takiego oferuja) Ci pomoc go znalezc.

I caly czas pisze o wizie J1 program Trainee...

Pa
          • Gość: Q Re: pytanie do Chomika IP: *.jwt.com.pl 07.01.05, 10:37
            achaaa, no dobra, dzieki.
            Mam podobny dylemat co kolega, piszacy wczesniej. Chcialabym popracowac troszke
            w USA-NYC, ale nie na czarno. Nie jestem juz studentka, niestety. W stanach
            bylam na W&T 2 razy. Chcialabym legalnie pojechac sobie na rok, powiedzmy....
            Ale to chyba strasznie ciezkie :/
            • Gość: Chomik Re: pytanie do Chomika IP: *.toya.net.pl 07.01.05, 12:13
              Musisz napisac wiecej. Kiedy skonczylas studia, ile masz lat, co studiowalas,
              masz wlasnego pracodawce? W jakiej branzy? Czy chce Cie zatrudnic? Jesli nie
              masz, to tez nie szkodzi, ale moze byc trudniej... Napisz cos wiecej o sobie i
              wtedy pomyslimy!

Pozdrawiam,
              DAWID
              • Gość: Q Re: pytanie do Chomika IP: *.jwt.com.pl 07.01.05, 12:27
                A swoja droga skad Twoja wiedza na ten temat? masz taki wyjazd za soba?
                Wszystko u mnie w fazie planow... Probowalam kiedys szukac via internet jakiejs
                normalnej roboty tam ale to nie ma sensu, konkurencja lokalna ogromna :/
                • Gość: Chomik Re: pytanie do Chomika IP: *.toya.net.pl 07.01.05, 12:34
                  Nie rozumiem Twojego pytania... Myslalem, ze poszukujesz pomocy, ale widze, ze
                  nie.

Pozdrawiam,
                  DAWID
                  • Gość: Q Re: pytanie do Chomika IP: *.jwt.com.pl 07.01.05, 15:08
                    Poprostu pytam zciekawosci czy masz takie poszukiwania za soba...
                    I czy rzeczywiscie moze sie udac...
                    • bartthor Re: pytanie do Chomika 10.01.05, 11:35
                      rany proszę wróćmy do tematu
                    • Gość: natalia Re: pytanie do Chomika IP: *.pn.at.cox.net 10.01.05, 19:32
                      Chomik skad Ty masz taka wiedze???? hihihihihi
                      buziaki - nata
      • eus_deus Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? 13.01.05, 16:21
        W tym roku kończe studia kierunek architektura,chcę wyjechać na internship albo
        na jakis inny legalny program.Nie moge liczyć na byłego pracodawcę,bo to małe
        snobistyczne biuro arch. na Mannhattanie i zawracanie im głowy jakimiś
        papierami odnośnie wyjazdu byłoby nietaktowne.(pracowałam u nich dwa lata
        temu,na turystycznej i była to z ich strony przysługa,że przymknęli oko na mój
        status)Natomias wiem,że jeśli już udałoby mi się wyjechać i mieć pozwolenie na
        prace np jako trainee to ze znalezieniem pracy u nich bądz w którymś z
        zaprzyjaźnionych pracowni nie byłoby problemu.Problem tylko jak wyjechać w tej
        sytuacji?Jak dostać wize J1 lub H2B? na 12-18 miesięcy.
        • Gość: Chomik Re: Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 17:13
          "Natomiast wiem, że jeśli już udałoby mi się wyjechać i mieć pozwolenie na
          prace np. jako trainee to ze znalezieniem pracy u nich bądz w którymś z
          zaprzyjaźnionych pracowni nie byłoby problemu. Problem tylko jak wyjechać w tej
          sytuacji? Jak dostać wize J1 lub H2B? na 12-18 miesięcy."

Zajmijmy sie tym... Czy masz do kogo jechac na te praktyke? Bo najpierw MUSISZ
          miec praktykodawce, nie odwrotnie! Jesli nie masz, to albo go poszukasz przez
          internet (trudne...), albo... moze ktores z polskich biur posiada oferty w
          Twoim kierunku? Choc trzeba pamietac, ze wiekszosc tych praktyk to jednak
          hotelarstwo/gastronomia/turysty ka...

To najwazniejsze pytanie: masz czy nie masz do kogo jechac? Wnioskuje, ze -
          niestety - nie?

• eus_deus Re: Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? 13.01.05, 20:20
            Dobrze Pan wnioskuje...nie mam takiego pracodawcy.Biura w Polsce nie mają ofert
            w tym kierunku,niestety firmy architektoniczne są małe,w porównaniu do sieci
            hoteli czy kasyn i jest to zupełnie inna specyfika rynku;-(
            Natomiast czy moge skorzystać z innego pracodawcy dajmy na to z listy agencji
            pośredniczącej a potem po prostu zmienić branże?I druga opcja-a może lepiej
            work & travel a potem do szkoły i na F1?Albo czy J1 z w&t można przedłużyć?Nie
            interesuje mnie żadna praca oprócz architektury,a już na pewno nie na
            czarno.dziękuje za informacje i za cierpliwość,i prosze sie nie przejmować
            głupimi odpowiedziami:-)
            tHE bEST tHE wORST cORRUPTED!
            • Gość: Chomik Re: Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 23:24
              Witaj,

Pierwsze primo: nie pisz do mnie na "Pan", bo mi strasznie glupio...

Drugie primo: Sprobuj poszukac praktykodawcy w swojej branzy. Wysylaj, pytaj,
              dociekaj, opisuj siebie i program w samych korzysciach (moge Ci podpowiedziec
              jakich argumentow uzywac i jakich uzywac w ostatecznosci). Mozesz sprobowac
              wyjechac na Internship w innej branzy (wymagaloby to mniejszej lub wiekszej
              gimnastyki... bo czy masz chociazby jakies doswiadczenie w sektorze hotelarsko-
              menedzerskim? ;-) ) Ale jest to do zalatwienia i... bywa tak, iz mozna zmienic
              praktyke w czasie jej trwania - choc takie rozwiazanie zostawilbym jednak na
              sam koniec. I nie wiem czy mozna ot tak zmienic KIERUNEK praktyki... A sama
              zmiana tez musi byc podyktowana jakims powaznym powodem.

Ja bym proponowal dwa rozwiazania: jedz na Work&Travel, w czasie jego trwania
              szukaj miejsca na praktyke, wyjasnij im wszystko (to na miejscu jest duzo
              latwiejsze), nawet zacznij z nimi wypelniac papiery... Potem wroc do Polski, bo
              trzeba chyba 3 miesiace odczekac i staraj sie o J1 w kategorii Trainee... Albo
              jedz na W&T i sprobuj zmienic status na F1... Ten pomysl podsunalbym Ci jako
              najlepszy, gdyby nie pojawiajace sie glosy, iz takie zmiany maja byc niemozliwe
              juz w tym roku. Nie wiem na ile to prawda - gdybym ja byl na Twoim miejscu i
              uznal, ze nie znajde praktyki przez internet, to probowalbym w ten sposob.

Pytaj dalej :-)
              • Gość: eve77 Re: Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? IP: *.ph.ph.cox.net 14.01.05, 01:00
                nie wiem czy mozna ot tak zmienic KIERUNEK praktyki... A sama
                > zmiana tez musi byc podyktowana jakims powaznym powodem....

Nie mozna zmienic kierunku praktyki....na poczatku zanim kandydat wyjedzie jest
                przygotowywany tzw Plan Praktykt, ktory ma pokrywac sie z kierunkiem studiow (w
                praktyce jest roznie ale nie ma na pewno odchylen typu ktos studiuje
                architektur a jedzie do hotelu pracowac np. na Fron Desk-u).
                Jest mozliwa zmian pracodawcy (dodatkowo 400$) ale Plan Praktyk pozostaje ten
                sam. Samo przez sie rozumie, ze mozna przejsc np. z jednego hotelu do drugiego
                ale nie do biura architektonicznego.

Pozdrawiam. Pisz na adres gazetowy jesli chcesz wiecej szczegolow.
                • Gość: Chomik Re: Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? IP: *.toya.net.pl 14.01.05, 09:16
                  Eve,

Tak tez myslalem z tym, ze nie jest mozliwym zmiana DZIEDZINY PRAKTYK, a co
                  najwyzej pracodawcy...

Ale nie zgodze sie z Toba, iz po architekturze nie mozna pracowac na Front
                  Desku! Otoz takie "odchylenia" sa i to nagminne, vide kolezanka po technologii
                  chemicznej jako kasjerka lub dealerka w kasynie (a przeciez na floorze w ogole
                  nie wolno - teoretycznie - pracowac), kolega po filologii polskiej na praktyce
                  w dziale hotel management :-)
                  • bartthor Re: Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? 17.01.05, 22:44
                    Czyli reasumując :jeżeli kończe handel zagraniczny to mam ,że się wtrące szansę
                    na praktykę w dziale handlowym.
                    Prosze powiedźcie mi jak taka praktykę zrealizować.Czy jest mozliwe pracowanie
                    po moim kierunku w hotelu?(nic z hotelarstwa nie miałem,ale jak można to troche
                    naginać?)i czy na takiej praktyce da się wyżyć.
                    Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem.
                    • Gość: Chomik Re: Panie Chomik,a jak jest w mojej sytuacji? IP: *.toya.net.pl 22.01.05, 23:17
                      Bartthor,

Dam glowe, ze Ci juz wszystko - krok po kroku - opisalem... Jest mozliwe
                      pracowanie po Twoim kierunku w hotelu - wszystko zalezy od tego, na ile
                      posiadasz umiejetnosc autokreacji i ubarwiania swojego resume dla potrzeb
                      wlasnych... Mam nadzieje, ze nie spytasz po raz kolejny co robic.

Tak, da sie wyzyc... A o co konkretnie pytasz? I na jakim poziomie chcesz zyc?
    • eus_deus AMTA 21.01.05, 14:06
      Czy ktoś wyjeżdżał na internship przez AMTA,jeśli tak ,to czy jest to żetelny
      pośrednik CIEE?

• eus_deus rzetelny,sory 21.01.05, 14:08

• Gość: Chomik Re: AMTA IP: *.toya.net.pl 21.01.05, 14:37
        CIEE to rzetelny sponsor i zarazem chyba najbardziej wymagajacy... Najpilniej
        sprawdzaja zwiazek miedzy kierunkiem studiow/doswiadczenia zawodowego a Twoja
        przyszla praktyka, najpilniej studiuja plan praktyk... Ale z pewnoscia nie
        zawodza!
        • eus_deus Re: AMTA 21.01.05, 16:10
          18 miesięczna praktyka kosztuje(za program)1310$,czy te pieniądze idą do
          CIEE,czy do pośrednika CIEE w Polsce czyli AMTA?Bo CIEE to o ile się nie mylę
          organizacja non profit.I czy można od razu do CIEE,bez pośrednika polskiego?No
          bo 1300$ to nie jest mała suma jak na pośrednictwo w papierach.
          • Gość: Chomik Re: AMTA IP: *.toya.net.pl 21.01.05, 16:24
            Te pieniadze ida w duzo wiekszej czesci do CIEE (orgaznizacji, jak slusznie
            zauwazylas, NON-profit ;)), a w jakims ulamku do AMTA. Nie, z CIEE nie mozna
            tego zalatwiac bezposrednio, CIEE odesle Cie do polskiego posrednika, ale
            podalem tu namiary do innych fundacji, z ktorymi mozna sie skontaktowac
            bezposrednio. Niemniej jednak nie bedzie to taniej niz 1300 USD...
    • eus_deus diversity visa 25.01.05, 20:59
      Czy w rubryce czy ubiegała sie pani o wize i jaki rodzaj,oprocz porzedniego J1
      i turystycznej musze wpisac ze brałam udział w loterii "green Card"?I czy moze
      to byc powodem do odmowienia mi wizy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka