Dodaj do ulubionych

floryda Ft.Lsuderdale/Pompano

16.02.05, 16:52
czy ktos tam mieszka? przebywa lub przebywal? za ok 3 miesiace jade tam na
jakis rok moze dluzej, szukam jakichs informacji o tych miejscach, czy jest
tam przyjaznie, jaka pogoda, jakie ceny, czy daleko na universytet stanowy,
jak z komunikacja miejska,czy lepiej jednak wynajac samochod albo zakupic
jakis... takie generalne pytania poki co
dziekuje z gory za odpowiedz
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aliya_uk Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano 17.02.05, 16:38
      nikt nic?
      no a moze jednak?
    • Gość: dude Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano IP: 12.175.32.* 18.02.05, 19:39
      Hej:) Ja tu mieszkam, jest tu baaardzo milutko! Jest przyjaznie, a pogoda? hmm,
      sa tu tylko dwie pory roku: lato i lato :) Slonce, slonce i slonce, plaza w
      styczniu bez problemu. Komunikacja miejska jakas tam istnieje: glownymi ulicami
      jezdza autobusy: polnoc-poludnie i wschod-zachod, bez samochodu jakos chyba
      mozna przezyc ale jednak samochod tu, to podstawa istnienia. Ciezko znalezc
      tani dobry samochod ale zawsze lepiej kupic jakiegos wypalonego sloneczkiem
      zlomika niz wynajmowac, no chyba, ze planujesz na krotko.
      F.Lauderdale i Pompano B. sa super, ja czuje sie tu swietnie - polecam!
    • Gość: yuljka Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:08
      piekne miejsce
      cpelo
      wlasnie dziaij wrocilam
      polecam
      co bedzies ztam robic?
      yulja
    • Gość: aliya_uk Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.02.05, 02:28
      dziekuje Wam za odpowiedzi:)
      wybieram sie tam na koncowce maja poczatek czerwca, mam tam prace. Ale nie
      bylam pewna czy mi sie bedzie podobalo ze wzgledu na pogode, warunki itp. Ale
      widze ze poki co nie ma zastrzezen. wybieram sie tam minimum na rok, wiec zatem
      jednak zakup samochodzika mnie czeka, ewentualnie cos innego wykombinuje.
      Warto wiedziec ze polskie buski tam spotkac mozna:)
      pozdrawiam
      jak cos to moj mail jak i login na gazecie.pl
      • apostolis Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano 20.02.05, 06:57
        Witaj Aliya,
        W miejscu, do ktorego wybierasz sie, mieszkam od pierwszego przylotu do USA,
        ponad 16 lat. Zwiedzilem cale Stany oraz prawie pol swiata i nadal uwazam, ze
        Poludniowa Floryda jest rajem na ziemi i nie zamienilbym tego miejsca na zadne inne.
        Postaram sie odpowiedziec na Twoje niepewnosci i pytania. Na poczatek zaczne od
        pogody, jak to z reguly czynia nieznajomi :)
        W miesiacu, w ktorym przylatujesz zaczyna sie pora deszczowa, mozesz wiec
        spodziewac sie kazdego popoludnia krotkiej ale obfitej tropikalnej burzy. Z
        kazdym miesiacem bedzie tez gorecej. Najgorsze do wytrzymania sa sierpien i
        wrzesien. Mniej juz pada, zar leje sie z nieba a do tego jest wysoka wilgotnosc.
        Momentami bedziesz czula sie jak w saunie. Temperatury w dzien ok +35C, w nocy
        ok +30C. Z koncem pazdziernika robi sie chlodniej i rozpoczyna sie sezon
        turystyczny, ktory trwa tutaj do maja. Pora zimowa nadal bedziesz cieszyc sie
        letnia pogoda. Obecnie we dnie jest ok+25C, nocami ok+15C. Czasami jest
        chlodniej a ogolnie prawie wogole teraz nie pada (pora sucha).
        O komunikacji miejskiej malo moge napisac, gdyz przez caly okres jaki tutaj
        jestem, jeszcze ani razu z niej nie korzystalem. Z tego co widze, autobusy
        jezdza prawie puste. Jednak dosc czesto dla relaksu, korzystam z taksowek i
        autobusow wodnych, zeby podziwiac to piekne miejsce od strony wody.
        Ft.Lauderdale nazywany jest tez Wenecja Ameryki Pn. Jezeli bedziesz kupowac
        samochod uzywany, upewnij sie, ze ma sprawna klimatyzacje. Popytaj tez w
        wypozyczlniach, na dlugi okres mozesz dostac dobra oferte. Jednak lepiej bedzie
        chyba kupic auto w miare nowe. Na tak krotki okres samochodu fabrycznie nowego
        kupowac sie nie oplaca, po roku stracisz na nim kilka tysiecy.
        Rejon, do ktorego przybedziesz jest piecio milionowa aglomeracja miejska
        ciagnaca sie od Miami do West Palm Beach. Jest tutaj kilkanasie uniwersytetow i
        podobna ilosc colleges. Na poczatek musze Ciebie zmartwic. Uniwersytet Stanowy
        (Florida State University) znajduje sie w Tallahassee, stolicy stanu Floryda i
        jest odlegly ponad 700km od Ft.Lauderdale. Podejrzewam jednak, ze uzylas
        niewlasciwego okreslenia. W Fort Lauderdale a dokladnie w Davie, miesci sie Nova
        University. Do niego bedziesz miala bardzo blisko, zdobywa w nim wiedze ok 25tys
        studentow. Jezeli zakwaterujesz sie w Pompano, bedziesz tez miala blisko do Lynn
        University oraz FAU (Florida Atlantic University), mieszcza sie one Boca Raton,
        ok 20 min. jazdy samochodem. FAU posiada tez swoja filie w NSU w Davie, gdzie z
        Pompano jest rowniez ok.20min. Poza tym z Ft. Lauderdale jest tylko 20min jazdy
        samochodem do Miami ( ktoras z autostrad)a tam oprocz najslynniejszych plaz na
        swiecie, sa kolejne uniwersytety: Florida International University, University
        of Miami, North Miami University, Johnson & Wales University,...itd.
        Pozdrawiam i zycze udanego pobytu,
        Apostolis
        • aliya_uk Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano 23.02.05, 15:14
          dziekuje pieknie za obszerna odpowiedz. Teraz to chyab juz w 90% jestem
          przekonana ze chce tam jechac. Mam nadzieje ze w pierwszych kilku tygodniach
          bede miala okazje sie sama zorientoweac gdzie co i jak. Zapewne wszyustkie
          szczegoly takie jak mieszkanie i samochod dogram zanim wyjade. W kazdym razie
          jeszcze raz bardzo bardzo dziekuje za odpowiedz:)
          serdecznie pozdrawiam
          Aliya
          • apostolis Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano 24.02.05, 06:16
            Mam nadzieje, ze nie wystraszylas sie upalow panujacych tutaj na koncu lata:)
            Musze napisac, ze lato na poludniowej florydzie (strefa subtropikalna) jest "lagodniejsze" jak w centralnej czy polnocnej Florydzie. Jest tez mniej uciazliwe jak w stanach polozonych bardziej na polnoc. Poza tym wszystkie mieszkania wyposazone sa w klimatyzacje, jest to standartem tutaj w przeciwienstwie do np. Hiszpanii czy Grecji. Co do cen wynajmu mieszkan malo moge napisac gdyz nie jestem obecnie zorientowany. Kilka lat temu ceny apartamentow i domow na poludniowj Florydzie poszly bardzo w gore, wiec zapewne ich wynajem tez. Koniec maja jest juz po sezonie turystycznym, wiec ceny tez moga byc nizsze i wiekszy jest wybor ofert. Jednak mozesz byc pewna, ze zycie (pomijajac wynajem lokum) bedzie kosztowalo Ciebie mniej jak w Europie, porownuje do starej 15-EU. Nawet, gdy bedziesz stolowac sie w restauracji, koszta tez beda nizsze a porcje dwukrotnie wieksze. Jezeli ozchodzi sie o mieszkancow poludniowej Florydy, to bez wzgledu w jakim jestes wieku poznasz tutaj dobrych przyjaciol. Ludzie sa pogodni, zyczliwi i bardzo uczynni. Chociaz z wlasnych obserwacji moge napisac, ze tutejsza spolecznosc jest najbardziej zroznicowana od reszty stanow z uwagi na duza liczbe osiedlajacych sie nowo przybylych ze stanow polnocnych, bardzo wielu z NYC. O Polakach napisac nic nie moge, gdyz od dnia przylotu nie bylo mi dane poznac zadnego ale wiem, ze maja gdzies tutaj klub i sa chyba dwa polskie koscioly.
            Pozdrawiam,
        • Gość: maggies Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano IP: *.pl 24.02.05, 22:16
          Z tą pogodą to prawda.Byłam na przełomie lipca i sierpnia na FL.Codiennie burze
          z poziomymi piorunami!Moj znajomy amerykanin mowi, ze jesli jezdzisz autobusem
          tzn., ze nie stac cie na 200$ bo juz za tyle mozna jakiegos gruchota kupic.Bez
          samochodu ani rusz.Pozdrawiam i powodzenia.
    • Gość: aliya Re: floryda Ft.Lsuderdale/Pompano IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.02.05, 22:26
      pogody sie nie wystraszylam, lubie cos innego niz snieg, wiatr i zamiecie,
      nawet jesli mialyby to byc huragany czy deszcze co jakis czas:)
      caly czas przygotowuje sie do wyjazdu mimo ze to dopieor za jakis czas:)
      systematycznie jednak bede pewnie zadawala pytania:)
      pozdrawiam i zycze milego dnia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka