Dodaj do ulubionych

trasa route66

IP: 217.97.141.* 11.05.05, 12:44

interesuje mnie trasa samochodem droga route66,..czy tos moglby udzielic
wskazowek, ile potrzeba piniedzy, lacznie z wypozyczeniem auta?,.ile czasu
najlepiej przyznaczyc?..miesiac?
Obserwuj wątek
    • ertes Re: trasa route66 11.05.05, 18:32
      Daruj sobie. Nic na tej trasie nie ma poza kilkoma knajpami, mnostwem znakow
      Route 66 itp.
      Sa ciekawsze miejsca.
      • ontarian Re: trasa route66 11.05.05, 18:40
        ertes napisał:

> Daruj sobie. Nic na tej trasie nie ma poza kilkoma knajpami
        moze wlasnie o te knajpy chodzi?
        • celicaman Re: trasa route66 11.05.05, 19:44
          Na samej drodze może nie, ale w jej okolicach jest sporo ciekawych rzezczy.
          Zaczynamy od LA (mnie się średnio podoba, ale to kwestia gustu). Zanim opuścimy
          Kalifornię grzechem by było nie zboczyć na północ do sekwoi. Potem Death
          Valley, nastepnie Las Vegas, tama Hoovera. Jadąc do Flagstaff warto zatrzymać
          się w Grand Canyon Cavern. Postój we Flagstaff i zaliczamy Wielki Kanion i np.
          krater po meteorycie lub/i Sedonę. A dalej jadąc zahaczamy np. o Monument
          Valley. Dalej już pisać nie będę...I to ma być "nic"? Nie wiem, czy miesiąc
          starczy, żeby zobaczyć wszystkie atrakcje wzdłuż Route 66. Ja w każdym razie
          chciałbym tak sie przejechać przez USA.
          • ertes Re: trasa route66 11.05.05, 20:06
            > Na samej drodze może nie, ale w jej okolicach jest sporo ciekawych rzezczy.

O to mi chodzilo.
            • celicaman Re: trasa route66 11.05.05, 20:29
              Ale czemużby nie dojechać do tych miejsc słynną Route 66 i połączyć dzięki temu
              przyjemne z pozytecznym?
              Pozdro...
    • Gość: magdyn Re: trasa route66 IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 07:58
      przejechałem trasę ze wschodu na zachód Nowy Jork- Philadelfia-Waszyngton-
      Niagara-Chicago-Salt Lake City-Las Vegas-LA-San Francisco, ok 12 tys km (w tym
      14 parków narodowych, itp) mi to zajęło 25 dni, ale brakowało czasu, koszt
      samochodu 1800 USD z ubezpieczeniem, (ceny z 2003), motele na trasie 50-120USD
      w wersji "ekonomicznej" 4 osoby w pokoju, w okolicach parków narodowych w
      okresie wakacji można zapomnieć o mozliwości noclegu, jeżeli nie będziesz mieć
      rezerwacji dużo wcześniej (musielismy spać 5 nocy w samochodzie), warto mieć
      swojego laptopa,żeby mieć możliwośc rezerwacji, koszt całości z przelotem,
      samochodem, noclegami, jedzeniem, biletami, zakupami to ok. 3000 usd na osobę
      • celicaman Re: trasa route66 12.05.05, 08:36
        Dokładnie. Przy rezerwowniu samochodu zwróć uwage na:
        1. Nie wszystkie firmy chcą wypozyczyć samochód na dłużej niż 1 miesiąc (ja
        miałem z tym kłopot na Florydzie)
        2. Jesli wypożyczyć samochód w Chicago a zwrócić w LA (lub odwrotnie) musisz
        zapłacić DROP CHARGE która jest porównywalna z kosztem samochodu
        3. Niektóre firmy mogą na wybrane auta nałożyć limit mil, np. 3000mil/miesiąc
        4. Dolicz koszty ubezpieczenia OC (chyba, że masz takie ubezpieczenie na swoje
        auto w USA) i AC (chyba, ze Twoja karta kredytowa to pokrywa)
        5. Nie bierz najmniejszych aut. Są tańsze, ale mozesz nie zmieścić w bagażniku
        całego bagażu na miesięczną podróż.
        6. No i sprawdź, czy Twoja karta kredytowa wytrzyma takie obciążenie:-). Przy
        okazji, jak robisz rezerwację auta lub hotelu to musisz miec kartę, ale płacić
        możesz gotówką jeśli limit na karcie jest za niski.
        • the_australian Cos to nie tak, koledzy! 12.05.05, 09:20
          Choc z Australii to wiem ze Route 66 nie idzie ani przez Philadelfie, ani przez
          Salt Lake City, ani przez San Francisco. In fakt Phila jest jakies 1,000 mil "z
          boku", STL ponad 600 mil a San Francisko jakies 500 mil.

Moze spojrzcie na mapke w linku. Ten link jest czescia jednego z websites ktore
          zawieraja kopalnie informacji o Route 66.

www.historic66.com/description/
          • Gość: weronika Re: Cos to nie tak, koledzy! IP: 217.97.141.* 12.05.05, 12:46

dziekuje za info :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka