Dodaj do ulubionych

EMIGRACJA !!

IP: *.kim.pl / 62.233.213.* 17.08.02, 17:05
Cześć

Mam pytanie do Was odnośnie emigracji, szczególnie do ludzi którzy będąc tu w
Polscy rozpoczęli procedurę starania się o stały pobyt w jednym z
wymienionych krajów: USA, Kanada, Australia.
Jestem 100% zdecydowany na emigracje. W zasadzie chyba mi nie przeszkadza w
którym to będzie kraju z tych wymienionych. Zastanawiam się gdzie są
najbardziej liberalny przepisy dotyczące pobytu stałego, gdzie najłatwiej
zdobyć wymaganą ilość punktów?
Bardzo proszę o Wasze zdanie na ten temat.
Pozdrawiam Wszystkich i Tych niezainteresowanych a dających nie zawsze mądre
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jankes Re: EMIGRACJA !! IP: *.oc.oc.cox.net 17.08.02, 19:28
      Najprosciej i najszybciej to chyba Kanada.
      Jak masz odpowiednia ilosc punktow to chyba w 6 miesiecy da sie zalatwic.
      Potem 3 lata i obywatelstwo.
      W USA do obywatelstwa jest troche dluzej. Naspierw wiza, potem Green Card ze 2
      do 3 lat, a potem 5 lat trzeba czekac.
      Osobiscie polecam Kanade, Toronto gdzie jest mnostwo Polonii na poziomie.
      Tylko ten klimat...
      • Gość: la_muerte ach, ta Polonia! IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.09.02, 15:12
        Gość portalu: Jankes napisał(a):

> Osobiscie polecam Kanade, Toronto gdzie jest mnostwo Polonii na poziomie.
        > Tylko ten klimat...

Kanada może i jest dobra, czemu nie? Ale jesli chodzi o Polonie na poziomie to
        grubo żeś przesadził, albo ja kompletnie szczęścia do ludzi nie mam. Poznałam
        osobiście najpierw jedną, potem drugą, potem trzecią osobę z Kanady, z tej
        wspaniałej Polonii - niby ludzi wykształceni - i znać tych osób nie chcę!!!!
        Większych prostaków i chamów nie widziałam! Wniosek mam tylko jeden i dotyczy
        on również dużej części Polaków w Stanach: Polak na emigracji tak cholernie się
        uwstecznia pod zwględem intelektualnym i kulturowym, że ręce opadają! Właściwie
        nie ma się chyba czemu dziwić: przeciętny Amerykanin to tępak umysłowy, więc
        skoro średnia intelektualna w narodzie jest tak niska, zgodnie z zasadą: "kto
        wejdzie między wrony musi krakać jak i one" Polacy zaczynają przypominać
        półgłówków po kilkunastoletnim pobycie na emigracji w Stanach i Kanadzie (nie
        dotyczy to wszystkich, ale większości z pewnością). Nie bez znaczenia jest też
        dobrobyt, który straaaaaaasznie ludzi rozleniwia, co tez wplywa na poważne
        ograniczenie umysłowe....
        • canadian Re: ach, ci madrzy Polacy 22.09.02, 01:32
          To wyjasnij mi jak to jest skoro Polacy tacy sa madrzy i wspanniali, tacy
          wyksztalceni i oczytani, ze Polska w ciagu ostatnich 200 lat miala tylko 36 lat
          niepodleglosci?! Ja tego nie rozumiem jak te amerykanskie polglowki zbudowaly
          kraj ktoremu Polska nawet do malego palca nie dosiega. Jak to jest ze Ci Polacy
          sa narodem o jednym z najnizszych odsetkow ludzi z wyzszym wyksztalceniem w
          Europie.
          Jak to jest???
          No jak, prosze, ja nic nie rozumiem.
          • Gość: la_muerte Re: ach, ci madrzy Polacy IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.09.02, 14:18
            canadian napisał:

> To wyjasnij mi jak to jest skoro Polacy tacy sa madrzy i wspanniali, tacy
            > wyksztalceni i oczytani, ze Polska w ciagu ostatnich 200 lat miala tylko 36
            lat niepodleglosci?!

Czyżbyś upatrywał w tylko w inteligencji narodowej faktu, że Stany były i są
            niepodelgłe a Polska z tym miała problemy w ciągu jak sam określiłeś "200
            ostatnich lat"? W takim razie się ani ciut ciut nie pomyliłam, co do
            inteligencji Polaków przebywających na emigracji - taką bzdurę mogl napisac
            tylko ktoś kto nie zna historii ani warunków geopolitycznych obydwu państw, w
            jakich funkcjonowały na przestrzeni choćby tych 200 lat.

> Ja tego nie rozumiem jak te amerykanskie polglowki zbudowaly
            > kraj ktoremu Polska nawet do malego palca nie dosiega. Jak to jest ze Ci
            > Polacy sa narodem o jednym z najnizszych odsetkow ludzi z wyzszym
            wyksztalceniem w Europie. Jak to jest??? No jak, prosze, ja nic nie rozumiem.

Odpowiedź powyżej......
            • canadian Re: ach, ci madrzy Polacy 22.09.02, 18:21
              Gość portalu: la_muerte napisał(a):

>
              > Czyżbyś upatrywał w tylko w inteligencji narodowej faktu, że Stany były i są
              > niepodelgłe a Polska z tym miała problemy w ciągu jak sam określiłeś "200
              > ostatnich lat"? W takim razie się ani ciut ciut nie pomyliłam, co do
              > inteligencji Polaków przebywających na emigracji - taką bzdurę mogl napisac
              > tylko ktoś kto nie zna historii ani warunków geopolitycznych obydwu państw, w
              > jakich funkcjonowały na przestrzeni choćby tych 200 lat.

Co ma niepodleglosc Stanow do Polski?
              Tlumaczenie narodowych porazek sytuacja geopolityczna jest co najmniej smieszne.
              Dlaczego Niemcy i Rosjanie potrafili zbudowac swoje mocarstwa? Przeciez Polacy
              tacy inteligentni! Jak to jest ze ten inteligentny narod ze sredniowiecznego
              mocarstwa stal sie chlopcem do bicia? Nie rozsmieszaj mnie tym.

Ta dyskusja jest dosc jalowa wiec nie bedziemy ciagnac. Zastanow sie tylko nad
              jednym co napisalas: Jak to jest ze Polak ktory wyjedzie z Polski staje sie
              taki glupi? Czy wyemigrowac to znaczy pozbyc sie polowy mozgu?
              A moze Polonia jest odzwierciedleniem Polakow z Polski?
              Zastanow sie czasami jak piszesz takie rzeczy bo dajesz tylko swiadectwo sobie.

>
              > > Ja tego nie rozumiem jak te amerykanskie polglowki zbudowaly
              > > kraj ktoremu Polska nawet do malego palca nie dosiega. Jak to jest ze Ci
              > > Polacy sa narodem o jednym z najnizszych odsetkow ludzi z wyzszym
              > wyksztalceniem w Europie. Jak to jest??? No jak, prosze, ja nic nie rozumiem.

> Odpowiedź powyżej......

Tu nie masz co dawac odpowiedzi. Zajrzyj sobie do rocznikow statystycznych.
    • Gość: TRY Re: EMIGRACJA !! IP: *.dhcp-129-79.indiana.edu 17.09.02, 21:28
      6 MESIECY NA OTRZYMANIE ZIELONEJ KARTY W KANADZIE ???
      ALE GDZIE NALEZY PODAC PODANIE, W POLSCE ??
      TE 6 MIESIECY TO CHYBA FANTAZJA ?
      JEST KTOS KTO TO,OSTATNIO ZALATWIL W 6 MIESIECY ???
      POZDRAWIAM
      • Gość: elli Re: EMIGRACJA !! IP: *.N54NY02R1.dsl.worldnet.att.net 19.09.02, 02:18
        czekanie na pobyt staly do Kanady trwa troche dluzej niz
        6 miesiecy aplikujac z Polski.
        Zalezy wszystko od potrzebowania na twoj zawod, znam
        czlowieka chemik z wyksztalcenia , rozmowe
        kwalifikacyjna wyznaczono mu 40 miesiecy do przodu, do
        dzis minelo okolo 12,
        aplikujac z Chin czekasz okolo 7 lat,

Uzyskanie pobytu w Kanadzie trwa najszybciej z krajow
        ktore wymieniles, nie znam zasad do Australii.

good luck
        • Gość: johnny Re: EMIGRACJA !! IP: *.client.attbi.com 21.09.02, 23:52
          Najszybciej wyjazd do Kanady mozna zalawic bedac juz w USA (mozesz byc
          nielegalny) i wtedy rzeczywiscie w ciagu 6 miesiecy mozna dostac wize
          imigracyjana. Trzeba tylko miec odpowiednia ilosc punktow.
          • Gość: Izabella Re: EMIGRACJA !! IP: *.vgernet.net 18.10.02, 17:46
            Jezeli jestes w USA nielagalnie tzn twoja wiza dawno sie skonczyla nie masz
            zadnej szansy o staly pobyt w Kanadzie, wiem gdyz znajoma tak porobowala
            spelniala wszystkie warunki oczywiscie poza uregulowanymi papierami w kraju w
            jakim przebywala tzn USA.
            Jesli chodzi o Kanade to chyba najwieksze szanse sa jesli emigruje sie do
            prowincji Quebeck czesci francuskojezycznej. Wiem nawet ze w zeszlym roku byl
            nabor ludzi we Francji gdyz prowincja ta chce utrzymac swoja kulture i byc
            praktycznie niezalezna od reszty Kanady a podtsawa do utrzymania tego jest
            utrzymanie jezyka francuskiego. Oni poszukuje ludzi i jak tu juz ktos wspomnial
            mozna zalatwic to w 6 miesiecy.
            Jesli chodzi o wyemigrowanie do USA to chyba najlepsza droga jest kontrakt w
            amerykanskiej firmie, pozniej firma moze cie sponsorowac i po kilku latach
            dostaniesz zielona karte, oczywiscie wszystko jest o wiele trudniejsze niz to
            wyglada w tych kilka zdaniach ale moze warto sprobowac.
            O Australi niestety nic nie wiem, pozdrawiam i zycze powodzenia.
      • Gość: Karol Re: EMIGRACJA !! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.02, 19:24
        Do Kanady na samą aplikacje czekało się za starych przepisów ( do lipca br.)
        około trzech lat - dot. emigracji niezależnej zawodowej, bez Quebecu. Teraz
        zmienili i ma byc troche szybciej, a jak jest nikt chyba jeszcze nie wie.
        Najblizszy konsulat Quebecu jest w Wiedniu.
        Do AUStRALII - system b. podobny jak do Kanady ( emigracja zawodowa,
        niezależna) czeka sie od roku w gore, chyba ze twoj zawod jest na shortage
        list - pielegniarki, informatycy, etc.
        strona Australii
        www.immi.gov.au
        Pozdrawiam i zycze sczescia............
    • Gość: deedee Re: EMIGRACJA !! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.10.02, 01:49
      www.cic.gc.ca/
      tu jest opisana procedura i warunki ubiegania sie o pobyt staly w Kanadzie
    • Gość: michal Re: EMIGRACJA !! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 20.11.02, 21:00
      Stary nawet sie niezastanawiaj tylko zbieraj manati i jedz. jesli Cie tu nic
      nie trzyma to jeszczesz dzis powiniennes poleciec. Masz niesamowita szanse
      zrobienia czegos niesamowitego i doswiadczyc naprawde wiez mi wiele i napewno
      nie bedziesz tego zalowal. Wszystko stoi przed toba otworem a napewno siedzac w
      domu niczego nieosiagniesz. Poznasz nowych ludzi kulture wszystko co bedziesz
      chcial. ja sam czekam na dogodna sytuacje i jesli mi sie nadazy to niebede sie
      dlugo zastanawial. Jesli jest chodz jedna rzecz lub osoba i czujesz ze bedziesz
      tego zalowal zastanow sie dobrze bo konsekwencje moga byc nieodwracalne.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka