Dodaj do ulubionych

Zakupy w US -> wysyłka do Polski

11.08.05, 16:33
Witam,
Mam takie pytanie, czy znacie moze jakies firmy, organizacje polonijne albo
jakis sposob ulatwiajacy zakup towarow w Stanach i wysylke ich do UE?

Dosys duzo rzeczy kupuje w necie i czasami kupuje rowniez w Stanach.
Z rzeczami wewnatrz Uni nie ma problemu- zamawialam dwie przesyłki z Londynu i
przeszły niezauważenie.
Zamawialam też z Rosji (chociaż to nie UNia) i też nie było problemu.
A zza wielkiej wody sa.

Po ostatatnich zakupach w Victoria Secret kiedy na lotnisku w Polsce musialam
zaplacic i VAT + 22% i Cło+ 15% do całości za 3 pary majtek i stanik (cena
pierwotna -75$).

Macie jakies patenty?
Mam juz namiary na Polamera.
Czy jest jeszcze jakaś firma, jakiś sposób?

Chodzi o syt. kiedy ja zrobie w USA zakupy, zaplace karta i ktos to prześle i
za tę usługę też będę mogła zapłacić kartą, albo towarem ze sklepu gdzie
robiłam zakupy.

Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 11.08.05, 16:37
      > i też nie było problemu.
      > A zza wielkiej wody sa.

nie wiem czy rozumiem dobrze... zaplacilas nalezne clo i podatek, gdzie tu
      jest "problem"?
      • fanta-girl Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 11.08.05, 16:52
        Ale ja go nie chce placic!!!
        :)
        dopuki nasi producenci nie naucza sie szyc nieco innych rzeczy bede zamawiala za
        granica ... :/
        Np. stanik Simon Perel kosztuje w Polsce 600 PLN
        Ten sam stanik kupiony w sklepie wysyłkowym w UK kosztuje 40 funtów, co jesli
        nawet pomnożymy przez 6 daje nam tylko 240PLN!!!!!!!!!!
        (nie mowimy o róznicach w sredniej krajowej tu i tam)

W Stanach jest jeszcze taniej.
        Wiec nie widze powodu by przeplacac.

Chce zamówić tez inne rzeczy- turbinę do auta, niektóre kosmetyki i kombinuje
        jak to wysłać żeby bylo taniej
        Po prostu.
        • citronella Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 11.08.05, 17:04
          Poza tym 1$ mozna teraz liczyc jako 3 zeta ;)))
          Warto, warto kupowac w USA :))))
          • Gość: Maly Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 11.08.05, 18:41
            potwierdzam warto warto kupowac, ja kupilem kamere dvd sony za 525 $ czyli
            nasze ok 1600zl ta sama w sklepie 3600, kupilem znajomy na miejscu odebral
            (mozesz wyznaczyc sklep gdzie odbierasz towar) i wyslal mi bez pudelka
            dokupujac za 35$ torbe i rozdziewczajac kamere ladujac baterie i nagrywajac
            czesc plyty pozostawiajac ja w srodku jakbym wyjezdzajac w pospiechu zapomnial
            kamery do tego dokladnie sprecyzowalem co ma kupic dla mojej zonki w Lovers
            Lane (wole od Victorii Secret) zerwal metki i jedna paczuszka oczywiscie z
            ubezpieczeniem wyslal z listem (Oto rzeczy ktorych zapomniales zabrac bedac z
            zona pozdrawiam....bla bla bla) nie bylo zadnych klopotow, pozdrawiam

Ps. acha ale nie slal Polamerem, nie pamietam czym ale jakas firma amerykanska
            • Gość: clo Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:49
              ja ostatnio zaplacilam podatek i clo za pianke do nurkowania :( Ale okulary
              armaniego przeszly niezuwazone, uff. Oba towary nie byly przepakowywane,a to
              jest chyba jedyne bezpieczne wyjscie.
              • fanta-girl Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 08:37
                no dobrze, ale czy ktos wie jakie firmy posrednicza w tego typu uslugach?
                Wyslalam dwa meile do Polameru, ale albo wszyscy na wakacjach, albo to taka
                firma :(((

Dzis wlasnie dostalam kolejnego meila z UPS:

PROSZE O PILNY KONTAKT W SPRAWIE PRZESYLKI Z FIRMY VICTORIA"S SECRET DIRECT ,
                KTORA ZOSTALA ZATRZYMANA DO OCLENIA.

POZDRAWIAM

Koszt 120 zeta :///////////////////
                • jp.hi Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 08:51
                  Ja ci proponuje zapoznac sie z taryfa celna RP i bedziesz wiedziala co i za ile.
                  Nie wierze ze znajdziesz firme ktora bedzie omijac biuro celne RP. To byloby
                  przestepstwo.
                  Mozesz oczywiscie upozorowac przesylke tak, zeby to co wysylasz wygladalo jak
                  nie nowe. Ktos tu wyzej o tym pisal.
                  Jednak jezeli chcesz robisz w tym zakresie biznes musisz znac warunki i
                  mozliwosci tego biznesu.
                  Inna sprawa jest znalezienie taniego przewodnika.
                  Tu sama musisz zrobic rozeznanie na swoim terenie. Latwo znajdziesz w ksiazce
                  telefonicznej na zoltych stronach wszystkie mozliwe serwisy wysylkowe do Europy
                  czy do Polski.

Tu taryfa w pdf.
                  www.mf.gov.pl/sluzba_celna/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=516
                  • fanta-girl Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 08:57
                    No ale kiedy wiem, ze to sie robi :(

e-platnosci.23.pl/faq.htm
                    Stamtad:
                    Punkt 3c:
                    [ c ] Jeżeli chcemy kupić towar większej wartości, wykorzystajmy pośrednictwo
                    polonijnych firm wysyłkowych (dotyczy szczególnie zakupów w amerykańskich
                    sklepach internetowych).
                    • jp.hi Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 11:24
                      Chcialoby sie powiedziec Polak potrafi. Mimo wszystko zaskakuja mnie te
                      informacje.
                      Pisza m.in. ze przesylki kurierskie i expresowe napewno zostana oclone a
                      przesylki pocztowe zwykle, nie. No coz, co kraj to obyczaj.
                      Albo, p.3c, ze przy wiekszych zakupach w sklepach internetowych nalezy
                      korzystac z polonijnych firm wysylkowych. Pytanie. Jakie sklepy amerykanskie
                      online wspolpracuja z polonijnymi fimami wysylkowymi? Ja takich nie spotkalem.

Jednym slowem, jak sie czyta takie informacje to mozna juz zwatpic we wszystko.
                      Powiem szczerze ze odwyklem od takiej dowolnosci.
                      Zycze powodzenia.
                      • fanta-girl Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 12:45
                        Alez oni nie musza z nimi wspopracowac.
                        Liczy sie sprzedaz.
                        Wiec dajmy na to, zamawiam w VS towar za 200 $. Oplacam go z Polski. Towar idzie
                        do Chicago. Tam go przepakowuja.
                        Dwie rzeczy zwracaja (chodzi o kwote ich prowizji)
                        Towar przychodzi do mnie.
                        Oni maja zwrot pieniedzy za swrocony towar.
                        Nie traci nikt.

btw. zamawialam plytki dvd z Australii i oni masowo obnizaja kwote na fakturach
                        zeby nie przkroczyla 22 EURO!!!
                        Legalne firmy, swietne plyty.

Przy okazji polecam obadac na Allegro aukcje niejakiej USI - bielizna VS z
                        mega-mega przebiciem i walka o kazdy egzemplarz!!!
                        • Gość: JP Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.08.05, 13:52
                          Rozumiem. Niezle jezeli prawdziwe.

O ile dobrze pamietam Illinois, Washington i California placa sale tax od
                          towarow zakupinych w innym stanie. Wszystkie pozostale nie placa.
                          Jezeli mam racje to znajdz kogos w innym stanie to zaoszczedzisz.

> btw. zamawialam plytki dvd z Australii i oni masowo obnizaja kwote na
                          fakturach
                          > zeby nie przkroczyla 22 EURO!!!
                          > Legalne firmy, swietne plyty.

A ile taki film kosztuje w Polsce? Opaca sie to kupowac w Australii?

> Przy okazji polecam obadac na Allegro aukcje niejakiej USI - bielizna VS z
                          > mega-mega przebiciem i walka o kazdy egzemplarz!!!

A skad ta bielizna? Ze Stanow?

Gratuluje pomyslow i polotu. Nie zapomnij tylko placic podatkow w Polsce.
                          • fanta-girl Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 14:07
                            Tax amerykanski moge zaplacic- on i tak niższy.
                            VS nie wiadomo dlaczego tylko w Stanach mozna kupic.
                            Podejrzewam, ze zamawiane hurtowo -> ktos odbiera, przepakowuje i wysyla tu ://

Ceny rzeczy VS na Allegro mozesz porownac sama:
                            allegro.pl/my_page.php?uid=2666324
                            Koszulka nocna, ktora widzialam (nawet nie na sale do -50% , lecz na Clearance
                            czyli - 70%) za 15 $ kosztuje juz 101 zeta, a koniec aukcji za 6 dni!!!
                            Albo majtki ktore kupujesz za 2$ (bo 5 sztuk za 10$) kosztują ok 30-40 PLN...

A dvd z Australii polecam:
                            ezydvd.com.au

taniej, taniej dużo taniej.
                • rasputin007 Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 08:53
                  jest jeszcze DOMA i POlONEZ -> znajdz ich przez googla, ale nie wiem czy
                  posrednicza w takich przesylkach.
                  Najwygodniejsza jest rodzina albo znajomi, jesli takowch nie masz, albo nie
                  chcesz ich angazowac to rzeczywiscie trzeba troche bardziej pokombinowac.

Placic clo i vat za rzeczy osobiste to nigdy nie jest mile.
                  • fanta-girl Re: Zakupy w US -> wysyłka do Polski 16.08.05, 08:57
                    dzx :)
                    Juz do nich napislam.
                    Moze ci odpisza :/
                    • Gość: tez blondynka Pytanko. IP: 212.180.161.* 16.08.05, 12:18
                      Witaj Fanta-girl,
                      czy ty jestes blondynka?
                      Pozdrowienia,
                      tez b.
                    • rasputin007 fanta!!!!!!!!!! 16.08.05, 14:12
                      Odbierz w koncu poczte -> wyslalem Ci meila z porada ;)
                      -------

Jeszcze jeden nius dla nieuswiadomionych.
                      Czesci do aut masowo sie z US zamawia -> te informacje mozna dostac na dowolnym
                      forum samochodowym (moze poza gazetowymi)

Czesci przewoza stewardessy.
                      Koszt przewozu klocków albo turbo-timera to ok 500 zeta.

Roznica do ceny w Polsce nawet ok 2000 PLN
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka