zettrzy Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 17.08.05, 19:59 nie mam pojecia jak wyglada Jackowo Greenpoint mozesz zobaczyc na Google maps, wybierz satellite Odpowiedz Link Zgłoś
new.yorker-ka Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 18.08.05, 18:35 Greenpoint jest dość podobny do Jackowa. Trochę ładniejszy, trochę bardziej zadbany. Z tą róznicą, że tam można zdecydowanie więcej amerykańskiej mowy usłyszeć niż na Jackowie. Polacy się wyprowadzają powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 19.08.05, 08:03 Co wy mi tu krecicie???? Slyszalem ze grinpoint wyglada jak wiocha!!!! to dlaczego ma lepiej wygladac jak wiocha na jackowie??? m Odpowiedz Link Zgłoś
new.yorker-ka Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 19.08.05, 08:58 Drogi Marxxie! Nic nie kręcimy. Faktem jest, że Greenpoint wygląda jak wiocha, ale w porównaniu do Jackowa - jest to bardziej sophisticated wiocha;) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 19.08.05, 22:18 a mnie sie zdaje ze Greepoint jest bardzo egzotyczny - ile razy tam bylam czulam sie jak w powiesci Henry Millera Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 20.08.05, 08:11 Jackowo jest bardziej egzotyczne (bo juz w polowie meksykanskie) A serio to widac ze polacy (ci bardziej swiadomi) przenosza sie w lepsze dzielnice , polska czesc Jackowa to teraz taki skansen zycia polonijnego lat 70-80 ...... zobaczymy ile jeszcze to przetrwa Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 20.08.05, 11:55 No widzisz, a z Greenpointu wynoszą się Polacy, bo się za drogo robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ru4d2 Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 01.09.05, 18:53 > Drogi Marxxie! > Nic nie kręcimy. Faktem jest, że Greenpoint wygląda jak wiocha, ale w > porównaniu do Jackowa - jest to bardziej sophisticated wiocha;) cale usa, z wyjatkiem downtowns wielkich miast, to wiocha. sa jednak wiochy, ktore maja swoja niepowtarzalna atmosfere. <rs> Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 21.08.05, 01:38 "Gadał slepy o kolorach..." Greenpoint się odnawia tak jak i polskie miasta. Wyremotowali Manhattan Ave., zainstalowali ładne, "staroswieckie" latarnie, wiele domów wygląda młodziej. Greenpoint wygląda dużo lepiej niż rosyjskie "putinowko", Coney Island. Odpowiedz Link Zgłoś
ninel_marx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 00:52 Jak wiocha zgadzam sie - jakos to sobie tam po swojemu wystlizowali... nie mieszkam - raz kiedys bywam. Jednak niezapomnijmy ze na Manhattanie tez jest troche polskosci na East Village :) n.p Sklep miesny na 1st ave i 2nd ave - co prawda nie panuje tam ten sam "specyficzny klimat" co na Grpt-cie ale mozna kupic Declicje.... Jest tez pare polskich resteuracji na 1st avenue - Polecam NEPTUNE ( 1st ave i chyba 11th str. ) - z tylu jest ogrudek i "orginalne" stoly i parasole ZYWIEC :) polskie kelnerki - towarzystwo wiekszosci nie polskie ale jest b. przyjemnie Ale resteuracja RELAX na Nassau RULEZ!!! - za ten specyficzny klimat :) Z tego co slyszalam to na jakckowie sa sami Gorale a na Greenpoint-cie Lomza i balystkok ( prawda??) Odpowiedz Link Zgłoś
aputnam Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 02:43 A ja slyszalam ze jackowo jest duzo czysciejsze ,ma wiecej zieleni i jest ladniejsze. A greenpoint ....wiocha , brud, brak gustu ,laski na szpilkach iw minuwach ,brzuszek odkryty ,reszta to folklor ,a jesli chodzi o Brdford ave. co poniektorzy usilnie zaliczaja je do greenpointu ,tak nalezy czesciowo ,ale jesli ktos na forum porownuje greenpoint i jackowo to nie chodzimu o jedna ulice gdzie polacy nie mieszkaja . ada Odpowiedz Link Zgłoś
ninel_marx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 05:30 aputnam trafilas w 10 z tymi laskami w miniuwach na "manhattanie" ( manhattan avenue oczywiscie :) pelen floklor :) - kiedys w polskiej knajpie - jadlodajni - panienka ktora wywolywala zamowienia maila na sobie krotka kiecke z koronki, pelen makijaz i SZPILKI n koturnach Z PLEXIGLASS-u !!!! bylo to zjawisko wspaniale i niespotykane :P- ah ! wlasnie takie zjawiska twoza ten Greenpoint tym czym jest. Na bedford mozna wieczorem trafic pare polakow w barach ale to ta mlodsza generacjia ( 20--30 lat)- niektozy sa OK - inni straszne buraki... Ostatnio mialam wrazenie ze latem greenpoint lepiej wyglada - ktos mi powiedzial ze dlatego ze przyjezdza mlodziez Z POLSKI na wakacjie. Bedford to williamsbug a nie greenpoint - moze gdzies tam sie trafi ze jakas babcia czy dziadek jescze mieszka ale ogulnie to nie ma tam polakow i polskich "biznesow". Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Jackowo 27.08.05, 18:52 tak naprawde to powoli umiera jako polskie miejsce w Chicago..... biznesy sa, ale klientela taka sobie, wpadaja tu ci co sa zainteresowani wszystkim co tanie, tanie ciuchym tanie wieloosobowe mieszkania, tania zywnosc...no i przez to, wszystko ma kiepska jakosc...do tego dochodzi folklor pijaczkow ktorzy upodobali sobie ta dzielnice (jakas stara polonia czy co?) Polski sklep nadal sasiaduje z polskim sklepem...ale wystawy jak z lat 70tych...wizualny koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 19:30 Bedford to williamsbug a nie greenpoint - moze gdzies tam sie trafi ze jakas > babcia czy dziadek w czesci polnocnej, kolo parku, sa jakies sklepy z miesem gdzie kiedys dostalam wyjatkowo dobre kabanosy (u mnie sprzedaja gorsze) oraz kwiaciarnia bardzo milej pani, sprzedala mi piekna palme sagowa ktora slicznie rosnie, a nawet oferowala jakies zaszczepki totalnie gratis na Grynpojnt zagladam a)nabyc wapno musujace ile razy mam katar sienny, bo nigdzie indziej tego nie ma b)jak mnie napadnie kupic Burde po polsku, ale to ostatnio wyjatkowo rzadko, wiec w sumie dodaje sie do jednej wizyty rocznie z tym ze jak dla mnie, to naprawde bardzo egzotyczna okolica, boje sie tam parkowac wiec nigdy nie bywam tam samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
ninel_marx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 20:25 Raz kiedys lubie pojechac ( z manhattanu mam dosc blisko ) subwayem L - glownie po np. skok malinowy albo jakies slodycze :) Kupuje tez mojej mamie Twoj Styl i wysylam do kalifoni bo tam tyko w jednym miejscu moze kupic i to daleko od niej :(. Ale mam tez tak ze jak pojade to mi sie niedobrze robi jak na to patrze i zmykam jak najszybciej. Definitywnie jest to BARDZO EGZOTYCZNE miejsce ! ale wydaje mi sie ze jednak bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 20:34 Greenpoint wygląda ja typowa polska prowincja. Czas zatrzymał się gdzieś na wysokości połowy lat 80-tych. Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
ninel_marx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 23:07 Jak pierwszy raz widzialam greenpoint jako dziecko prosto z polski to juz mi to nie pasowalo bo nawet w polsce w latach 80/90 wszystko lepiej wygladalo - przynajmniej we Wrocku :) Moja mama ktora wlasnie znalazla sie w ameryce po raz pierwszy tez byla przerazona. Dzieki boku nie mieszkalismy tam... Odpowiedz Link Zgłoś
aputnam Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 03.09.05, 04:14 Hi nine Jestes z Wrocławia ja tez! Tutaj od 3 lat a mieszkalam na Psie -Polu Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 03.09.05, 21:05 hehe ja tez z Wro :)) i nikogo jeszcze w NY nie spotkalem z Wro. a w NY bylem ostatnim razem pol roku :)) na szczescie nie mieszkalem na GP: wiocha nieziemska az trudno uwierzyc. Fakt coraz drozej bo blisko Manha i niedlugo tyle zostanie tam POlakow co przy 1 i 2 alei ktore tez kiedys byly polskie. MIlo wspominam jadlodajnie (bo trudno nazwac te polskie lokale restauracjami) naprzeciwko kosciola, chyba sie Krystyna nazywa, pozdrowienia dla kelnerki Karoliny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bigapple1 Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 27.08.05, 23:38 marxx napisał: > Czy tak jak Jackowo??? nie wiem, jak wyglada jackowo, bo nie bylam i poki co sie nie wybieram. mniej wiecej wszystko, co potrafie powiedzieco greenpoincie, jest tu: bigapple.blox.pl/html/1310721,262146,20.html?10 Odpowiedz Link Zgłoś
bigapple1 Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 28.08.05, 21:30 przepraszam, nie zdawalam sobei sprawy, ze powyzszy link nie dziala. teraz powinno byc OK: bigapple.blox.pl/html/1310721,2883586,13,160.html?257914,y Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 29.08.05, 01:57 Greenpoint zmienia sie powoli na lepsze. 10 lat temu nie byla tylko jedna kawiarnia. Nie przypominam sobie zadnej dobrze sie prezentujacej restauracji a teraz jest juz pare. Przybylo ciekawych sklepow: Wizard, The Gardens i jeszcze wiele innych, ktorych nie pamietam z nazwy. Poprawili nanawiezchnie na McGuinness Blvd i na Manhattan Ave. Rejony powyzej Java St zaczynaja nabierac zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
tampa Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 29.08.05, 19:24 Greenpoint... Greenpoint to egzotyka, a jednoczesnie cos swojskiego, lapieacego za serce. Greenpoint to swietne polskie wyroby wedliniarskie, dobry chleb, siweze warzywa i owoce po bardzo przyzwoitej cenie, szesc czy siedem polskich ksiegarni, kioski z polskimi gazetami, polscy lekarze - wcale nie najgorsi, polskie kosmetyki - naprawde dobre, znakomita ciastkarnia na Manhattan Avenue, zaraz obok Citi Bank. To takze cztery tajskie i dwie greckie restauracje, to sporo Latynosow mieszkajacych przy polnocnym koncu Manhattan Avenue. Greenpoint to takze prawie 30 tysiecy Polakow roznych generacji, legalnie tam mieszkajacych i zapewne pare tysiecy saksowiczow. Z posrod otaczajacych Greenpoint innych dzielnic - jak Williamsburgh czy Bushwick, Greenpoint wyroznia sie najwiekszym procentem populacji po 26 roku zycia posiadajacej srednie wyksztalcenie- ukonczona szkole srednia. Greenpoint sie rozbudowuje i remontuje, niektore kamieniczki sa naprawde sliczne. W czasie wakacji przyjezdza tu cala masa mlodziezy z Polski, jest gwarno i kolorowo. Greenpoint to przede wszystkim miasteczko ciezko i uczciwie pracujacych ludzi. Jeden czy dwoch pijaczkow siedzacych na ulicy nie zmieni mojego pogladu. A do tych z panstwa co narzekacie, ze to wiocha - no coz, widzialem takie male wioski i w obrebie Londynu i Jakarty i Singapury. Sa wszedzie i maja prawo istniec. I jak sadze wiekszosc ludzi na Greenpoincie nie sadzi tak potwornych bledow ortograficznych jak moi szanowni tu przedmowcy, na wiejskosc Greenpointu narzekajacy. t. Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 29.08.05, 20:10 no i o taki post mi chodzilo...Dzieki! Czyli rozumiem , ze i u Was i u nas jest podobnie, swojsko , kolorowo moze troszke wiejsko ale to nie grzech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ninel_marx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? do tampa 30.08.05, 04:17 Mowiac o bledach ortograficznych - to wez podowage ze moze nie wszyscy skonczyli chociazby podstawowke W POLSCE lub dorastali w poslskim srodowisku gdzie mieli okazje sie nauczyc :P pozatym mowiac o tym jak wyglada greenpoint nikt tu nie podwarza intligencji czy zdolnosci w pisania mieszkajacych tam ludzi, wiec twoj komentaz tu nie pasuje. ...wiem ze robie DUZO bledow - ale nie bede an formu siedziec z slownikiem ortograficznym - sorry......... Odpowiedz Link Zgłoś
bozena73 Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 02.09.05, 15:07 Tampa, fajnie to napisalas..wlasnie ja tez tak widze Greenpoint. Lubie tam przyjezdzac , robic zakupy, isc z dzieckiem do parku gdzie wiekszosc mam to Polki..kupic dobre wedlinki, zjesc pyszne ciastko w kafejce przy Citibanku, wypic piwko w Tavernie lub zjesc pyszny obiad w Jonny's Cafe. Oczywiscie sa tez te gorsze strony Greenpointu: bliskie sasiedztwo oczyszczalni sciekow, brak miejsca do zaparkowania samochodu czy kilku polskich Polaczkow lezacych przy Nassau Avenue. Ale plusy i minusy sa wszedzie. Dlatego wole sie skupic na plusach :-) Pozdrawiam wszystkich, Bozena Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.trojan Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 03.09.05, 19:23 Powiem Wam ze sie wstyd mi za Polakow mieszkajacych i pracujacych na GreePoint'cie. Brud, syf i ubostwo. Jak to zobaczylem przezylem szok. Bylem tam w 2002 roku i smialo moge powiedziec ze nigdzie (no moze oprocz niektorych miejsc Warszawy) gorzej nie ma. Obsluga w sklepach fatalna, lacznie z niekulturalnym odburkiwaniem niby sexekspedientek. A chyba najgorsze w tym wszystkim sa kartony w oknach i kartony zamiast szyb. Po prostu wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
baltimore Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 03.09.05, 20:46 Mieszkam na Greenpoincie od ponad pieciu lat. Dzielnica sukcesywnie zmienia sie na lepsze, czesciowo dzieki naplywowi zamozniejszych Amerykanow, czesciowo dzieki przybyszom z Polski, ktorych juz nie satysfakcjonuja sklepy w stylu polskiej wiochy z lat siedemdziesiatych. Cena dwurodzinnego domu na Greenpoincie to okolo 700-900 tysiecy dolarow, wiec tanio tu nie jest, ale za to do Midtown mozna sie dostac za 20 minut. Znam sporo mieszkajacych tu ludzi, rowniez Amerykanow, ktorzy cenia charakterystyczny dla tego miejsca klimat malego miasteczka w sercu wielkiej metropolii. P. S. Pare uwag dla moich przedmowcow: Mieszkam w USA od ponad 13-stu lat i nadal dbanm o ortografie :) Bedford jest na Northside, mieszka tam nadal sporo Polakow. Wyglaszanie opinii o miejscu w ktorym bylo sie raz przez pare godzin jest glupawe. Odpowiedz Link Zgłoś
odek Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 03.09.05, 21:29 baltimore napisał: " Wyglaszanie opinii o miejscu w ktorym bylo sie raz przez pare godzin jest glupawe". Piszesz o zettrzy :)? Odpowiedz Link Zgłoś
ninel_marx Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 03.09.05, 22:38 Bylam wczoraj na Greenpoint-cie i na Bedford - Jestem mile zaskoczona. Tak byl jakis polak co skikal na stacji metra Nassau jak wychodzilam z niej - ale lepszy Polak niz Czarny lub Portlryk. Takie zeczy sa wszesze w duzych miastach - i nie tylko na greenpointcie ale tez i na Upper East czy West Side na Manhattanie. A niby uspstate jest lepiej ? nie sa enklawy bialych ludzi - tosamo na Long Island i ny - z reguly jedno miasto ladne a drugio obok getto. Greenpoint wyglada coraz lepiej - jest tam duzo NORMALNYCH mlodych ludzie- gdzie niekgdzie jakis dressiasz albo pijak sie trafi. Coraz mniej WAKACJOWICZOW. - Nie nie uwarzam ze GRNPT jest najfajniejszym miejscem aby mieszkac w stanach ale jak na Nowy Jork to jest ok; dobra lokalizacjia do manhattanu, klepy, bary i nie ma pretensjonalnch mahattanskich palanow ( wiem o czym mowie bo mieszkam i pracuje na manhattanie)- ale jest progress. Bedford tez wyglada ok, mily klimat panowalbylo duzo osub na ulicy i w knajpach. Potem wrocilam do domu i jescze sie przeszlam po manhattanie - i wiecie co wcale nie wyglada lepiej... tez jest brudno i tez smierdzi - a zamiast polskiego buma jest czarny....Potem poszlam na Lower East Side - tez brduno i to barziej niz gdziekolwiek :( Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Jak wyglada Greenpoint ??? 03.09.05, 23:55 baltimore napisał: wyglaszanie takich opini: > Wyglaszanie opinii o miejscu w ktorym bylo sie raz przez pare godzin jest > glupawe. po tym, kiedy ktos napisal "ile razy tam bylam" jest nie tyle glupawe, co glupie i stawia pod znakiem zapytania umiejetnosc czytania opiniodawcy a ktos, kto mieszkal w Stanach tylko - powtarzam TYLKO - 13 lat wlasciwie jeszcze Stanow nie zna; ale nie mam zamiaru licytowac sie na dlugosc "stazu" z kims kto wyraznie nie potrafi przyswoic elementarnych informacji bez przyklepania lopata Odpowiedz Link Zgłoś
baltimore do zettrzy 04.09.05, 00:14 Dlaczego zakladasz, ze to bylo do Ciebie? Popracuj troche nad charakterem, moze Ci to ulatwic zycie :) Baltimore Odpowiedz Link Zgłoś
odek Basket case :). 04.09.05, 01:19 baltimore napisał: "Popracuj troche nad charakterem, moze Ci to ulatwic zycie :)" Nie sadze. Z3 jest niereformowalna. Reumatycznosc umyslu ja juz dotknela. Kon jaki jest kazdy widzi :). Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Basket case :). 04.09.05, 01:31 odek napisała: > baltimore napisał: > > "Popracuj troche nad charakterem, moze Ci to ulatwic zycie :)" > > Nie sadze. Z3 jest niereformowalna. Reumatycznosc umyslu ja juz dotknela. > Kon jaki jest kazdy widzi :). dzialasz w zespole z kolega? a co do konia, kapitalne stwierdzenie: jaki jest Greenpoint kazdy widzi po przeczytaniu tych jakze dowcipnych uwag - w koncu charakter dzielnicy i jakosc zycia w danym miejscu definiuja jego mieszkancy no coz obaj potwierdzacie kazdym postem wrazenia z moich wizyt - miejsce jak Nowosybirsk, mozna tam wpasc na krotko aby potem miec material do gawed o awanturniczym zyciu, ale zyc sie tam nie da Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: do zettrzy 04.09.05, 01:24 baltimore napisał: > Dlaczego zakladasz, ze to bylo do Ciebie? Popracuj troche nad charakterem, moze > Ci to ulatwic zycie :) Baltimore nie zakladam, ktos to wyraznie napisal pod Twoim postem - wystarczy przeczytac nie? dlaczego zakladasz ze moje zycie wymaga ulatwien? ono prawdopodobnie i tak caly czas bylo (i ciagle jest) latwiejsze niz pozostalych 80% Odpowiedz Link Zgłoś
analhela Re: do zettrzy 04.09.05, 01:48 zettrzy napisała: "... moje zycie wymaga ulatwien? ". Czy moge cos zasugerowac? Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Do kogokolwiek 04.09.05, 02:01 nawet do tego kogos kto tego nie przeczyta! Ja nie byle w NYC , ale musze kategorycznie stwierdzic, ze niepodobaja mi sie niektore dzielnice, a do tego Central Park ma kanciasty ksztalt i Statua Wolnosci jest za wysoka...teraz prosze o logiczna polemike. Ludzie! czy Polacy w NYC maja poczucie humoru? Czy tylko potrafia goraco sie modlic i bic do ostatniej kropli krwi? :( m Odpowiedz Link Zgłoś
polisham1 Re: Do kogokolwiek 04.09.05, 02:16 Mnie sie nazwa Nowy Jork nie podoba. Chcialbym aby Nowy Jork nazywal sie jakos inaczej. Na przyklad Kutno Two. I ta z liczebnikiem w nicku nie wskazujac palcem :). Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Do kogokolwiek 04.09.05, 02:32 marxx napisał: > Ja nie byle w NYC , ale musze kategorycznie stwierdzic, ze niepodobaja mi sie > niektore dzielnice, a do tego Central Park ma kanciasty ksztalt i Statua > Wolnosci jest za wysoka...teraz prosze o logiczna polemike. mieszkancy Greenpointu nie sa w stanie robic nic logicznie kiedy komus sie nie podoba ich dzielnica, a juz na pewno nie beda polemizowac - oni po prostu, jak widzisz, potrafia wylacznie rzucac inwektywami bo KAZDY MUSI KOCHAC GRRENPOINT szybkosc percepcji tez jest sprawa indywidualna - jeden musi mieszkac trzy lata przy jakiejs ulicy by wreszcie doszlo do niego ze w budynku obok miesci sie bar ze striptisem, ktos inny po prostu przejedzie sie samochodem i zauwazy > Ludzie! czy Polacy w NYC maja poczucie humoru? raczej wydaje mi sie oni maja nadmiar poczucia waznosci geograficznej, oraz pelna swiadomosc ze nikt tego poczucia nie dzieli, wiec bardzo ich boli kiedy nawet tutaj znajdzie sie ktos kto nie gega razem z nimi z zachwytu nad ich dzielnica > Czy tylko potrafia goraco sie modlic i bic do ostatniej kropli krwi? > hehe - skad jak uwazasz wziely sie polack jokes? ale przynajmniej teraz masz obraz jaki jest Greenpoint, przynajmniej jacy ludzie tam mieszkaja, wiec mozesz porownac z Jackowem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Re: Do kogokolwiek 04.09.05, 02:47 OK! Prawdopodobnie Twoja odpowiedz oznacza ze: "Wszyscy polacy to jedna rodzina...stary czy mlody, chlopak czy dziewczyna..." Gdyby ktos nie wiedzial, to ta cytata jest z hitu discopolo.... Widze , ze nasze polactwo mamy w genach, i nasz charakter zabieramy zawsze ze soba , obojetne czy to jest Yellowpoint czy Zbyszkowo. Mam tylko nadzieje, ze tu w Chicago gdzie mieszkam, nadal bede poznawal ludzi z ktorymi chce mi sie rozmawiac pomimo czasami wielkich roznic w postrzeganiu swiata :) PS: Chcialbym zaapelowac do Rodakow rozsianych po calym Swiecie....Jesli nie macie poczucia humoru to blagam chociaz o odrobine wyobrazni! marxx z Chicago gdzie jest Jackowo , ktore jest stolica kulturalna polonii amerykanskiej! trzymajcie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ninel_marx Re: Do kogokolwiek 04.09.05, 03:14 Jedziecie tak na ten biedyny greenpoint a moze greenpoint jest taki jaki jest dlatego ze wiekszos mieszkancow na greenpoince jest ze wsi i malych miasteczek ? moze wychodzi nie GREENPOINTOWSKA mentalnos lecz ludzi z polski z tych oto miejsc ???? Znam polakow w NY ktorzy mimo tego ze NIE MIESZKAJA NA greenpointcie - mysla wedlug tych samchy kategori co wiekszosc ludzi na greenpoince ! Moze tu nie chodzi o to gdzie mieszkasz lecz o to z kod jestes i gdzie sie wychowales???? i co ze soba wywiozles z polski? Wszyscy na greenpoincie twierdza ze sa z Warszawy a tak naprawde to sa 30 km OD Warszawy. Czy taka jest natura polakow aby jeden durgiego wytknol palcem ? a drugi sie nosil i definiowal tym ZE NIE MIESZKA na greenpoicie ? Jestesmy polakami i niestety czy mieszkamy na mahattanie, czy upstate czy w NJ nadal wszyscy pochodzimy z BIEDNEGO KRAJU W WSCHODNIEJ EUROPIE - wiec nie ma sesu sie tu nosic.. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Do kogokolwiek 04.09.05, 05:22 marxx napisał: > OK! > Prawdopodobnie Twoja odpowiedz oznacza ze: > "Wszyscy polacy to jedna rodzina...stary czy mlody, chlopak czy dziewczyna..." > fajny cytat - fakt ze z rodzina najlepiej wychodzi sie na zdjeciu oraz grunt to rodzinka, grunt to rodzinka, itd. patrz, ile razy ide na krajowe fora - nie wiem co jest grane politycznie, nie jestem na biezaco, nie znam lokalnych szczegolow, a mimo to mozna fajnie sobie porozmawiac i po prostu chce sie pisac a na forach polonijnych w kolko jedno i to samo wracam na krajowe, prowadzimy bardzo fajna dyskusje o obecnym kryzysie paliwowym pa pa Odpowiedz Link Zgłoś